brachol 13.01.2006 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Jabko, co do usztywniania ścian to nie jest to do końca tak jak mówisz, ale wierzę, że sobie z tym poradzisz. pzdr ja sie nie znam ale moim zdaniem stywnosc uzyskuje sie przez wieniec a nei prze z strop szczegolnie gestozebrowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 13.01.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Jabko, co do usztywniania ścian to nie jest to do końca tak jak mówisz, ale wierzę, że sobie z tym poradzisz. pzdr ja sie nie znam ale moim zdaniem stywnosc uzyskuje sie przez wieniec a nei prze z strop szczegolnie gestozebrowy W takim razie się mylisz - strop może stanowić przeponę i usztywniać budynek (przy okazji). Wieniec dodatkowo zwiększa tą sztywność i przejmuje naprężenia rozciagające jeśli wystąpią - np. od osiadań. Ktoś może powiedzieć,że kiedyś nie stosowano wieńców i stropy były drewniane i budynki stały. To prawda tylko zapomina sie o tym,że kiedyś budowano ściany o dużych przekrojach np. na 2 cegły albo i więcej ,które to mają dużą sztywnośc bo zaspewne pamiętamy wzór na moment bezwładności prostokąta bh3/12 więc zakładając wys. kondygnacji na 2,80 m i szer. ściany na 2 cegły to mamy moment bezwł. 0.95 m4 a przy współczesnych ścianach często dosyć smukłych jak silka 18 mamy moment. bewł. 0,32 m4 czyli prawie 3 razy mniej. Druga sprawa w 1997 roku było wiele przypadków kiedy w czasie powodzi nowe domy z wieńcami ocalały zaś stare nie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 13.01.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 ...Ahia. Jeśli dobrze zrozumiałem...o przekroju kwadratowym to raczej nie myślał - przy 20x20 F=400cm2 a wskaźnik zginania bh2/6=1333,33 cm3 a przy 13,33x30 cm i F=399 cm2 wskaźnik zginania masz 1950 cm3 czyli 46% zysku przy tym samym przekroju Racja !! W takim razie się mylisz - strop może stanowić przeponę i usztywniać budynek (przy okazji). Tu też chłop ma rację (budulec też) Tylko te usztywnianie poprzez strop jest tym bardziej ważne im mniej sztyne są ściany i analogicznie mniej ważne przy sztywnych ścianach. U mnie ściana 24cm Dwie zewnętrzne znacznie usztywnia środkowa ściana konstr. Dwie pozostałe bedą wiązane z działówkami (czerwone) ______________ I...........I............I I...........I............I I...........I.......___I I_____ I............I I...........I.......___I I______I______I Max. odcinek ściany bez kątowego podparcia to 4m. Geno te straszne obciążenia boczne z czego mogą wynikać ?? Wiatr ?? Toż to czysta kpina. A przy miejscowym osiadaniu gruntu i pęlnięciu ławy strop i tak już nic nie pomoże. A moment bezwł. który wyliczyłeś jest na obciążenie od góry i od dołu a nie z boku który wyjdzie ponad 5xmniejszy. Ale Geno mój ty przyjacielu stropowy z tymi ścianami troszke naciagasz. Sciany 50cm budowano rzeczywiście w 3 pietrowych rozłożystych budynkach 8-mio rodzinnych. Małe domki jednorodzinne (b.żadkie) mają jedną cegłę (25cm) lub ewentualnie 38cm (cegła + druga poprzecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 13.01.2006 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 ...Ahia. Jeśli dobrze zrozumiałem...o przekroju kwadratowym to raczej nie myślał - przy 20x20 F=400cm2 a wskaźnik zginania bh2/6=1333,33 cm3 a przy 13,33x30 cm i F=399 cm2 wskaźnik zginania masz 1950 cm3 czyli 46% zysku przy tym samym przekroju Racja !! W takim razie się mylisz - strop może stanowić przeponę i usztywniać budynek (przy okazji). Tu też chłop ma rację (budulec też) Tylko te usztywnianie poprzez strop jest tym bardziej ważne im mniej sztyne są ściany i analogicznie mniej ważne przy sztywnych ścianach. U mnie ściana 24cm Dwie zewnętrzne znacznie usztywnia środkowa ściana konstr. Dwie pozostałe bedą wiązane z działówkami (czerwone) ______________ I...........I............I I...........I............I I...........I.......___I I_____ I............I I...........I.......___I I______I______I Max. odcinek ściany bez kątowego podparcia to 4m. Geno te straszne obciążenia boczne z czego mogą wynikać ?? Wiatr ?? Toż to czysta kpina. A przy miejscowym osiadaniu gruntu i pęlnięciu ławy strop i tak już nic nie pomoże. A moment bezwł. który wyliczyłeś jest na obciążenie od góry i od dołu a nie z boku który wyjdzie ponad 5xmniejszy. Ale Geno mój ty przyjacielu stropowy z tymi ścianami troszke naciagasz. Sciany 50cm budowano rzeczywiście w 3 pietrowych rozłożystych budynkach 8-mio rodzinnych. Małe domki jednorodzinne (b.żadkie) mają jedną cegłę (25cm) lub ewentualnie 38cm (cegła + druga poprzecznie. Moment pokazuje różnice Mój dom ma ścian 38 cm budowany 1988r. dom moje babci (którą pozdrawiam) ma ściany w granicach chyba 60 albo więcej cm(zbudowany w 1888r.)Jeśli chodzi o parcie wiatru to oczywście ,że nie stanowi zagrożenia - tego nigdzie nie napisałem. Jesli zaś chodzi o osiadania to zbrojenie ław ma zapobiec pękaniu ławy, zbrojenie wieńcy częściwo zapobiegnie pękaniu ścian - mniej sztywny budynek - większą część przejmie wieniec. Przykładem tego typu budownicta jest Chorwacja gdzie niemal każdy dom to swoista żelbetowa rama z wypełnieniem z materiałów drobnowymiarowych - z tym,że tam jest zagrożenie ze strony tektoniki u nas nie dlatego podawałem przykład powodzi - podmywanie ław + napór wody np. Nigdzie tez nie piszę,że strop drewniany jest niebezpieczny - kolega wcześniej zaś zanegował wpływ stropu żelbetowego na sztywność budynku więc piszę . Jak już ta chcesz to niech będzie ,że masz ściany o sztywności 1.28 m4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holusio 13.01.2006 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 moge wam opisac wszystkie dane techniczne stropu po niedzieli a rozpietosc belek w projekcie jest dosc duza ponizej link jesli chodzi o kieliszki i dziecko jako test to przesada mieszkalem w domu z 60 roku gdzie strop byl drewniany z uzupelnieniem i glina-bylo ok gorzej, duzo gorzej zachowywaly sie podlogi na parterze ulozone na legarach... poza tym odwiedzilem wiele domow ze stropem drewnianym i zakochalem sie w nim(odkryte belki stropowe-tak tez ma zrobione MACIEK) MYSLE ZE WIELE OSOB JEST PRZECIW GDYZ NIE MA CO UKRYWAC NA CODZIEN MAMY WSZEDZIE STROPY betonowe a nalezy pamietac ze stare budownictwo bylo oparte na drewnie i nie mysle wylacznie o stropach jesli chodzi o kase to ekipa budowlana wziela 3,5 tys mniej za "niewylewanie" stropu http://www.projekty.murator.pl/projekt_rzuty?IdProjektu=207&IdKolekcji=&action=showRzuty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 13.01.2006 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 moge wam opisac wszystkie dane techniczne stropu po niedzieli a rozpietosc belek w projekcie jest dosc duza ponizej link jesli chodzi o kieliszki i dziecko jako test to przesada mieszkalem w domu z 60 roku gdzie strop byl drewniany z uzupelnieniem i glina-bylo ok gorzej, duzo gorzej zachowywaly sie podlogi na parterze ulozone na legarach... Jak stwierdzę (także po opini ekipy) że rozstaw w projekcie będzie za duży to dam gęściej i po kłopocie. (krokwie na pewno zagęszczę bo już fachury z ekipy stwierdziły ze dałyby gęściej). To nie apteka i 1m3 drewna różnicy kosztowo nie nabije. A budulcowi bardziej chodziło chyba z tymi kieliszkami jak zrobisz wylewkę prosto na deskowane belki stropowe. Wtedy taka sztywna płyta rzeczwiscie przy skakaniu wywołuje dziwne trzęsienie ziemi ...a raczej stropu he h e. Ale jak mówie belki 4m, gęsto, filc, pianka i myślę że ani z uginaniem ani z efektami dzwiękowymi nie będzie problemu. I powtórzę: To nie poniemieckie bloki wielorodzinne, tu na poddaszu są tylko sypialnie a nie normalne całe mieszkanie z biegającymi dziećmi. Całodzienne życie toczy się właściwie w kaciku Salon-Kuchnia a na góre chodzi się na wieczór spać. Nie róbcie problemów z niczego. holusio ...odkryte belki...a feng-shui ?? Geno jesteś nadzwyczaj spokojny i cierpliwy (jak by na początku tematu wszyscy pisali Terriva super a drewno be to temat byłby skończony w dwa dni i nikt by nie poczytał o momentach bezwładności przekroju ścian....a tak prowokacyjne, nienaukowe, lekceważące (moze celowo) podejscie niektórych spowodowało że w temacie znajduje się przynajmniej troszkę informacji do liźnięcia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 16.01.2006 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Hej, mam pytanie do osob posiadajacych juz strop drewniany. Otoz jestem na etapie projektowania wlasnego domku, marzy nam sie strop drewniany, taki z widocznymi belkami- oczywiscie. nasz architekt stwierdzil jednak ze taki strop jest o wiele drozszy. Czy to prawda? Bo jezeli roznice miedzy stropem terriva a drewnianym byly by stosunkowo niewielki to mam zamiar upierac sie na drewnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
71kkk 16.01.2006 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 kaloosa- wybudowalem dom ze stropem drewnianym- na szczecie byl on dla przyjaciela, a dla mnie. strop pracuje, pomimo wylanych jastrychow na poddaszu. wiec zmartwieniem jest pekanie gipskartonow. mozna sie przyzwyczaic. i oczywoscie pamietaj jakie stawiasz scianki dzialowe- jesli lekkie to nie ma problemu. gorzej, jesli z cegly. teraz buduje dom dla siebie. wylalem strop z betonu - b25 i b30 bo bylo zimno a zalezalo nam na czasie. scianki dzialowe z silki- bo mam cztery kobiety w domu i chce miec cisze!!!!. pod scianki dzialowe podloz filc i to jest chyba lepsze rowiazanie niz drewniany strop. a co do belek pod stropem - mozna je przeciez podwiesic - sam o tym mysle bo wysokosc parteru mam 3m i jest super!!!!! pozdro kkk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 16.01.2006 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 ... strop pracuje, pomimo wylanych jastrychow na poddaszu. wiec zmartwieniem jest pekanie gipskartonow. mozna sie przyzwyczaic. i oczywoscie pamietaj jakie stawiasz scianki dzialowe- jesli lekkie to nie ma problemu. gorzej, jesli z cegly... Zgadza sie. Mimo że chce i robie drewniany to przyznam że jest to prawda. Ale belki 7-8m a tylko 4m to różnica. Ścianki działowe na poddaszu akurat pokrywają się ze ścianą konstrukcyjną i dwiema działowymi (czyli robie mały fundament wewnątrz domu i wspomniane działówki idą aż na poddasze. Tylko jedna ścianka działowa będzie musiała oprzeć się na stropie. Więc będzie stelaż i płyty G-K z wełną . Jakoś to przezyje Aha i jeszcze cos. Jakby strop drewniany miał mnie kosztować 1tyś zł mniej niż Terriva to bym na pewno nie robił drewnianego. Ale liczę że oszczędność to blisko 9tyś zł a dla mnie to dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
71kkk 16.01.2006 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 no wlasnie japko, ja robie strop monolit - czy ma on jakies wady? bo majac za darmo szalunki z Baumy uwazam ze nie ma wad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 16.01.2006 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 1) Cenę (w stos. do drewnianego w moim przypadku)2) Niemożność poprowadzenia przewodów od went. mechanicznej (instalacji głośnikowej itp)3) Ogromne przewodnictwo cieplne Ale i tak uważam że to lepsze niż Terriva i jak bym nie robił drewna to lałbym monolit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
71kkk 16.01.2006 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 nie bardzo sie zgadzam wiec wymienmy sie uwagami:- przewodnictwo cieplne - strop 20cm, styropian 3cm miekki, wylewka8 cm i podlogi palnele, glazura i wykladziny. wiec o co chodzi z tym przewodnictwem? czy to nie mit?- cena ? u mnie:beton b25 cena 170 zl/m3, poszlo ok. 60 m na 220m2 stropu. plus wience,zbrojenie - ok 5 000 zl, deski - 500 zlszalunki darmo i robocizna no i te kanaly? o co chodzi - czy mowisz o rekuperacji - zrezygnowalem z niej z powodu kosztow- 15 000 to troche duzo. pozdro kkk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 16.01.2006 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 nie bardzo sie zgadzam wiec wymienmy sie uwagami: - przewodnictwo cieplne - strop 20cm, styropian 3cm miekki, wylewka8 cm i podlogi palnele, glazura i wykladziny. wiec o co chodzi z tym przewodnictwem? czy to nie mit? - cena ? u mnie: beton b25 cena 170 zl/m3, poszlo ok. 60 m na 220m2 stropu. plus wience, zbrojenie - ok 5 000 zl, deski - 500 zl szalunki darmo i robocizna no i te kanaly? o co chodzi - czy mowisz o rekuperacji - zrezygnowalem z niej z powodu kosztow- 15 000 to troche duzo. pozdro kkk 3cm styro to nie 15cm wełny w cenie 16 tyś (dobrze liczę ??) a 2m3 drewna do mnie 1200zł. (róznica przeokrutna) Rekuperator 2,5tyś. Rury na metry, anemostaty na sztuki. Koszt do 5tyś. (Reku mozna też samemu ale na to sie chyba nie zdecyduje) Ale tak jak pisałem i jak wielokrotnie pisze niejaki adam_mk to są ceny i koszty w "naszym konkretnym przypadku". Trzeba umieć to zrobić i mieć dostęp do urządzeń (narzędziownia zakładowa, silniki itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
71kkk 16.01.2006 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 dobrze dobrze, tylko co to jest 2 m3 drewna? po 600 zl z m - co to za drewno i czym impregnowane, jaka klasa etc. poza tym jaka jest pow domu - stropu - 2 m3 to troche malo. no i ten rekuper- 2,5 tysi - podaj pow domu , kubature, bo to tez troszku malo. u mnie wycena byla na 15 000 , bo wawa. moj dom to rezydencja, nie wygladam na biednego, kubatura 1200 m3, wym 16x20m domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holusio 17.01.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 JESLI CHODZI O CENE STROPU Z DREWNA uklad jest taki belki stropowe deski folia styropian wylewka podloba wlasciwa iJUZ chodze na golych pytkach od dolu natomiast ttylko w 3 pomieszczeniach robie podwieszany sufit(kuchnia kotlownia i wc) reszta to salon i hol z otwartymi beleczkami na logike co bedzie tansze w globalnym wyliczeniu??????? mysle ze moja wersja bez dwoch zdan.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 17.01.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Mnie szacunkowo u jabka bez róznych dodatków wychodzi mimimum jakies 3,65 m3 drewna więc samo drewno jakieś 2000-2500 zł ( w wersji stropu nagiego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 17.01.2006 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Geno toz jak daje 22cmx12cm co o,5m to wychodzi mi az 3,3m3.A 0,5m to chyba troszke gęsto.Skad mi tyle drzewa wyliczyłeś ????????/ I powiedz mi lepiej czy moge ściany działowe budować 18cm na parterze a na nich 12cm na poddaszu (stabilność ??) 71kk ja mam kubatureczkę 400m3 (160m2 podłogi policzyłem po 2,5 wys. dla uproszczeń)Z klasą drzewa jest problem bo nie wiem. Drzewo iglaste jak na wieźbę, impregnowane na tartaku (po prostu leży godzinkę czy ileś tam w takiej wannie z folii) holusio desek na strop czy wylewek bym nie liczył bo na terrive też trzeba wylewkę lub płyty i na to wykończenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 17.01.2006 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Geno toz jak daje 22cmx12cm co o,5m to wychodzi mi az 3,3m3. A 0,5m to chyba troszke gęsto. Skad mi tyle drzewa wyliczyłeś ????????/ Wyliuczyłem z rozstawe, około 1m ale za o z deską calówką na belki I powiedz mi lepiej czy moge ściany działowe budować 18cm na parterze a na nich 12cm na poddaszu (stabilność ??) Ścianki standard wszędzie - tylko pod stropem zdylatować Z klasą drzewa jest problem bo nie wiem. Drzewo iglaste jak na wieźbę, impregnowane na tartaku (po prostu leży godzinkę czy ileś tam w takiej wannie z folii) Klase poda projektant holusio desek na strop czy wylewek bym nie liczył bo na terrive też trzeba wylewkę lub płyty i na to wykończenie. W terivie nie ma desek bo nie ma deskowania - nie licząc jakieś skrawki na kliny itp. - drewno ma spory współczynnik zwrotu bo spora część do odzysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 17.01.2006 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 JESLI CHODZI O CENE STROPU Z DREWNA uklad jest taki belki stropowe deski folia styropian wylewka podloba wlasciwa iJUZ chodze na golych pytkach no nie do konca: belki stropowe (20x18) co maksymalnie 90 cm na belki podkladki gumowe lub jakiś inny filc lub pianka na to deski 3,2 cm lub droższy wariant płyty OSB na to folia lub nie (różnie różnie mówią) na to twarda wełna mineralne (nie styropian) lub wersja tańsza miękka płyta pilśniowa na to płyta OSB lub wersja tańsza płyta wiórowa na koniec właściwa podłoga (czyli np parkiet lub płytki ) - w mokrych pomieszczeniach pamiętać o folii w płynie generalnie jeżeli mówimy o drewnianym stropie jako o belkach + ślepa podłoga, to jest na pewno tańszy od lanego i to dużo. Natomiast jeżeli pod uwagę bierzemy całe wykończenie, to ... można się kłócić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 17.01.2006 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Ścianki standard wszędzie - tylko pod stropem zdylatować czekaj czekaj Ja chce budować działówke od parteru aż do dachu. Dylatacja to mówisz z boków ?? Miedzy scianką a deskowaniem na przykład ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts