kaloosa 28.01.2006 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 dzis otrzymalam kolejny wstepny kosztorys i jak narazie mam 2 faworytow:EKONTECH i THERMOGOLOV, ceny w porownaniu z innymi bardzo przyzwoite. Co wg was wybrac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 29.01.2006 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 dlaczego nie podasz kosztorysu + jaka powierzynia i kubatora domu + jakie dolne źródło będize mieć powierzchnie itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 29.01.2006 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Pilnować ucieczki ciepła (reku lub witotress343) ogrzać wodę CW chłodzić dom w lecie wietrzyć - mieć świerze powietrze - wentylacja Znalazlem informacje o vitotres 343 ale tylko w jezyku niemieckim. Slabo znam ten jezyk wiec dowiedzialem sie mniej niz bym chcial. Ciekawy produkt. Ile kosztuje ta pompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 29.01.2006 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 mam polską wersje koszt z solarami ponoć 30tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 30.01.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Dom ma byc parterowy z uzytkowym poddaszem ok 110 m,-firma z jasla zaproponowala mi pompe o mocy 5kW za ok 20 tys ze zbiornikiem i montazem-ekontech 10kW +kotlownia +montaz za ok 25 tys-climakomfort lekko ponad 40 tys za pompe o mocy 9kW-wiec ze wzgledu na cene odrazu odpadaNa poczatek interesowaly mnie tylko ceny.Wydaje mi sie ze te 2 pierwsze firmy sa warte glebszego zainteresowania sie i przyjrzenia sie szczegolom.Niestety ja sie na tym kapletnie nie znam:( ! Dlatego takie forum to dla mnie cenne zrodlo informacji. Wprawdzie mam jeszcze troszke czasu na lekture i doksztalcenie sie ale nigdy ekspertem w tej dziedzinie nie bede. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksandra83 30.01.2006 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 a słyszeliście o pompach ciepła Alpha-InnoTec? Maja pompy o mocy nawet 160 KW w jednym urzadzeniu... slyszeliscie cos o nich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 30.01.2006 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 a słyszeliście o pompach ciepła Alpha-InnoTec? Maja pompy o mocy nawet 160 KW w jednym urzadzeniu... slyszeliscie cos o nich? Nie słyszałem ale właśnie poczytałem. Więcej info na ich stronie po polsku albo u ich przedstawiciela Faktycznie duże moce ale do domku takie nie są potrzebne. No i są to pompy w układzie solanka / woda a nie bezpośrednie parowanie. Sprawności średnie, cen nie podają - może na maila coś wyślą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr31 31.01.2006 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Hej.Dla wszystkich tych którzy jeszcze się nie zdecydowali, którą pompę wybrać mogę polecić bardzo dobrą markę i za fajną kasę.Dostałem oferte, która zwaliła mnie z nóg ale niestety spóźnioną, rodzinka podpisała wcześniej umowe z kims innym i to nie lepszym i droższym .. nie można było się z tego już wycofać. Różnica była około 30tys (az mnie serce bolało). Chętnym wyślę namiary na priv lub mailem. Piszcie na adres [email protected] albo info tu na priv. Pozdrawiam i powiem jedno, szukajmy .. bo naprawdę warto .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 31.01.2006 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Mialem co innego na mysli. Np podgrzewacz Climakomfortu pobiera powietrze z pomieszczenia w ktorym stoi. Schlodzone powietrze takze laduje w tym samym pomieszczeniu. Nie ma mozliwosci podlaczenia go do centrali wentylacyjnej. Aby cwu bylo podgrzewane z powietrza zuzytego w kuchni i lazienkach trzeba by je tloczyc do tej spizarni w ktorej stoi podgrzewacz wody. I to uwazam za zle - wdmuchiwanie powietrza z kuchni do spizarni. Posiadam właśnie podgrzewacz CWU z Climakomfort. Stoi w pomieszczeniu gospodarczym, zimne powietrze jest wyrzucane rurą spiro na zewnątrz, a w samym pomieszczeniu temperatura rózni się max. o 2C od tej w części mieszkalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 31.01.2006 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 A masz zdjecie jak to wygląda? Mozesz jakos przelaczyc ten wylot na zewnatrz aby latem chlodzic dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 01.02.2006 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 chętnie bym przeliczył koszt podgrzania np. 1 litra wody tą PC. Czy macie jakieś dane ?pobór prądu przez urządzenie, temp. wlotu, wylotu powietrza,A może gdzieś można znaleźć gotową odpowiedź ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 01.02.2006 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 To polecam tę stronę Climakomfort. Podgrzewacz potrzebuje na przygotowanie ciepłej wody użytkowej po pierwszym napełnieniu zbiornika 8 godzin (z temperatury 150C do 550C). Koszt przygotowania 300 l c.w.u. to zaledwie ok. 1,30 gr ! http://www.climakomfort.pl/grafika/pompy/podgrzewacz.jpg[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 01.02.2006 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 KaiM, dzięki ale byłem i czytałem, zgodnie z zasadą wpierw poszukaj, później pytaj te 1,3 zł to za co ? bo ciepłe powietrze w domu nie bierze się znikąd i ile go potrzeba do ogrzania tej ilości wody ? Nie wątpię, że jest to opłacalne, ale na ile ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 01.02.2006 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 A masz zdjecie jak to wygląda? Mozesz jakos przelaczyc ten wylot na zewnatrz aby latem chlodzic dom? Mam dokładnie taki sam podgrzewacz jak na zdjęciu powyżej. U góry jest wylot powietrza fi 110, natomiast w ścianie mam przepust z zaizolowanej rury PCV zakończonej kratką po zewnętrznej stronie ściany. Wylot powietrza i rura PCV są połaczone rurą spiro. Nie mam żadnego przełączenia strumienia powietrza bo nie miałem takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 02.02.2006 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Hej. Dla wszystkich tych którzy jeszcze się nie zdecydowali, którą pompę wybrać mogę polecić bardzo dobrą markę i za fajną kasę. Dostałem oferte, która zwaliła mnie z nóg ale niestety spóźnioną, rodzinka podpisała wcześniej umowe z kims innym i to nie lepszym i droższym .. nie można było się z tego już wycofać. Różnica była około 30tys (az mnie serce bolało). Chętnym wyślę namiary na priv lub mailem. Piszcie na adres [email protected] albo info tu na priv. Pozdrawiam i powiem jedno, szukajmy .. bo naprawdę warto .. Piotr 31 cena za całość wyjdzie ponad 30 tyś. netto. taką otrzymałem wstępną ofertę. Jaką Ty otrzymałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr31 05.02.2006 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Cześć Gregor2 No, cena mi się podoba. Ja dostałem wyższą ale u mnie planuje budżecik zamknąć w 40tys a może nawet i mniej. Może wymienimy się ofertami jakie otryzmaliśmy ? Ciekaw jestem co napisali tobie ? Pozdrawiam i życzę owocnych negocjacji. No chyba, że uważasz, że to za wiele ? Napisz .. Pozdrawiam i wysyłam ci maila z moją ofertą i liczę na odzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 06.02.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 jeżeli ta przyjemność ma mnie kosztować 30 tys. to zakładam gaz. Mam go w granicy, więc piec i przyłącze wyniosłoby mnie 12 tys. Oczywiście, że wyślę Ci ich ofertę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 06.02.2006 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Możesz do zasilania tej pompy zbierać powietrze zużyte, którego i tak się "pozbywasz", a więc np. kuchnia, łazienki. Schłodzone możesz wyrzucić poza budynek, albo do spiżarni jak masz takie pomieszczenie w domu. Tylko nie z zrutem do spiżarni. Zrzut będzie zawierał wilgoć, ciekawe co będzie można wtedy trzymać w takiej spiżarni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr31 06.02.2006 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Cześć Gregor2. Wysłałem ci maila. To co otrzymałem od ciebie to nie oferta lecz dane katalogowe i jakiś cennik. Przesłałem ci na maila, ofertę jaką ja otrzymałem. Z drugiej strony gaz mówisz ? Oj, coraz cieżej to wygląda Niech no chłopaki ze wschodu kurki przykręcą hihihi .. żartuje .. nie życzę, ale poprostu boje się gazu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 07.02.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Piotr. A sprawdzałeś ofertę Termogolv? dla mnie jak na razie jest najlepsza. wszystko ok. 23 tys. Poza tym byłem tydzień temu w Jaśle. Wrażenia mam pozytywne. Ale wiadomo, lepiej posłuchać co użytkownicy mają do powiedzenia. Niestyty tylko jeden znalazł sie na forum użytkownik pompy z Jasła. Ale opinie ma pozytywne.pompa o mocy 9,2kW i zbiornik 500 l z dodatkową wężownicą na kolektor słoneczny (opcja+1.000). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts