Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zwrot podatku vat - definitywne rozstrzygniecie

pokerzysta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja juz wczoraj zlozylam wniosek w stosownym US :p

zalaczylas dokument okreslajacy stopien zaawansowania inwestycji? kto Ci go wystawil, kierownik?

pozdrawiam, burgundczyk

Dołączylam, wystwil kierownik budowy do tego dolaczylam kopie jego uprawnien.

Agnieszko powiedz coś konkretnego o tym dokumencie. Czy masz jakiś wzór ?? Ja się zastanawiałam czy to przypadkiem nie musi być ksero dziennika budowy.

Z pitologią jakos sobie zawsze radziłem, teraz mam mieszane uczucia jak to będzie. Ponoć trzeba dołączyć faktury - to jak udowodnic wydatki do normalnego rozliczenia Pita. Kserować faktury?

Pozdrawiam wszystkich

Tomek123

Do PITa nie dołączało się nigdy faktur, a do tego wniosku VZM dołączasz ksera faktur. Jest obowiązek przechowywania ( chyba 5 lat) oryginałów w razie kontroli US.

Ja juz wczoraj zlozylam wniosek w stosownym US :p

zalaczylas dokument okreslajacy stopien zaawansowania inwestycji? kto Ci go wystawil, kierownik?

pozdrawiam, burgundczyk

Dołączylam, wystwil kierownik budowy do tego dolaczylam kopie jego uprawnien.

Agnieszko powiedz coś konkretnego o tym dokumencie. Czy masz jakiś wzór ?? Ja się zastanawiałam czy to przypadkiem nie musi być ksero dziennika budowy.

Napisal kierownik budowy na kompie a wygladalo tak:

Zaświadczenie o stopniu zaawansowania inwestycji

Na dzień ............ 2006r. inwestycja Państwa ................................. ( budowa domu jednorodzinnego z garażem wolnostojącym ) ma następujący stan zaawansowania :

Wykonany stan surowy otwarty domu :

· Wykonane przyłącze wodociągowe do budynku wraz ze studzienką wodomierzową

· Wykonane roboty żelbetowe fundamentów

· Wykonana płyta betonowa na gruncie

· Wykonane ściany nośne zewnętrzne i wewnętrzne parteru z bloczków Silka oraz kominy z cegły pełnej

· Wykonany strop żelbetowy

· Wykonane ściany kolankowe z bloczków Silka

· Wykonana więźba dachowa z pokryciem folią

· Wykonane pokrycie dachu dachówką w 95%

· Wykonane przyłącze elektryczne do budynku łącznie z szafką pomiarową

i podpis kierownika z pieczatka.

Dolaczylismy tez kopie uprawnien chociaz tego nie wymagaja :lol:

Mam pytanie Co jeśli kupiłem materiał i później część zwróciłem i mam korekte faktury. Gdzie wykazać tą korektę i pomniejszoną kwotę. Może traktować te dwa dokumentu jako jedną całość i od razu wpisać pomniejszoną kwotę.

ja wpisalam dwie faktury

korekte z minusem

ale mozesz zrobic tak - jesli zwracales czesc towaru z faktury - to do druku wpisujesz nr pozycji z faktury ktore chcesz odliczyc

Np. na fakturze jest 6 pozycji, z ktorych 4 pierwsze chcesz tylko odliczyc.

Na druku wpisujesz nr pozycji 1,2,3,4 - jest rubryka do tego. I wpisujesz kwote tylko za te pozycje.

Słuchajcie, czy dobrze rozumiem:

skoro w liście materiałów objętych zwrotem jest pozycja "ex26.6", to za elementy stropu teriva mające na fakturze PKWiU = 26.61.12-10.47 VAT-u nie odzyskam?

Źle rozumiesz, dostaniesz zwrot na wszystko co jest w grupie 26.6 oprócz tego co wymieniono w drugiej kolumnie, obok tego symbolu

tj. nie możesz z tej grupy odliczyć tylko (dlatego jest przedrostek ex):

1) płyt kamiennych surowych,

2) wyrobów ze sztucznego kamienia „Lastrico”, w tym

pomników i nagrobków - z wyjatkiem: płyt parapetowych,

płyt okładzinowych stopni schodowych i scian oraz wykładzin

posadzkowych

Wojty

Czy ma ktoś wiedzę jak odliczyć koszt farb,lakierów,gruntów,kranów,proszę o pomoc.Staszek

Farby na pewno miały 22% VAT przed 1 maja 2004, pamiętam to bo w gorączce zakupów przed pamiętną datą kupiliśmy farbę i bardzo się uśmiałam jak spojrzałam na fakture i zobaczyłam na niej 22% VAT[/i]

nie korzystałem z zadnych ulg związanych z budwnictwem. W tym roku dokladnie 05.01.2006 dostałem pozwolenie na budowe czy od tej pory moge starac sie jeszcze o zwrot towaru który zamierzam kupić??

Tak, należy Ci się zwrot w wysokości 15% od cen NETTO, za wszystkie wydatki na materiały z listy, zakupione do końca przyszłego roku.