Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocio? kondensacyjny a ogrzewanie pod?ogowe ?

Recommended Posts

Karina - wszystko na rurach i osprzęcie firmy KAN; przystepne ceny, rury z polietylenu sieciowanego dn 16 / usieciowienie zabezpiecza przed przenikaniem tlenu do wody /, bodajrze 3,28 /m brutto,

VPS - jeśli chodzi o ten układ - jak odbywa się reulacja temperatury w zalezności od zapotrzebowania / żeby to nie był układ stałowartościowy/

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cieszę sie , że moje pytanie wywołało taką burzę !

Dostaliśmy duzo ciekawych informacji. Co prawda dalej mam wątpliwości co do podłogówki, ale pojawiło mi się nowe pyatanie. Dlaczego wiszący jest gorszy od stojącego ? (oczywiście k.kondensacyjny)

Przecież kocioł o mniejszej mocy potrzebuje mniejszego wymienika. Dlatego należało by odnieść to do mocy kotła. Może koledzy skomentują tą sprawę ?

Bartt

Tak układ ten jest stałowartościowy, lecz nie sądzę aby przy ogrzewaniu podłogowym ze względu na bezwładność miało to zasadnicze znaczenie. Są zawory RTL (do pow <15m2) ograniczające temperaturę zasilania na podłogówkę i również pracują z wartością stałą. Dodam, że dobór układu zależy od pow ogrzewania jak również do preferencji i portfela inwestora.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: VPS dnia 2003-02-02 19:47 ]

Ogólnie podłogówka (opinie zasłyszane) ma dwie wady : ciepło podnosi sie do góry z całej powierzchni i podnosi z całej powierzchni kurz - przy cyrkulacji od okna do sufitu (tradycyjnej) jest to mniej uciążliwe, drugie to to, że nasz organizm nie jest przystosowany do otrzywmywania ciepła od dołu-podobno puchną nogi.

Witam!!

Duzo tu fachowców wiec pisze troche "przestraszony". Mam dom 300 m.kw, dałem do wykonania projekt c.o. Tam gdzie kafle - podłogówka, tam gdzie drewno i sypialnie ... no właśnie czemu grzejniki. Przeciez musicie zwiekszyc ich powierzchnię (przy niskotemperaturowym ogrzewaniu) a tym bardziej przy kotle kondensacyjnym. Ja zdecydowałem sie na ogrzewanie ścienne (tez niskotermperaturowe) a kozystniejszy rozkład temperatur. No i nie ma grzejników w sypialniach, bezwładność mała wiec w sypialniach nie przeszkadza. I cały układ zasilam jedną temeraturą. Z ogrzewania sciennego wybrałem nie wodne ale to na ciepłowodach (z czynnikiem odparowującym w registrach) Ja widze same plusy współpracy takiego układu z kootłem kondensacyjnym (z załozenia niskotemperaturowym). Ach dodam ,że mam bnardzo ocieplony budynek bo na cały dom wyszło 11 KW ciepła (z uwzglednieniem wentylacji (rekuperator) wiec potrzebna powierzchnia scian jest niewielka. Zaleta jeszcze taka za w salonie gdzie mam deski spokojnie w scianie grzeja rurki (tzn. sciana ma 25-28 stopni) wiec cielo nie jest wyczuwalne

Pozdrawaim Grzesiek

Wykonałem swego czasu instalację (grzejniki) w podobnym domu o pow 300m/2 zapotrzebowanie 12kW. Klient miał wykonany projekt CO. Mimo moich wątpliwości (zbyt małe zapotrzebowanie) instalacje wykonałem. Po upływie 2 sezonów od montażu dom jest niedogrzany. Jestem za projektami, ale jak to jest że mimo wyliczeń w praktyce i tak jest za mało mocy grzewczej.

Podobnych przykładów jest więcej. Wiem to od kolegów instalatorów.

W instalacjach które szacunkowo dobierałem (srednio 30-35W/m3) przy ocieplonym budynku nikt nie narzeka na to aby miał niedogrzane pomieszczenia. Gdzieś kiedyś czytałem że grzejniki przewymiarowane o 30% nie powodują żadnych strat. Sam z chęcią poznam opinie użytkowników którzy mają wyliczone zapotrzebowanie np. j/w i czy mają ciapło.

Zaczyna się klarować obraz ,że 30-40-50wat m2 to bajki projektantów .Praktyka nie znosi jeżeli podchodzi się do tematu nie poważnie .Ja ciagle .będę powtarzał moc kotła powinna być tak obliczona żeby wyrównała straty energi w estremalnych warunkach+ % tolerancji na nieprzewidziane przypadki .Jeżeli przewymiarujemy to nic sie nie stanie ,do sasiada nie pójdzie grzać tylko po prostu sie nie włączy więc gdzie sa te straty.

Zapotrzebowanie wyszlo tak małe, ponieważ wszystkie przegrody w domu maja wsp. U=0,15-0,18 (Sciany, dach, podłoga na gruncie, okna 1,1, ramy tez, wnetylacja z rekuperatorem). Liczyłem w 3 firmach i sam wychodziło tyle samo.... dodałem 20% i wyszło 11 KW. A co sądzicie o tym pomysle z ogrzewaniem ściennym

Grzesiek

• 2 weeks później...

Witam!! Sciana dwuwarstowa + 20 cm wełny

podłoga na gruncie: kermazyt 15 cm, 20 cm styropianu

dach- 30 cm wełny (20 cm + 10 w poprzek)

okna 1,1 (profil 6 komorowy)

wnetylacja wymuszona +rekuperator

Pozdrawiam!!!

Z projektu wychodzi (dla temperatury wew 22 st) 7 KW na ciepło i 3 Kw na wentylację przy załozeniu 0,75 wymiany.Wychodzi to rónie dla róznych pomieszczeń ale ogólnie (9-11W/m/3 czyli 25-35 m.kw.) Zapotrzebowanie na ciepło tak małe dla poszczególnych pomieszczeń że: podłogówka jest zaprojektowana na 35/25 a grzejniki 45/35 (ich rozmiary są dalej dosyś małe małe.). Jesli ktokowliek sie pomylił to poprostu zwiększe temeraturę zasilania i po kłopocie. A jesli się nie pomylił....to mam komfortowe (min. temperaturą) ogrzewany cały dom.

Pozdrawiam Grzesiek

Firma Wath.. troche przesadziła. Gdzie tylko mozna mozna powpychała swoje registry (w garażu, oraz tam gdzie juz jest podłogówka. Cena kosmiczna 45 tyś złoych za całośc (bez kotłowni). Zastanawiam sie czy warto. Przy tak małym zapotrzebwaniu na moc, mój projektant zaproponował zeby do sypailni wziąc grzejniki zasilane 40-45 stopni/35 st powrót. Ich wielkośc wychodzi podobna jak w domu o standardowym (zgdonym z normą)ociepleniu ale poprzez tak niska temp zasilania mam duzo wiekszy kofort (kurz sie nie przypieka, mniej konwekcji, wiecej promieniowania itd). Dla wszystkich niedowiarków... jestem lekarzem i wierze w to co policzone i naukowe. Jesli jednak projektant to zle policzył to.....ustawie tem na piecu o 10 stopni wiecej. Uzyskam w ten spsób 50 % wiecej mocy i ..wystarczy. Jsli dalej bedzie za zimno to dam kolejne 10 st. wiecej i ..będe miał tem. zasilania taka jak w wiekszości domów.

grzesiek