michalus 21.01.2003 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 PJ ja tak mam w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 21.01.2003 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 U mnie wysokość ścian kolankowych jest w projekcie taka sama jak u Michalusa tj 80cm, kąt nachylenia dachu 42 stopnie i chyba tak zostanie. Sądzę, że rację ma Frankai pisząc o dużych zmianach w obciążeniach ścian kolankowych, zwiększy się też wysokość ścian szczytowych. Bałbym się również o zmianę wyglądu całego domu. Myślę, że 80 cm w moim przypadku jest optymalne.Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 21.01.2003 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Panowie taka konstrukcja jak u mnie to na pewno wytrzyma: strop, wypuszczone prety laczace wieniec ze stropem, sam wieniec. To wytrzyma o wiele wiece. Mnie chodzi czy ta zmiana jest warta wykonania, czy moze ktos cos takiego zrobil lub nie i teraz ma watpliwosci.Przeprasza za brak polskich znakow ale siedze na linuxie i ni spolszczylem gopozdrawiam Michalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.01.2003 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Naprawdę polecam wspomniany artykuł. Gdybym go przeczytał wcześniej, to zbluzgałbym architekta i konstruktora na dzieńdybry za konstrukcję dachu, bo generalnie projekt mi ciągle odpowiada. Zakładam, że kwestię techniczną mamy z głowy. Jasne, że im wyżej, tym lepiej, ale ... dom może zrobić się zbyt duży, pojawi się problem z wysokością okien. Trudno będzie co prawda zagospodarować przestrzeń tuż przy ścianie. Ja planuję to zabudować szafkami, no chyba że projektant wnętrz przedstawi mi coś ciekawego. Kiedyś widziałem ciekawe rozwiązanie. Podwójne szafki. Pierwszy rząd wyglądający normalnie, przy czym na kółkach. Po wysunięciu (raczej "otwarciu w całości", bo miały chyba zawiasy na rogach) tych szafek pojawiała się przestrzeń za nimi - coś ala mini graciarnia. Najlepiej będzie chyba jak przejdziecie się do znajomych, co mają skosy i zobaczycie to na gotowo - każdy ocenia wszak inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 22.01.2003 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Frankai dzieki za odpowiedzPozdrawiam Michalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 22.01.2003 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Pamiętajcie by podnosząc ścianki kolankowe obniżyć okna dachowe. Inaczej będziecie stawać na palcach by je otworzyć, i na siedząco nic nie zobaczycie. Optymalna wysokość między 110 a 190cm od posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 22.01.2003 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Ponieważ mam zamiar zrobić ściankę kolankową, której wogóle nie ma w projekcie więc (przed chwilą) zadzwoniłem do mojego projektanta i dowiedziałem sie co następuje: 1. Muszę mieć pisemną zgodę projektanta-architekta na zmianę - zgoda jest za darmo i bez problemu 2. Zmianę musi zatwierdzić projektant-konstruktor, ze określeniem ilosci słupków wzmacniających, itp. duperele. W każdym razie nie wystarczy sam wpis do dziennika kierownika budowy. Pozatym wg.słów projektanta prawidłowo wykonana ścianka kolankowa (chodzi o słupki wzmacniające i ich zakotwienie w obu wieńcach) nie niesie żadnego ryzyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.01.2003 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Jasiu - zależy jaką masz konstrukcję dachu. W "Dachy" Muratora i we wszelkich artykułach w miesięczniku dach krokwiowo-jętkowy stoi zawsze na stropie. Nie ma też nigdzie napisanego wprost, że nie może stać na ściance kolankowej. Gdybyś taki miał to zbadaj sprawę, bo mój dlatego się rozjechał, że był właśnie taki, a ścianka nie wzmocniona szczególnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 22.01.2003 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Dzięki za przestrogę.Ja mam kopertowy o konstrukcji krokwiowej wspartej na filarach - mogę z nim jeździć góra/dół bez żadnego ryzyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojto 22.01.2003 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę sposób ogrzewania.(kaloryfery mogą się nie zmieścić na niskiej ścianie kolankowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojto 22.01.2003 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę sposób ogrzewania.(kaloryfery mogą się nie zmieścić na niskiej ścianie kolankowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jandy 22.01.2003 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Ludzie !!! tu chodzi rowniez o budowanie zgodnie z normami budowlanymi. Ktos musi sie pod tym podpisac przeciez. Z tego co wiem to przy sciance kolankowej do 100cm nie wymaga sie robienia wienca. Pozwyzej wymaga sie wylania wienca. Jezeli dom jest parterowy (duzy obwod) to koszt budowy rosna (beton, deskowanie). Trzeba sie zastanowic, czy dac 90cm czy zwiekszyc koszty i zrobic 110cm.Lepiej to przemyslec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 22.01.2003 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Kaloryfery na poddaszu są albo pod połaciówkami, albo w lukarnach albo nie na ścianach ze skosami - nie widze problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojto 22.01.2003 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Jasiu, czasami jest problem.Oglądałem kiedyś projekt (dach kopertowy) gdzie ściana kolankowa miała niecałe 60 cm licząc od płyty żelbetowej.W pomieszczeniach narożnych (2 ściany ze skosami)robi się już problem.Pozdrowienia dla wszystkich Forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 22.01.2003 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Po przeczytaniu wszystkich opinii proponuję Ci podnieść ściankę trochę wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.01.2003 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 Proszę szanownego państwa jeżeli mowimy o ścianie "kolankowej" to jej maksymalna wysokość wynosi 50cm, w innym przypadku to już nie jest ściana kolankowa !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 22.01.2003 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2003 A co to wtedy jest Anonimie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 23.01.2003 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 Czytam sobie te Wasze mądre - fizyczne rozważania i zapragnęłam się podzielić moimi doświadczeniami (nie z fizyki bynajmniej). U nas bez podnoszenia ścianki kolankowej, nad czym też długo się zatanawialiśmy (dach czterospadowy - kopertowy, kąt 45 stopni)podyższyliśmy ją po prosty płytami na etapie zabudowy poddasza. Konstrukcje z profili ustawione są 50 cm od ściany kolankowej, są wzmocnione, a na to poszła płyta g-k ale podwójnie. W ten sposób bez zmian w projekcie uzyskałam ściankę kolankową ok. 1 m. Oczywiście kosztem powierzchni pokojów, ale i tak niespecjalnie mi na niej zależało, bo wyszły wystarczająco duże i ustawne.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 23.01.2003 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 Tez dobre rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 23.01.2003 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 Klaudio ja na takie rozwiazanie nie moge sobie pozwolic. Mam stosunkowo mala powierzchnie i chcialbym ja maksymalnie wykorzystac.Jednym z rozwiazan jest zmiana wysokosci sciany kolankowej. Mam do ciebie pytanie czy takie scianki ,,dudnia"pozdrawiam Michalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts