Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zwrot podatku vat - definitywne rozstrzygniecie

pokerzysta

Recommended Posts

czy mogę ubierać się JEDNOCZEŚNIE o zwrot różnicy 22-7 Vatu z tytułu budowy domu ORAZ remontu mojego mieszkania?

oczywiście remont w ramach ulgi remontowej (wiem o tym, że w ramach ulgi remontowej, to zwrot Vatu jest mniejszy)

ktoś z Wam może już złożył wniosek o zwrot vatu jednocześnie z racji remontu i budowy?

dzięki

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy mogę ubierać się JEDNOCZEŚNIE o zwrot różnicy 22-7 Vatu z tytułu budowy domu ORAZ remontu mojego mieszkania?

oczywiście remont w ramach ulgi remontowej (wiem o tym, że w ramach ulgi remontowej, to zwrot Vatu jest mniejszy)

ktoś z Wam może już złożył wniosek o zwrot vatu jednocześnie z racji remontu i budowy?

dzięki

Pewnie, że można.

dzięki

Pewnie, że można.

dzięki

Słuchajcie a czy te wnisoki o zwrot Vat to trzeba składac do końca kwietnia? Czy mozna później?

mozna do końca czerwca 2008

Chodziło mi bardziej o bierzący rok.

Ale jeśli bydynek już jest po odbiorze czas składania zeznania jest do czerwca 2006 roku potem leci remont i w takim przypadku jest czas do czerwca 2008 roku. Tak mi się wydaje jeśli jet inaczej proszę o sprostowanie.

Ja dzis byłem w US (wezwany sms) taka to dziś technika w kontaktach. Wyjasniliśmy kilka spraw , było b.miło. Ale do konkretów. Pani zakwestionowała:

-pompy do co ( bez numeru na f. ale mi podała dokładny i cały czas miały 22% :evil:

- przewód elektr(tzw "dyt" ileś tam) bo nr PKWiD był na f. a nie było w wykazie :evil:

- grzałki do grzejników łazienkowych (nie było nr PKWiD na f.), po rozmowie ze mną zgodziła sie na podany przeze mnie numer urządzenia do szybkiego podgrzewania wody)

- rolety materiałowe do okien ( ale to juz wiedzałem z remontówki )

- MAPESIL (chyba to był silikon do płytek) ale nr miał inny niż w wykazie i przepadł, mimo ze inne silikony z dobrymi numerami są OK.

Reasumując czasami podany nr na fakturze ułatwia zycie z US a czasami zamyka wszelka dyskusje (interpretacje), jeśli nie ma go na wykazie. W każdym razie do końca tygodnia Pani wyda "Decyzję", wysle mi SMS-a abym ją osobiscie odebrał i potem czekam do 25 dni na pieniądze na koncie. A wniosek złożyłem 9 marca

Słuchajcie a czy te wnisoki o zwrot Vat to trzeba składac do końca kwietnia? Czy mozna później?

Zapytałem w US - można później np. w sierpniu ale tylko raz w danym roku.

Pytanie dalsze:

Mam troszkę odliczeń za ubiegły rok i już trochę faktur z tego. Czy mogę odliczyć w danym roku różnicę Vat jednocześnie z faktur za ubiegły rok + to co uzbierałem w tym roku?

Co Wy na to?

Ja dzis byłem w US (wezwany sms) taka to dziś technika w kontaktach. Wyjasniliśmy kilka spraw , było b.miło. Ale do konkretów. Pani zakwestionowała:

-pompy do co ( bez numeru na f. ale mi podała dokładny i cały czas miały 22% :evil:

- przewód elektr(tzw "dyt" ileś tam) bo nr PKWiD był na f. a nie było w wykazie :evil:

- grzałki do grzejników łazienkowych (nie było nr PKWiD na f.), po rozmowie ze mną zgodziła sie na podany przeze mnie numer urządzenia do szybkiego podgrzewania wody)

- rolety materiałowe do okien ( ale to juz wiedzałem z remontówki )

- MAPESIL (chyba to był silikon do płytek) ale nr miał inny niż w wykazie i przepadł, mimo ze inne silikony z dobrymi numerami są OK.

Reasumując czasami podany nr na fakturze ułatwia zycie z US a czasami zamyka wszelka dyskusje (interpretacje), jeśli nie ma go na wykazie. W każdym razie do końca tygodnia Pani wyda "Decyzję", wysle mi SMS-a abym ją osobiscie odebrał i potem czekam do 25 dni na pieniądze na koncie. A wniosek złożyłem 9 marca

a czy brak numeru PKWiU na fakturze to konieczność osobistego stawienia się w US i jego dopisania? czy jeżeli nazwa produktu jednoznanie go kwalifikuje to zaliczą czy i tak każą uzupełniać??

ANEKRI,

nie, jeśli nazwa jest jednoznaczna to sami znajdą, lub raczej powinni znaleźć PKWiU. Ja już mam decyzję , dzisiaj odebrałem i czekam teraz na pieniązki na koncie :wink: :p 8)

Wow super - tak szybciutko

Ja złożyłam 21 lutego więc leci 3 miesiąc - mają jeszcze czas, ale zwrot remontówki już dostałam :D

mam pytanko , może głupie ,ale nie trudno tu zgłupieć!!!!

Czy jak na fakt. mam PKWiU 25.21.22-70.30 kolano do podłączenia wody to czy mogę je wpisać do wniosku o zwrot różnicy watu bo w załączniku nie ma dokładnie tego numeru jest natomiast ex 25.21.2

Albo np. na fakt. 29.71.25-50.90 podgrzewacz do wody a w załaczniku jest 29. 71. 25-50 i tym razem bez literek ex.

Czy te numeru na fakt. mają być całkowicie takie same jak w załączniku bo ja tego nie rozumiem. proszę o pomoc bo zwariuję