Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

B??d w programie OZC ?

am

Recommended Posts

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wladek - jak znajdziesz - skrobnij coś tutaj.

Rzeczywiście, przy założeniu określonych zysków bytowych straty na wentylację zaczynają wyglądać sensowniej również dla liczby wymian mniejszej niz 1.

Być może to jest metoda na bezpieczniejsze oszacowanie strat na wentylacje za pomocą OZC

Witajcie:

zakładając

Qw=0,34*dt*V-zysk*V - norma (zmodyfikowana o zysk)

Qw=0.34*dt*V-zysk*Kub - OZC mamy

0,34*dt*V-zysk*V = 0.34*dt*V-zysk*Kub

zysk*Kub*a - zysk*Kub = 0 -> zysk*(Kub*a - Kub) = 0

oznaczenia jak Am i Wladek

więc oba wzory (OZC i norma) będą identyczne gdy:

1) Kub*a = Kub -> a = 1 (zysk dowolny)

2) zysk = 0 (a dowolne)

Jak Wam się to podoba?

Kochani Forumowicze

Tak czytam i czytam,chyba trafiłam na jakiś wykład na Politechnice bo zupełnie nic z tego nie rozumiem.Jeżeli mi powiecie że trzeba się na tym znać, jak się buduje dom to chyba zawsze będę wynajmowała mieszkanie.Jestem pełna podziwu

a jest to tak ...

od ponad pół roku nie ma dnia abyśmy nie zajrzeli do gazet, książek i netu ( oczywiście o budowie i w chwilach wolnych ).

I mam wrażenie że wiemy gdzieś 1/3 lub raczej 1/4.

Podziwiać należy tych, którzy swobodnie wypowiadają się na dowolny temat.

Dom jest na etapie uzbrojonej działki + fundamenty.

No i jest to lepsze niż ... - no, prawie lepsze !

Karina

WOOW - Karina - JESTEŚ WIELKA :wink:

Naprawdę nieźle się napracowałaś przy utworzeniu tego arkusza. Jeszcze nie wypełniłem całego - rzeczywiście sporo jest tego. Jeszcze nie wszystko rozumiem. Dam znać jak już się "przebiję" przez całość. Generalnie jednak arkusz robi wrażenie

Pozdrawiam

Am,

znalazłam jeszcze kilka błędów, drobnych ale mogą zmieniać w niektórych przypadkach wyniki ! Np. ilość energii, która ucieka do gruntu i jest emitowana do pomieszczeń. Zależy to od współczynnika k pod podłogówką i k nad, a mój arkusz jeszcze tego nie uwzględnia ( obecny tylko ogólnie ). I kilka innych ...

Tak jak pisałam jest to arkusz mocno roboczy, pewnie jeszcze potrzebuję ze 2 tygodnie ( idą feria i urlopik, a więc poczytam, posprawdzam i może tylko tydziń ), tak aby nie było żadnych wątpliwości i wyniki przyzwoite - na miarę laika oczywiście.

Chętnie prześlę Ci nową wersję, cały układ arkusza - taki sam, tylko w formułach parę zmian będzie. Oczywiście jeśli Cię nie zniechęci duża ilość wypełniania arkuszy exela.

Ale układ jest dynamiczny, tak jak następujące zmiany temperatur w pomieszczeniach pod wpływem zmian otoczenia.

Jeśli masz uwagi to bardzo proszę - pomogą mi bardzo.

Karina

Słuchajcie. Nigdzie nie mogę znaleść ile się przyjmuje średnio (zysków W/m2). Więc sobie wziąłem i policzyłem.

Przyjmuję jako zyski:

- oświetlenie

- inne urz. el.

- ludzi

i tak:

człowiek (gdzieś czytałem, że jest to chodzący grzejnik 200W)

oświetlenie średnio 200W

inne urz. dla uproszczenia zero W

Biorąc pokój dzienny (30m2)w którym przebywam ok 3h dziennie z moją przyszłą ( i nie robimy czegoś co wymaga wydatkowania dużej ilości energii :smile: ) i w tym czasie zapalamy światło to mamy:

(2(os)*200W+200W)*3/24=600*0.125=75W i dzielmy przez powierzchnię czyli:

75W/30m2=2.5[W/m2]

i będę tak obliczał dla każdego pomieszczenia.

Pozdr.

Wladek