ravbc 24.07.2006 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Tak mnie naszło:Wiadomo, że w żwirowcu należy rury nawiewu i wyciągu układać po przeciwnych stronach złoża. Pytanie brzmi: czy lepiej układać je wzdłuż dłuższych, czy może jednak wzdłuż krótszych boków złoża? Albo inaczej: jaka jest minimalna odległość rur nawiewu i wywiewu, która dają wydajność GWC bliską maksymalnej? Dochodzi do tego jeszcze kwestia oporów przepływu, więc właściwie to nie wiem jak lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.07.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 WitamW oderwaniu od warunków lokalnych i czysto teoretycznie to należałoby zapisać funkcję opisującą wymianę ciepła oraz policzyć jej ekstremum. Wyjdzie różnie. W zależności od przyjętych "pewników" i ich ilości. Kupa roboty, którą od razu "niewtajemniczeni" wpuszczą do piachu i jeszcze dodadzą, że słyszeli o jednym, co ma odwrotnie i ma lepiej. Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 24.07.2006 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 W oderwaniu od warunków lokalnych i czysto teoretycznie to należałoby zapisać funkcję opisującą wymianę ciepła oraz policzyć jej ekstremum. Wyjdzie różnie. W zależności od przyjętych "pewników" i ich ilości. Kupa roboty, którą od razu "niewtajemniczeni" wpuszczą do piachu i jeszcze dodadzą, że słyszeli o jednym, co ma odwrotnie i ma lepiej. Hehe. Mogłem sie spodziewać czegoś w ten deseń. No ale mi nie zależy na totalnej optymalizacji. Zawsze mogę dorzucić tonę żwiru do środka... Ot zastanawiam się, czy lepiej zrobić żwirowca "bardziej długiego, czy bardziej szerokiego" Innymi słowy, czy warto zmniejszyć przekrój, zwiększając długość trasy przepływu powietrza przez żwirowca... Albo w drugą stronę: poniżej jakiej długości schodzić nie warto... Zadowalają mnie odpowiedzi z dokładnością do metra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 30.07.2006 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 słuchajcie. jak wiekszosc z Was, planuje GWC chce rurowy bo: - wode mam 1,2m wiosną - planuje oczyszczalnie, wiec jeden ewentualny kopiec mi wystarczy na terenie - wentylacje chce grawitacyjna, ale... no wlasnie. wszedzie jest napisane jak zrobic GWC, ale neiwiele jest w temacie rozprowadzenia tego po domu. jako ze chce zostawic grawitacyjna, mam tez miec kominek - tez grawitacyjny, a mysle, ze jak mi sie nie sparwdzi garwitacyjna wentylacja z GWC, to chce miec mozliwosc wyboru, czyli dokupienia rekuperatora i zmiany sposobu wentylacji. i teraz pytania: 1. jak rozprowadzić kanaly wentylacyjne po domu i jakie zrobic przekrojej tych kanałów? czy wprowadzenie ich w strop to dobry pomysl? czy moga to byc kanały o przekroju prostokąta? 2. myslac o reku, czy buduje sie dwa oddzielne obiegi nie polaczone ze soba? tzn, dla pomieszczeń brudnych jeden obieg a dla salonu i pokoi drugi? 3. znalazlem pewien opis tu w tym temacie, ale jak go rozgryźć to nie wiem Wentylacja grawitacyjna daje się łatwo połączyć z GWC. Trzeba wybudować normalne kanały wentylacji grawitacyjnej w kuchni, wc i łazience (zgodnie z projektem budynku), GWC, wentylator ssący powietrze z GWC z przełączeniem na czerpnie w ściane budynku, oraz kanały nadmuchowe od wentylatora do salonu i sypialni. Jeśli wentylator wyłączymy - to mamy tylko wentylacje grawitacyjną. Jeśli włączymy - mamy wentylacje mechaniczną nadmuchową. Jeśli przy tym zamkniemy zasuwę czerpni to powietrze zasysane jest przez GWC. Przy włączonym wentylatorze mamy lekkie nadciśnienie wewnątrz budynku. Kurz nie wchodzi oknami. Nie powstają zagrożenia od kominka i urządzeń gazowych. czy wg tego, musze kanal z GWC podpiac do komina i wstawic tam jakis patent na odizolowanie? projekt domu jest w stopce, ale powiekszony zostal garaz o 3m i pomieszczenie nad garazem bedzie uzytkowe i raczej tez z kanalem wentylacyjnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 30.07.2006 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 gildor - z tego cytatu wynika wprost - budujesz kanały nawiewne jak w klasycznej wentylacji mechanicznej . Wywiew realizowany jest grawitacyjno/ciśnieniowo ( pracujący wentylator nawiewny robi nadciśnienie i powietrze jest wypychane kanałami grawitacyjnymi ) .Ale czy w tej sytuacji nie lepiej zebrać te kanały wywiewne do kupy i założyć wentylator wywiewny , a jeżeli po drodze zapniemy reku to mamy wentylację z odzyskiem .To co proponuje autor cytatu to przecież połowa wentylacji mechanicznej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 30.07.2006 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 gildor - z tego cytatu wynika wprost - budujesz kanały nawiewne jak w klasycznej wentylacji mechanicznej . Wywiew realizowany jest grawitacyjno/ciśnieniowo ( pracujący wentylator nawiewny robi nadciśnienie i powietrze jest wypychane kanałami grawitacyjnymi ) . Ale czy w tej sytuacji nie lepiej zebrać te kanały wywiewne do kupy i założyć wentylator wywiewny , a jeżeli po drodze zapniemy reku to mamy wentylację z odzyskiem . po drodze reku, tzn gdzie? a te wentylatory wywiewne w kominie mialy by być? czyli np zwykle kratki z wentylatorem czy jakies konkretniejsze rozwiązanie? bo mi wlasnie chodzi o rozwiazanie jestem laikiem, dopiero wchodze w temat i jeszcze jedna sparwa. w pomieszczeniu gospodarczym bedzie kociol gazowy. jak myslicie, tam wprowadzic wejscie kanalu z GWC czy lepiej to zrobic w garazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 30.07.2006 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 A czy mogę prosić o recenzję gwc płytowego? Zaproponowała nam go firma Globaltech, a producentem jest Pro-Vent z Opola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 31.07.2006 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Kolego gildor wychodzi na to że nic nie wiesz o wentylacji , o mechanicznej jeszcze mniej - o rekuperatprach zero . Nic to .Są dwa rodzaje wymiany powietrza w pomieszczeniach .1 Grawitacyjny - budyje się typowe kanały/kominy wentylacyjne i powietrze na zasadzie różnicy ciśnień i temperatury tymi kanałami wylatuje na zewnątrz . oczywiście tylko wtedy gdy dołem ( nieszczelności , kratki nawiewne ) może dopływać . Jest to tradycyjnu układ stosowany od zawsze .2 Wymuszony :a) w kanałach wentylacyjnych instalujesz wiatraczki i one wysysają powietrze z pomieszczenia .b) nie budujesz kanałów grawitacji mechanicznej - zamiast nich prowadzisz sieć rur . Z pomieszczeń t.zw. brudnych (kuchnie , łazienki ) łączysz razem i wyciągasz wiatrakiem . Pozostałe pomieszczenia butowe także spinasz w jeden system rur , z tym że do nich powietrze wdmuchujesz .Taki system nazywa się wentylacją mechaniczną .Jeżeli teraz rurę wywiewną i nawiewną przyłączysz do t.zw. rekuperatora to możesz jednym strumieniem ochładzać/ogrzewać drugi . I w ten sposób mamy wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła .GWC z kolei to takie ustrojstwo w którym możemy , wykorzystując grunt jako stabilne źródło temperatury na poziomie ok 10 C , wstępnie powietrze wtłaczane do domu ogrzać lub oziębić .No i wreszcie wracając do Twego cytatu ( przynajmniej ja to tak rozumiem) : budujemy system grawitacyjny , wywiewny (kuchnie , łazienki) . Do tego dobudowujemy system rur nawiewnych i do nich podłączamy GWC . Dodatkowo , w okresie kiedy nie wskazane jest przepuszczanie powietrza przez GWC , montujemy czerpnię na ścianie budynku (zaopatrzoną w klapę zamykającą) .Jeżeli otworzymy klapę czerpni naściennej to powietrze będzie z niej pobierane ( GWC ma znaczny opór przepływu) . Z kolei zamknięcie klapy i włączenie silnika w GWC spowoduje nadmuch powietrza do pomieszczeń . W wyniku pracy nawiewu (przy pozamykanych oknach i drzwiach) powstaje w domu nadciśnienie i powietrze wypychane jest kanałami wentylacji grawitacyjnej > UFF.. mam nadzieję że jest to zrozumiałe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 31.07.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 UFF.. mam nadzieję że jest to zrozumiałe . jak najbardziej. teraz jeszcze, jedno z pytan traktowalo o srednicy rur nawiewowych dla GWC w budynku i ich przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 31.07.2006 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 No cóż , co do średnic rur nawiewno/wywiewnych to Ci nie pomogę .Wydaje mi się że podejścia do anemostatów fi 75 są wystarczające , poziomy odpowiednio większe (100-150) .A może odezwie się ktoś komu montowali i wie .Sam będę miał mechaniczną z reku ale chyba zlecę wykonanie .Kanały nawiewne i wywiewne będę miał w projekcie (po konsultacjach w firmie od reku ) .Nadal jednak szukam stosunkowo niedrogiej centrali no i ewentualnie kogoś kto mi to zrobi .Z drugiej strony - jeżeli będę miał większą wiedzę może zrobię sam .Uważnie śledzę forum , czytam wątki , zaglądam do odnośników i ciekawsze rzeczyb notuję .Ty gildor już sporo na forum to wiesz że to skarbnica wiedzy .Niestety system wyszukiwania trochę kiepski .Według mnie powinna być możliwość uściślenia warunków wyszukiwania , a na pewno wyszukiwanie w wynikach byłoby znacznym ułatwieniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 31.07.2006 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 A ja ponawiam prośbę o recenzję gwc płytowego. Mamy w najbliższych dniach podjąć decyzję i podpisać umowę. Widzi mi się, że to chyba jest lepsze rozwiązanie niż rurowy (z tego, co tu przeczytałam, na żwirowy nie mamy warunków), a możemy go mieć w tej samej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 31.07.2006 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 A czy mogę prosić o recenzję gwc płytowego? Zaproponowała nam go firma Globaltech, a producentem jest Pro-Vent z Opola. Możesz podać jakiś link do ich strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 31.07.2006 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Agduś - znalazłem i przypomniałem sobie że już kiedyś tę stronę oglądałem .A możezs mi napisać jaką wielkość tego płytowego Ci proponują i jaka jest tego cena .Tak na pierwszy rzut oka idea ok , Jednak problemem moze być skraplająca się wewnątrz woda - latem tego nie unikniesz .W tej wilgoci grzyby , pleśnie itp Możliwe że jakoś sobie z tym radzą ( głównie ta wilgoć).A może tak coś z pomysłów Adama : http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1310585&highlight=#1310585 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 31.07.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 http://rekuperatory.net.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 01.08.2006 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Ty gildor już sporo na forum to wiesz że to skarbnica wiedzy . Niestety system wyszukiwania trochę kiepski . Według mnie powinna być możliwość uściślenia warunków wyszukiwania , a na pewno wyszukiwanie w wynikach byłoby znacznym ułatwieniem . czy ja wiem? kwestia odpowiedniego klucza, żeby troche zawęzić poszukiwania. jak już sporo wiesz, to wiesz czego szukasz. a jak wybierzesz opcje postów jako wynik, a nie wątków, to masz ławtiej. generalnie sporo tez mozesz zaczerpnąć wiedzy w temacie na pl.misc.budowanie. tam tez jest sporo o wyzszosci swiat bożego narodzenia nad weilkanocnymi ale i o rozwiazaniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 02.08.2006 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 nie budujesz kanałów grawitacji mechanicznej - zamiast nich prowadzisz sieć rur . Z pomieszczeń t.zw. brudnych (kuchnie , łazienki ) łączysz razem i wyciągasz wiatrakiem . Pozostałe pomieszczenia butowe także spinasz w jeden system rur , z tym że do nich powietrze wdmuchujesz .Taki system nazywa się wentylacją mechaniczną . Jeżeli teraz rurę wywiewną i nawiewną przyłączysz do t.zw. rekuperatora to możesz jednym strumieniem ochładzać/ogrzewać drugi . I w ten sposób mamy wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła . . Czytam tak, czytam i próbuje sie uczyć wentylacji mechanicznej, jako że dotychczas zawsze miałem wentylację grawitacyjną a w pomieszczeniach "brudnych" co najwyżej wymuszoną. Czytam tak, czytam i czegoś nie rozumiem. Interesuje mnie zwłaszcza oszczedność ciepła, bo jak sie zdaje "taniaklima" to i tak z tego nie wyjdzie. Jezeli idąc z duchem czasu w nastepnym domu kosztem tysiecy złotych zainstaluję wentylację mechaniczna z rekuperatorem i GWC, to: - we wszystkich pomieszczeniach przebywa sie okresowo i przez okreslony czas (np. w sypialni ok. 7 godz. na dobę, w łazience ok. 1 godz. itd.) - ale powietrze bedzie w nich schładzane (poprzez nawiew zimnego/chłodnego powietrza czystego w pomieszczeniach "brudnych" od dołu a pozostałych od góry). - nawet jeśli będzie to z odzyskiem ciepła przez rekuperator to bedzie to nadal MOJE ciepło za króre juz zapłaciłem, a i w odzysk na poziomie 90 % też nie bardzi wierzę (pomijając już koszt eksploatacji i serwisowania rekuperatora). - przyjmując że w ten sposób co dwie godziny wymienię sobie całe powietrze w domu na świeże (ale zimne) - muszę to powietrze z powrotem nagrzać. - po co zatem mam schładzać i na powrót ogrzewać powietrze w pomieszczeniach do których przez kilkanaście godzin (albo i wcale) pies z kulawą nogą nie zagląda? - można by oczywiscie wymieniać to powietrze selektywnie w poszczególnych pomieszczeniach wg potrzeby, tylko wtedy trzeba by zainstalować skomplikowany system przepustnic i biegać po domu na przemian zmykając i otwierając poszczególne przepustnice. A wczesniej przeprowadzić szkolenie dla domowników aby to działało pod moja nieobecność - to jaki to "nowoczesny" system? - można by też zainstalować inteligentny system elekryczno/elektronicznego sterowania rozdziałem tego powietrza (coś jak w silnikowym rozrządzie - takie VTI), odpowiednio programowanym, albo/i sterowanym manualnie - tylko ile to bedzie kosztowało w zakupie i eksploatacji. Rozumiem że producenci i instalatorzy urządzen wentylacyjnych też chcą z kogoś żyć - ale dlaczego ze mnie? A jeśli już, to niech mam z tego jakiś pożytek a zwłaszcza oszczedność. Wydaje sie że powyższe problemy dałoby sie w miarę tanio rozwiazać (nawet mam pewne pomysły), ale wcześniej chciałbym sie upewnić czy ja dobrze rozumiem ideę instalacji mechanicznej, zwłaszcza w kwestii wyżej wskazanej (niepotrzebnego schładzania powietrza zimą w przeważającej części domu). Czy ktos mnie może oświecić? Z góry dziekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 02.08.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Eskimos,w Twoim wywodzie zawarta jest pewna nielogiczność. Przecież wentylacja grawitacyjna też działa non stop, no chyba że biegasz od pomieszczenia do pomieszczenia i zaklejasz kratki wewtylacyjne?A went. mech. można wyłączyć na czas nieobecności, albo dozować (sterować) jej intensywność...Dla mnie went. mech. jest swego rodazju luksusem, zapewniającym lepszy komfort mieszkania; właśnie poprzez możliwość utrzymywania w domu świeżego, przefitrowanego powietrza, o właściwej temp. (po to jest reku lub GWC). Jeśli pojawia się jakiś efekt oszczędności, to tylko jako skutek uboczny...pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 02.08.2006 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Eskimos, w Twoim wywodzie zawarta jest pewna nielogiczność. Przecież wentylacja grawitacyjna też działa non stop, no chyba że biegasz od pomieszczenia do pomieszczenia i zaklejasz kratki wewtylacyjne?gaga2 Dlatego nie mam żadnych kratek w pokojach. Napływ powietrza do (szczelnego) domu zapewnia (regulowany) dopływ powietrza z zewnątrz przy kominku, a odpływ wymuszone odpływy w łazience (automatycznie podczas pobytu tamże i kilka minut po jej opuszczeniu) oraz w kuchni też wg potrzeby. Sporadycznie w razie szczególnego zadymienia (np. palący goście) otwierane/uchylane okna. Podobnie nocą w upały. W innych pomieszczeniach mieszkalnych otwarte przestrzenie a w sypialniach szczelina pod drzwiami, konieczna też w zwiazku z wymuszonym obiegiem ciepła z kominka (przy okazji - nie polecam!). Nie bywa duszno ani nie odczuwam szczególnego dyskomfortu w zakresie braku świeżego powietrza, ale istotę wentylacji mechanicznej rozumiem i popieram pod warunkiem że poda mi świeże powietrze tam gdzie ono jest potrzebne. Zwłaszcza gdy na jego wlocie ma ono minus 20 st. C. Jeśli już muszę go ogrzewać, to dlaczego 600 m. sześciennych a nie 100? Nadal uważam że w dużym domu jest to marnotrawstwo ciepła i raczej trudno oczekiwać szczególnych oszczędności ciepła (poza tym poczucioem komfortu) w zamian za wyłożone pieniadze. Nadal też uważam że selektywne podawanie powietrza wg potrzeby - mogłoby doprowadzić dodatkowo do rzeczywistej oszczędności coraz droższego ciepła. Jak? Może po prostu zamiast jednej dużej dmuchawy na wszystkie pomieszczenia - odpowiednia ilość małych sterowanych programowo (lub manualnie) dmuchawek po jednej na każde pomieszczenie. to nie podniosłoby chyba znacząco kosztu całej instalacji. Czy sie mylę? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.08.2006 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Eskimos jesteś nie poprawnym prowokatorem. Ale w jednym masz rację. Sprawna centrala REKU może "zaoszczędzić" realnie coś około 10% energi potrzebnej do ogrzania. Aspekt ekonomiczny nie jest więc "wiodącym", choć njie do pogardzenia. Współcześnie budowane domy są bardzo szczelne, tak więc sprawna i skuteczna wentylacja jest nie lada wezwaniem - zwłaszcza, że problem ten jest (jeszcze) bagatelizowany zarówno przez projektantów domów, poprzez wykonawców i skończywszy na inwestorze. Niezależnie od tega jaką wentylację zastosujesz, będzie trzeba za to zapłacić. Jesli decyzję o sposobie wentylacji podejmie się na etapie projektowania domu, koszt wykonania wentylacji grawitacyjnej, czy wymuszonej będzie porównywalny (mowa tu o prostych porównywalnych systemach). Różnica polega na tym, że wentylację mechaniczną można "wzbogacić". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekJ 02.08.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Dlatego nie mam żadnych kratek w pokojach. [...] Napływ powietrza do (szczelnego) domu zapewnia (regulowany) dopływ powietrza z zewnątrz przy kominku [...] istotę wentylacji mechanicznej rozumiem i popieram pod warunkiem że poda mi świeże powietrze tam gdzie ono jest potrzebne. Zwłaszcza gdy na jego wlocie ma ono minus 20 st. C. [...] Nadal uważam że w dużym domu jest to marnotrawstwo ciepła i raczej trudno oczekiwać szczególnych oszczędności ciepła (poza tym poczucioem komfortu) w zamian za wyłożone pieniadze. No właśnie tak masz u siebie - niestety [dot. marnotrawstwa]. Jeśli już muszę go ogrzewać, to dlaczego 600 m. sześciennych a nie 100? A kto Ci każe 600m3 zamiast 100m3? Mając mechaniczną wentylację - masz wybór... pozdrawiam - TomekJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts