Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

pytanie jak w temacie . W moim przypadku (bliźniak - trzy poziomy z przyziemiem , gdzie będzie garaż i kotłownia , wysoki parter i poddasze użytkowe , który będzie dostawiany do już stojącego bliźniaka) z uwagi na niewielką powierznię zabudowy ok. 82 mkw , po wstępnym rozeznaniu i obliczeniach (dot. ilości betonu i stali) dla grubości 25-30 cm oraz uwzględnieniu wstępnie ustalonej atrakcyjnej (wobec ław fundamentowych) ceny robocizny (jeden znajomy budowlaniec -pracował też w Niemczech i twierdzi , że płytę zna bo wielokrotnie ją robił - na trzy dni oraz ja jako pomocnik) - rozwiązanie takie wydaje się na tyle korzystne finansowo (nie drożej , a prawdopodobnie taniej niż ławy) , iż poważnie je rozważam . Natomiast budzi mój niepokój to , że jest w tym miejscu bardzo wysoki stan wód gruntowych , dodatkowo gruba warstwa humusu ok. 70 cm (oczywiście będzie zdjęta) . Czy stwarza to (czyli poziom wód) jakieś zagrożenia dla płyty i czy drenaż , gruba wartwa żwiru oraz beton wodoszczelny - sprawę załatwią ? Jeszcze jedno pytanie czy w tej sytuacji styropian dawać pod płytę (wiem że nad płytą będzie nieogrzewane przyziemie , ale mimo tego chcę trochę izolacji jednak dać) czy też zaizolować z góry płytę i dać wylewkę .
https://forum.murator.pl/topic/46323-p%C5%82yta-fundamentowa-zagro%C5%BCenia-wysoki-stan-w%C3%B3d-gruntowych/

Woda nie zaszkodzi. Styropianu po płytę bym nie dawał. Nie wiem co oznacza dla Ciebie wysoki stan wody gruntowej i ile to mnie wiecej będzie wzgolędem posadowienia. W przypadku gdy tak jak piszesz jest spora wartwa humusu i wysoki poziom wód można pomysleć o odwodnienieu wykopu i zastabilizowaniu go np. chudym betonem.
Woda nie zaszkodzi. Styropianu po płytę bym nie dawał. Nie wiem co oznacza dla Ciebie wysoki stan wody gruntowej i ile to mnie wiecej będzie wzgolędem posadowienia. W przypadku gdy tak jak piszesz jest spora wartwa humusu i wysoki poziom wód można pomysleć o odwodnienieu wykopu i zastabilizowaniu go np. chudym betonem.

wysoki stan wody gruntowej w tym przypadku to około 1,2-1,4 m - tak twierdzi sąsiad już wybudowany (ma ławy na głęb. 150 cm i narzeka , że to był horror - nie nadążał wypompowywać przed zalaniem betonem , poszerzył też ławy na zalecenie inspektora nadzoru , gdy ten zobaczył zalewane wykopy do 90-100 cm) . Dlatego też gdym miał również ja robić tak szerokie ławy jak on , to przy opisanej powierzchni zabudowy wydaje mi się takie rozwiązanie niekorzystne finansowo wobec płyty i trudniejsze w wykonaniu . Dodam , iż pod humusem jest glina

wysoki stan wody gruntowej w tym przypadku to około 1,2-1,4 m - tak twierdzi sąsiad już wybudowany (ma ławy na głęb. 150 cm i narzeka , że to był horror - nie nadążał wypompowywać przed zalaniem betonem , poszerzył też ławy na zalecenie inspektora nadzoru , gdy ten zobaczył zalewane wykopy do 90-100 cm) . Dlatego też gdym miał również ja robić tak szerokie ławy jak on , to przy opisanej powierzchni zabudowy wydaje mi się takie rozwiązanie niekorzystne finansowo wobec płyty i trudniejsze w wykonaniu . Dodam , iż pod humusem jest glina

Rozwiązania dobre - płyta zmniejszy naprężenia w gruncie w stosunku do ławy, do tego beton wodoszczelny czyli jakis min. B25 - powinno byc dobrze - byle zadbać aby czasem nie zalało wykopu.

mam zamiar kupić działkę pierwszy raz w życiu i nie znam się na tym :roll: . Jak należy sprawdzić poziom wód gruntowych i jaki jest odpowiedni dla postawienia domu parterowego z poddaszem użytkowym w technologii murowanej?
Jak należy sprawdzić poziom wód gruntowych ?

Własnym przemysłem - wykopać dołek i zobaczyć na jakiej głębokości jest woda. Ale o tej porze roku z własnoręcznym (a raczej własnonożnym) kopaniem może być kłopot.

Rozwiązanie bardziej profesjonalne - wykonać badania geotechniczne.

Nie wiem skąd ta panika.

Ja mam wode na -20 cm (to jest wysoko)

Kopie rowy -50cm

Podnosze poziom działki o 40cm. -90cm

Drenaż przy ławie.

I ani ekipa, ani konstruktor nie panikują.

Twierdzą ze nie ma problema

Jeżeli sobie sam kopiesz, to tempo zależy od Ciebie :wink: ,

a badanie geotechniczne - 300-500 zł podstawowe, albo 900-1500 zł z pełnym opracowaniem (czas od zrobienia odwiertów do otrzymania dokumentów - ok. tygodnia).

Właśnie przerabiam temat, więc jeżeli chcesz, to podam Ci jakieś namiary na prv.

Nie wiem skąd ta panika.

Ja mam wode na -20 cm (to jest wysoko)

Kopie rowy -50cm

Podnosze poziom działki o 40cm. -90cm

Drenaż przy ławie.

I ani ekipa, ani konstruktor nie panikują.

Twierdzą ze nie ma problema

Aż tak różowo z posadowieniami w tego typu gruntach to nie wygląda :wink: Podejrzany ten poziom wó - sprawdzałeś co to za grunty? Jakaś rzeka w pobliżu?

Geno rzeka jest 200m od działki.

Od rzeki jest droga, trzy domy i dopiero moja działka (pierwszy dom już 5m od rzeki).

Jeden sąsiad ma nawet piwnice i garaż i nie ma wody (oczywiście ma drenaż)

Drugi w poniemieckim domu tez ma drenaż i jest ok.

Trzeci budował 3 lata temu i miał kłopoty z wodą to później odkopywał i drenował.

Ja bede po podniesieniu działki wyżej 0,4m od sąsiadów.

Dodatkowo dom 0,5m nad nowym poziomem działki. Razem 0,7m nad sąsiadami.

Moja działka to już początek łąk i nie ma tam rowów. Sąsiedzi twierdzą ze po wykopaniu rowów woda opada bo przez to samo przeszli.

Dalej podniesienie i dren.

Myśle o tej wodzie cały czas ale bardzo się nie boje.

Na działce dam studnię 2-3 kregi.

Kanalizacja jest wiec nie ma roblemu.

Przy wykopach ze spadkiem podłaczę się chwilowo do studzienki kanalizy albo burzówki (unlegal)

Geno rzeka jest 200m od działki.

Od rzeki jest droga, trzy domy i dopiero moja działka (pierwszy dom już 5m od rzeki).

Jeden sąsiad ma nawet piwnice i garaż i nie ma wody (oczywiście ma drenaż)

Drugi w poniemieckim domu tez ma drenaż i jest ok.

Trzeci budował 3 lata temu i miał kłopoty z wodą to później odkopywał i drenował.

Ja bede po podniesieniu działki wyżej 0,4m od sąsiadów.

Dodatkowo dom 0,5m nad nowym poziomem działki. Razem 0,7m nad sąsiadami.

Moja działka to już początek łąk i nie ma tam rowów. Sąsiedzi twierdzą ze po wykopaniu rowów woda opada bo przez to samo przeszli.

Dalej podniesienie i dren.

Myśle o tej wodzie cały czas ale bardzo się nie boje.

Na działce dam studnię 2-3 kregi.

Kanalizacja jest wiec nie ma roblemu.

Przy wykopach ze spadkiem podłaczę się chwilowo do studzienki kanalizy albo burzówki (unlegal)

Pozostaje Ci tylko zadbać o dobre odwodnienie wykopu :wink: Ja bym w takich warunkach trachnął sobie beton hydrotechniczny - z Bierkowic jednak jest cholernie drogo porównując do reszty Polski , ja płaciłem tam z B25 hydro bodajze 245 zł/m3 netto d0 20 km.

Geno a powiedz mi czy w ogóle moge brać beton na przykład z odległej betoniarni ??

Może mi sie opłaci przywieźć 80km.

Ile po rozrobieniu moze to jechać ??

B25 sam w sobie już bez dodatków jest wodoszczelny ??

A B20 + dodatek da to samo czy to gorsze niz B25 (chodzi o sama wodoszczelnośc nie o wytrzymałość)

Geno a powiedz mi czy w ogóle moge brać beton na przykład z odległej betoniarni ??

Może Łacny w Kłodzku tez ma hydro,nie pamiętam :D Tak do około 1.5 godziny nie powinno byc problemów - zalezne też od temperetury.

A B20 + dodatek da to samo czy to gorsze niz B25 (chodzi o sama wodoszczelnośc nie o wytrzymałość)

B25 będzie bardziej szczelny niż B20 :wink: ale wodoszczelny to nie będzie - minimalny hydrotechniczny to B25 ze względów technicznych - dobór odpowiednich składników do tego dodatki - z tego co pamiętam w Bierkowicach cena B25 i B25 hydro jest ta sama.

a jeżeli 100m za naszą działką (40-65)jest rów to czy możemy się obawiać wysokich wód?

Chyba raczej nie - zawsze można wykopać "dołek" i obserować w ciągu roku co się dzieje lub popytac sąsiadów jak to jest.

Zajrzałem w Twój dziennik jabko :D cholera po tych tatarakach to na kilometr mozna wyniuchac wode wiec jeszcze raz przypominam o odwodnieniu wykopu bo inaczej bedą kłopoty z posadowieniem. Żeby to później nie wyglądał tak jak niżej na fotce - na rozwiązanie masz jeszcze czas :wink:

http://putfile.com/pic.php?pic=1/1115182652.jpg&s=x12

http://putfile.com/pic.php?pic=1/1115182652.jpg&s=x12

To link do basenu ?? he e

Dzisiaj miałem pogawędkę z konstruktorem-projektantem-sdaptatorem ;)

Stwierdził ze był na działce (mam też juz mapę od geodety) i najpierw trzeba udroznić a właściwie wykonać rowy.

Na mapie są przewidziane a w praktyce nie ma.

I odradził mi podnoszenie terenu (no chyba że o 10cm).

Rowy, dren i bedzie git.

A co do wykopu to mam nadzieję że sam rów pomoże.

Jak nie to dam spadeczek i pompkę

Siakoś damy radę....głowę i lata kształcenia mamy nie od parady.;)

Geno u łacnego cena 3zł nizsza na beton :lol:

Znalazłem jeszcze w Wałbrzychu ale przez odległość na jedno wychodzi a dłuzej trzeba wieźć.

Jestem skazany na dwóch zmówionych "monopolistów"