Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zwrot podatku vat - definitywne rozstrzygniecie

pokerzysta

Recommended Posts

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wie ktoś moze jak wygląda sprawa zwrotu vat po odbiorze domu, czy w dalszym ciągu można odliczac vat ? Bo nie wiem czy dobrze zrobiłem skladając zawiadomienie o ukończeniu budowy, wiadomo że jeszcze jest troszkę materiałow o które można by się było starac o zwrot vat a jeszcze nie są zakupione.

Wie ktoś moze jak wygląda sprawa zwrotu vat po odbiorze domu, czy w dalszym ciągu można odliczac vat ? Bo nie wiem czy dobrze zrobiłem skladając zawiadomienie o ukończeniu budowy, wiadomo że jeszcze jest troszkę materiałow o które można by się było starac o zwrot vat a jeszcze nie są zakupione.

polecam: http://www.mf.gov.pl/index.php?wysw=4&sgl=2&dzial=106

jeśli złożysz zawiadomienie o odbiorze domu, to wówczas zostaje Ci ubieganie się o zwrot wnioskiem końcowym ; on ostatecznie konsumuje Twoje prawo do zwrotu w odniesieniu do inwestycji, na którą miałeś pozwolenie na budowę

w odniesieniu do dalszych wydatków, możesz się ubiegać o zwrot VAT w ramach remontu; większość wykończeniówki "łapie" się bowiem na remont w rozumieniu ustawy

zajrzyj także

tutaj

Dzięki za odpowiedź, dzisiaj zadzwoniłem do US i faktycznie jest tak jak piszerz Barad w momencie odbioru budynku porzegnałem się ze zwrotem vat przysługujęcj na budowę mieszkania, dobrze że chociaż można w dlaszym ciągu odlicza vat na remont ale różnica pomiędzy wsółczynnikime dla odliczania budynku a remontu przy dużych kwotach jet znaczna. Cóż za błedy się płaci gdybym wiedział że odbiór budynku zamknie mi drogę

do odliczania zwrotu vat o wyżwszym współczynniku pewnie bym poczeał jescze z rok z tym odbiorem. Z kolei z drugiej strony cieszę sie że jestem już po odbbiorze i nie miałem z nim problemnów.

Dzięki za odpowiedź, dzisiaj zadzwoniłem do US i faktycznie jest tak jak piszerz Barad w momencie odbioru budynku porzegnałem się ze zwrotem vat przysługujęcj na budowę mieszkania, dobrze że chociaż można w dlaszym ciągu odlicza vat na remont ale różnica pomiędzy wsółczynnikime dla odliczania budynku a remontu przy dużych kwotach jet znaczna. Cóż za błedy się płaci gdybym wiedział że odbiór budynku zamknie mi drogę

do odliczania zwrotu vat o wyżwszym współczynniku pewnie bym poczeał jescze z rok z tym odbiorem. Z kolei z drugiej strony cieszę sie że jestem już po odbbiorze i nie miałem z nim problemnów.

Chyba mogę Cię pocieszyć. W przyszłym roku nie będzie różnicy przy zwrocie VAT, bo nie będzie ulgi remontowej, a tylko stąd wynika ta różnica i dotyczy tylko wydatków objętych tą ulgą. Czyli za towary zakupione w 2006 będzie jedna stawka zwrotów VAT = 15/22.

My właśnie stoimy przed dylematem, czy oddawać teraz dom do odbioru czy nie. W US powiedzieli mi, ze jeśli teraz oddamy dom do odbioru to i tak musimy złożyć dwa wnioski: jeden z oświadczeniem kier. budowy o zaawansowanie robót na dzień 31 grudnia 2005, a drugi końcowy, po uzyskaniu odbioru. Od momentu odbioru mamy 6 miesięcy na złożenie takiego wniosku. Tego, co kupimy potem, nie będziemy mogli już rozliczyć (no chyba że, jak piszecie, w uldze remontowej).

Płyty OSB -20.20.13-39.40

Nie ma tego nr w spisie,

choć ustawa mówi ,że zwrot można otrzymać na te materiały budowlane,których podatek wzrósł z 7 % na 22% po 1.05.2004 r, a nie ma w ustawie słów ,że można odliczyć tylko materiały z listy.

Co do płyt OSB-to nie wiem jaki był podatek vat przed 05.2004.

Ciekawostką jest to,że jak pytam się o materiały które zakupiłem np w Leroy Marlin itp. to słyszę odpowiedź że wszystko mogę odliczyć !!!-fachowcy

My właśnie stoimy przed dylematem, czy oddawać teraz dom do odbioru czy nie. W US powiedzieli mi, ze jeśli teraz oddamy dom do odbioru to i tak musimy złożyć dwa wnioski: jeden z oświadczeniem kier. budowy o zaawansowanie robót na dzień 31 grudnia 2005, a drugi końcowy, po uzyskaniu odbioru. Od momentu odbioru mamy 6 miesięcy na złożenie takiego wniosku. Tego, co kupimy potem, nie będziemy mogli już rozliczyć (no chyba że, jak piszecie, w uldze remontowej).

jeśli decydujesz się na wniosek końcowy, to obejmujesz nim wszystko... całość inwestycji... nie masz obowiązku (a nawet nie możesz) składać wcześniej wniosku cząstkowego

jeśli więc chcesz złożyć wniosek końcowy, to nie musisz składać wniosku cząstkowego (raz w roku)... zresztą moim zdaniem raz wybrany sposób składania wniosków wiąże już do końca... w przepisach ustawy mowa jest o tym, że składa się wniosek cząstkowy (raz w roku) albo wniosek po zakończeniu inwestycji... jest to dość skomplikowane, w każdym razie znaczenie ma przede wszystkim, to że przepisy stanowią o takim albo takim wniosku... a nie o wniosku takim lub takim [tym dwóm spójnikom przypisuje się w doktrynie prawniczej nieco inne znaczenia]

jeśli więc złożysz jeden wniosek cząstkowy, to później nie można składać już wniosku ostatecznego po zakończeniu inwestycji; ostatnim wnioskiem jaki złożysz, będzie wniosek cząstkowy złożony w roku następnym, lecz obejmujący wydatki wyłącznie do czasu odbioru (do czasu odbioru bowiem budowałaś); po odbiorze już remontujesz (w rozumieniu ustawy)... oczywiście wtedy kierownik budowy napisze Ci oświadczenie, że stan zaawansowania robót równa się 100% :lol:

zajrzyj także tu

Płyty OSB -20.20.13-39.40

nic z kategorii PKWiU 20.20 nie ma... nie łapie się więc na odliczenie...

choć ustawa mówi ,że zwrot można otrzymać na te materiały budowlane,których podatek wzrósł z 7 % na 22% po 1.05.2004 r, a nie ma w ustawie słów ,że można odliczyć tylko materiały z listy.

poniękąd jest:

art. 3 ust. 3 Zwrot, o którym mowa w ust. 1, dotyczy wydatków poniesionych na zakup materiałów budowlanych, które do dnia 30 kwietnia 2004 r. były opodatkowane stawką podatku od towarów i usług w wysokości 7 %, a od dnia 1 maja 2004 r. są opodatkowane podatkiem VAT.

+

art. 3 ust. 8 8. Minister właściwy do spraw budownictwa, gospodarki przestrzennej i mieszkaniowej w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw finansów publicznych ogłosi, w drodze obwieszczenia, wykaz materiałów budowlanych uwzględniający materiały budowlane, które do dnia 30 kwietnia 2004 r. były opodatkowane stawką podatku od towarów i usług w wysokości 7 %, a od dnia 1 maja 2004 r. są opodatkowane podatkiem VAT.

aczkolwiek obwieszenie nie jest aktem prawnym i ma charakter wyłącznie informacyjny... większość materiałów jednak uwzględniono w wykazie; nie ma kilku drobiazgów, które w poprzednim stanie prawnym znalazły się trochę na wyrost na liście materiałów budowalnych do mieszkaniówki (np. asfalty, turbiny etc.)

więcej odpowiedzi

Mam pytanie do osób dobrze zorientowanych w temacie - jaki wskaźnik zwrotu VAT przysługuje osobom, które np. w 2004 korzystały z odliczeń na kasę mieszkaniową i przykładowo wciąż jeszcze mają do odliczenia pewne kwoty z tego tytułu?

Co właściwie kryje się w Art 6 ustawy o zwrocie VAT - są tam wyszczególnione sytuacje kiedy trzeba stosować 55%, ale nie jest napisane wprost jakie sytuacje to są.

Takie oto coś znalazłem w internecie:

Dla korzystających – na podstawie praw nabytych – z dużej ulgi budowlanej, albo w 2004 r. i 2005 r. z ulgi na remont bądź modernizację, zwrot będzie niższy. Zwrot w tym przypadku jest równy 55, 23 % kwoty podatku VAT wynikającej z faktur, nie więcej niż 9,959 % kwoty stanowiącej iloczyn (odpowiednio jak wyżej) 70 m2 lub 30 m2 powierzchni użytkowej i ceny 1 m2 powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego przyjmowanej na potrzeby premii gwarancyjnej jw.

na stronie:

http://www.olsztyn.is.gov.pl/b2809/index.php?option=content&task=section&id=23

Co właściwie kryje się w Art 6 ustawy o zwrocie VAT - są tam wyszczególnione sytuacje kiedy trzeba stosować 55%, ale nie jest napisane wprost jakie sytuacje to są.

jest napisane jak najbardziej wprost.. tłumacząc wszakże z prawniczego na polski, są to następujące ulgi:

1) polegająca na odliczeniu od dochodu wydatków – poniesionych najdalej do 31 grudnia 2004 r. - na budowę budynku mieszkalnego, nadbudowę lub rozbudowę tego budynku na cele mieszkalne lub przebudowę tego strychu, suszarni albo przystosowanie innego pomieszczenia na cele mieszkalne oraz na wykończenie tego lokalu mieszkalnego w nowo wybudowanym budynku mieszkalnym, do dnia zasiedlenia tego lokalu

2) polegająca na odliczeniu od podatku części wydatków – poniesionych do 31 grudnia 2004 r. - na kontynuację inwestycji polegającej na :

a) zakupie gruntu lub odpłatne przeniesienie prawa wieczystego użytkowania gruntu pod budowę budynku mieszkalnego,

b) budowie budynku mieszkalnego,

c) wniesieniu wkładu budowlanego lub mieszkaniowego do spółdzielni mieszkaniowej; w razie przeniesienia przez spółdzielnię mieszkaniową na rzecz członka własności lokalu mieszkalnego, za wydatki poniesione na wkład budowlany uznaje się wydatki stanowiące nadwyżkę ponad kwotę wkładu mieszkaniowego zaliczonego przez spółdzielnię na wkład budowlany,

d) zakupie nowo wybudowanego budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego w takim budynku od gminy albo od osoby, która wybudowała ten budynek w wykonywaniu działalności gospodarczej,

e) nadbudowie lub rozbudowie budynku na cele mieszkalne,

f) przebudowie strychu, suszarni albo przystosowaniu innego pomieszczenia na cele mieszkalne oraz wykończenie lokalu mieszkalnego w nowo wybudowanym budynku mieszkalnym, do dnia zasiedlenia tego lokalu,

3) obie wyżej wymienione ulgi w zakresie jakim dotyczyły podatników opodatkowanych w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.

4) wydatki na własne potrzeby mieszkaniowe, przeznaczone na remont i modernizację - zajmowanego na podstawie tytułu prawnego - budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego.

aby wiedzieć...

• 1 month później...
A jak odliczaliście wydatki przed odbiorem budynku? Bo ja mam taką sytuację: zaczynam za ok 1/2 roku, na pewno nie skończę przed końcem 2007, chciałbym jednak skorzystać z odliczenia. Czy można odliczać mając tylko np zaświadczenie kierownika budowy o stanie prac a nie posiadjąc zgody na użytkowanie budynku? I czy musze skończyć budowę do końca 2007?

Dostałam wczoraj pismo z US w sprawie zwrot VAT. Po niecałych dwóch miesiącach od złożenia wniosku ! Teraz tylko trzeba poczekac 25 dni na pieniążki.

Wydatki, które sobie wpisałam (nakrętki, siatka elewacyjna) a na które zwrot się nie należy po prostu odliczyli od całej kwoty zwrotu czyli potrącili mi ok. 20 zł. Bardzo się cieszę, ze tak to załatwili, bo byłam pewna, że bedę musiała składać jakieś korekty i iść na "wizytę" do US, a tu sprytnie załatwili wszystko za mnie :D

Trzymam kciuki, żeby u Was zwrot VAT odbył się równie szybko i bezboleśnie :)

gratulacje joanka :lol: - ja w przyszłym tygodniu to skladam.

Inna sprawa że co US to obyczaj, a co urzednik to zwyczaj 8)

ZakWr: Jak masz zaświadczenie o stanie prac to wiadomo ze nie masz zgody na zamieszkanie. W takim wypadku wystarcza zaświadczenie. Moim zdaniem nie musisz zakończyć budowy w 2007. Po prostu odliczenia skończą się na fakturach z 2007.

• 3 weeks później...