ewa1719500292 11.01.2006 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Chcemy kupić stodołę i zaadoptować na mieszkanie z garażem - okololica ładna, niedaleko od miasta i spokój, na czym nam najbardziej zależy. W Nrze 1/2006 jest co nieco na ten temat ale nie ma nic nt formalności- czy potrzebne jest pozwolenie na budowę , projekt, jak przekształcić budynek gospodarczy w mieszkalny itp. Jeśli ktoś ma jakieś wiadomości na ten temat to proszę o wsparcie Często jestem na gg - mój numer to 2100355 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 11.01.2006 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 projekt zmiany sposobu użytkowania budynku, raczej urząd zazyczy sobie zwykłego projektu budowlanego i pozwolenie wyda w drodze decyzji na budowę (przebudowę).Wczesniej Warunki Zabudowy albo wypis z planu miejscowego.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa1719500292 12.01.2006 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Dzięki za informacje. Rozumiem, że muszę wynająć architekta, zrobić plan istniejącego budynku i dopiero projekt w jaki sposób chcę go przbudować a następnie złożyć w urzędzie do zatwierdzenia i dopiero po wydaniu pozwolenia mogę zacząć budowę? Nie ma takiej możliwości, że remontuję teraz a potem składam wniosek o przekształcenie budynku gospodarczego w mieszkalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 12.01.2006 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Dzięki za informacje. Rozumiem, że muszę wynająć architekta, zrobić plan istniejącego budynku i dopiero projekt w jaki sposób chcę go przbudować a następnie złożyć w urzędzie do zatwierdzenia i dopiero po wydaniu pozwolenia mogę zacząć budowę? Nie ma takiej możliwości, że remontuję teraz a potem składam wniosek o przekształcenie budynku gospodarczego w mieszkalny? jesli zgodnie z prawem to tak jak napisalem. remont to odtworzenie stanu pierwotnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k.kryzys 18.01.2006 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 może najpierw wystąpić o wypis i wyrys z planu lub o warunki zabudowy bo to podstawa i może przed decyzją kupna skonsltować się z konstruktorem aby ocenił stan techniczny stodoły bo stodoła stodole nie równa i może się okazać, że prościeji i taniej jest ją zburzyć i postawić nową albo poszukac innej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa1719500292 23.01.2006 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Sory byłam w dzikiej głuszy przez tydzień ale już jestem.Ta stodoła jest w b. dobrym stanie i kupę materiału jest do odzyskania i cena atrakcyjna ale właściciel jeszcze nie podjął decyzji, dlatego staram się czegoś dowiedzieć przed kupnem. Doszły mnie słuchy że każdy budynek gospodarczy można przekształcić w mieszkalny jeśli jest sensownie zagospodarowany ale kto dokonuje inspekcji i kto o tym decyduje dalej nie wiem. W tym tygodniu wybieram się na wycieczkę po urzędach- zobaczymy. Jak czegoś konkretnego się dowiem dam znać.Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 16.03.2006 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 A może .. czekając na pozwolenie zacząć (żeby wykorzystać czas, bo to chyba o to chodzi)od prac, które nie wymagają pozwolnia na budowę?czy to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa1719500292 16.03.2006 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Też o tym myślałam, ale jak chcę wziąć kredyt na przebudowę muszę mieć wszystkie papiery i pozwolenia, bo jest to wymagane przy umowie kredytowej i uwalnianiu transzy, poza tym nie będę się mogła starać o zwrot VAT jeśli nie będę miała zatwierdzonego pozwolenia na przekształcenie stodoły lub jej części na budynek mieszkalny. A z tego wszystkiego wynika, że mimo szczerych chęci nic się nie da przyspieszyć i budowa ruszy prawdopodobnie dopiero jesienią a może nawet w przyszłym roku na wiosnę. Gdzie te czasy kiedy ludzie ścinali drzewa bez pozwolenia , budowali co chcieli bez pozwolenia i na ziemi która nie była niczyją własnością? A na dokładkę nie mieli mpojęcia kto to jest inspektor nadzoru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 16.03.2006 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Moja sytuacja jest taka - w dużym skrócie! - przebudowuję bud.gosp. na pokoje dla turystów. Tez będę ubiegac się o kredyt i tez mam do spełnienia te same wymagania-znam to Z tym że jest to kredyt preferencyjny dla rolników (kupuję 20 ha) z przeznaczeniem na agroturystykę. najpierw zaczynamy prace w budynku mieszkalnym - gdzie będziemy mieszkać my. Tu zakres prac mieści się w zwykłych przeróbkach (nie trzeba nawet zgłaszać). Ale to co zrobimy, czekając na pozwolenie na budowę i kredyt, będziemy mogli zaliczyć do 20% wkładu własnego (kredyt finansuje max.80% inwestycji). Tak to wygląda u nas.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 16.03.2006 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 eva** Gdzie te czasy kiedy ludzie ścinali drzewa bez pozwolenia , budowali co chcieli bez pozwolenia i na ziemi która nie była niczyją własnością? A na dokładkę nie mieli mpojęcia kto to jest inspektor nadzoru No własnie - to przymrużone oko na końcu to odpowiedni komentarz.... Po tych własnie czasach "niczym nie skrępowanej wolności" pozostało nam teraz całe mnóstwo paskudztwa z którym my dziś musimy się użerać ....Abstrachując od głupoty niektórych przepisów i urzędników Czy wiesz że gdy dziś w wiosce zapytasz o folwark-mieszkańcy twierdzą że "nie ma tu nic takiego " a gdy zapytasz o zabudowania PGR -"...aaa tak - są". A w tychże folwarkach (w stanie tragicznym obecnie, przeważnie) całe księgozbiory (oprawiane w skórę!!) , przepiekne meble, nie mówiąc już o kilkusteletnich drzewach!, było po prostu palone! I niestety wcale nie zawsze z potrzeby przeżycia, zimna!, często po prostu z nudów i nieświadomości...... No chyba że miałaś na myśli czasy prehistoryczne.... a to jeszcze całkiem inna bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa1719500292 17.03.2006 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 fAKTYCZNIE MIAŁAM NA MYŚLI CZASY KIEDY KAŻDY ROBIŁ CO CHCIAŁ, NIE BYŁO PRZEPISÓW, PODATKÓW I POZWOLEŃ kIEDYŚ PRZY OKAZJI KŁOPOTÓW Z URZeDAMI POMYŚLAŁAM SOBIE ŻE MOŻĘ LEPIEJ BY BYŁO PRZEPROWADZIĆ SIĘ DO JAKIEGOŚ DZIKIEGO ZAKĄTKA GDZIEŚ NA KOŃCU ŚWIATA I NIE MIEĆ TYCH KŁOPOTÓW- DOM BEZ OKIEN, BEZ KŁOPOTÓW Z OGRZEWANIEM, HANDEL WYMIENNY ITP. - PO PROSTU RAJ BIORĄC POD UWAGĘ NASZE ZAGANIANE CZASY W ROZWINIĘTYM KRAJU. aLE WRACAJĄC DO STODOŁY Z JAKIEJ LINII KREDYTOWEJ KORZYSTASZ, BO JA TEŻ MYŚLAŁAM O ZROBIENIU NA CAŁYM OGROMNYM STRYCHU POKOJE Z PRZEZNACZENIEM NA AGROTURYSTYKĘ, TYLKO PLANOWAŁAM TO ZA KILKA LAT-MOŻE NIESŁUSZNIE? a JEŚLI CHODZI O CZĘŚĆ MIESZKALNĄ TO NA WYKUWANIE OTWORÓW NA OKNA, ROBIENIE INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ, BUDOWĘ SZAMBA NIE TRZEBA POZWOLEŃ? mI MÓWIONO CO INNEGO I ROZUMIEM ŻE MIESZKANIE ROBICIE ZA WŁASNE OSZCZĘDOŚCI? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 17.03.2006 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Na to co wymieniłas trzeba pozwolenie. Ja po prostu remontuję w środku dom który cały czas był zamieszkały, wprowadzam tylko swoje zmiany. Nie zmieniam kubatury itp.. Nawiasem mówiąc planujemy POŚ a nie szambo (na zgłoszenie). A nie tyle z własnych oszczędności co z pieniędzy za sprzedaż domu we Wrocławiu. Spłacilismy hipotekę tego domu, kupilismy gospodarstwo no i starczy nam na drobne remonty w domu a reszta - nowy kredyt! To są preferencyjne kredyty dla rolników - zobacz na stronie http://www.bgz.pl/u235/navi/112295 eva**! - nawiasem mówiąc moim marzeniem jest wrócić do czasów handlu wymiennego!! Od bardzo dawna!! A Fenicjan niech szlag trafi!! Ale nabroili... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa1719500292 21.03.2006 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Skoro remontujecie dom to połowę problemów macie z głowy , my mamy pustą oborę. Tak przy okazji byłam wczoraj we Wrocławiu, o tej porze roku ładnie wygląda nocą. Mam nadzieję że jak trafię na jakiś problem, będę mogła skorzystać z Twoich doświadczeń ? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 21.03.2006 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Jak najbardziej - zapraszam do konsultacji ! Uważam że tak to właśnie powinno być - wymiana informacji. Zawsze chętnie pomogę jeśli tylko będę mogła. A co do Wrocławia-niechby tak jeszcze przyszła wiosna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
look 21.05.2006 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Witam wpadłem na podobny pomysł. Kupuje działkę z oborą i chcę ją przerobić na dom. Proszę podziel się swoimi doświadczeniami w tym zakresie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manivela 29.05.2006 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 cześć miło czytać, że jest więcej takich pozytywnych szaleńców. My z mężem kupiliśmy budynek gospodarczo-garażowy i przerabiamy na mieszkanie i sklep. Taki sobie komunistyczny potwór. Trochę roboty z tym jest, żeby nadać temu przyzwoity wygląd, ale jak oglądamy zdjęcia z początków to cieszy każda złotówka włożona w tą inwestycję. Wszystkie formalnosci mamy na szczęście już za sobą, a trochę tego było. Nie zrażajcie się jednak, człowiek jest w stanie wiele przetrwać. W trudnych chwilach powtarzałam sobie, że co mnie nie zniszczy, to mnie umocni. Powodzenia w zmaganiach z urzędnikami! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emcia 08.05.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Ja również będę chciała przerobić budynek gospodarczy na dom. Bardzo proszę doświadczone juz w tym temacie osoby o podanie w punktach jak to wszysko wygląda.Ile czasuJakie dokumenty i gdzieIle to kosztujeitp. Wiem, że można znaleźć coś na ten temat w ustawie "prawo budowlane" art. 71-71aUSTAWAz dnia 7 lipca 1994 r.Dz.U. 1994 Nr 89 poz. 414Najlepiej szukać na stronie http://isip.sejm.gov.pl/ (strona sejmu, więc pewna, akty są aktualne i wiarygodne)Ale praktyka to jednak troszkę inaczej wyglada niż czysta teoria z ustawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 08.05.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 A może byś poczytała wątek od początku? Co Ci Redakcja napisała pod Twoim nickiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 08.05.2007 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 emcia - jest tu sporo wątków poruszających ten temat - proponuję poprzez "szukaj" wpisując odpowiednie słowa. praktyka wygląda, jak napisałaś, inaczej niż teoria a wręcz INACZEJ W KAŻDYM PRZYPADKU. Na pewno trzeba zacząć o wystąpienia do starostwa o "zmianę sposobu użytkowania" a i po drodze trzeba będzie wystapić o warunki zagoposdarowania do gminy jeśli nie ma MPZP, co jest u nas częste;-) Potem będzie zależało na ile chcesz zmieniac formę, kubaturę budynku, powierzchnię zabudowy (czyli zajmowaną przez obiekt część działki). Itd itd powodzenia! Ale jesli zadasz konkretne pytanie to zawsze ktoś spróbuje Ci odpowiedzieć, gwarantuję Polecam wyszukiwarkę na górze strony! MPZP-miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emcia 08.05.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 A może byś poczytała wątek od początku? Co Ci Redakcja napisała pod Twoim nickiem? No akurat czytałam ten wątek od początku i wiele się nie dowiedziałam! Poszukam jeszcze na całym forum, może faktycznie coś znajdę! Gagata - dzięki za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts