Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zwrot podatku vat - definitywne rozstrzygniecie

pokerzysta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trudna jest klasyfikacja pozycji z faktur wg rozporzadzenia. Jesli PKWiU nie zgadza sie z nazwa towaru to US moze zakwestionowac a) towar, bo PKWiU na fakturze niezgodne z rozporzadzeniem b) towar, bo mimo, ze PKWiU zgodne z rozporzadzeniem to nazwy nie ma w katalogiu PKWiU

To jak w tym dowcipie o wilku, ktory chcial zbic zajaczka, ale nie mial powodu...

Na innych watkach toczy sie dyskusja, pod jaka kategorie podciagnac np: beton, tynki mozaikowe, panele z laminatu itp...

O ile dobrze pamietam, nowy rzad oszacowal koszty ustawy o zwrocie VAT na nizsze niz przewidywal poprzedni rzad. Czytaj: urzednicy skarbowi, tak robcie, aby jak najmniej zwrocic.

Przecież od razu było wiadomo,że nie będzie to proste a i tak każdy US interpretuje Ustawy po "swojemu" i już. Ale walczyć trzeba .

:o przeciez to jest bardzo proste, co w tym trudnego??

Pod co podciągnąć gniazdka elektryczne, przewody "siłowe" siatkę do zbrojenia wylewek jeśli ma inne PKWiU niż w spisie?

Agnieszko - jak sobie poradziłaś z tymi "dziwnymi" sprawami? DO tego brak czasu a czytania faktur jest sporo... :cry:

Ja juz wczoraj zlozylam wniosek w stosownym US :p

zalaczylas dokument okreslajacy stopien zaawansowania inwestycji? kto Ci go wystawil, kierownik?

pozdrawiam, burgundczyk

Dołączylam, wystwil kierownik budowy do tego dolaczylam kopie jego uprawnien.

Do rafalka - nie musisz sprawdzac symboli z faktury z zalacznikiem do obwieszczenia MTiB. Sprawdzasz tylko czy dany material z twojej faktury jest na tej liscie obwieszczenia.

Na druku VZM-1/A ( w moim przypadku byl to ten druk) wpisuje sie nr faktury, date wystawienia,NIP sprzedawcy i kwoty - brutto i VAT. Symbole PKWiU nie. Podstawa do zwrotu Vat jest to aby material na fakturze byl ujety w obwieszczeniu. To informacje sa z urzedu prosto - sprawdzone :p

Wiec nie filozofowac ludzie, wypelniac druki, dolaczac faktury i skladac - wiecie ze pol roku sie czeka na zwrot???

Pozdrowionka, zycze duzych zwrotow :p

To po jaką cholerę są te nr PKWiU na tej liście? Przecież po nazwach można zrobić wszystko - wszystko wcisnąć i wszystko obalić...

co znaczy wszystko wcisnac???? :o

masz fakture na beton, patrzysz czy jest na liscie - jest? dolaczasz fakture, nie ma - nie dolaczasz. Proste, nie szukaj trudnosci bo ich tu naprawde nie ma. A najlepiej zadzwon do US swojego i zadaj pytanie jesli masz nadal watpliwosci - czy jesli na fakturze nie mam PKWiU ( bo sa takie faktury, nie wszyscy sprzedajacy pisza PKWiU - ja mam fakture na cement bez PKWiU na przyklad) to czy faktura bedzie uznana przez was jesli material jest na liscie?? Ja dostalam odpowiedz - juz napisalam wczeniej jaka :p - bedzie uznana bo wazne jest czy material z faktury znajduje sie na liscie a nie symbol materialu. Nikt nie wymaga od ciebie zebys siedzial i sprawszal symbole - i co jak np nie ma symbolu? bedziesz latal po korekty czy nie dolaczysz do wniosku???

Dolaczaj faktury i skladaj wniosek.

Problem pojawia się wtedy kiedy pozycja na fakturze nie występuje w wykazie ponieważ jest nieco inaczej nazwana, stanowi nazwę szczegółową należącą do ogólnej klasy itp. itd.

podaj przyklad

ja nie mialam takich problemow, wydaje mi sie ze roztrzasacie sprawe niepotrzebnie, materialy na liscie sa dobrze opisane

To ja mam takie pytanko, czy wniosek można składać za materiały nabyte w poprzednim roku, czy za dowolny okres?

Bo wiadomo, że można złożyć raz w roku, ale nie jest sprecyzowane za jaki okres.

zakupione po 1 maja 2004roku

poczytaj tu

http://www.mf.gov.pl/_files_/informatory/zwrot/05_066_139_zwrotvat_krokpokroku_22_12_05.pdf

Agnieszko - jestem po rozmowie z moim US i:

1. Nie przyjmują jeszcze żadnych papierologii dotyczących zwrotu gdyż nie ma wskaźnika. Sami jeszcze nie wiedzą czy będą przyjmować bez czy trzeba będzie czekać.

2. U mnie nie jest tak jak piszesz. Ważny jest numer PKWiU. Jeśli ja mam przy moich kablach inny niż na rozporządzeniu to nie mam co tego pisać, bo i tak mi odrzucą. Liczy się numer.

3. Jeśli na FV nie ma numerów to będą wzywać podatnika do uzupełnienia tych numerów.

Czyli na dzień dzisiejszy wiem, że będę czekał, wiem, że część pozycji nie mam co wciskać, bo tylko nalatam się do US w celu sprostowań.

Jak widać co US to obyczaj...

Pozdrawiam

Agnieszko - jestem po rozmowie z moim US i:

1. Nie przyjmują jeszcze żadnych papierologii dotyczących zwrotu gdyż nie ma wskaźnika. Sami jeszcze nie wiedzą czy będą przyjmować bez czy trzeba będzie czekać.

2. U mnie nie jest tak jak piszesz. Ważny jest numer PKWiU. Jeśli ja mam przy moich kablach inny niż na rozporządzeniu to nie mam co tego pisać, bo i tak mi odrzucą. Liczy się numer.

3. Jeśli na FV nie ma numerów to będą wzywać podatnika do uzupełnienia tych numerów.

Czyli na dzień dzisiejszy wiem, że będę czekał, wiem, że część pozycji nie mam co wciskać, bo tylko nalatam się do US w celu sprostowań.

Jak widać co US to obyczaj...

Pozdrawiam

zmien US :p moj jest widac oki

co do wksaznika - masz faktur na tak duza kwote ze przekroczy ci limit??

bo ja przy wskazniku z III kwartalu nie przekroczylam - bo przy tym skaznkiku jest cos kolo 21 tys z czyms tam limit a ja mam do zwrotu 5 tys.

W IV kwa. bedzie pewnie wyzszy wiadomo - czyli u mnie to wsio rybka.

I cos nie tego ten twoj US - od 1 stycznia mozna skladac wnioski - tak jest od gornie ustalone a nie w kazdym US inaczej. W gazecie prawnej tak samo jak na stronach gov sa podane przyklady obliczen dla tych ktorzy chca zlozyc wnioski juz na poczatku roku - wskaznik uzyto z III kwartalu. No ale kloc sie z urzednikami tu nie?

U mnie pani powiedziala ze moge poczekac na nowy wskaznik ( ale nie musze) bo bedzie wyzszy ale ja na to ze i tak mam mala kwte do odliczenia teraz nawet nie przekraczam limitu - wiec powiedziala ze oki :p

I wogole niech ci pokaza gdzie w ustawie jest mowa ze ma sie zgadzac PKWiU :lol:

Uf szczescie ze mam normalny US

Aga a który to US? mój to drugi ten gorszy :roll:

co do PKWiU to słyszałam że przy stawce 22% vatu nie ma konieczności umieszczania go na fakturze. Pytałam się bo też mam "prądową" fakturę bez tych numerów ale okazuje się ze to nie kłopot.

drugi monka drugi :p

to samo powiedzial pan ktorego pytalam o te PKWiU ze na fakturach nie wszyscy pisza te symbole i trudno teraz wymagac tego przy wnioskach i ze wazne jest tylko to czy material jest na liscie

monka skladaj szybko wniosek, dostaniesz szybko kase :p