Mały 14.03.2006 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 A nie lepiej zdbać o PORZĄDNĄ wentylację? Coraz częściej widzę w domkach kupę elektroniki, bajerów"wietrzących" itp a o zwykłą kratkę wentylacyjną trudno... Mały, ale kratka wentylacyjna nie załatwia sprawy! Z reguły kratka świadczy o wentylacji...ale skoro jej nie ma wcale?Tu jest kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 14.03.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 A nie lepiej zdbać o PORZĄDNĄ wentylację? Coraz częściej widzę w domkach kupę elektroniki, bajerów"wietrzących" itp a o zwykłą kratkę wentylacyjną trudno... Mały, ale kratka wentylacyjna nie załatwia sprawy! Z reguły kratka świadczy o wentylacji...ale skoro jej nie ma wcale?Tu jest kłopot. Owszem, zgadzam się, kratka musi być! Ale to, że kratka wentylacyjna jest i dzisiaj wentylacja działa poprawnie nie świadczy, że tak będzie zawsze. I nie ma to związku z okresowymi przeglądami kominiarskimi. Wentylacja wentylacją, a wykrywanie niebezpiecznych gazów może uratować życie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 14.03.2006 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Może takie pytanie powinienem zadać jako niezalogowany, ale na moje usprawiedliwienie powiem, że z chemii byłem raczej cieniutki. Zatem do rzeczy: Czy paląc w kominku drewnem, mamy wogóle szansę wytworzyć czad? Słyszałem, że takie niebezpieczeństwo jest raczej przy paleniu węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 14.03.2006 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Może takie pytanie powinienem zadać jako niezalogowany, ale na moje usprawiedliwienie powiem, że z chemii byłem raczej cieniutki. Zatem do rzeczy: Czy paląc w kominku drewnem, mamy wogóle szansę wytworzyć czad? Słyszałem, że takie niebezpieczeństwo jest raczej przy paleniu węgla. udał Ci się dowcip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 14.03.2006 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 A tobie nie bardzo. Ludzie na prawdę tak mówią, że palenie drzewa jest mniej niebezpieczne niż węgla. Właściwie to warto byłoby wiedzieć jak i kiedy w procesie spalania powstaje czad. Koniec końców przy ognisku w lesie nikt jeszcze nie zaczadział, a nie jest to tylko kwestia wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 15.03.2006 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Poniżej skrót charakteryzujący tlenek węgla oraz zalecenia co do montażu czujek: http://www.instalator.pl/archi/2006/mi1(89)/68.pdf http://www.instalator.pl/archi/2006/mi1(89)/69.pdf Pzdr Ciekawy artykuł, ale najpierw jest o czujkach czadu, a potem ni z gruszki ni z pietruszki o zaleceniach odnośnie czujek dymu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol 111 15.03.2006 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Witaj ja mam czujnik KIDDE i jestem z niego zadowolony kosztował 350 zeta na bieżąco pokazuje stężenie tlenku węgla na wyświetlaczu LCD.Alarmuje przeważnie wtedy kiedy za długo stoję z włączonym silnikiem w garażu /palę węglem a kotłownia przylega do garazu. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 15.03.2006 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 A tobie nie bardzo. Ludzie na prawdę tak mówią, że palenie drzewa jest mniej niebezpieczne niż węgla. Właściwie to warto byłoby wiedzieć jak i kiedy w procesie spalania powstaje czad. Koniec końców przy ognisku w lesie nikt jeszcze nie zaczadział, a nie jest to tylko kwestia wentylacji. Tlenek węgla powstaje w wyniku niepełnego spalania substancji organicznych i nieorganicznych. Niepełne spalanie występuje wtedy, kiedy nie ma wystarczającej ilości tlenu do spalania (w lesie raczej tlenu nie brakuje ) Z powyższego wynika, że wydzielanie się tlenku węgla jest możliwe zarówno przy spalaniu węgla, jak i drewna, gazu czy oleju opałowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 16.03.2006 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 No właśnie.Dlatego paląc drewno w kominku raczej nie wytwarzamy CO, bo palimy otwartym ogniem (dlatego szyber nie daje zamknąć się całkowicie, a drzwiczki nie są szczelne). Oczywiście pewne ryzyko istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 17.03.2006 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 W kominku może zaistnieć sytuacja, że przy rozpalaniu otworzyliśmy maksymalnie dopływ powietrza (n.p. przez uchylenie szufladki popielnika), zagapiliśmy się i cały wsad intensywnie płonie.Gdy wówczas nagle ograniczymy dopływ powietrza - to zanim prędkość spalania zmniejszy się, dopasowując do tej ograniczonej ilości powietrza będziemy mieli spalanie niepełne, z wytwarzaniem tlenku węgla.Ale nie oznacza to, że ten tlenek wypłynie na zewnątrz, do pomieszczenia.Aby to wystąpiło musi być zanik ciągu, zwykle powodowany niedrożnością komina, lub podciśnieniem w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 17.03.2006 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Najczęściej na noc przymykam maksymalnie szyber i dopływ powietrza (po porządnym rozpaleniu) - czy wówczas też może wystąpić niepełne spalanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 17.03.2006 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 ...na noc przymykam maksymalnie szyber i dopływ powietrza (po porządnym rozpaleniu) - czy wówczas też może wystąpić niepełne spalanie? Tak, jeśli to przymknięcie jest nagłe. Jeśli ogień jest intensywny, bezpieczniej było by zredukować dopływ powietrza stopniowo w dwóch etapach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 18.03.2006 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Dzięki!Samo przymykanie zwykle przebiega pod kontrolą, moje obawy dotyczą zawsze tego co dzieje się gdy śpimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonal 11.11.2009 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 odświeżam temat bo chyba pora (sezon grzewczy) ku temu poniżej przydatny link dla zainteresowanych: http://www.kidde.pl/index.php?act=various_czad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 11.11.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Odświeżamy po trzech latach, niezłe Ale faktycznie znowu mam pytanie dyletanta: Czy w piecu na gaz ziemny też może dojść do niepełnego spalania i wytworzenia czadu? No już słyszę te westchnięcia, że TAK ! Ale będę upierdliwy: czy zagrożenie jest jednakowe niezależnie od paliwa, czy np. przy gazie tego czadu będdzie znacznie mniej niż przy węglu w takich samych warunkach? No i czy można spalając gaz "zdusić płomień" tak żeby powstał czad? Kiedy może powstać taki efekt (sprawa kominka była wyjaśniana, ale pieca gazowego nie). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 11.11.2009 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Odświeżamy po trzech latach, niezłe Ale faktycznie znowu mam pytanie dyletanta: Czy w piecu na gaz ziemny też może dojść do niepełnego spalania i wytworzenia czadu? No już słyszę te westchnięcia, że TAK ! Ale będę upierdliwy: czy zagrożenie jest jednakowe niezależnie od paliwa, czy np. przy gazie tego czadu będdzie znacznie mniej niż przy węglu w takich samych warunkach? No i czy można spalając gaz "zdusić płomień" tak żeby powstał czad? Kiedy może powstać taki efekt (sprawa kominka była wyjaśniana, ale pieca gazowego nie). Pozdrawiam. A mało piszą w gazetach i mówią w mediach o zaczadzeniach od piecyków gazowych w zimie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 11.11.2009 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 U mnie czasami włącza się czujnik czadu. Dzieje się to w bardzo upalne dni, temperatura ponad 30 stopni, bez wiatru. Pojawia się ciąg wsteczny, niepełne spalanie gazu i czujnik się włącza. Piec ogrzewa wtedu zbiornik CWU. Przez 10 lat zdarzyło się to dwa razy. W sezonie grzewczym nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 12.11.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Piszą, piszą. Ja tylko tak, dla podtrzymania razgawora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 12.11.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 A no ijeszcze jedno: Jeśli tlenek węgla jest lżejszy od powietrza, a piec wisi powiedzmy na wysokości 1,5 m, to jak leżymy na wersalce, to nic nam nie powinno grozić. Chyba, że czad wypełni całe pomieszczenie i nie będzie żadnej wentylacji. ... No chyba, że wersalka jest na piętrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 12.11.2009 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Jeśli ktoś ma kocioł lub podgrzewacz gazowy z otwartą komorą spalania, to najlepiej jest zmienić urządzenie na takie z zamkniętą komorą spalania. Jeśli to nie jest możliwe - obowiązkowo powiesić czujnik tlenku węgla i regularnie serwisować piecyk/kocioł. Nam czujnik uratował życie, a co najmniej zdrowie. Awaria też była w upały, gdy kocioł grzał wodę. Sąsiad wylądował w szpitalu w podobnych okolicznościach ( czujnika nie miał, kąpał się w łazience latem), a gdyby jego żony nie było wtedy w domu, to marnie by z nim było... AFAIK tlenek węgla jest niewiele lżejszy od powietrza, dlatego czujniki montuje się na wysokości ok. 1.5 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts