Trini 11.01.2006 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Witam.Mam działkę, która od kilku dopiero lat jest działką budowlaną. W mojej rodzinie jest od lat bodajże dwudziestu, i tu zaczyna sie problem. Sąsiadem przez drogę, był dyrektor jednego z wielkich zakładów produkcyjnych - no słowem facet dużo mógł.Nie życzył sobie sąsiadów, w związku z tym, teren nie był nigdy niczym więcej niz tylko działką leśną...Facet zmarł, wszystko poszło do przodu i voila teraz jest działka budowlana na którą już staramy się o pozwolenie.I teraz problem o któym piszę.Otóż ten "pan" na moim terenie wykopał sobie szambo.Czy ja mogę sobie te szambo zawłaszczyc, jako że jest na moim terenie i z niego korzystać - odłączając od niego działkę tego pana, i podłączając swoją?Dodam, że z tego domku jeszcze ktoś korzysta w okresie letnim, no ale to chyba nie jest istotne - poza faktem, że posiadłosć nie jest opuszczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trini 14.01.2006 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 Nikt nic nie wie? Może jakiś ekspert z redakcji hm?? To dla mnie naprawdę ważne bo nie mam kogo się zapytać... A jeszcze jedna informacja - tego szamba nie ma na żadnych planach - jest zupełnie nie legalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 15.01.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 ...hmmm, trzeba ustalić aktualnego właściciela, zawiadomić go by sobie owe szambo zabrał ( ) i wyznaczyć termin np. miesięczny. Potem możesz odciąć rurę na granicy Twojej działki. Czy wykorzystaś szambo ? To zależy od stanu technicznego, czasami remont jest nieopłacalny Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trini 15.01.2006 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 ...hmmm, trzeba ustalić aktualnego właściciela, zawiadomić go by sobie owe szambo zabrał ( ) i wyznaczyć termin np. miesięczny. Potem możesz odciąć rurę na granicy Twojej działki. Czy wykorzystaś szambo ? To zależy od stanu technicznego, czasami remont jest nieopłacalny Pozdro J szambo ma ładnych kilkanaście lat - jest trójwłazowe Właściciela znamy, bo nikogo nie ma tam oprócz nas - ale jeśli miałabym zawiadomic ich listownie, to czy np. podadzą mi adres w gminie do aktualnego właściciela?? Chodzi mi o adres zameldowania, bo chyba adres letniska nic tu nie da Jeszcze nic z tym szambem nie robiłam, bedziemy je ogladać po wiosennych roztopach. Nie powiem - usmiecha mi się wykorzystanie tegoż szamba, bo przecież obnizyłoby mi to kolejne koszty. Jeśli nie nadaje się do uzytku, to moze wystapić o odszkodowanie lub totalne zlikwidowanie istniejacego szamba? Jak myslisz? I dzieki za odpowiedź, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 16.01.2006 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Wszystko zależy jaki to człowiek, jak człek przyzwoity to zawsze się jakoś dogadacie.Ja osobiście nie kombinowałbym za bardzo i sprawę postawił jasno:- Co sąsiad zamierza z tym zrobić ?I poczekał co powie. W gminie w geodezji chyba można dowiedzieć się o właścicieli posesji. ...a co do samego szamba, pamiętaj, że musisz m.in. je zainwentaryzowaći mieć projekt aby odebrano i można było z niego korzystać.PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trini 16.01.2006 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 z tego co wiem sąsiad - i jego rodzina to niezbyt przyjemni ludzie. Przez x lat mieli swoje wtyki w miejscowych urzędach, m.in po to, aby nikt w poblizu nich się nie wybudował. Tak sobie zyczył i koniec, żadnych sąsiadów. Za komuny jak juz pisałam był wielce waznym dyrektorem zakładów Nowotki no i dopiero jak zmarł - a komuna sie skończyła to powstały plany zagospodarowania terenu. No oczywiscie powstawały kilka lat, wiec dopiero od 3 są dostępne. Zrobie jak radzisz, z tym zapytaniem A zeby szambo słuzyło mnie - jakie formalności konkretnie mam do "popełnienia" ?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 17.01.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 ...trzeba chyba w ochronie środowiska( i/lub architekturze ) zapytać o wymagania odnośnie szamba. Jam człek szczęśliwy bo kanalizację wywalczyliśmy w gminie Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trini 17.01.2006 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 no fakt - szczęśliwyś Ja nie mam szans na kanalizę, bo byłabym sama do tego dobrodziejstwa na dodatek półtora kilometra od wsi, reszta to domki letniskowe. Więc dla mnie samej i mojej fanaberii nikt nie bedzie instalacji prowadził. Noo chyba że sama zapłącę... A to też mi się nie usmiecha. Dzięki wielkie za wszystkie rady pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mocny8 31.01.2006 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Osadnik na Twojej działce jest Twój, TO TEN OBCY MUSI Z TOBĄ NEGOCJOWAĆ. Wcześniej daj mu np. 3-6 m-cy na wybudowanie własnego lub patycypację w kosztach wywozu i remontów, NA PIŚMIE ZA ZWROTNYM POŚWIADCZENIEM ODBIORU.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts