adam_mk 16.07.2008 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Witaj Poczytaj o GWC wodmy 2. Masz komplet z krytyką i szczegółami Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 08.11.2008 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Witam Czy istnieje jakaś zdroworozsądkowa odległość od żwirowca zlokalizowanego gdzieś tam na działce do wejścia rury w fundamenty?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.11.2008 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 TAK! Precyzyjnie wyliczą Ci ją w markecie, jak podasz swą propozycję a oni Ci cenę za mb rury! Dodaj koszt wykopu! (i zasypania) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 07.01.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 mam pytanie czy dobrym rozwiązaniem byłoby umieszczenie żwirowca pod tarasem? zastanawiam sie nad taką opcją, kopać pod tarasem i tak chcę przy okazji robienia piwniczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawus 07.01.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 ja tak mam od 2 lat użytkuję- pomysł sprawdził się - właściwie to są dwa złoża + przepustnica przestawiająca złoże co 12 godzin - drugie w tym czasie"odpoczywa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 07.01.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 ja tak mam od 2 lat użytkuję- pomysł sprawdził się - właściwie to są dwa złoża + przepustnica przestawiająca złoże co 12 godzin - drugie w tym czasie"odpoczywa" okey, a ten taras jest położony na tym żwirowcu czy na jakimś fundamencie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 07.01.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 leniuch ze mnie nie chce mi się szukać, czy mógłby ktoś podrzucić linka do dobrego schematy żwirowego GWC, bardzo proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 07.01.2011 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 leniuch ze mnie nie chce mi się szukać, czy mógłby ktoś podrzucić linka do dobrego schematy żwirowego GWC, bardzo proszę przyłączam sie do tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 07.01.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74671-GWC-%C5%BCwirowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 08.01.2011 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 wielki dzięki za linka!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 08.01.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74671-GWC-%C5%BCwirowy dzienks !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekbb 29.03.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Witam, proszę o pomoc ponieważ mimo poszukiwań nie mogę znaleźć zbyt wielu informacji na temat GWC płyowego firmy Pro-Vent. Jeśli ktoś spośród znawców obecnych tutaj mógł mi jakoś pomóc będę bardzo wdzięczny.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 29.03.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Wpisz w wyszukiwarkęsite:forum.muratordom.pl "GWC płytowy" i masz wynikihttp://www.google.pl/search?source=ig&hl=pl&rlz=1R2ADSA_plPL403&q=site%3Aforum.muratordom.pl+%22GWC+p%C5%82ytowy%22&aq=f&aqi=&aql=&oq= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 04.02.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 W internecie nie brakuje informacji na temat żwirowych wymienników ciepła. Jestem zdecydowany taki zainstalować, tylko nie wiem który z systemów jest godny polecenia. Trzeba gdzieś zamówić rury, niektórzy piszą o dodatkowych kształtkach betonowych do rozprowadzania powietrza. Ma ktoś doświadczenia w tej materii? Gdzie zamówić system dedykowany do konkretnego rekuperatora, z systemem zraszania złoża włącznie? Czy potrzebne są konkretne wyliczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tador 26.02.2012 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Witam,też mam kilka pytań co do żwirowca.Jak wykonać kanały zbierające powietrze? Rury z otworami? O jakiej średnicy mają być otwory?Jak gęsto? Może są jakieś gotowe?Czy GWC bez REKU ma sens.Chcę zastosować dwa wentylatory w wiewy i wywiewny bez REKU z płynna regulacją obrotów?Czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WVIP 10.05.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Odradzam GWC zwirowy po pierwsze wprowadzamy do budynku szkodliwy gaz radon, po drugie bakterie grzyby itp... jedynym bezpiecznym wymiennikiem jest glikolowy GWC, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.05.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Powtórzyć radę?! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WVIP 10.05.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Powtórzyć radę?! Adam M. Oj kiepsciutko wygladasz na tym zdjeciu czyzbys mial gwc zwirowy i wdychal za duzo radonu ze az zzieleniales?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.05.2012 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Nie.Znowu czytam głupoty o radonie i mikrym życiu w GWC.Ileż można!Słabo się od tego robi...Tyle razy już było.Poczytałbyś co o problemie a nie strzelał z armat do kurczaka. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alberciq 29.03.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Witam, przepraszam że odgrzewam kotleta, ale temat idealnie pasuje do mojego problemu..Mam wysoki poziom wód gruntowych, a także z racji mieszkania na śląsku, straszny syf w powietrzu.Myślałem o zrobieniu hybrydy, żwirowiec + rurowiec.Płytki żwirowiec, robiący za filtr wstępny + rurowiec na podgrzanie powietrza do temperatury nieujemnej.Wodę, na chwilę obecną(końcówka niekończącej się zimy) mam na poziomie 1mppt. Po odrenowaniu terenu poziom wód nieznacznie by się obniżył, grawitacyjnie mógłbym tą wodę obniżyć jeszcze jakieś 0,5..1m dalej nie ma szans bo będzie to poziom przepływającego obok działki strumyka.Będzie to działać? Jaką powierzchnie żwirowca przyjąć aby maksymalnie wykorzystać jego właściwości filtracyjne?Zapotrzebowanie na powietrze jeszcze nie jest znane - do budowy się przymierzam, będzie to dom jednorodzinny ~130m^2 dla 4 osób Zastanawiam się jeszcze na lokalizacją żwirowca, dom będzie na izolowanej płycie fundamentowej, myślałem umieścić ten żwirowiec pod nieogrzewanym garażem, ale czy nie wychłodzę sobie za bardzo podbudowę pod płytą? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts