Wladek 24.01.2003 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 Jeżeli dasz założysz jakikolwiek zysk bytowy to będzie dobrze. Źle (prawdopodobnie) będzie jak wybieżesz "miej niż 12h" lub "więcej niż 12h" Ja dam ze 3W/m3 i tyle. Poszukam jeszcze ile tak ogólnie się zakłada. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 24.01.2003 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 Wladek - jak znajdziesz - skrobnij coś tutaj. Rzeczywiście, przy założeniu określonych zysków bytowych straty na wentylację zaczynają wyglądać sensowniej również dla liczby wymian mniejszej niz 1. Być może to jest metoda na bezpieczniejsze oszacowanie strat na wentylacje za pomocą OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octavian 27.01.2003 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Witajcie:zakładającQw=0,34*dt*V-zysk*V - norma (zmodyfikowana o zysk)Qw=0.34*dt*V-zysk*Kub - OZC mamy 0,34*dt*V-zysk*V = 0.34*dt*V-zysk*Kubzysk*Kub*a - zysk*Kub = 0 -> zysk*(Kub*a - Kub) = 0oznaczenia jak Am i Wladek więc oba wzory (OZC i norma) będą identyczne gdy: 1) Kub*a = Kub -> a = 1 (zysk dowolny)2) zysk = 0 (a dowolne) Jak Wam się to podoba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 27.01.2003 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 am, wysłałam Ci ten arkusz, zajrzyj na prive.Czekam na uwagi i krytykę. Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 27.01.2003 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Kochani ForumowiczeTak czytam i czytam,chyba trafiłam na jakiś wykład na Politechnice bo zupełnie nic z tego nie rozumiem.Jeżeli mi powiecie że trzeba się na tym znać, jak się buduje dom to chyba zawsze będę wynajmowała mieszkanie.Jestem pełna podziwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 27.01.2003 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Kasiorek,gdzieś na forum znalazłam świetne stwierdzenie ( może znajdzie się autor ) :"Dom można kupić lub wybudować - ja buduję" ( w sensie oczywiście nie koniecznie fizycznym , ale świadomym ).Dużo w tym przyjemności ! Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 27.01.2003 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Fajne powiedzenie!Dużo wyjaśnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 27.01.2003 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 a jest to tak ...od ponad pół roku nie ma dnia abyśmy nie zajrzeli do gazet, książek i netu ( oczywiście o budowie i w chwilach wolnych ).I mam wrażenie że wiemy gdzieś 1/3 lub raczej 1/4.Podziwiać należy tych, którzy swobodnie wypowiadają się na dowolny temat.Dom jest na etapie uzbrojonej działki + fundamenty.No i jest to lepsze niż ... - no, prawie lepsze ! Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 27.01.2003 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 To chyba wszystko przed nami.Ja zaglądam na forum od miesiąca,od niedawna czytuję Muratora i już czuję się nieco oświecona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 28.01.2003 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 No to za jakiś miesiąc okaże się, że w jednej z rozlicznych dziedzin forum posiądziesz wiedzę na poziomie eksperckim . Nikt nie jest specjalistą od wszystkiego. Kasiorek nos do góry, kasa w kieszeni i do budowania domu wystąp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 28.01.2003 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Niestety,moja artystyczna dusza buntuje się przwciw wszystkiemu co techniczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 28.01.2003 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 To będziesz nam doradzać w wystrojach wnętrz i ogrodach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 28.01.2003 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 A to napewno z przyjemnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 29.01.2003 23:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2003 WOOW - Karina - JESTEŚ WIELKA Naprawdę nieźle się napracowałaś przy utworzeniu tego arkusza. Jeszcze nie wypełniłem całego - rzeczywiście sporo jest tego. Jeszcze nie wszystko rozumiem. Dam znać jak już się "przebiję" przez całość. Generalnie jednak arkusz robi wrażenie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 30.01.2003 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Am,znalazłam jeszcze kilka błędów, drobnych ale mogą zmieniać w niektórych przypadkach wyniki ! Np. ilość energii, która ucieka do gruntu i jest emitowana do pomieszczeń. Zależy to od współczynnika k pod podłogówką i k nad, a mój arkusz jeszcze tego nie uwzględnia ( obecny tylko ogólnie ). I kilka innych ...Tak jak pisałam jest to arkusz mocno roboczy, pewnie jeszcze potrzebuję ze 2 tygodnie ( idą feria i urlopik, a więc poczytam, posprawdzam i może tylko tydziń ), tak aby nie było żadnych wątpliwości i wyniki przyzwoite - na miarę laika oczywiście.Chętnie prześlę Ci nową wersję, cały układ arkusza - taki sam, tylko w formułach parę zmian będzie. Oczywiście jeśli Cię nie zniechęci duża ilość wypełniania arkuszy exela.Ale układ jest dynamiczny, tak jak następujące zmiany temperatur w pomieszczeniach pod wpływem zmian otoczenia.Jeśli masz uwagi to bardzo proszę - pomogą mi bardzo. Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 30.01.2003 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 KarinaZ ja też uśmiecham się o twój arkusz . Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 30.01.2003 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 KarinaZ ja też proszę o ten arkusz Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 30.01.2003 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Słuchajcie. Nigdzie nie mogę znaleść ile się przyjmuje średnio (zysków W/m2). Więc sobie wziąłem i policzyłem. Przyjmuję jako zyski: - oświetlenie - inne urz. el. - ludzi i tak: człowiek (gdzieś czytałem, że jest to chodzący grzejnik 200W) oświetlenie średnio 200W inne urz. dla uproszczenia zero W Biorąc pokój dzienny (30m2)w którym przebywam ok 3h dziennie z moją przyszłą ( i nie robimy czegoś co wymaga wydatkowania dużej ilości energii ) i w tym czasie zapalamy światło to mamy: (2(os)*200W+200W)*3/24=600*0.125=75W i dzielmy przez powierzchnię czyli: 75W/30m2=2.5[W/m2] i będę tak obliczał dla każdego pomieszczenia. Pozdr. Wladek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octavian 30.01.2003 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 KarinaZ:Możesz i mnie podesłać ten arkusik. Jestem bardzo ciekawy.Hejpzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 30.01.2003 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Am, Bartt, Maluszek, Octavian, wysłałam Wam ten arkusz z opisem, zajrzyjcie do skrzynek.Proszę o opinie, sugestie, wskazanie błędów itp.Chętnie poprawię i może wszyscy skorzystamy. Karina [ Ta wiadomość była edytowana przez: KarinaZ dnia 2003-01-30 22:14 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts