Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysokosc sciany kolankowej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

1m byłby wystarczający, ale 80 cm? Trochę krótko. Zależy jeszcze jak stromy masz dach, jeśli ma małe nachylenie, to mniej przestrzeni wykorzystasz. Podobno wysokość ścianki i nachylenie dachu są dobre, jeśli stojąc wyprostowanym przed scianą mozna jej dotknąć wyciągniętą reką. :smile:

Taaaa... podwyższajcie, zmieniajcie aż wyjdzie potworek, albo się Wam rozkraczy, a z pewnością nadzór da Wam popalić. To nie jest rzecz, którą każdy głupi może zmienić. Gdzieś było jak to się fachowo nazywa. Nazwijmy to tu "zmiana istotna". Otóż taką zmianę MUSI zatwierdzić architekt. Więcej - być może potrzebna będzie ingerencja konstruktora. Podnosząc dach zmieniacie siły działające na ściankę kolankową. Nie ma sztywnej konstrukcji dachu, a wobec tego na murłacie macie składową poziomą wypychającą ścianki na zewnątrz. Jeżeli choć trochę uczyliście się fizyki, to domyślicie się jak taka siła zadziała przy wysokości 25cm, a jak na ramieniu długości np. 125cm Czy ścianka wytrzyma to parcie? Zmieniając kąt nachylenia dachu zmieniać z kolei wartość siły oraz naprężenia w elementach więźby (zwłaszcza jętki), co może być jeszcze gorsze. W obu wypadkach zmieniacie proporcje budynku, więc łamiecie prawo autorskie.

Kto pierwszy robi eksperyment wykorzystując oszczędności całego życia? Nie jestem konstruktorem, ani architektem, ale ofiarą błędu konstruktorskiego. Miałem kupę szczęścia, że nie zdążyłem iść zakładanym tempem, bo dzisiaj to nic tylko sznur, a tak miałem trochę biegania i stresów. Lepiej już idźcie do architekta i niech on to Wam wszystko sprawdzi i podpisze zmianę w projekcie.

Spoko, nikt niechce wprowadzać istotnych zmian konstrukcyjnych. Oczywiste jest iż wszystkie zmiany, nawet te niewielkie MUSZĄ zostać skonsultowane co najmniej z kierownikiem budowy!

A co do architektów - większość z Nich pozostawia i tak furtkę do zmian projektów bez Ich wiedzy, ale za Ich zgodą.

(wybaczcie mi że jestem i będę trochę złośliwy dla Waszego dobra)

Michalus - ja nie podnosiłem i się rozjechał. Jesteś pewny, że miałeś lepsze stopnie od mojego konstruktora? Aż tak jesteś pewny by zaryzykować?

Pawel.h - koszultacja niewielkich z kierownikiem - OK. Na istotne nie wystarczy kierownik. Było opisywane co należy zrobić wprowadzając istotne zmiany. Poszukaj. Architekci wyraźnie piszą w takim przypadku co może zmienić osoba ADAPTUJĄCA projekt. Tu nie chodzi o zmiany na budowie, ale podczas adaptacji gotowego projektu. Te typowe wydłużenie ścian o 5% nie przekracza dopuszczalnych parametrów (każdy projekt ma jakiś zapas). Jak dołożysz 25cm do 50cm ścianki, to obstawiam, że przekroczysz zapas, choć niekoniecznie Ci się chałupa zawali.

Chyba w Muratorze 8/2001 był artykuł o ściankach kolankowych. Przeczytajcie uważnie, bo może też macie błąd podobny do mojego (opisywałem to już na Forum).

Jeżeli masz obawy ze ściana kolankowa może się rozjechać to można np. co 1,2m wyprowadzić zbrojenie ze stropu i zalać je w ścianie betonem. Takie żelbetowe słupy usztywnią ścianę kolankowa do tego stopnia, że będzie mocniejsza niż przed podwyższeniem. Oczywiście w słupie od strony zewnętrznej należy wstawić izolację termiczną ze styropianu. Ale tego rodzaju zmiany należy skonsultować z architektem lub osobą odpowiedzialną za adaptacje

PJ.

Jeżeli masz obawy ze ściana kolankowa może się rozjechać to można np. co 1,2m wyprowadzić zbrojenie ze stropu i zalać je w ścianie betonem. Takie żelbetowe słupy usztywnią ścianę kolankowa do tego stopnia, że będzie mocniejsza niż przed podwyższeniem. Oczywiście w słupie od strony zewnętrznej należy wstawić izolację termiczną ze styropianu. Ale tego rodzaju zmiany należy skonsultować z architektem lub osobą odpowiedzialną za adaptacje

PJ.