Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kasy za podłączenie do wodociągu.

AxLe

Recommended Posts

Ja niedługo będę wiedział, ale wydaje mi się to mało, mi powiedzieli za samą robociznę 100 zł za mb przyłącza, tematu studzienki jeszcze nie poruszaliśmy, ale z tego co wiem to na początku musi być projekt wykonania przyłącza i pozwolenie. Jeśli może to daj namiary na tego wykonawcę.

Michał

• 3 weeks później...
woj. lubelskie. Robote zlecam zakładowi uslug komunaln. (bo to oni beda potem odbierac calosc i nie chce zeby mi robili przeszkody gdyby np. robil rzecz prywatny wykonawca) za zrobienie kanalizacji ok. 25 m ze studzienka rewizyjna na moim placu + oddzielna nitka wodociag + 2 wodomierze naliczyli mi jakies 3300 zł.

Długość przyłacza wodociągowego - ok.35m (wg projektu 30, ale trzeba było obejść drzewo, którego nie było na mapce).

85 - warunki przyłaczenia (2003r)

200 - projekt (600zł łacznie za wode, kanalizacje i gaz) (2003r)

1500 - betonowa studzienka wodomierzowa na dwa wodomierze

500 - pozostałe materiały na przyłacze (wykonawca twierdził że 700, ale poniewaz na samym początku powiedział 500, więc tak zostało)

1200 - wykonanie przyłacza (łacznie z całą papierologią i odbiorami)

100 - dodatkowa zapłata za obejście drzewa i prace w terenie z dużą ilością korzeni (nie musiałem tego płacić, ale zgodziłem sie na to w trakcie prac)

214 - opłata za wcinke i nadzór (dla wodociągów)

Czyli razem 3799zł za 35m przyłacza.

Brakuje jeszcz zewidencjonowania przez geodete, ale to zrobie hurtem na samym końcu.

Jeśli chodzi o to czy warto iść i sie trochę poużerać to moja odpowiedź: WARTO.

Inna sprawa to czy wogóle jest to z prawem? Znacie może podstawę prawną takiego zdzierstwa? Ja właśnie do siebie jestem na etapie roboty przed wylaniem chydziaka i się dowiaduję, że muszę zapłacić 2500,00 za pozwolenie na przyłączenie wod-kan!!! Do cholery to istne zdzierstwo.

• 2 weeks później...

pozwolicie, że się podczepię ;-)

mam zamiar kupic działkę, jest bardzo atrakcyjna cenowo, ale wszystkie media w odległoœci 100 m...

zdaję sobie sprawę, że to będzie sporo kosztowałao- ale ile? chociaż szacunkowo, proszę oceńcie jaki to koszt przyłšczy (całoœć, z formalnoœciami itd).

Bardzo prosze o poradę bo jestem zielona w tym temacie a nie wiem czy kupić tę działkę

Kasia