buba48 12.01.2006 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Przyjemność zamieszkania w nowym domu zakłócił ostatni rachunek z TPSA. Ktoś naciągnął nas na koszt i doładował komórkę na mój domowy telefon. Poblokowałem połączenia komercyjne 0300, 0400, 0700 i połączenia komórkowe. Ostatnio ktoś dzwonił na wabia, że wygrałem główną nagrodę. Szczęście, że pani żona odłożyła słuchawkę i nic nie potwierdzała z klawiatury. Jak zabezpieczyć się przed takim oszustwem ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46400-jak-zabezpieczy%C4%87-si%C4%99-przed-oszustwem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 12.01.2006 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Zrezygnować z TP SA. Same plusy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46400-jak-zabezpieczy%C4%87-si%C4%99-przed-oszustwem/#findComment-963449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 12.01.2006 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Rezygnacja z TP SA to ostateczne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46400-jak-zabezpieczy%C4%87-si%C4%99-przed-oszustwem/#findComment-963457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 12.01.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Przepraszam, a o co chodzi? Nie bardzo orientuję się w ogóle o czym mowa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46400-jak-zabezpieczy%C4%87-si%C4%99-przed-oszustwem/#findComment-964514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 12.01.2006 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Przepraszam, a o co chodzi? Nie bardzo orientuję się w ogóle o czym mowa. Kilka dni temu otrzymałem takiego maila: >> Bardzo Ważne !!! >> >> Przewalanka z telefonami: >> >> >> >> Numer "na paczkę" ! >> >> Przyjeżdża do Ciebie kurier i oświadcza, że ma dla Ciebie paczkę za >> zaliczeniem. Koszt ok.500 zł. Na paczce jest Twoje imię, nazwisko i >> poprawnie napisany adres. Nadawcą jest firma "X" której nie znasz i w >> której nic nigdy nie zamawiałeś. Kurier oświadcza, ze nic mu na ten temat >> nie wiadomo - jego zadaniem jest tylko dostarczenie paczki i pobranie >> pieniędzy, ale skoro są wątpliwości - to można je wyjaśnić od ręki >> telefonicznie. Kurier pyta, czy w takim razie - może zadzwonić od Ciebie >> do firmy i szybko się wszystko wyjaśni... 99% ludzi nie podejrzewając >> podstępu wpuszcza kuriera do domu i wskazuje mu gdzie jest telefon, >> albowiem chce jak najszybciej sprawę wyjaśnić. Kurier wykonuje KRÓTKI >> TELEFON (1 min) i niby sprawdza w firmie, czy nie zaszła pomyłka - po czym >> informuje Cię, że faktycznie jest to pomyłka, przeprasza grzecznie i >> wychodzi ! (...bajki o pomyłkach są różne w zależności od oceny reakcji >> wrabianego). Po miesiącu przychodzi rachunek telefoniczny ok.10.000 >> dolarów w przeliczeniu !!! Dlaczego ? Ponieważ ten jeden "niewinny krótki >> telefonik" - obleciał w między czasie cały świat przez przekierowania >> komercyjne (Seszele, Wyspy Bali, Kajmany i wiele innych - wszystko >> automatycznie), aby w końcu trafić na sexlinie w Australii. Jak to >> możliwe!?! - zadasz samemu sobie pytanie ? Przecież patrząc kurierowi na >> ręce - było widać, że wykręca numer tel. stacjonarnego... Tak to prawda - >> kurier wykręcił nr telefonu stacjonarnego, który jest zainstalowany gdzieś >> w jakimś wynajętym (po cichu) mieszkaniu (na dodatek, na lewe papiery) - i >> w tym właśnie mieszkaniu stoi sobie małe niepozorne urządzenie, które >> natychmiast dokonuje przekierowań jak się tylko do niego dodzwonisz ..... >> podoba Ci się ???? >> >> Czy masz szanse na reklamacje w TPSA ? >> >> Nie - ponieważ połączenie wyszło z Twojego numeru telefonu, a co za tym >> idzie za Twoją zgodą - więc nawet w Sądzie przegrasz !!!! >> >> >> >> Numer "na TPSA" ! >> >> Dzwoni do Ciebie człowiek i podaje się za pracownika Telekomunikacji >> Polskiej S.A. Informuje Cię o tym, że właśnie wymieniono skrzynkę kablową, >> rozdzielczą lub cokolwiek innego. >> >> W związku z powyższym monterzy TPSA testują połączenia i proszą o >> potwierdzanie ich poprawnego funkcjonowania po przez naciśnięcie klawiszy >> : 9, 9#, 09, 09#, 90, 90# >> >> N I E N A C I S K A J !!!!! N I C Z E G O N I E P O T W I E D Z A J ! >> >> Jeżeli to zrobisz - jesteś przekierowany na sexlinie (NA TWÓJ koszt >> oczywiście) do Wielkiej Brytanii przez pół świata na Pacyfiku (Wyspa Niua >> w tym procederze króluje!!) i nawet jeżeli natychmiast rzucisz słuchawkę >> na widełki - NIC CI TO NIE DA !!!!!! - połączenie nie skończy się przed >> upływem 5 min .... podoba Ci się ? - koszt ok. 1500 zł. >> >> >> >> Numer "na wygraną" >> >> "Jeśli zadzwoni jakiś gość, że wygrałeś coś w konkursie (przeważnie >> ekskluzywną wycieczkę) i w dodatku poprosi o naciśnięcie klawisza 9, żeby >> potwierdzić wiadomość i jeśli to zrobisz, to jesteś załatwiony na cacy. >> Łączność z tą linią kosztuje 20 funtów za minutę, ponieważ rozmowa >> przekierowana jest przez Kajmany do sexlinii w Anglii. >> >> Nawet jak natychmiastowo rzucisz słuchawką na widły, to dużo nie da, bo >> rozłączy cię za 5 minut. Ale jeśli dasz zrobić się w balona i dasz im >> swoje dane to możesz już strzelić sobie w łeb, bo po następnych dwóch >> minutach dostaniesz potwierdzenie, że oczywiście nic nie wygrałeś. Koszt >> takiej rozmowy to około 260 funtów. >> >> Jedyne co można zrobić to - natychmiast po odebraniu takiej rozmowy - >> rozłączyć się. I to jak najszybciej. >> >> Jeżeli ktokolwiek do Ciebie zadzwoni i powie, że coś wygrałeś - rzuć >> natychmiast słuchawkę i NICZEGO NIE NACISKAJ !!!! >> >> Żadnych cyfr, gwiazdek lub krzyżyków. Jeżeli ktokolwiek do Ciebie zadzwoni >> kogo nie znasz ....... ! ! ! ! ! - nieważne czy będzie to firma, czy osoba >> prywatna i poprosi Cię o oddzwonienie w dowolnym czasie .... NIE ROB TEGO >> !!!!! >> >> Nie znasz osobiście - nie oddzwaniasz. ...... bo może Cię to kosztować 320 >> zł - za samo połączenie !!! Pamiętaj, że oszuści bardzo często podszywają >> się pod różnego typu instytucje lub wydziały spółdzielni mieszkaniowych >> !!! Jak Administracja lub inna instytucja będzie miała do Ciebie sprawę - >> to wyśle Ci pismo !!! >> >> Przeważnie numer dzwoniący to : 07090203840. >> >> Numer może się różnić ostatnimi 4 cyframi. >> >> Pojawia się na początku jako nieodebrane. Nie oddzwaniać na ten numer, bo >> połączenie kosztuje 320 zł/min - sexlinie w Australii. >> >> Tak więc nie gadać z kimś, kto wciska ci kit, że coś wygrałeś. " >> >> >> >> A teraz. Jak się bronić ? >> >> >> >> 1. Myśleć i nic na "Huraa" - Niczego nie naciskać i niczego nie potwierdzać. >> >> >> >> 2. Zadzwonić do swojego operatora np. TPSA (9393) i zażądać zablokowania >> wszystkich numerów komercyjnych tj: >> >> 0-700..., 0-300..., 0- 400 ... >> >> jak i możliwości przekierowania na nie. >> >> >> >> 3. Zablokować wszystkie numery: międzymiastowe, międzynarodowe i komórkowe >> - każdy operator ma obowiązek udostępnić Ci kod aktywujący takie >> połączenia i drugi kod dezaktywujący takie połączenia. >> >> Nie ma innego wyjścia !!! >> >> Dostaniesz od operatora dwa osobiste hasła i nikomu ich nie pokazuj. >> >> Pamiętaj !!! Zapisz datę i godzinę połączenia się z operatorem w celu >> zablokowania powyższych. Zapisz Imię i Nazwisko osoby przyjmującej >> zgłoszenie, Zapisz numer zgłoszenia. Potem żądaj od Operatora pisemnego >> potwierdzenia faktu, że zgłaszane przez Ciebie zadania zostały >> zrealizowane. Jak to będziesz miał na piśmie - to jakby co to wygrasz w >> każdym Sądzie. Witam Wszystkich!!!, To jest wiadomość, którą przekazał >> pracownik działu reklamacji w TPSA!!!! >> >> >> >> Problem dotyczy też komórkowców. Nigdy nie należy naciskać 9 lub 9,0,# lub >> 0,9,# w tych kombinacjach. >> >> >> >> >> >> Ponieważ w Anglii ten proceder jest już nielegalny, to przekręty tego typu >> przeniosły się do Polski. >> >> >> >> Proszę o rozpowszechnienie tej informacji do swoich znajomych! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46400-jak-zabezpieczy%C4%87-si%C4%99-przed-oszustwem/#findComment-964590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 12.01.2006 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Ja też dostałam takiego maila . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46400-jak-zabezpieczy%C4%87-si%C4%99-przed-oszustwem/#findComment-964616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 12.01.2006 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Ostatnio miałem taki telefon informujący o wylosowaniu nagrody.Te głosy brzmią jakoś dziwnie znajomo, jakby należały do spikerów radiowych.Prędko odłożyłem słuchawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46400-jak-zabezpieczy%C4%87-si%C4%99-przed-oszustwem/#findComment-964815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 12.01.2006 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Witam W ciągu ostatnich dwóch lat dostałem chyba z 7 telefonów że coś wygrałem i proszono mnie o oddzwonienie na jakiś numer (koszt niby 1 impuls ) .Nigdy nie oddzwoniłem -zawsze rozłączałem się i zapominałem o sprawie wyczuwając jakiś "kruczek" .(kto ma interes aby do ciebie dzwonić i informować cię o wygranej w grze w którą nie grałeś ???? ) .Dzięki temu nigdy nie dostałem "dziwnego" rachunku telefonicznego . Cieszę się z tego że to ja tych durniów zrobiłem w konia a nie oni mnie pozdro D.RZ ps. KAS01 -super ze to wszystko opisałeś bo to tylko utwierdziło mnie w przekonaniu że krętacze są wszędzie -nawet w słuchawce telefonicznej Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46400-jak-zabezpieczy%C4%87-si%C4%99-przed-oszustwem/#findComment-964845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 13.01.2006 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Sam miałem niejeden telefon o np wygranej - raz zapisałem dane f-y i pojechałem sprawdzic co to jest,no i w Gdyni duży szeregowiec,na nim tabliczka 20*20 cm że niby f-a jest ,ale...no właśnie wygrana to wycieczka,ale przelot u nich i za swoje (gruuuube) pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46400-jak-zabezpieczy%C4%87-si%C4%99-przed-oszustwem/#findComment-964908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 13.01.2006 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Mnie też się zdarzył taki telefon raz czy dwa, ale zastanawia mnie jedno - skąd oni mieli mój numer telefonu, jeśli mam zastrzeżony? Chyba, że mają jakiś automat, który wybiera numery losowo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46400-jak-zabezpieczy%C4%87-si%C4%99-przed-oszustwem/#findComment-964937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 13.01.2006 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Dzięki za informacje. Ilu przydatnych informacji człowiek może się dowiedzieć na forum budowlanym Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46400-jak-zabezpieczy%C4%87-si%C4%99-przed-oszustwem/#findComment-964938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 13.01.2006 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Mnie też się zdarzył taki telefon raz czy dwa, ale zastanawia mnie jedno - skąd oni mieli mój numer telefonu, jeśli mam zastrzeżony? Chyba, że mają jakiś automat, który wybiera numery losowo. A podpisywałas kiedykolwiek zgodę na przetwarzanie danych osobowych? Np kupując tel.komórkowy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46400-jak-zabezpieczy%C4%87-si%C4%99-przed-oszustwem/#findComment-964952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 15.01.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Przepraszam, a o co chodzi? Nie bardzo orientuję się w ogóle o czym mowa. Kilka dni temu otrzymałem takiego maila: >> Bardzo Ważne !!! >> >> Przewalanka z telefonami: >> >> >> >> Numer "na paczkę" ! >> >> Przyjeżdża do Ciebie kurier i oświadcza, że ma dla Ciebie paczkę za >> zaliczeniem. Koszt ok.500 zł. Na paczce jest Twoje imię, nazwisko i >> poprawnie napisany adres. Nadawcą jest firma "X" której nie znasz i w >> której nic nigdy nie zamawiałeś. Kurier oświadcza, ze nic mu na ten temat >> nie wiadomo - jego zadaniem jest tylko dostarczenie paczki i pobranie >> pieniędzy, ale skoro są wątpliwości - to można je wyjaśnić od ręki >> telefonicznie. Kurier pyta, czy w takim razie - może zadzwonić od Ciebie >> do firmy i szybko się wszystko wyjaśni... 99% ludzi nie podejrzewając >> podstępu wpuszcza kuriera do domu i wskazuje mu gdzie jest telefon, >> albowiem chce jak najszybciej sprawę wyjaśnić. Kurier wykonuje KRÓTKI >> TELEFON (1 min) i niby sprawdza w firmie, czy nie zaszła pomyłka - po czym >> informuje Cię, że faktycznie jest to pomyłka, przeprasza grzecznie i >> wychodzi ! (...bajki o pomyłkach są różne w zależności od oceny reakcji >> wrabianego). Po miesiącu przychodzi rachunek telefoniczny ok.10.000 >> dolarów w przeliczeniu !!! Dlaczego ? Ponieważ ten jeden "niewinny krótki >> telefonik" - obleciał w między czasie cały świat przez przekierowania >> komercyjne (Seszele, Wyspy Bali, Kajmany i wiele innych - wszystko >> automatycznie), aby w końcu trafić na sexlinie w Australii. Jak to >> możliwe!?! - zadasz samemu sobie pytanie ? Przecież patrząc kurierowi na >> ręce - było widać, że wykręca numer tel. stacjonarnego... Tak to prawda - >> kurier wykręcił nr telefonu stacjonarnego, który jest zainstalowany gdzieś >> w jakimś wynajętym (po cichu) mieszkaniu (na dodatek, na lewe papiery) - i >> w tym właśnie mieszkaniu stoi sobie małe niepozorne urządzenie, które >> natychmiast dokonuje przekierowań jak się tylko do niego dodzwonisz ..... >> podoba Ci się ???? >> >> Czy masz szanse na reklamacje w TPSA ? >> >> Nie - ponieważ połączenie wyszło z Twojego numeru telefonu, a co za tym >> idzie za Twoją zgodą - więc nawet w Sądzie przegrasz !!!! >> >> >> >> Numer "na TPSA" ! >> >> Dzwoni do Ciebie człowiek i podaje się za pracownika Telekomunikacji >> Polskiej S.A. Informuje Cię o tym, że właśnie wymieniono skrzynkę kablową, >> rozdzielczą lub cokolwiek innego. >> >> W związku z powyższym monterzy TPSA testują połączenia i proszą o >> potwierdzanie ich poprawnego funkcjonowania po przez naciśnięcie klawiszy >> : 9, 9#, 09, 09#, 90, 90# >> >> N I E N A C I S K A J !!!!! N I C Z E G O N I E P O T W I E D Z A J ! >> >> Jeżeli to zrobisz - jesteś przekierowany na sexlinie (NA TWÓJ koszt >> oczywiście) do Wielkiej Brytanii przez pół świata na Pacyfiku (Wyspa Niua >> w tym procederze króluje!!) i nawet jeżeli natychmiast rzucisz słuchawkę >> na widełki - NIC CI TO NIE DA !!!!!! - połączenie nie skończy się przed >> upływem 5 min .... podoba Ci się ? - koszt ok. 1500 zł. >> >> >> >> Numer "na wygraną" >> >> "Jeśli zadzwoni jakiś gość, że wygrałeś coś w konkursie (przeważnie >> ekskluzywną wycieczkę) i w dodatku poprosi o naciśnięcie klawisza 9, żeby >> potwierdzić wiadomość i jeśli to zrobisz, to jesteś załatwiony na cacy. >> Łączność z tą linią kosztuje 20 funtów za minutę, ponieważ rozmowa >> przekierowana jest przez Kajmany do sexlinii w Anglii. >> >> Nawet jak natychmiastowo rzucisz słuchawką na widły, to dużo nie da, bo >> rozłączy cię za 5 minut. Ale jeśli dasz zrobić się w balona i dasz im >> swoje dane to możesz już strzelić sobie w łeb, bo po następnych dwóch >> minutach dostaniesz potwierdzenie, że oczywiście nic nie wygrałeś. Koszt >> takiej rozmowy to około 260 funtów. >> >> Jedyne co można zrobić to - natychmiast po odebraniu takiej rozmowy - >> rozłączyć się. I to jak najszybciej. >> >> Jeżeli ktokolwiek do Ciebie zadzwoni i powie, że coś wygrałeś - rzuć >> natychmiast słuchawkę i NICZEGO NIE NACISKAJ !!!! >> >> Żadnych cyfr, gwiazdek lub krzyżyków. Jeżeli ktokolwiek do Ciebie zadzwoni >> kogo nie znasz ....... ! ! ! ! ! - nieważne czy będzie to firma, czy osoba >> prywatna i poprosi Cię o oddzwonienie w dowolnym czasie .... NIE ROB TEGO >> !!!!! >> >> Nie znasz osobiście - nie oddzwaniasz. ...... bo może Cię to kosztować 320 >> zł - za samo połączenie !!! Pamiętaj, że oszuści bardzo często podszywają >> się pod różnego typu instytucje lub wydziały spółdzielni mieszkaniowych >> !!! Jak Administracja lub inna instytucja będzie miała do Ciebie sprawę - >> to wyśle Ci pismo !!! >> >> Przeważnie numer dzwoniący to : 07090203840. >> >> Numer może się różnić ostatnimi 4 cyframi. >> >> Pojawia się na początku jako nieodebrane. Nie oddzwaniać na ten numer, bo >> połączenie kosztuje 320 zł/min - sexlinie w Australii. >> >> Tak więc nie gadać z kimś, kto wciska ci kit, że coś wygrałeś. " >> >> >> >> A teraz. Jak się bronić ? >> >> >> >> 1. Myśleć i nic na "Huraa" - Niczego nie naciskać i niczego nie potwierdzać. >> >> >> >> 2. Zadzwonić do swojego operatora np. TPSA (9393) i zażądać zablokowania >> wszystkich numerów komercyjnych tj: >> >> 0-700..., 0-300..., 0- 400 ... >> >> jak i możliwości przekierowania na nie. >> >> >> >> 3. Zablokować wszystkie numery: międzymiastowe, międzynarodowe i komórkowe >> - każdy operator ma obowiązek udostępnić Ci kod aktywujący takie >> połączenia i drugi kod dezaktywujący takie połączenia. >> >> Nie ma innego wyjścia !!! >> >> Dostaniesz od operatora dwa osobiste hasła i nikomu ich nie pokazuj. >> >> Pamiętaj !!! Zapisz datę i godzinę połączenia się z operatorem w celu >> zablokowania powyższych. Zapisz Imię i Nazwisko osoby przyjmującej >> zgłoszenie, Zapisz numer zgłoszenia. Potem żądaj od Operatora pisemnego >> potwierdzenia faktu, że zgłaszane przez Ciebie zadania zostały >> zrealizowane. Jak to będziesz miał na piśmie - to jakby co to wygrasz w >> każdym Sądzie. Witam Wszystkich!!!, To jest wiadomość, którą przekazał >> pracownik działu reklamacji w TPSA!!!! >> >> >> >> Problem dotyczy też komórkowców. Nigdy nie należy naciskać 9 lub 9,0,# lub >> 0,9,# w tych kombinacjach. >> >> >> >> >> >> Ponieważ w Anglii ten proceder jest już nielegalny, to przekręty tego typu >> przeniosły się do Polski. >> >> >> >> Proszę o rozpowszechnienie tej informacji do swoich znajomych! No to dzię ki jesteśmy pod wrażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/46400-jak-zabezpieczy%C4%87-si%C4%99-przed-oszustwem/#findComment-967550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts