monka 11.01.2006 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Agnieszka pokręciłam mój to pierwszy zbieram się do złożenia, może się wyrobię w przyszłym tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasssmine 11.01.2006 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Hurtownie często nie wstawiaja nr PKWiU na fakturach gdyż przy sprzedaży opodatkowanej 22%vatem nie maja takiego obowiazku.Z kolei prawo zabrania poprawek, skreśleń, przekreśleń w treści faktury.To gdzie je dopisać???Chyba jedynie dopuszczalna jest korekta lub nota korygująca:(.Jasmine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek123 12.01.2006 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Z pitologią jakos sobie zawsze radziłem, teraz mam mieszane uczucia jak to będzie. Ponoć trzeba dołączyć faktury - to jak udowodnic wydatki do normalnego rozliczenia Pita. Kserować faktury?Pozdrawiam wszystkichTomek123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 12.01.2006 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Ja juz wczoraj zlozylam wniosek w stosownym US zalaczylas dokument okreslajacy stopien zaawansowania inwestycji? kto Ci go wystawil, kierownik? pozdrawiam, burgundczyk Dołączylam, wystwil kierownik budowy do tego dolaczylam kopie jego uprawnien. Agnieszko powiedz coś konkretnego o tym dokumencie. Czy masz jakiś wzór ?? Ja się zastanawiałam czy to przypadkiem nie musi być ksero dziennika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 12.01.2006 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Z pitologią jakos sobie zawsze radziłem, teraz mam mieszane uczucia jak to będzie. Ponoć trzeba dołączyć faktury - to jak udowodnic wydatki do normalnego rozliczenia Pita. Kserować faktury? Pozdrawiam wszystkich Tomek123 Do PITa nie dołączało się nigdy faktur, a do tego wniosku VZM dołączasz ksera faktur. Jest obowiązek przechowywania ( chyba 5 lat) oryginałów w razie kontroli US. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 12.01.2006 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Z pitologią jakos sobie zawsze radziłem, teraz mam mieszane uczucia jak to będzie. Ponoć trzeba dołączyć faktury - to jak udowodnic wydatki do normalnego rozliczenia Pita. Kserować faktury? Pozdrawiam wszystkich Tomek123 przeciez dolaczyc musisz ksero faktur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 12.01.2006 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Ja juz wczoraj zlozylam wniosek w stosownym US zalaczylas dokument okreslajacy stopien zaawansowania inwestycji? kto Ci go wystawil, kierownik? pozdrawiam, burgundczyk Dołączylam, wystwil kierownik budowy do tego dolaczylam kopie jego uprawnien. Agnieszko powiedz coś konkretnego o tym dokumencie. Czy masz jakiś wzór ?? Ja się zastanawiałam czy to przypadkiem nie musi być ksero dziennika budowy. Napisal kierownik budowy na kompie a wygladalo tak: Zaświadczenie o stopniu zaawansowania inwestycji Na dzień ............ 2006r. inwestycja Państwa ................................. ( budowa domu jednorodzinnego z garażem wolnostojącym ) ma następujący stan zaawansowania : Wykonany stan surowy otwarty domu : · Wykonane przyłącze wodociągowe do budynku wraz ze studzienką wodomierzową · Wykonane roboty żelbetowe fundamentów · Wykonana płyta betonowa na gruncie · Wykonane ściany nośne zewnętrzne i wewnętrzne parteru z bloczków Silka oraz kominy z cegły pełnej · Wykonany strop żelbetowy · Wykonane ściany kolankowe z bloczków Silka · Wykonana więźba dachowa z pokryciem folią · Wykonane pokrycie dachu dachówką w 95% · Wykonane przyłącze elektryczne do budynku łącznie z szafką pomiarową i podpis kierownika z pieczatka. Dolaczylismy tez kopie uprawnien chociaz tego nie wymagaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrysztofik 12.01.2006 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Przeglądałem wczoraj listę towarów które podlegają odliczeniu i nie widzę tam np.farb,kranów a to w moim przypadku dość duże wydatki.Odnoszę wrazenie że lista ta została stworzona w sposób nie do końca korzystny dla podatnika.Staszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonzai 12.01.2006 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Mam pytanie Co jeśli kupiłem materiał i później część zwróciłem i mam korekte faktury. Gdzie wykazać tą korektę i pomniejszoną kwotę. Może traktować te dwa dokumentu jako jedną całość i od razu wpisać pomniejszoną kwotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 12.01.2006 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Mam pytanie Co jeśli kupiłem materiał i później część zwróciłem i mam korekte faktury. Gdzie wykazać tą korektę i pomniejszoną kwotę. Może traktować te dwa dokumentu jako jedną całość i od razu wpisać pomniejszoną kwotę. ja wpisalam dwie faktury korekte z minusem ale mozesz zrobic tak - jesli zwracales czesc towaru z faktury - to do druku wpisujesz nr pozycji z faktury ktore chcesz odliczyc Np. na fakturze jest 6 pozycji, z ktorych 4 pierwsze chcesz tylko odliczyc. Na druku wpisujesz nr pozycji 1,2,3,4 - jest rubryka do tego. I wpisujesz kwote tylko za te pozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 12.01.2006 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Słuchajcie, czy dobrze rozumiem: skoro w liście materiałów objętych zwrotem jest pozycja "ex26.6", to za elementy stropu teriva mające na fakturze PKWiU = 26.61.12-10.47 VAT-u nie odzyskam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 12.01.2006 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Słuchajcie, czy dobrze rozumiem: skoro w liście materiałów objętych zwrotem jest pozycja "ex26.6", to za elementy stropu teriva mające na fakturze PKWiU = 26.61.12-10.47 VAT-u nie odzyskam? Źle rozumiesz, dostaniesz zwrot na wszystko co jest w grupie 26.6 oprócz tego co wymieniono w drugiej kolumnie, obok tego symbolu tj. nie możesz z tej grupy odliczyć tylko (dlatego jest przedrostek ex): 1) płyt kamiennych surowych, 2) wyrobów ze sztucznego kamienia „Lastrico”, w tym pomników i nagrobków - z wyjatkiem: płyt parapetowych, płyt okładzinowych stopni schodowych i scian oraz wykładzin posadzkowych Wojty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrysztofik 12.01.2006 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Czy ma ktoś wiedzę jak odliczyć koszt farb,lakierów,gruntów,kranów,proszę o pomoc.Staszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 12.01.2006 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 farby ponoc miały 22% przed zmiana VAT. Agnieszka nie miała problemów z wypełnieniem wniosków, bo pisała tylko o stanie surowym otwartym: cegła, cement - to jest jasne. Kłopoty zaczynaja sie przy wykończeniu, brrr ja mam około2000 pozycji do przeanalizowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 13.01.2006 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Czy ma ktoś wiedzę jak odliczyć koszt farb,lakierów,gruntów,kranów,proszę o pomoc.Staszek Farby na pewno miały 22% VAT przed 1 maja 2004, pamiętam to bo w gorączce zakupów przed pamiętną datą kupiliśmy farbę i bardzo się uśmiałam jak spojrzałam na fakture i zobaczyłam na niej 22% VAT[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 13.01.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Czy ma ktoś wiedzę jak odliczyć koszt farb,lakierów,gruntów,kranów,proszę o pomoc.Staszek Czy przypadkiem armatura to nie będzie dobra pozycja do podciagnięca kranów i baterii? Jeśli tak to jest w tej tabeli na samym końcu - pozycja 167 (bez względu na symbol PKWiU) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 13.01.2006 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 U mnie na fakturze baterie mają niestety PKWiU = 29.13.12-33 a więc nie łapią się na ministerialną listę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 13.01.2006 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 U mnie na fakturze baterie mają niestety PKWiU = 29.13.12-33 a więc nie łapią się na ministerialną listę... Łapią się na poz. 167 tak jak pisze wyżej RYDZu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 13.01.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 am00, ale tak po prostu "wiesz" czy możesz podać coś, czym będziemy się mogli w rozmowach z US podeprzeć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 13.01.2006 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 nie korzystałem z zadnych ulg związanych z budwnictwem. W tym roku dokladnie 05.01.2006 dostałem pozwolenie na budowe czy od tej pory moge starac sie jeszcze o zwrot towaru który zamierzam kupić?? Tak, należy Ci się zwrot w wysokości 15% od cen NETTO, za wszystkie wydatki na materiały z listy, zakupione do końca przyszłego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts