Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zwrot podatku vat - definitywne rozstrzygniecie

pokerzysta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Ja już swoją listę zrobiłem i faktycznie stan surowy wpisywało się łatwo i przyjemnie, ale wykończeniówka to już zabawa.

Właśnie miałem problem gdzie wsadzić te nieszczęsne baterie . Dzięki RYDZU i am00 zrobię jak radzicie.

Natomiast mam inną zagwozdkę pod postacią

- parapety wewnetrzne z konglomeratu

- parapety zewnętrzne z aluminium

- kabina prysznicowa

Jeżli ktoś ma jakieś pomysły to się polecam

PS. A jaki macie pomysł na wapno można wpisywać czy to tylko pomyłka :) ustawodawcy

Krany pozycja 167-armatura metalowa sieci domowej!qrt69 napisał

Natomiast mam inną zagwozdkę pod postacią

- parapety wewnetrzne z konglomeratu

- parapety zewnętrzne z aluminium

- kabina prysznicowa

Kabina to wg mnie pozycja 30 bo z tworzywa sztucznego podobnie jak wannaa akrylowa czy też brodzik.

Farby chcę wrzucić w ulgę remontową, tym bardziej, że FV ma datę z miesiac po odbiorze, nie wiem tylko czy mi się to opłaca - trzeba będzie przeliczyć.

Pod "ex26.6" chcę podłączyć nadproża, podciągi (miałem prefabrykowane), bloczki betonowe itp. Beto towarowy chyba też da się pod to podciągnąć? co o tym sądzicie?

Myślę, że dość swobodnie zaczynacie interpretować, oby US podzielił wkradający się tu optymizm :wink: :roll:

Kabina prysznicowa nieczęsto ma coś wspólnego z tworzywem sztucznym, moja jest z aluminium i szkła. Jedyne pytanie brzmi, czy tego typu kabina miała ustalony VAT 7% przed 01-04-2004...

Czy, ktoś wie, co z bramami garażowymi (segmentowe)?

Mam na fakturze, bramę z montażem z VAT-em 22%.

A czemy z 22% VAT'em? Ja zapłaciłem 150 za montarz żeby mieć na 7%. Dało mi to na czysto 500 zł do przodu i bez przepychanek z US.

Qrczę, sam niewiem. :roll:

Ustaliliśmy cenę z montażem i już. :oops:

Masz, może jakieś PKiW na fakturze za swoją bramę?

Qrczę, sam niewiem. :roll:

Ustaliliśmy cenę z montażem i już. :oops:

Masz, może jakieś PKiW na fakturze za swoją bramę?

Na FV mam takie PKWiU: 28.12.10-30.50

Nazwa to Brama segmentowa garażowa. Nic nie ma na temat montarzu i innych takich, za to jest 7% VAT i kwota to wszystko co zapłaciliśmy... A jest w rozliczeniu VAT Stawka obniżona 7%

Tomik_B-brama to pozycja 71 chyba, że brama do jachtu :lol: Jeśli chodzi o kabinę to w fakturze nie jest wpisane czy szkło czy tworzywo musieli by przyjść i sprawdzić,ale podzielam troskę o interpretacje US i fakt że dobrze by było posiadać wiedzę które produkty już przed majem 2004 były na stawce 22%.Staszek

• 2 weeks później...
nie korzystałem z zadnych ulg związanych z budwnictwem. W tym roku dokladnie 05.01.2006 dostałem pozwolenie na budowe czy od tej pory moge starac sie jeszcze o zwrot towaru który zamierzam kupić??

możesz się starać o zwrot od wszystkich materiałów budowlanych, które kupiłeś do budowy od dnia 1 maja 2004 r. ; niezależnie od tego, kiedy dostałeś pozwolenie na budowę

zajrzyj też tu:

http://www.sygnatura.net/40410301977KS.towar;jsessionid=7202D8A9A38CE05113F07AA618E050E8

pozdr

[quote name="qrt69"

Wg mnie towar z usługą powinien być 7% (tak jak np. zakup z montażem okien)

pozdrawiam

niby tak... ale w praktyce bywa różnie... vide - różne wyroki WSA w sprawach montażu okien...

ale wracając do tematu: jeśli coś kupiliście ze stawką 7% i na fakturze jest 7%, to nie można od tego dochodzić zwrotu VAT...

zwrot obejmuje tylko i wyłącznie zakup towarów (a nie usług), które zostały zakupione ze stawką 22% (a przed 1 maja były ze stawką 7%)...

tak więc, wszelkie usługi - odpadają...

polecam także tu:

http://www.sygnatura.net/40410301977KS.towar;jsessionid=7202D8A9A38CE05113F07AA618E050E8

pozdr

Czy ktoś wie czy można odliczyc VAT z instalacji solarnej.

raczej nie

instalacja solarna to: "PKWiU 29.72.14-00.40 Kolektory słoneczne"

Wedle obwieszczenia materiałem budowlanym łapiącym się na zwroty z podkategorii PKWiU 29.72.14 są tylko piece grzewcze i podgrzewacze

podgrzewacze w PKWiU są wymienione osobno od kolektorów ; prowadzi to do wniosku, że kolektor nie jest piecem ani podgrzewaczem w rozumieniu PKWiU

to z kolei będzie powodować, że nie łapie się na zwrot

ale może sprzedawca Ci jakoś to rozpisze ? (cała instalacja, to chyba nie tylko kolektory) i załapiesz się na częścioiwy zwrot ?

zajrzyj też tu