Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do domku KARMINA Ani i Rysia :)

nia

Recommended Posts

hello everybody

Zmiany jakie planuje wprowadzić w mojej karminie to m.in.

odwrócenie kierunku schodów – uważam że wejście na piętro od strony salonu jest ciekawszym rozwiązaniem poza tym można zrobić schowek pod schodami np. na odkurzacz bez popsucia stylu korytarza

połączenie pomieszczeń 7, 8, 10 ,11, zamiana drzwi na okno (u mnie jest to strona wjazdowa dlatego drzwi są zbędne pyzatym wg mnie psują wygląd)oraz likwidacja komina w pom. 10 (w drugim kominie będą dwa kanały dymowe dla kominka i pieca – trzeba to dobrze wymierzyć żeby nie było problemów z trafieniem w więźbę dachową – jest tam mało miejsca)

zmniejszenie szerokości okna balkonowego o 80 cm – moim zdaniem to okno jest trochę za duże (straty ciepła, ograniczona przestrzeń do aranżacji salonu, mniej przytulnie itd.)

wydłużę spiżarkę o jakieś 60 cm. i przesunę okno w kuchni bardziej na środek aby można było lepiej zaaranżować szafki kuchenne

na górze:

połączenie 7 i 5 – pralnio-suszarnia

powiększenie 2 i 8 kosztem korytarza

z zewnątrz:

skrócę wysokość przypór

i zlikwiduję dwie przypory na rogach w pom. 10 i 7 a zamiast tego zrobię słupek w kształcie przypory.

Jeżeli macie jakieś inne pomysły …

pozdrawiam

feeble-minded

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam fanów Karminy

Wlasnie stałam się posiadaczem projektu Karminy. Planujemy rozpocząć budowę wczesną wiosną. Wiele czytałam na temat zmian w projekcie. Jestem jeszcze przed spotkaniem z architektem wiec narazie zbieram pomysły. Niektóre z Waszych nawet mi pasują :) jednak moją pierwszorzędną zmianą którą chciałabym wprowadzić to podniesienie poddasza o 50 cm. Jestem ciekawa czy ktos z Was miał z tym problemy....czy podnosząc o pół metra, wygląd bryły Karminy nie zmieni się? Czy taka zmiana jest możliwa z zachowaniem dotychczasowego wygladu domku?....Jeśli ktos jest juz po takiej zmianie chetnie wysłucham uwag na co trzeba zwrocić uwagę.

Pozdrawiam wszystkich Karminowiczów.

@AleXia78

Ja właśnie zrobiłam taką zmianę. Podnieśliśmy poddasze o 3 pustaki - tj. ok. 60 cm. Moim zdaniem wygląda to w porządku ale na tym etapie budowy trudno jeszcze stwierdzić jak będzie to wyglądać w efekcie końcowym.

Widziałam już wcześniej wybudowaną Karminę z podniesionym poddaszem o dwa pustaki - tj. ok. 40 cm i wyglądała dobrze. Dlatego właśnie zdecydowałam się na podwyższenie i u siebie. Dzięki temu zyskujemy mnóstwo użytkowej powierzchni.

Nie zapomnij jednak, że przy takiej modyfikacji projektu warto pomyśleć również o jednoczesnym wydłużeniu konstrukcji dachu, żeby zachować odpowiednie proporcje.

Pozdrawiam.

witam mam na imie robert chcialem pogratulowac pieknego domku i slicznego synka ja rowniez na wiosne chce budowac karmine jest super narazie zbieram material i juz nie moge sie doczekac kiedy rusze z budowa chcialbym cie zapytac bo jestem bardzo ciekawy czy jest cos na co powinienem zwrocic uwage szczegolnie podczas budowy i wogole chcialem jakies zdjecia z budowy pozdrawiam serdecznie

• 2 months później...

Witam po raz pierwszy na tym forum.

Zamierzamy również wybudować sobie Karminę i z zainteresowaniem czytam wszystkie posty jakie mi z netu wpadną na ten temat.

Najbardziej interesują mnie porady doświadczonym karminorealizatorów.

Od jakiegoś czasu staram się wyobrazić jak Karmina w Waszym wykonaniu bedzie wyglądać. Sorry, ale to już nie jest ten sam projekt.

Zmiany wewnątrz jakie zaplanowaliśmy są w niektórych przypadkach zbieżne z Waszymi, ale ta ściana frontowa ...

Cały urok tego domu polega na połaczeniu jego walorów estetycznych z funkcjonalnymi.

Poniżej to co my zmieniamy :

PARTER

2 - zmiana kierunku schodów : Wasz pomysł :)

6 - zmiana liczby okien tarasowych z 4 na 3 kosztem najbardziej wewnętrznego

8 i 10 - połaczenie, kosztem odłączenia od 7

oraz zmiana którą zasugerował feeble-minded ; zmiana przypór

PODDASZE

2 i 8 - zamiana miejscami ale :

- zmniejszenie 2 do szerokości 3 m

- zawłaszczenie uzyskanej powierzchni dla 8 oraz

- likwidacja ściany z wejściem do 8 oraz

- budowa ściany zaraz za drzwiami do łazienki i zawłaszczenie powierzchni korytarza 1 na rzecz 8.

