iga9 31.01.2006 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 A jak wyceniacie koszta takiej inwestycji. Ile wyniosa materiały i le zaplacic wykonawcy. probuje wrzucic wykoananie GWC do ceny ryczaltowej za stan surowy otwary, ale nie wiem czy sie da to zrobic Gdzies czytalam ze kwota za robocizne wyniesie ok 500 zł - co o tym myslicie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 31.01.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 brzebrnąłem przez wiele wątków na tym forum i nie umiem sobie odpowiedzieć ... Ma ktoś pomysł ? Miałem ten sam problem jakis czas temu ale teraz jestem przekonany za najlepszym rozwiązaniem w moim mniemaniu .......zeby nie było. Będę budował oba żwirowy i rurowy ale bez rekuperatora. Warunki gruntowemam raczej niezachwycające .....piasek sypki luźny. I tak chyba do środka ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 31.01.2006 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 iga9, popieram co pisze Majgeniusz, są jeszcze wersje, (ale nie mam co do tego zdania) GWC rurowy schowany pod podłogą części mieszkalnej, ale tu mogą być problemu z jego czyszczeniem, więc rurowy, wokół budynku, to chyba jedyne rozwiązanie.U mnie do GWC chcę wykorzystać studnię kręgową, która ma ok. 10m głębokości, woda na 8m i stabilna i blisko domu, chcę ją połączyć z piwnicą rurą Rehau na głebokości 2m i stąd doprowadzić pod kominek. Podczas palenia w kominku, będzie to powietrze potrzebne do spalania drewna i połączone w obieg z DGP umożliwi rozprowadzenie ciepłego pwietrza po pokojach. Z wypowiedzi forumowiczów dowiedziałem się, że taki układ może działać nawet grawitacyjnie, bez wentylatora. Jeżeli tqak nie będzie wstawię wentylator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 31.01.2006 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 iga9, popieram co pisze Majgeniusz, są jeszcze wersje, (ale nie mam co do tego zdania) GWC rurowy schowany pod podłogą części mieszkalnej, ale tu mogą być problemu z jego czyszczeniem, więc rurowy, wokół budynku, to chyba jedyne rozwiązanie. U mnie do GWC chcę wykorzystać studnię kręgową, która ma ok. 10m głębokości, woda na 8m i stabilna i blisko domu, chcę ją połączyć z piwnicą rurą Rehau na głebokości 2m i stąd doprowadzić pod kominek. Podczas palenia w kominku, będzie to powietrze potrzebne do spalania drewna i połączone w obieg z DGP umożliwi rozprowadzenie ciepłego pwietrza po pokojach. Z wypowiedzi forumowiczów dowiedziałem się, że taki układ może działać nawet grawitacyjnie, bez wentylatora. Jeżeli tqak nie będzie wstawię wentylator Bez wentylatora to da rade. Ale ten obieg grawitacyjny dobrze zeby był odseparowany od mechanicznego a rura jak najmniej załamań. Też tak planuję. Na wiosnę pierwsze roboty w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 31.01.2006 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 GWC rurowy można łatwo czyścic na dwa sposoby, woda z wiadra lub wcześniej puścic w każdym kanale linke. I co jakis czas przeciągać wycior tymi linkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 31.01.2006 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Dziękuję Witos, chyba czytasz w moich myślach bo tak samo zaplanowałem jak i Ty. Życzę samych sukcesów na tym polu. U mnie budowa się zacznie chyba po wakacjach, a może przed, kt to wie, ale GWC to początkowe już będzie w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 01.02.2006 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Dziękuję Witos, chyba czytasz w moich myślach bo tak samo zaplanowałem jak i Ty. Życzę samych sukcesów na tym polu. U mnie budowa się zacznie chyba po wakacjach, a może przed, kt to wie, ale GWC to początkowe już będzie w piwnicy. Nie nie czytam w Twoich myślach, to jest chyba jedyne słuszne rozwiązanie każdy na to kiedyś wpadnie niezależnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 01.02.2006 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Dzieki wielkie - tez juz o takich wyciorach myslalam po przeczytaniu o nich w innym watku. Mam jeszcze pytanie technicze. Mam niepodpiwniczony dom - gdzie wiec idzie rura GWC z powietrzem pod kominek - pod findamentem, czy przepustem w scianie fundamentowej pod chydziakiem - czy tez pod wylewka (pod wylewka nie widze tego - bede miala podlogowke na dole). I jak ma wygladac to doprowadzenie powietrza pod komnek - wylot rury w podstawie? Przeciez chyba nie mozna rury w calosci podpiac pod komnek, bo wtedy cale powietrze zostanie pobrane do spalania - wyjasnijcie mi prosze jak takie rozwiazanie wyglada w tym miejscu w praktyce - musze przeciez sprawdzac wykonawce I ponawiam pytanie o koszt robicizny wykonania GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian 02.02.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Ja to sobie wyobrażam tak:Pierwsza rura doprowadza powietrze do spalania do kominka. Biegnie pod chudziakiem, żeby nad nią, a pod podłogą salonu był styropian. Będę się starał tak zorganizować obudowę kominka aby powietrze z tej rury służyło tylko do spalania.Druga rura to wlot z GWC i ona będzie doprowadzała powietrze do centrali systemu wentylacyjnego - u mnie w pom. gospodarczym. Ponieważ mam wylane chudziaki - obie rury są już u mnie na swoich miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 02.02.2006 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 U mnie będzie podobnie, nie zamierzamłaczyc zasilania kominka w powietrze pobierane przez GWC. To będzie oddzielny odseparowany układ grawitacyjny. Tylko najprostsze rozwiązania sa skuteczne wiec nie widze sensu tego zenić. A rura będzie wchodziła przez posadzke pod kominkiem ale chyba to jakoś takzorganizuje zeby nadmuch szedł zpoziomu [_____ <- jak na schemaciku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 03.02.2006 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Dzieki za odpowiedz. Z tym, ze mam problem. Majac niezlego (mam nadzieje, ze na mojej budowie sie sprawdzi) wykonawce, ale niestety nie majacego wczesniej doczynienia z takim rozwiazaniem, ani w rurowym GWC potrzebuje wmare dokladnej - krok po kroku - instrukcji wykonania- dla wykonawcyi dla mnie oczywiscie. Czy była juz kiedyc na forum taka instrukcja wykonania (moze z rysunkami?) rurowego GWC - ja znalazlam tylko zwiroego (ale za to z exstra zdjeciami). Szczerze mowic myslalam, ze jest to bardziej popularne rozwiazanie a rozmawialam np. z 3 kierownikami budowy i zaden nie miall z tym kontaktu. Czy na prawde GWC tak rzadko sie stosuje?! Powoli zaczynam myslec o rezygnacji z tego, bo nie majac wiedzy i doswidczenia nie naucze ich jak to zobic, ani ich nie przypilnuje W was moja nadzieja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian 03.02.2006 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Słabo szukałaś igo Z tego, co ja zapamiętałem : - rura od 200mm do ponad 300 mm średnicy (niektórzy dają specjalne rury z powłoką antybakteryjną, inni zwykłe kanalizacyjne) - zakopana 1.5m do 2m pod ziemią - długość ponad 20m, czytałem o np 40m. Choć był ktoś, kto pisał, że ma ma rurowy GWC o średnicy 315mm i długości tylko kilkunastu metrów i działa świetnie. - niewielki spadek w kierunku czerpni, gdzie robi się dół chłonny na wykroploną wodę - na czerpni daszek i jakiś zgrubny filtr od owadów, liści itp - w budynku możliwość przełączenia wlotu tak aby omijał GWC wiosną i jesienią, kiedy temperatury niewiele różnią się od tej spod ziemi - niektórzy rurę prowadzą w linii prostej, inni np dookoła budynku, a jeszcze inni robią coś w rodzaju drabinki z wielu połączonych rur, wszystko po to, żeby zwiększyć powierzchnię ścianek ... tyle pamiętam. Tu (wzorem niezrównanego mieczotronixa®) niniejszym zrzekam się wszelkiej odpowiedzialności jeżeli zapamiętałem źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.02.2006 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 WitamMoże jeszcze tylko dodam, że te "kopane na wprost" mogą mieć wciągniętą linkę, bo coponiektórzy przeciągają środkiem "wycior" z gąbki, jak chcą te rury oczyścić. (przynajmniej tak piszą). Jak są kolana, łuki, to z wyciora nic nie wyjdzie.Pozdrawiam Adam M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 03.02.2006 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Dzieki! A rurowy ociepla sie gdzies styropianem? Czy rura idzie w calosci obsypana zeimia, a w fundamencie pod chudym betonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 03.02.2006 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 ...rurowy ociepla sie gdzies styropianem?... Cala istota GWC polega na pobieraniu ciepla/zimna z ziemi, wiec ocieplenie odpada. Niektorzy radza dac styropian od gory, ale w rurowym to chyba nie tak konieczne, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duch ziemi 03.02.2006 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 A ja coraz mocniej rozważam GWC typu glikol powietrze za pośrednictwem nagrzewnicy. Trochę temat ruszony w wątku http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=58134&postdays=0&postorder=asc&highlight=gwc&start=0 Będzie to tańsze, trochę mniej wydajne i zdrowsze. (Trochę czytałem artykuł ( niestety po niemiecku ) na temat sezonowego wysiewu grzybów i bakterii w różnych rurowych GWC; jak odszukam do niego link to wrzucę. Były tam podane wartości stężeń zarodników itp. funkcji pory roku.)Pozdrawiam.Krzysztof. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 04.02.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 A ja coraz mocniej rozważam GWC typu glikol powietrze za pośrednictwem nagrzewnicy. Trochę temat ruszony w wątku http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=58134&postdays=0&postorder=asc&highlight=gwc&start=0 Będzie to tańsze, trochę mniej wydajne i zdrowsze. (Trochę czytałem artykuł ( niestety po niemiecku ) na temat sezonowego wysiewu grzybów i bakterii w różnych rurowych GWC; jak odszukam do niego link to wrzucę. Były tam podane wartości stężeń zarodników itp. funkcji pory roku.) Pozdrawiam. Krzysztof. To jak znajdziesz wrzuc koniecznie, coc po niemiecku niewiele zrozumiem Jestem alegikiem, wiec musze powaznie rozwazyc wszystkie za i przeciw. Ech... mialo by sie wieksza dzialke by sie zrobilo zwirowy i bylby mniejszy problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba_boski 04.02.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Planuje zrobienie GWC zwirowego - jestem obecnie na etapie zatwierdzania projektu i planowania dzialan na placu budowy od wiosny. Czy jest sens robienia GWC pod budynkiem, co byloby wskazane na wielkosc i geometrie dzialki. Czy moze GWC powinien lezec sobie w "rodzimym gruncie" poza budynkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.02.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 WitamSens jest, tylko takie działanie trochę jednak utrudnia sprawy fundamentowe. Trzebaby skonsultować się z projektantem co do sposobu realizacji. Dla GWC żwirowego to bardzo dobre miejsce. Jak głęboko jest woda?Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba_boski 04.02.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Geolodzy, którzy badali teren w swoim opracowaniu stwierdzili, ze nie stwierdzono zwierciadła wód gruntowych do głębokości 5 m (bo tyle wiercil), jedynie zawilgocenia w gruntach spoistych. Projektant i konstruktor przewidzial miejsce ma GWC pod częścią budynku, jedynie Pani od instalacji na to krzywo patrzyla. Co do gleby geolodzy orzekli, ze mam pyły i gliny pylaste - po ludzku lessy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts