Wietek 11.01.2006 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Szukam pomocy wszędzie, dlatego ktoś mi poradził, aby się zalogował na tym forum.Instalator wykonał mi kotłownie, a w niej Vitogas 100 stojący, żeliwny - 18 kW z zasobnikiem Vitocell 160 l. Powierzchnia użytkowa mojego domu to ok. 150 m2. Kubatura 600 m3. Na dole mam położone ok. 65 m2 podłogówki, a w pokoju 10 m2 - kaloryfer. Na górze ok. 15 m2 podłogówki, a reszta, czyli około 60 m2, grzejniki. Na grzejnikach wszędzie zawory termostatyczne.Instalator w wycenie, którą zaakceptowałem, przewidział trzy pompy i zawór trójdrogowy z mieszaczem. Teraz zamiast zaworu trójdrożnego mam 5 pomp. Podłogówka zrobiona jest na jednym rozdzielaczu z 7 obwodami z pompą cyrkulacyjną. Zacząłem ogrzewać dom bez cwu i codziennie piec spala ponad 40 m3 gazu GZ-35. Jestem załamany. Przecież nie zarobię na niego. Może jest ona źle zainstalowana, bo trzy razy był przedstawiciel Viessmana. Może ktoś się zna i podpowie.Od rury zasilającej (ciepłą wodą) wychodzącą z pieca odchodzi rura na ogrzewanie wężownicy zasobnika ciepłej wody użytkowej (na której zamontowana jest pompa ładująca UPS 25-40), dalej odchodzi rura na dodatkową pompę połączoną z powrotem wody na kocioł. (Pompa UPS 25-40 załącza się poprzez termostat założony na rurę powrotną i ustawiony jest na 40 st. C, która chyba się nigdy nie załączy, ponieważ nasz kocioł jest kotłem żeliwnym i regulator Vitotronic 150 KB2 ma zaprogramowane, żeby woda na kotle nie spadała poniżej 42 st. C., tak więc nie ma przepływu wody). Dalej rura zasilająca dochodzi do pompy cyrkulacyjnej, która jest podłączona pod regulator Vitotronic 150. Za pompą jest rozgałęzienie – odejście zasilania C.W. na grzejniki i na zasilanie ogrzewania podłogowego. Na wszystkich grzejnikach zamontowane są zawory termostatyczne. Na dojściu wody do rozdzielacza z siedmioma obwodami zamontowany jest zawór termostatyczny, który reguluje dopływ ciepłej wody do podłogówki. Rozdzielacz do podłogówki wyposażony jest jeszcze w pompę cyrkulacyjną UPS 25-60, termometr, manometr, odpowietrznik. Na obiegi podłogówki w łazienkach założone są siłowniki sterowane regulatorami termostatycznymi zainstalowanymi w łazienkach. Oto cała instalacja, która nie działa tak jak powinna, a zużycie gazu to chyba mnie zabije.Wietek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 11.01.2006 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Jak długo palisz?? Miesiąc, dwa miesiące, tydzień ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wietek 11.01.2006 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Jak długo palisz?? Miesiąc, dwa miesiące, tydzień ??? Od miesiąca. Dom jest ocieplony 15 cm wełny (silka 24 cm) i 23 cm-25 cm wełna na poddaszu. Temperatura w domu jest 18-20 st.C, regulator ustawiony jest na piętnaście, a piec chodzi cały czas jak szalony. Pomimo tego, że jest ciepło w domu, kocioł cały czas chodzi, a nie grzeję jeszcze CWU. Wietek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 11.01.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 No wlasnie najwazniejsze to od kiedy zaczales grzac bo jak uruchomiles kotlownie teraz kiedy sa najwieksze mrozy i jest to pierwszy sezon i jeszze GZ35 ktory ma mniejsza kalorycznosc awiec wiecej go potrzeba to byc moze ze i tyle schodzi gazu. Natomiast jezeli palisz juz od kilku miesiecy to rzeczywiscie zuzycie jest spore. Nie piszesz nic o ociepleniu scian i stropu ale zakladam ze chyba masz to zrobione dobrze bo inaczej mijalo by sie z celem odpalanie kotlowni A tak juz troche nie do konca na temat to czy jak na taki domek ten zeliwny vitogas 100 to juz nie przestarzaly troche kociol?W epoce kondensatow oraz piecy z modulowana moca (bo chyba ten raczej nie ma modulacji palnika) wydaje mi sie ze ktos ci wcisnal kociol aby oproznic magazyn.Mozna wiedziec ile placiles za sam kociol+zasobnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 11.01.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Po pierwsze zimny dom ,po drugie gaz GZ35 czyli słabiutki ,a po trzecie zewszšd słyszę głosy ,że ostatnio strasznie jest napowietrzony i kotły nie chca osišgac założonej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wietek 11.01.2006 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Od miesiąca. Dom jest ocieplony 15 cm wełny (silka 24 cm) i 23 cm-25 cm wełna na poddaszu. Temperatura w domu jest 18-20 st.C, regulator ustawiony jest na piętnaście, a piec chodzi cały czas jak szalony. Pomimo tego, że jest ciepło w domu, kocioł cały czas chodzi, a nie grzeję jeszcze CWU.Wietek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 11.01.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Jak długo palisz?? Miesiąc, dwa miesiące, tydzień ??? Od miesiąca. Dom jest ocieplony 15 cm wełny (silka 24 cm) i 23 cm-25 cm wełna na poddaszu. Temperatura w domu jest 18-20 st.C, regulator ustawiony jest na piętnaście, a piec chodzi cały czas jak szalony. Wietek Odpowiem Ci tak - jak porzednicy malo kaloryczne paliwo - którego musi wiadomością zeżreć więcej po drugie poczekaj kwartał az ten zały dom "przyzwyczji' sie do ciepła - to działa jak bateria - musi to wszystko sobie podciągnąc troche ciepełka - oddać wilgoć - ten sezon napewno będzie dla ciebie zabujczy- nastepny może nawet o 40% mniej. Pozdrawiam sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wietek 11.01.2006 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Mozna wiedziec ile placiles za sam kociol+zasobnik? 7300 zł. Wietek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 11.01.2006 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Mnie zastanawia co innego, a do czego nikt się nie ustosunkował - czemu jeśli nastawiona jest temparatura 15 to kociołek chodzi przy 18-20?. Czyż nie powinien zaprzestać przacy? Ale może się nie znam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 11.01.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Mnie zastanawia co innego, a do czego nikt się nie ustosunkował - czemu jeśli nastawiona jest temparatura 15 to kociołek chodzi przy 18-20?. Czyż nie powinien zaprzestać przacy? Ale może się nie znam... Właśnie - to jest podstawowe pytanie. To jest zupełnie nielogiczne. Tak nie może być! Był 3 razy przedstawiciel Viesmanna - no i co z tego wyniknęło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wietek 11.01.2006 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Mnie zastanawia co innego, a do czego nikt się nie ustosunkował - czemu jeśli nastawiona jest temparatura 15 to kociołek chodzi przy 18-20?. Czyż nie powinien zaprzestać przacy? Ale może się nie znam... Właśnie - to jest podstawowe pytanie. To jest zupełnie nielogiczne. Tak nie może być! Był 3 razy przedstawiciel Viesmanna - no i co z tego wyniknęło? Dzięki Panowie za zainteresowanie. rafałek - mnie też zastanawia ta temperatura, a do tego jeszcze fakt, że pompa obiegowa "napierdziela" przez cały czas, a z wizyt serwisantów Viessmana nic nie wynika. Podobno instalacja jest OK, ale to nic nie daje. Piec załącza się systematycznie na 4-5 minut i odpoczywa 2 minuty i tak w kółko. To pomimo tego, że na pewno nie jest on wygrzanym domkiem, to jeśli mam temperaturę 18 -20 st. C a piec pracuje tak jakby nic sobie nie robił z regulatora pokojowego to już sam nie wiem. Wietek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 11.01.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Ja mam vitopenda 100 i też zauważam czasami dziwne wg. mojej oceny działanie pieca, choć zużycie gazu przy podobnym domie jest w normie 4,5 m sześć propan co w przeliczeniu na ziemny byłoby chyba ok. 13 m sześć. (CO + CCW dla 5 osó) Jak masz regulator pokojowy, to czy tem, 18-20 st. jest "blisko" niego. Jeśli regulator pracuje na programie"dzień-noc" to ustaw różnicę w tem. nie więcej jak 2 st. Wykonaj restart programatora, powrót do ustawienia fabrycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 11.01.2006 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 moze źle podłaczony regulator pokojowy lub jest porostu walnięty - albo piec go nie widzi ???Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 11.01.2006 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 A gdzie masz pomiar temperatury? Tam tez jest wiecej niz 15st? W pokoju z czujką temperatury masz zawory termostatyczne na kaloryferach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wietek 11.01.2006 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Ja mam vitopenda 100 i też zauważam czasami dziwne wg. mojej oceny działanie pieca, choć zużycie gazu przy podobnym domie jest w normie 4,5 m sześć propan co w przeliczeniu na ziemny byłoby chyba ok. 13 m sześć. (CO + CCW dla 5 osó) Jak masz regulator pokojowy, to czy tem, 18-20 st. jest "blisko" niego. Jeśli regulator pracuje na programie"dzień-noc" to ustaw różnicę w tem. nie więcej jak 2 st. Wykonaj restart programatora, powrót do ustawienia fabrycznego. Ta temperatura jest przy samym regulatorze pokojowym, ten jest w pomieszczeniu, gdzie jest podłogówka. A reset regulatora na piecu nic nie daje. Pompa obiegowa i tak tłoczy wodę a przez to wychładza niepotrzebnie wodę na piecu, i jeśli temperatura wody na kotle spadnie poniżej 42 st. C kocioł się załączy. Wietek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 11.01.2006 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Jeszcze jedna rada. Jeśli tak jak ja możesz ustawić temp. wody wychodzącej z pieca do CO to ustaw remp. minimalną, u mnie jest 40 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinek21 11.01.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Mnie zastanawia co innego, a do czego nikt się nie ustosunkował - czemu jeśli nastawiona jest temparatura 15 to kociołek chodzi przy 18-20?. Czyż nie powinien zaprzestać przacy? Ale może się nie znam... Prawdopodobnie kocioł posiada regulator pogodowy. A to w przypadku Viessmanna oznacza, że jak jest temperatura na zewnątrz w granicach +1 oC = grzanie bez względu na temperaturę panującą wewnątrz. Przy odpowiedniej konfiguracji sterownika można jedynie znienić parametry pracy kotła (grzać do niższej temperatury) po osiągnięciu zadanej temperatury wewnętrznej. Pogodówkę mam i ja, więc ją zacząłem oszukiwać i mam od kilku lat efekty. (Opisane na forum) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wietek 11.01.2006 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 "cinek21"Regulator nakotłowy Vitotronic 150 nie ma pogodówki. Pogodówke ma Vitotronic 200.Wietek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinek21 11.01.2006 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 "cinek21" Regulator nakotłowy Vitotronic 150 nie ma pogodówki. Pogodówke ma Vitotronic 200. Wietek Fakt faktem coś po prostu jest do dupy zrobione. Pozostaje Ci jedynie wezwanie wykonawcy do zrobienia porządku ze sprzętem. Najlepiej zrobić to przez pismo pelecone (podkładka dla ewentualnych przepychanek w sądzie). Dodać tu należy to, jeżeli sprzęt jest nowy przysługuje Ci również skorzystanie z prawa rękojmii. Poza tym 5 pomp obiegowych, przy takiej pracy Twojego kotła może "zrobić" imponujący rachunek za prąd. I nasuwa się tu następne pytanie: po jaką cholerę kupiło się skomplikowany kocioł za duże pieniądze, i z którym są różne chece. To pytanie też sobie kiedyś zadałem, ale na szczęście znalazłem skuteczne i niedrogie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wietek 11.01.2006 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Cinek21 - jak masz takie rozwiązanie to może podsuń, jak nie na forum to na priva, a z wykonawcą chyba też już skończę rozmowy przez telefon i wyślę do niego tak jak piszesz list wzywający do zrobienia porządku.Wietek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts