Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup domu a przepisanie pozwolenia na budowę

Krystyna32

Recommended Posts

Z Prawa budowlanego:

Art. 40. 1. Organ, który wydał decyzję określoną w art. 28, jest obowiązany, za zgodą strony, na rzecz której decyzja została wydana, do przeniesienia tej decyzji na rzecz innego podmiotu, jeżeli przyjmuje on wszystkie warunki zawarte w tej decyzji oraz złoży oświadczenie, o którym mowa w art. 32 ust. 4 pkt 2.

Art. 32.

4. Pozwolenie na budowę może być wydane wyłącznie temu, kto:

2) złożył oświadczenie, pod rygorem odpowiedzialności karnej, o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane.

Właśnie odebrałam decyzję o przeniesieniu pozwolenia na budowę :D . Jeszcze ciepła. A potrzebowałam:

- wniosek wypełniony, który dostałam w Wydziale Architektury (podpisany przeze mnie i męża, bo mamy wspólność majątkową - działka jest wspólna)

- oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane ( w dwóch egzemplarzach - dla mnie i męża, z powodów j.w.)

- projekt budowlany

- oryginał pozwolenia na budowę poprzednich właścicieli

- zgodę poprzednich właścicieli na przeniesienie pozwolenia (to akurat było u nas zapisane w akcie notarialnym)

- dziennik budowy (ja nie miałam, bo budowa nie zaczęta, więc napisałam:" nie wydano")

To tyle. Ok. 1 miesiąca czekania.

• 1 month później...