Dzięki temu uzyskamy pokój większy niż dotychczas 2 i mający balkon. Będzie to pokój w kształcie litery L z wejściem na wprost wejscia do łazienki. Nie jest to idealne rozwiązanie, ale dzięki temu dzieciaki będą miały pokoje z balkonami.

Zastanawiamy się również nad znacznym powiększeniem balkonu od podwórza do wymiarów 5 x 2,5, ale to jest kwestia do podglądnięciia gdzieś zrealizowanego takiego "tarasu". Jeżeli to zrobimy to wtedy w salonie na dole wstawimy dodatkowe duże okno, a któreś z jeszcze brzdąców będzie miało pokój z trochę większym balkonem :)

• 1 month później...
Witam,

Mamy dzialke w Ruscu kolo Nadarzyna ale to podlega pod Pruszkow i wlasnie jestesmy na etapie zalatwiania pozwolenia... na razie jestesmy przerazeni kosztami mapek geodezyjnych - 800zl za 6 mapek az sie boimy co dalej. Na czym polega zrobienie takich mapek?? Czy geodeta wogole jedzie na dzialke zeby cos pomierzyc?? Ah jakbys mogla nam dac namiary na specjaliste od studni to bylabym wdzieczna. Pozdrawiam

P.S. Szukamy tez ekipy budowlanej godnej polecenia.

• 2 weeks później...

Poniżej to co narazie mnie koształo :

40,00 zł Wypis z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego

146,40 zł Warunki przyłączenia sieci energetycznej

2 107,08 zł Akt Notarialny

46,25 zł 4 mapki do celów opiniodawczych

1 700,00 zł Projekt domu

700,00 zł Mapka geodezyjna

Koszty kredytu (bez rat) :

15,00 zł Znaczki skarbowe

30,00 zł Weksle (2 szt.)

1 039,00 zł Ubezpieczenie kredytu

19,00 zł Podatek

200,00 zł Założenie hipoteki na bank (z wydzieleniem działki)

To razem daje ponad 6 tyś. A jeszcze adaptacja (1800) i zmiany w poejekcie (600). Do tego wyznaczenie budynku przez geodetę (600) i można wbijać szpadel :lol:

Czyli do rozpoczecia budowy mamy już wydatków na ponad 9 tyś.

Głowa do góry - wszystko przed Tobą :)

• 1 month później...
Witamy Państwa, chcielibyśmy wspólnie z żoną zapytać czy jest możliwość obejrzenia Państwa domku Karmina na żywo, wybraliśmy juz z zoną ten projekt jako najlepszy ze wszystkich i chcemy pobudować taki na wiosne w okolicach Błonia, jednak jakbyśmy Państwo byli tak mili i pozwolili nam zobaczyć jak ten domek wygląda w środku na żywo, bylibyśmy niezmiernie wdzięczni. Jeżeli wyrażą Państwo zgodę, na nasze odwiedziny to bardzo proszę o kontak mailowy: [email protected] , jeżeli podadzą Państwo w mailu numer telefonu to z przyjemnością zadzwonię aby się umówić na spotkanie.

Pozdrawiamy

Emil i Kasia Piwowarscy

CZeść

interesujący wygląd - gratuluję !!!

prosże o odpowiedź:

Ile wynosi ścianka kolankowa?

Czy wymiary przypór są takie jak w projekcie?

Czy okno balkonowe jest takie jak w projekcie tzn. 4 x 80 cm (otwór w murze 320 /230)? - zastanawiam się czy trochę go nie zmniejszyć.

Jakie są wymiary pozostałych okien na parterze?

Z góry dzięki za odpowiedź?

pozdrawiam

feeble-minded

Tynki są akrylowe KABE

A co do projektu:

- ścianka kolankowa podniesiona o 3 pustaki - ma jakoś ponad 1m po położeniu płyt k-g

- przypory - czy chodzi o te w rogach? są zlikwidowane

- okno balkonowe jest podobne ma jakoś ok.3m tyle, że zupełnie inny promień łuku

- okna na parterze tak jak w projekcie - tylko zamiast bramy garażowej jest okno tej samej wielkości co w kuchni

Aniu- miło oglądać postępy Twojej budowie wirtualnie i w realu (dzieki za taką możliwość) :) domek ma bardzo ładny kolorek- hym jeszcze trawka , ogrodzenie.............i jak w bajce :wink: .

Okna sa rewelacyjne- duże, pomieszczenia widne i przestronne.

SUPER!

My szukamy ekipy i w wakacje zacznie się budować następna karmina :D

• 1 month później...
Aniu, bardzo Cię proszę o przesłanie zdjęć - poddasza oraz schodów. Bardzo jestem ciekawa jak to wygląda... :)

My w przyszłym tygodniu zalewamy strop nad parterem w Karminie i dlatego zależy mi na możliwie szybkiej odpowiedzi :)

P.S. Ślicznego masz synka :) Pewnie dostarcza Wam wiele radości i bardzo absorbuje :)

Podaje maila: [email protected] lub [email protected]