Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wpis do księgi wieczystej

karolka1

Recommended Posts

Witam to mój pierwszy post

Mam taki problem chcę kupić działkę i okazało się że właściciel działki nie widnieje w księdze wieczystej

mówi że nie chciał na to wydawać kasy bo wiedzial że ją będzie sprzedawał

Sytuacja wygląda tak

1. Właścicielami działki są pani X i państwo Y i z tego okresu pochodzi ostatni wpis do księgi wieczystej

2. Pani X umiera i spadek po niej otrzymóją mąż pani X oraz jej córka

3. Działka zostaje teraz podzielona na trzy działki jedna część należy do państwa Y jedna częśc do męża pani X i jedna do córki pani

Niestety po tym podziale nie ma wpisu do księgi wieczystej

Czy ta sytuacja może być dla mnie ryzykowna

Zgóry dziękuję za pomoc :(

Rozumiem że podział geodezyjny działki został zatwierdzony decyzją administracyjną, w związku z tym przy sporządzaniu aktu notarialnego nie musi występować zgodność wpisu w KW z wpisem w ewidencji gruntów, ale te rozbieżności winny być udokumentowane (np. mapką, dokumentami własnościowymi itp.). Zatem notariusz przy sporządzeniu aktu notarialnego musi posiadać informację z ewidencji gruntów.

Z punktu widzenia prawa dla każdej nieruchomości prowadzona jest odrębna księga, prawo własności musi być wykazane w jednej i tylko w jednej księdze wieczystej

Pocieszające jest to, że od marca 2006 roku za założenie księgi wieczystej oraz za wpisanie do niej własności, użytkowania wieczystego lub ograniczonego prawa rzeczowego opłata wyniesie tylko 260 zł.