Roose 28.01.2003 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Karina - wszystko na rurach i osprzęcie firmy KAN; przystepne ceny, rury z polietylenu sieciowanego dn 16 / usieciowienie zabezpiecza przed przenikaniem tlenu do wody /, bodajrze 3,28 /m brutto,VPS - jeśli chodzi o ten układ - jak odbywa się reulacja temperatury w zalezności od zapotrzebowania / żeby to nie był układ stałowartościowy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 28.01.2003 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Mam prośbę. Połóżcie na jakieś 5 minut termometry na podłodze, ciekaw jestem jakie są rzeczywiste temperatury podłogi przy różnych nastawach waszych instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Jan 28.01.2003 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Cieszę sie , że moje pytanie wywołało taką burzę !Dostaliśmy duzo ciekawych informacji. Co prawda dalej mam wątpliwości co do podłogówki, ale pojawiło mi się nowe pyatanie. Dlaczego wiszący jest gorszy od stojącego ? (oczywiście k.kondensacyjny)Przecież kocioł o mniejszej mocy potrzebuje mniejszego wymienika. Dlatego należało by odnieść to do mocy kotła. Może koledzy skomentują tą sprawę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 02.02.2003 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 BarttTak układ ten jest stałowartościowy, lecz nie sądzę aby przy ogrzewaniu podłogowym ze względu na bezwładność miało to zasadnicze znaczenie. Są zawory RTL (do pow <15m2) ograniczające temperaturę zasilania na podłogówkę i również pracują z wartością stałą. Dodam, że dobór układu zależy od pow ogrzewania jak również do preferencji i portfela inwestora. [ Ta wiadomość była edytowana przez: VPS dnia 2003-02-02 19:47 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.02.2003 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2003 MOŻĘ MOJE DWA GROSZĘMÓWIŁEM JUŻWIELOKROTNIE NA TYM FORUM ŻĘ PODŁOGÓWKA JEST DLA LUDZI,ALE Z UMIAREM JAK I PIECE KONDENSACYJNE .POSZUKACIE ADAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 09.02.2003 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2003 VPS interesuje mnie temp. podłogi nie ze względu na bezpieczeństwo instalacji, ale komfort cieplny użytkownika. Inaczej mówiąc - przy jakiej temp. podłogi jest wam OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 09.02.2003 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2003 BarttTrudno mi jest na Twoje pytanie odpowiedzieć. Nie mam niestety u siebie podłogówki, a klientów którym montowałem o to nie pytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Jan 12.02.2003 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Ogólnie podłogówka (opinie zasłyszane) ma dwie wady : ciepło podnosi sie do góry z całej powierzchni i podnosi z całej powierzchni kurz - przy cyrkulacji od okna do sufitu (tradycyjnej) jest to mniej uciążliwe, drugie to to, że nasz organizm nie jest przystosowany do otrzywmywania ciepła od dołu-podobno puchną nogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2003 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Zgadzm się w 100% z dyletantem ,zrobił dobrze i założenia jego są słuszne .Rachunki ma również niskie ,a wywody pseudo fachowców ,są bardzo dobre ale do wyciągnięcia kasy od inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Jan 17.02.2003 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Nie wiem co mówią "pseudofachowcy", najbardziej miarodajne opinie to te które przekazują uzytkownicy !To ich doświadczenia mają chyba największą wartość dla nowo-budujacych się. Czekam na te opinie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.02.2003 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Witam!! Duzo tu fachowców wiec pisze troche "przestraszony". Mam dom 300 m.kw, dałem do wykonania projekt c.o. Tam gdzie kafle - podłogówka, tam gdzie drewno i sypialnie ... no właśnie czemu grzejniki. Przeciez musicie zwiekszyc ich powierzchnię (przy niskotemperaturowym ogrzewaniu) a tym bardziej przy kotle kondensacyjnym. Ja zdecydowałem sie na ogrzewanie ścienne (tez niskotermperaturowe) a kozystniejszy rozkład temperatur. No i nie ma grzejników w sypialniach, bezwładność mała wiec w sypialniach nie przeszkadza. I cały układ zasilam jedną temeraturą. Z ogrzewania sciennego wybrałem nie wodne ale to na ciepłowodach (z czynnikiem odparowującym w registrach) Ja widze same plusy współpracy takiego układu z kootłem kondensacyjnym (z załozenia niskotemperaturowym). Ach dodam ,że mam bnardzo ocieplony budynek bo na cały dom wyszło 11 KW ciepła (z uwzglednieniem wentylacji (rekuperator) wiec potrzebna powierzchnia scian jest niewielka. Zaleta jeszcze taka za w salonie gdzie mam deski spokojnie w scianie grzeja rurki (tzn. sciana ma 25-28 stopni) wiec cielo nie jest wyczuwalne Pozdrawaim Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Jan 17.02.2003 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 11 kW na 300 m2 - SUPER !!Ale czy przypadkiem te rurki w ścianach nie grzeja bardziej ściany niż powietrza w pokoju ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 17.02.2003 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Wykonałem swego czasu instalację (grzejniki) w podobnym domu o pow 300m/2 zapotrzebowanie 12kW. Klient miał wykonany projekt CO. Mimo moich wątpliwości (zbyt małe zapotrzebowanie) instalacje wykonałem. Po upływie 2 sezonów od montażu dom jest niedogrzany. Jestem za projektami, ale jak to jest że mimo wyliczeń w praktyce i tak jest za mało mocy grzewczej.Podobnych przykładów jest więcej. Wiem to od kolegów instalatorów. W instalacjach które szacunkowo dobierałem (srednio 30-35W/m3) przy ocieplonym budynku nikt nie narzeka na to aby miał niedogrzane pomieszczenia. Gdzieś kiedyś czytałem że grzejniki przewymiarowane o 30% nie powodują żadnych strat. Sam z chęcią poznam opinie użytkowników którzy mają wyliczone zapotrzebowanie np. j/w i czy mają ciapło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 17.02.2003 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Zaczyna się klarować obraz ,że 30-40-50wat m2 to bajki projektantów .Praktyka nie znosi jeżeli podchodzi się do tematu nie poważnie .Ja ciagle .będę powtarzał moc kotła powinna być tak obliczona żeby wyrównała straty energi w estremalnych warunkach+ % tolerancji na nieprzewidziane przypadki .Jeżeli przewymiarujemy to nic sie nie stanie ,do sasiada nie pójdzie grzać tylko po prostu sie nie włączy więc gdzie sa te straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.02.2003 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2003 Wszystko pięknie tylko poco chodzicie do lekarza przecież jak boli to można wziąć 10 proszków przeciwbólowych i przestanie boleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.02.2003 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2003 Zapotrzebowanie wyszlo tak małe, ponieważ wszystkie przegrody w domu maja wsp. U=0,15-0,18 (Sciany, dach, podłoga na gruncie, okna 1,1, ramy tez, wnetylacja z rekuperatorem). Liczyłem w 3 firmach i sam wychodziło tyle samo.... dodałem 20% i wyszło 11 KW. A co sądzicie o tym pomysle z ogrzewaniem ściennym Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Jan 03.03.2003 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 0,15 na przegrodach zewnetrznych ?? A jak to uzyskałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.03.2003 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Witam!! Sciana dwuwarstowa + 20 cm wełnypodłoga na gruncie: kermazyt 15 cm, 20 cm styropianudach- 30 cm wełny (20 cm + 10 w poprzek)okna 1,1 (profil 6 komorowy)wnetylacja wymuszona +rekuperator Pozdrawiam!!! Z projektu wychodzi (dla temperatury wew 22 st) 7 KW na ciepło i 3 Kw na wentylację przy załozeniu 0,75 wymiany.Wychodzi to rónie dla róznych pomieszczeń ale ogólnie (9-11W/m/3 czyli 25-35 m.kw.) Zapotrzebowanie na ciepło tak małe dla poszczególnych pomieszczeń że: podłogówka jest zaprojektowana na 35/25 a grzejniki 45/35 (ich rozmiary są dalej dosyś małe małe.). Jesli ktokowliek sie pomylił to poprostu zwiększe temeraturę zasilania i po kłopocie. A jesli się nie pomylił....to mam komfortowe (min. temperaturą) ogrzewany cały dom. Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starn 06.03.2003 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2003 Grzesiu napisz prosze ile kosztuje cię sezon grzewczy,oraz ile firma WATH policzyła ci za registry w ścianach(w rozbiciu na wysokości o ile to możliwe)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.03.2003 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2003 Firma Wath.. troche przesadziła. Gdzie tylko mozna mozna powpychała swoje registry (w garażu, oraz tam gdzie juz jest podłogówka. Cena kosmiczna 45 tyś złoych za całośc (bez kotłowni). Zastanawiam sie czy warto. Przy tak małym zapotrzebwaniu na moc, mój projektant zaproponował zeby do sypailni wziąc grzejniki zasilane 40-45 stopni/35 st powrót. Ich wielkośc wychodzi podobna jak w domu o standardowym (zgdonym z normą)ociepleniu ale poprzez tak niska temp zasilania mam duzo wiekszy kofort (kurz sie nie przypieka, mniej konwekcji, wiecej promieniowania itd). Dla wszystkich niedowiarków... jestem lekarzem i wierze w to co policzone i naukowe. Jesli jednak projektant to zle policzył to.....ustawie tem na piecu o 10 stopni wiecej. Uzyskam w ten spsób 50 % wiecej mocy i ..wystarczy. Jsli dalej bedzie za zimno to dam kolejne 10 st. wiecej i ..będe miał tem. zasilania taka jak w wiekszości domów. grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts