Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W SZKARŁATKACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

Witaj moniu1302, kolejna milosniczko domu w szkarlatkach.

Nie doradze ci co do okien bo mi akurat sie podobalo ze sa dluzsze niz szersze. Wydawalo mi sie ze to bedzie ''harmonijnie'' w stosunko do dosc wysokich drzwi i duzego okna balkonowego. Jakos nie przyszlo mi do glowy aby zmieniac ich wymiar bo wizualizacje szkarlatek wg projektu bardzo mi sie podobaly :) to naprawde osobiste odczucia, jezeli podoba ci sie okno w kwadracie to zmien, bedzie wieksze :) moze narysoj sobie takie i takie i zobacz ktore ci sie bardziej podoba :)

• Odpowiedzi 171
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję Ci googulku za odpowiedź. Zmiany wymiaru okien chciałam dokonać dlatego że obawiam się, że w kuchni będę miała za malo światła, gdyż zdecydowałam się na likwidację jednego okna w kuchni aby była bardziej ustawna, i nie wiem czy okno 120/150 zapewni dostatecznie wielką ilość naświetlenia.

nie wydaje mi sie ze jest ciemno, tyle ze ja mam przestrzen otwarta, tzn nie mam pokoju. Mam wiec okno od frontu to 120X150 a naprzeciwko okno wyjsciowe na taras. Jezeli u ciebie bedzie sciana bo robisz pokoj to moze faktycznie powieksz, ale czy te 30 cm wiecej robi roznice? Zapytaj moze architekta co o tym mysli, a najlepiej to zadzwon do archonu i ich zapytaj o zdanie, w koncu to ich projekt :)

Mi jakoś drugie okno w kuchni nie weszło tam z boku, jakoś wizualnie tego nie widziałam, bo tam jest jeszcze podcień i jakoś nierówno było, ale ja mam jeszcze dwa okna szczytowe, więc może dlatego.

Poza tą kuchnią to okien jest dużo i są duże, jestem zachwycona na razie jakie jasne będą pomieszczenia, pewnie late jak słońce będzie piekło to taka szczęśliwa nie będę, ale coś wymyślę ;)

My w salonie też zrobiliśmy okno, nie pamiętam jakiej w końcu wielkości wyszło, na szerokość nie zmienialiśmy, a na wysokość takie jak w wykuszu.

I nie zamieniłabym za nic pokoju z kuchnią, to przejście do pokoju jest rewelacyjne, przestrzeń niesamowita, dom jest jakby ażurowy, gdzie dzieciaki by się nie bawiły, to będzie je widać (na parterze), i o to mi chodziło :)

Nie rozumiem mody z kuchnią od frontu.

meciu nie wiem czy to moda czy nie ale u nas akurat kuchnia od frontu pasowala bo front domu mamy od zachodu (wiec mniej slonca przy gotowaniu :)), nie wyobrazalam sobie tachac np zakupy przez salon zeby zaniesc do kuchni a ze dodatkowy pokoj nie byl nam potrzebny to zrobilismy po prostu jedno wieksze pomieszczenie gdzie bedzie kuchnia od frontu a jadalnia od tarasu :)

Googulek, ale taki argument to jest argument, mody nie rozumiem ;)

Wejście do kuchni w projekcie jest z przedpokoju, przez salon chodzić nie trzeba ;)

Nam pokój na dole był potrzebny, bo założyliśmy, że nie wiadomo co się w życiu przydarzy, możliwe kiedyś nie będziemy w stanie po schodach biegać. Troszkę żałuję, że nie pokombinowałam i nie zrobiłam kuchni tam gdzie jest ta część salonowa kanapowa, a tą kanapową część w miejscu kuchni, stół zostałby jak jest, ale już nie miała siły z kominem kombinować, w w tym projekcie wyjątkowo nam pasuje :)

I szkoda, że jednak nie zrobiłam wyjścia na taras z kuchni.

Jak nie będę miała siły po schodach chodzić to tym bardziej nie będę miała siły na budowę domu. Może dlatego, że dużo sami robimy na budowie, nie będziemy w stanie rozstać się z naszym domem, uwielbiamy go i na razie wszystko nam się podoba.

Zresztą nawet jak, mamy małe dzieci, planujemy kolejne, więc nawet przyda się ten pokój na zabawki, żeby w salonie nie leżały, czy na jakiś kojec.

Co Wam się nie podoba? Dla mnie tylko trochę za duży jest, ale do tego pewnie się przyzwyczaję ;)

interesuje mnie ktoś ze świętokrzyskiego żeby zobaczyć jak wygląda ten dom na żywo. zamawiamy ten projekt tylko pozostaje kwestia rozmieszczenia łazienki i kotłowni zastanawiamy się czy nie zamienić tych pomieszczeń. chcemy piec na ekogroszek tylko nie wiemy czy się zmieści na miejscu łazienki. i jeszcze jedno pytanko mianowicie czy nie zrobić drzwi do kotłowni od zewnątrz

Sa na forum osoby ktore zamienily lazienke z kotlownia. Mysle ze to super pomysl i sama zaluje ze tak nie zrobilam. Natomiast drzwi do kotlowni od zewnatrz mam i uwazam ze to sluszna decyzja, nie trzeba po prostu drewna, wegla tachac przez dom.

W moim dzieniku masz sporo zdjec z wewnatrz, zapraszam do ogladania :)

w kuchni mamy jedno okno, tyle ze u nas kuchnia to pokoj w projekcie. postanowilismy ze bedzie to jedno otwarte pomieszczenie, nie mamy wiec pokoju na dole. Na jego miejscu jest kuchnia z jednym oknem od frontu, a tam gdzie w projekcie byla kuchnia jest to jadalnia z wyjsciem na taras.

Zdjecie kuchni :

ImageShack.us

Uploaded with

zdjecie jadalni :

Uploaded with ImageShack.us

jedna jeszcze uwaga, u nas jest wersja w lustrzanym odbiciu.