Jezier 15.01.2006 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Orientowales sie w cenach. Ile kosztuja takie lodowki do CWU tylko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pońko M. 15.01.2006 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Darth napisał: Ja z kolei planuje połączenie PC z rekuperatorem. Wyeliminowałem przy tym rozwiazaniu jeden komin wentylacyjny (koszty dokładnie nie wiem ale ze wszystkimi detalami robicizną może to być ok.3,4 tyś złotych) pozostawiając jeden do kominka. Cały zestaw wentylacji mechanicznej do samodzielnego montażu to pewnie koszt 7/8 tyś złotych. Tak więc odzysk ciepła + świerze powierze = tylko 4 tys złotych. To wydaje mi się lepszym rozwiązaniem niż zamontowanie solarów. Proszę praktyków o opinie (teoretycy też mile widziani) Pońko M. pokaż na co cię stać Pomysł myślę świetny, bo przy okazji odzysku ciepła zmniejszysz ogólne zapotrzebowanie na ciepło budynku, a to = potrzeba mniej mocy z pompy ciepła do centralnego ogrzewania! Mało tego, przy skutecznym odzysku ciepła, centrala wentylacyjna w najcieplejszych okresach sezonu grzewczego może zabezpieczać potrzeby cieplne domu. Mocno myślałem o podobnym rozwiązaniu, nawet je opisywałem w jednym z wątków. Wszystko wyszło od oferty na podgrzewacz wody użytkowej z centralą wentylacyjną, którą otrzymałem od Climakomfortu. Podobną ofertę otrzymała jedna z forumowiczek i całą ideę rozwiązania z paroma jeszcze osobami dyskutowaliśmy. Żeby się nie powtarzać znajdę wątek i podam link. Na stronie firmy nie ma dalej tego podgrzewacza, bo to jakaś nowość, ale bardzo mi się to spodobało. Zresztą rysunki i opis urządzenia otrzymałem w wersji angielskiej. Generalnie jest to urządzenie, które ma w sobie dwie pompy ciepła: jedną powietrze/woda, drugą powietrze/powietrze i zapewnia ciepła wodę użytkową, odzysk ciepła i wentylację mechaniczną. Odzysk ciepła realizują pompy ciepła, więc jest to centrala o dużo większej sprawności odzysku niż typowa z wymiennikiem krzyżowym. Osobiście wymyśliłem sobie do tego układu jeszcze, że powietrze zewnętrzne zanim trafi do skraplacza pompy ciepła ogrzeje się wstępnie w ziemi - chciałem poprowadzić rurę zakopaną w ziemi na odcinku 30-40 m wokół domu - powietrze zewnętrzne ogrzało by się do ok. 0 st.C. To dodatkowe zyski. Potem dopiero do skraplacza. W skraplaczu zostało by "dogrzane" do wymaganych 20 st.C (ogrzanie na skraplaczu od sprężonego czynnika chłodniczego). Jak najdę ten wcześniejszy temat to podam link, chyba że już go odnajdziesz. Na razie pomysł stoi w miejscu bo za kieszeń się złapałem i muszę to przemyśleć jeszcze raz. Muszę dobrze teraz kalkulować wszystkie koszty budowy i zobaczymy co tam w porfelu zostanie.... W każdym razie jak dla mnie idea trafiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pońko M. 15.01.2006 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Aha Darth - podobna idea jest rozrysowana na stronie Oschnera. Jest schemat. Wejdź i zobacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 15.01.2006 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Znalazlem jakies ceny (nie wiem czy aktualne) dla pomp OchsneraEuropa 302 - 2180 euro nettoEuropa 312 - 2580 euro netto.Kto jeszcze sprzedaje takie pompy ciepla dla CWU tylko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 15.01.2006 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 A co sądzicie o kolektorze z rurek miedzianych ułożonych pod dachówką ? Już czytałem o tym i pamiętam 1. wady ; jeśli coś będzie nie tak z rurką , to trzeba rozbierać dach,2. zalety ; pod dachówką kolektor ( a właściwie same rurki ) nie jest wychładzany, bardzo tani w ułożeniu, jak policzyłem pokrycie 25 m2 rurką 3 mb/1 m2 dachu + ustrojstwa to koszt poniżej 2 tys. zł. W tym sterownik i elektrozawór kierujące ciepło do zasobnika cwu lub nadmiar do gruntu. Pokrycie zapotrzebowania na cwu przez pełne 7 miesiecy.( wstępne kalkulacje ).Roczny koszt prądu dla pompki ok. 40 zł. Czy ktoś mógłby choćby w przybliżeniu podać sprawność ( bez pompki ) takiego kolektora ?Mógłbym wówczas wkleić dosyć dokładne dane dla każdego miesiąca i innych dowolnych parametrów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 15.01.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 gosciu01. Jest tu watek adama o tym jak sam buduje kolektor. Tam chyba szybciej znalazbys odpowiedz na swoje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pońko M. 15.01.2006 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Jezier - ja znalazłem jeszcze podgrzewacze w Stiebel Eltron i Clima Komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 15.01.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 No to kolejne dwie juz sa. Stiebel Eltron WWK 300 - 7800 zl nettoStiebel Eltron WWK 300 sol - 9100 zl nettoKto ma ceny innych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 15.01.2006 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 1950 - tak, bo można to ustrojstwo podłączyć do solarów i nawet kominka z płaszczema wodnym. Jenakżelogiczne jest, że przy takim układzie bez bufora się nie obędzie - takie systemy zawsze będą się odpychały. Poza tym skoro jest pc,to po co jeszcze kolektory?!!!! Lepiej władować kasę w lepsze ocieplenie domu, bądź jego urządzenie. Dodawanie kolektorów nie przyniesie super korzyści - czytaj $$$$. Nigdy nie ma tak, że jak można uzyskać to i tamto to na reszcie nie tracisz! Zawsze jest coś za coś! a jak myślisz?, że ja o tym nie wiem klient podłączył, bo za 3000 zł udziału własnego, ma instalację kolektorów próżniowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 15.01.2006 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Ostatnia lodowki do CWU o jakich wiem to:Clima Confort - podgrzewacz VT 152 - 7900 zl netto.Stiebel Eltron LWA 252 - 9900 zl nettoStiebel Eltron LWA 252 sol - 10700 zl netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 16.01.2006 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Ostatnia lodowki do CWU o jakich wiem to: Clima Confort - podgrzewacz VT 152 - 7900 zl netto. mają teraz promocję na ten podgrzewacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 17.01.2006 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Tak maja ale jak sie wczytac to pewnie wyjdzie na to samo. Oczywiscie ceny, ktore znalazlem, sa katalogowe i na pewno do negocjacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emip 17.01.2006 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Emip Czy chcesz abym Ciebie uwzględnił w negocjacjach cenowych z Termogolvem i ich pompami Wtedy byłoby nas czterech. Ja moi znajomi. KaiM no i Ty. Na pewno My i Thermogolv bylibyśmy ostaecznie zadowoleni. Owszem, ale jeszcze się waham nad wyborem firmy. Instalacje planuje nie wcześniej niż w drugiej połwie roku. W sprawie szczegółów pisz na maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 17.01.2006 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 ja mam male pytanie , bo cos mi umknelo chyba jak to jest z tymi pompami ciepla dla celow cwu? przeciez jesli zalozymy, ze chcemy czerpac jakies 5 kw- chyba tyle byloby w miare sensowanie i wstawimy taka pompe do komorki (jak jeden z forumowiczow ma u siebie) zeby czerpalo cieplo z powietrza- to tam przeciez bedzie mroz i trzeba bedzie ostro dogrzewac chyba, co? no i te cieplo bedzie musialo suma sumarum pochodzic z pracy pierwszej pompy, tej zakopanej jak to wiec jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pońko M. 17.01.2006 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Możesz do zasilania tej pompy zbierać powietrze zużyte, którego i tak się "pozbywasz", a więc np. kuchnia, łazienki. Schłodzone możesz wyrzucić poza budynek, albo do spiżarni jak masz takie pomieszczenie w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 17.01.2006 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Taka pompa czerpie tylko troche ponad 1 kW a i tak tylko wtedy kiedy dziala. Ale masz racje ze w zimie trzeba dogrzac to pomieszczenie. Jednak jesli to jest jakas spizarnia (10-15 stopni) to tego dogrzewania nie musi byc tak duzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 17.01.2006 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Ponko. Sa rozne lodowki. Jedne czerpia powietrze z pomieszczenia w ktorym stoja, ale sa tez takie ktore wpina sie w instalacje wentylacji mechanicznej.Robienie wyrzutni zuzytego powietrza w spizarni uwazam za wyjatkowo zly pomysl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pońko M. 17.01.2006 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Jezier, a dlaczego uważasz, że wrzucanie schłodzonego powietrza do spiżarni to zły pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 19.01.2006 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Mialem co innego na mysli. Np podgrzewacz Climakomfortu pobiera powietrze z pomieszczenia w ktorym stoi. Schlodzone powietrze takze laduje w tym samym pomieszczeniu. Nie ma mozliwosci podlaczenia go do centrali wentylacyjnej. Aby cwu bylo podgrzewane z powietrza zuzytego w kuchni i lazienkach trzeba by je tloczyc do tej spizarni w ktorej stoi podgrzewacz wody. I to uwazam za zle - wdmuchiwanie powietrza z kuchni do spizarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 19.01.2006 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Taka pompa czerpie tylko troche ponad 1 kW a i tak tylko wtedy kiedy dziala. Ale masz racje ze w zimie trzeba dogrzac to pomieszczenie. Jednak jesli to jest jakas spizarnia (10-15 stopni) to tego dogrzewania nie musi byc tak duzo. to co to daje za komfort cieplny w korzystaniu z cieplej wody? przeciez zasobniki maja cos okolo 5 kw mocy czy sa osoby ktore sa zadowolone z posiadania takiej pompy ciepla do celow cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts