Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki strop??

Recommended Posts

Ścianki standard wszędzie - tylko pod stropem zdylatować :wink:

czekaj czekaj

Ja chce budować działówke od parteru aż do dachu.

Dylatacja to mówisz z boków ?? Miedzy scianką a deskowaniem na przykład ??

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - jeśli to jest działówka to góra ją się dylatuje ze względu na ugięcia strupu -inaczej by pekałą - nie jestem pewien czy czasem nie mówisz o tej ścianie w połowie szerokości(8.95m) - ale ta jest nośna a nie działowa.

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nad nosną też

Ale koło schodów mam działówki na parterze i je chce wyciągnąć do góry jako działowe poddasz też.

Te działówki są od ściany zewnętrznej w kierunku nosnej wewnątrz i nie dochodzą do nośnej z 1,5m (tam bym dał nadproze porządne.

Nie wiem czy tak można ale chce tak zakombinować żeby działówki poddasza stały na ścianach nośnych i działowych parteru a nie na stropie.

Geno odpowiadasz expresem ;)

Z tego co ja widze to tylko ściana na pietrze wzdłuż ściany nosnej parteru jest - reszt poprzecznych w stos. do nośnej parteru tak czy siak opierają się na stropie - np. między pom. 3 i 4 oraz 2-1 i 1-5.

Hmm doczytałem posta - nie wiem czy takie rozwiązanie byłoby dobre - przeciagnięcie od dołu do góry ścian działowych - raz smukłośc takiego twora (ponad 5 metrów) druga sprawa współpraca między ścinką a stropem - trzeba by było dylatować. Trzerb by policzyc smukłość i sprawdzioć statecznośc - nie wiem czy trzeb by dozbrajać - szczerze mówiąc takiego przypadku to jeszcze nie spotkałem :D

Chyba mógłbys zastosowac mały wieniec na ścianie parteru i na tym oprzeć ściankę piętra - powinno byc stabilne - albo stawiać działówko murowane na stropie z tym,że opierać np. na dwuteownikku albo HEBie - z tym,że koszty.......

dzieki, szczerze mowiac przekonaliscie mnie do drewnianego, tym bardziej ze poddasze nie bedzie codziennie uzywane: ma tam sie znalezc duza lazienka a reszta to otwarta przestrzen-do wypoczynku i do pracy:).

Problemu z pekaniem plyt kartonowych zapewne nie bedziemy mieli poniewaz moj maz nie chce takic plyt w tym domu widziec.

PS

Obecnie mamy mieszkanie w domu wybudowanym w szkielecie drewnianym, co prawda ladnie to wyglada ale osobiscie takiego czegos to nawet zadarmo bym nie chciala! A co do akustyki to nigdy sie nad tym tak naprawde nie zastanawialam ale moze dlatego ze nad nami nik nie mieszka. Jednak ostatni bylam u sasiadow na dole i az mi szczena opadla-WSZYSTKO slychac , nawet najmnieszy kroczek, nie wspominajac o spuszczaniu wody czy odglosow z sypialni;)

JABKO,

Na drewniany wydasz na pewno więcej niż na Terrivę.

Gdybyś zrobił byle jak, to może by i było trochę taniej. Ale ty chcesz zrobić super dobrze, a to mnoży koszty.

Rozumiem tych co robią drewniane bo chcą mieć odsłonięte belki i deski. W Twoim wypadku walor ekonomiczny jest wyraźnie naciągany w jedną stronę. Dla porównania podam Ci, że mój strop teriva kosztował w elementach około 50zł/m2 + 0.045m3/m2 betonu + wieniec + wylewka z góry i tynk z dołu. Policz jeszcze raz i dodaj w końcu te deski lub płyty OSB, bo po ażutowym stropie chyba nie będziesz skakał.

Geno dzieki za info.

am00 dziwnie porównujesz.

Weźmy dla przykładu górę:

Ty musisz robić wylewkę + jakieś płytki

A ja deski i koniec lub płyty, wylewka,płytki albo jeszcze inaczej.

To co już jest na stropie to na jedno wychodzi więc nie ma to nic do samej ceny stropu.

I już raz pisałem że majstry za drewniany bierą 4tyś zł mniej niż za terrive. Belki tańsze o 4 tyś niż terriva materiałowo. Razem 8tys.

Wykańczać trzeba i jedno i drugie.

I tu w moim przypadku znowu przewaga.

Drewniany wykończę sm a na terrivie od dołu tynku nie położe i trzeba oprócz mateirału zabulic za robote.

Jak bym nie liczył około 10tyś wiecej na terrive kosztem swojej roboty.

Ale powtarzam - W MOIM PRZYPADKU.

Jak ktoś kupuje drzewo po 1000zł/m3 i ekipa bierze jednakowo za stropy a wykańczanie też zleca ekipom to oszczędność może być żadna.

Ktoś pisał wcześniej że ma szalunki za darmo. Dla niego może monolit wyjśc najtaniej. Każdy musi liczyć sobie.

I jak wspomniałem wcześniej chce w stropie poprowadzić kupę rzeczy a Terrivy w ogóle nie lubie.

Jak bym nie robił drewnianego to tylko monolit.

Można by napisać że wtedy deski mógłbym uzyć na deskowanie dachu i zadna strata. Nie jest to prawda gdyz jak nie planuje deskowania to po prostu robiłbym to z przymusu pozostałych desek i koszt jakby nie patrzeć byłby +3tyś zł (które poszłyby na dach)

... czy odglosow z sypialni;)

no pięknie, pięknie :lol:

Same zboczki na tym forum ;)

Jabko, zdrowo chcą Cię skroić za ten strop. Prawdopodobnie dali cenę zaporową, bo do wylania musieliby ściągnąć posiłki, a drewniany we dwóch dadzą radę. Strop trzeba wylać razem z wieńcem w jeden dzień, to w końcu za jeden dzień roboty masz im dać 4 tysiące? Murarz bierze 15zł/godzinę, a pomocnik 5-10zł. Armia ludzi potrzebna im do tego stropu.

Co do drewnianego, to masz różowe okulary i nie widzisz wszystkich problemów. Dom to nie stajnia i nieoheblowanych desek żonka Ci nie przepuści.

.....Strop trzeba wylać razem z wieńcem w jeden dzień, to w końcu za jeden dzień roboty masz im dać 4 tysiące? ...

Co do drewnianego, to masz różowe okulary i nie widzisz wszystkich problemów....

To nie są dane tylko od moich (jest ich 4)

Jak czytałem dzienniki tu na muratorze to kilka razy widziałem Terriva + robota = 11-14tys zł.

Nie bedę teraz szukał bo szkoda czasu ale na bank to widziałem w niejednym posci i dzienniku.

Wady widzę, znam i postaram sie zapobiedz większosci.

Zauważ że już mam taki projekt że belka max ma 4m między podporami.

Taki strop będzie się uginał znacznie mniej niż 7-8m.

Wygłuszanie, podwieszanie itp.

Popatrz w innym poście na pierwszej stronie masz że Terriva popękała.

Kiedyś ktos pisał że fert popękał od dołu

Płyt G-K sie tyle w życiu nakładłem że mozesz mnie nazywać jabko-GK. i wiem że na drewno nie ma rady ale ten problem bardziej się tyczy skosów poddasza niż stropu bo podwieszenie eliminuje pękanie.

Każdy strop ma wady i zalety. Moim zdaniem terriva to ogólnodostępny szajs który jest drogi, pęka, huczy itp.

Jak dojdzie do tego że nie dam drewnianego to będzie monolit.

Ale wątpię bo sprawa jest przesądzona na 95%.

I jeszcze co do wad to jak już pisałem poddasze domku to nie hala gimnastyczna ani salony gościnne czy kuchnia . Tam są sypialnie

I am00 przecie ja cie nie namawiam na drewniany. To mój wybór i w temacie "jaki strop" pisze że wybrałem taki i podaje powody.

Przedstawiono też jego wady i każdy sam sobie zdecyduje.

Jeszcze w tym roku bedziemy mogli zweryfikować koszty bo każdą złotówkę zapisuje w dzinniku (postanowiłem zapisywać wszystko - nawet dokupione gwoździe za 5zł. Jak dotrwam i nie będę zapominał w miarę szybko wpisywac to wrócimy do tematu kosztów stropu gdzieś w czerwcu).

Oczywiscie jak sprzedam mieszkanie bo nie chce zaczynać z kredytu :lol:

.....Strop trzeba wylać razem z wieńcem w jeden dzień, to w końcu za jeden dzień roboty masz im dać 4 tysiące? ...

Co do drewnianego, to masz różowe okulary i nie widzisz wszystkich problemów....

To nie są dane tylko od moich (jest ich 4)

Jak czytałem dzienniki tu na muratorze to kilka razy widziałem Terriva + robota = 11-14tys zł.

Nie bedę teraz szukał bo szkoda czasu ale na bank to widziałem w niejednym posci i dzienniku.

Wady widzę, znam i postaram sie zapobiedz większosci.

Zauważ że już mam taki projekt że belka max ma 4m między podporami.

Taki strop będzie się uginał znacznie mniej niż 7-8m.

Wygłuszanie, podwieszanie itp.

Popatrz w innym poście na pierwszej stronie masz że Terriva popękała.

Kiedyś ktos pisał że fert popękał od dołu

Płyt G-K sie tyle w życiu nakładłem że mozesz mnie nazywać jabko-GK. i wiem że na drewno nie ma rady ale ten problem bardziej się tyczy skosów poddasza niż stropu bo podwieszenie eliminuje pękanie.

Każdy strop ma wady i zalety. Moim zdaniem terriva to ogólnodostępny szajs który jest drogi, pęka, huczy itp.

Jak dojdzie do tego że nie dam drewnianego to będzie monolit.

Ale wątpię bo sprawa jest przesądzona na 95%.

I jeszcze co do wad to jak już pisałem poddasze domku to nie hala gimnastyczna ani salony gościnne czy kuchnia . Tam są sypialnie

I am00 przecie ja cie nie namawiam na drewniany. To mój wybór i w temacie "jaki strop" pisze że wybrałem taki i podaje powody.

Przedstawiono też jego wady i każdy sam sobie zdecyduje.

Jeszcze w tym roku bedziemy mogli zweryfikować koszty bo każdą złotówkę zapisuje w dzinniku (postanowiłem zapisywać wszystko - nawet dokupione gwoździe za 5zł. Jak dotrwam i nie będę zapominał w miarę szybko wpisywac to wrócimy do tematu kosztów stropu gdzieś w czerwcu).

Oczywiscie jak sprzedam mieszkanie bo nie chce zaczynać z kredytu :lol:

Teriva pęka jak ją jakieś niedojdy wykonują :wink: toniejest wadastroputylkowykonawstwa głównie.

• 2 weeks później...