Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do domku KARMINA Ani i Rysia :)

nia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

@nia, po części to przeszłam... Jeśli chodzi o mapke to musisz się zgłosić do strostwa powiatowego, do wydziału referatu geodezji lub innego wydziału z geodezja w nazwie i powinni ci od ręki dać taka mapkę - moja kosztowała 70 PLN; moja rada: skseruj ją sobie od razu parę razy, do uzyskania warunków zabudowy i zagospodarowania powinnaś dac oryginał - do reszty, czyli prąd, gaz wystarczy kopia. I chyba to jednak bzdura :o z tym wyłączenie z produkcji rolnej - musisz zapytać w urzedzie gminy bo moze sie okazać, że wystarczy samo zaświadczenie z gminy, że działka jest odrolniana... No, ale każdy urząd ma swoje (z kosmosu wzięte) regulacje, tworzone przez jakies wredne babsko - to musi babsko bo facetowi by sie nie chciało :wink:

• 1 month później...

- zlikwidowaliśmy wszystkie podcienie

- zwiększyliśmy sypialnię na górze kosztem szafy wnękowej w przedpokoju

- przenieśliśmy wejście do garderoby na piętrze do sypialni

- przesunęliśmy (zwiększyliśmy) spiżarnię

- połączyliśmy łazienkę na parterze z pomieszczeniem za nią

- połączyliśmy pom. gospodarcze z garderobą na parterze

- podnieśliśmy poddasze o pół metra - zmiana konstrukcji dachu

- zmieniliśmy wielkość i kształt tarasu

- zamieniliśmy garaż na pokój

i to chyba tyle co mi się tak na szybko przypomniało :)

Cześć : :) Wiosną zamierzam rozpocząć budowę ww. domu - serdecznie proszę o wszelkie sugestie, przestrogi, rady, opinie uwagi, rzeczywiste koszty budowy itp.

Uważam że ten projekt jest świetny jednak będzie to oczywiście mój pierwszy dom i ostatni :-) dlatego z wielką atencją skorzystam z wszelkich sugestii i informacji, za które z góry serdecznie dziękuję pozdrawiam

Mam gorącą prośbę o przesłanie na mój e-mail([email protected]) zdjęć dotyczących projektu Karmina (zdjęcia z budowy,lub stan surowy,stan gotowy)

Mnie jako bankowca, najbardziej zaskoczył fakt opłat za podatek i hipotekę. Podatek od czynnosci cywilno-prawnych pobierany jest przez urzędy skarbowe (za pośrednictwem banku) w wysokosci 1% kwoty kredytu, natomiast wpis hipoteki w sądzie przy budowie domu, do 01-03-2006 był bezpłatny, tylko we wniosku bank powinien napisać przeznaczenie kredytu - budowa domu!!!!

pozdrawiam!! Jovanka

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

My z mężem też zdecydowaliśmy się na KARMINĘ W piątek kupiliśmy projekt. Na parterze zamierzamy przesunąć kominek na ścianę przy gabinecie, chcemy powiększyć w.c., zmniejszyć spiżarnię a kuchnię zrobić na podwyższeniu. Na poddaszu zrobimy albo 4 niezbyt duże pokoje lub 3 większe. Nad wykuszem ma być balkon.

Taras też chcemy powiększyć. Jakby wszystko było dobrze to może ruszymy z budową w lipcu.

@Muci

nie wiem czy potrzebowali prądu... chyba tak, bo mieli pożyczać od sąsiada...

kosztowało nas to 2100 zł z rachunkiem (ale nie VAT) - wiercili do 24 czy 25 metrów wgłąb - choć woda była już na 21 metrach dla sprawdzenia głębokości pokładów wody... wszystko zajęło 1,5 dnia