Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gwc rurowy czy żwirowy

michal_mmm

Recommended Posts

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 364
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 years później...
  • 2 months później...
  • 10 months później...
W internecie nie brakuje informacji na temat żwirowych wymienników ciepła. Jestem zdecydowany taki zainstalować, tylko nie wiem który z systemów jest godny polecenia. Trzeba gdzieś zamówić rury, niektórzy piszą o dodatkowych kształtkach betonowych do rozprowadzania powietrza. Ma ktoś doświadczenia w tej materii? Gdzie zamówić system dedykowany do konkretnego rekuperatora, z systemem zraszania złoża włącznie? Czy potrzebne są konkretne wyliczenia ?

• 4 weeks później...

Witam,

też mam kilka pytań co do żwirowca.

Jak wykonać kanały zbierające powietrze? Rury z otworami? O jakiej średnicy mają być otwory?Jak gęsto? Może są jakieś gotowe?

Czy GWC bez REKU ma sens.Chcę zastosować dwa wentylatory w wiewy i wywiewny bez REKU z płynna regulacją obrotów?

Czy to ma sens?

• 2 months później...
  • 10 months później...

Witam, przepraszam że odgrzewam kotleta, ale temat idealnie pasuje do mojego problemu..

Mam wysoki poziom wód gruntowych, a także z racji mieszkania na śląsku, straszny syf w powietrzu.

Myślałem o zrobieniu hybrydy, żwirowiec + rurowiec.

Płytki żwirowiec, robiący za filtr wstępny + rurowiec na podgrzanie powietrza do temperatury nieujemnej.

Wodę, na chwilę obecną(końcówka niekończącej się zimy) mam na poziomie 1mppt. Po odrenowaniu terenu poziom wód nieznacznie by się obniżył, grawitacyjnie mógłbym tą wodę obniżyć jeszcze jakieś 0,5..1m dalej nie ma szans bo będzie to poziom przepływającego obok działki strumyka.

Będzie to działać?

Jaką powierzchnie żwirowca przyjąć aby maksymalnie wykorzystać jego właściwości filtracyjne?

Zapotrzebowanie na powietrze jeszcze nie jest znane - do budowy się przymierzam, będzie to dom jednorodzinny ~130m^2 dla 4 osób

Zastanawiam się jeszcze na lokalizacją żwirowca, dom będzie na izolowanej płycie fundamentowej, myślałem umieścić ten żwirowiec pod nieogrzewanym garażem, ale czy nie wychłodzę sobie za bardzo podbudowę pod płytą?

Pozdrawiam