Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gwc rurowy czy żwirowy

michal_mmm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 364
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Jak jest dobrze eksploatowany, nie forsowany i ma kiedy się zregenerować to ok 50-60 % w temp +8. Jak to powietrze dogrzejesz do +20 to będzie bardziej suche. Dobierze sobie wilgoci w domu obniżając średnią. I o to też chodzi.

Adam M.

Witam.

Podaję link do artykułu o skażeniach w rurowych GWC:

http://www.empa-ren.ch/ren/Projekte_Haustechnik/Pdf_Haustechnik/mikrobiologie%20erdregister96.pdf

Są tam podane wyniki badań różnych rurowych GWC. Problem w tym, że na dzisiaj nie wiem, jakie skażenia są dopuszczalne.

Strona główna jest też po angielsku; niestety artykuły są de. Zauważyłem dzisiaj jeszcze jedną publikację - nie zdążyłem przeczytać, ale wygląda, że może byc nawet ciekawsza:

http://www.empa-ren.ch/ren/Projekte_Haustechnik/Pdf_Haustechnik/Erdregister-Bericht.pdf

Pozdrawiam.

Krzysztof.

• 3 weeks później...

Mam koło budowanego domku 120m2 trochę terenu z podskórną wodą,

zamierzam więc wykopać parędziesiąt metrów drenażu.

To samo na 2 bokach budynku dla odprowadzenia deszczówki.

I jakkolwiek bardzo podoba mi się wymiennik żwirowy, to uważam, że w tego typu sytuacjach

szkoda marnować okazję - myślę o wpuszczeniu GWC poniżej drenażowego peszla,

być może w dwóch równej długości segmentach dla zapewnienia naprzemiennej pracy.

Tam pod spodem zawsze coś cieknie i wyobrażam sobie, że to co nie spłynie peszlem,

będzie znakomicie poprawiać przewodnictwo cieplne gruntu.

Jedynie lekko skomplikowana może być kwestia odwadniania rury,

coś tam się wymyśli, mam w jednym miejscu spory spadek terenu,

gdzie wypuszczę zarówno wodę z drenażu jak i z GWC.

Z pomiarów: http://www.rekuperatory.pl/gwc/gwc3.shtml

wynika, że rury REHAU są znacznie lepsze niż zwykłe PCV - czy ktoś ma z nimi doświadczenia?

Nie znam jeszcze ceny. Czy zwala z nóg?

Już znam. Zwala. :(

http://gwc.net.pl/?/cennik1/

Pozdrawiam Paweł

heeej zwiro/ruro entuzjasci ;-)

A mi sie te wasze zaciaganie powietrza spod ziemi nie podoba .... z kilku powodow:

"OSZCZEDNOSC na wentylacji W ZIMIE"

Srednie temperatury okresow 6 miesiecznych (Pazdziernik-Marzec) dla Warszawy to okolo + 2 st. Celsujsza (dane za 3 ostatnie lata).

Jesli z rury wylazi srednio + 6 st. Celsjusza ..to oczywiscie jakis tam zysk jest, ale odejmujac koszty inwestycji, instalacji, tloczenia, filtrow itp. zyski sa iluzoryczne.

"CHLODNO w LECIE"

Nie wiem z jakiej tektury Wy te Wasze domy budujecie ..ale u mnie w lato w nieocieplonym (wiec nie zaizolowanym termicznie) domu nigdy nie bylo za goraco, to po co chlodzic jeszcze ...

"STERYLNOSC"

Nie wierze, ze takie zloza czy rury latami pozostana sterylne, bakterie, krety, korzenie, tchurzofretki czy inna swolocz wszedzie wlizie. Poza tym wilgoc + tlen + zawsze dodatnia temperatura to dosc dobre warunki do rozwoju "czegostam".

Zdruffka,

(Y)

być może w dwóch równej długości segmentach dla zapewnienia naprzemiennej pracy.

Gdzieś tu czytałem, że GWC rurowy prawie (wcale?) nie wymaga regeneracji

ze względu na o wiele większy niż żwirowe kontakt z masą gruntu.

Czy ktoś to może potwierdzić, skomentować?

Bo co do tego kontaktu, to fakt, że złoże żwirowe ma super rozwiniętą powierzchnię kontaktu

kamień/powietrze - ale tylko w masie złoża!

Natomiast sumaryczna powierzchnia kontaktu złoże/grunt to dla

prostopadłościennej kostki całego złoża wychodzi mniej więcej to samo, co dla rury,

lecz niestety wszystko to skupione w jednym miejscu.

Coś w tym jest.

Pozdrawiam Paweł

Witam

I tak i nie!

Każda substancja posiada zdolność przewodnictwa termicznego. W złożu żwirowym każdy powstający (sztucznie wymuszany wentylacją) gradient powoduje ruch pary, która jest potężnym nośnikiem energii. Natura nie znosi próżni i każdy układ ma dążność do zajęcia stanu najniższej wyrównanej energii (w każdej postaci). Dołóż przewodnictwo termiczne złoża, transport ciepła wodami podskurnymi itd. Tam zachodzi jednocześnie sto współzależnych procesów termodynamicznych. Możemy część z nich maksymalizować lub ograniczać stosując takie czy inne konstrukcje, wymiary, sposoby.

TAM NIGDY NIE BĘDĄ PANOWAŁY WARUNKI "NORMALNE".

I to właśnie przysparza tyle trudności w zrozumieniu działających tam mechanizmów, pozornie, oczywistych.

Pozdrawiam Adam M.

Srednie temperatury okresow 6 miesiecznych (Pazdziernik-Marzec) dla Warszawy to okolo + 2 st. Celsujsza (dane za 3 ostatnie lata).

Jesli z rury wylazi srednio + 6 st. Celsjusza ..to oczywiscie jakis tam zysk jest, ale odejmujac koszty inwestycji, instalacji, tloczenia, filtrow itp. zyski sa iluzoryczne.

"CHLODNO w LECIE" ...

Duża w tym racji, ale :

W zimie uzbiera się około 40 dni z mrozem poniżej -5 stopni C.

W lecie około 50 dni powyżej +25, w tym 20 dni to upały do +30 stopni.

I w zasadzie tylko przez 90 dni w roku GWC jest potrzebny, jako uzupełnienie wentylacji mechanicznej nawiewnej, lub nawiewno-wywiewnej.

Więc kosztu wentylatora i filtru, oraz kanałów w budynku nie można uznać jako kosztu instalacji GWC. To jest koszt wentylacji budynku.

Moc chłodnicza GWC jest nie wielka (rzędu 1kW).

Ale gdyby nie GWC, to w okresie największych upałów należało by pozamykać okna i wyłączyć wentylację, aby nie dopuścić do nagrzania wnętrza.

heeej zwiro/ruro entuzjasci ;-)

A mi sie te wasze zaciaganie powietrza spod ziemi nie podoba .... z kilku powodow:

Uśrednienie nie do końca oddaje efekt działania GWC bo przy -20 stopniach na zewn. u mnie podgrzewa powietrze wentylacyjne o ponad 20 stopni i korzyść ekonomiczna jest b. wyraźna bez ograniczania wentylacji=komfortu. Uśredniając większą ilość miesięcy dojdziesz do +6 stopni i "wykażesz" , że GWC w ogóle nie działa :). Oczywiście efekt w marcu lub październiku jest niewielki, ale od grudnia do lutego b. wyraźny - szczególnie w trakcie takiej zimy jak obecna.

pzdr

rafgam

rafgam,

widzisz ...te srednie to bron obosieczna ...bo z jednej strony mozna powiedziec, ze przy polrocznej sredniej zysk jest niewielki ..ale za to wydluza sie czas dzialania GWC. Jesli podalbym srednia dla 2-3 miesiecy, zaraz podnioslyby sie glosy, ze "celowo skracam czas dzialania" gwc zeby podwazyc jego zasadnosc - dlatego dalem pol roku - najdluzszy okres gdzie t srednia zewn < t sredniej pobieranej z rury/zloza.

pozdrawiam,

Yoric

Do obliczeń ekonomiki GWC jakiekolwiek uśrednianie nie jest słuszne.

Trzeba rozpatrywać dobowe okresy pracy GWC i zsumować osobno energię grzejną (tańszą) i energie chłodniczą (droższą), w ciągu roku.

O ile uzyskaną (oszczędzoną) w ten sposób energie cieplną (w zimie) łatwo porównać do kosztu energii ogrzewania domu, to w przypadku energii chłodniczej możemy porównać z dyskomfortem upałów przez wyliczoną liczbę dni, lub wydatkiem na klimatyzator i zużytą przez niego energię.

Przy czym jeszcze warto wiedzieć, że GWC nie zapewni nam pełnego komfortu w czasie upałów, a tylko złagodzi dolegliwości.

Witam

Wydaje mi się, że jakiekolwiek rozważanie średnich i podobnych nie do końca jest słuszne.

Po co budujemy domy? Przecież średnio w kraju mamy ok +7stC (w skali roku). Ciepły swetr i namiot w parku powinny wystarczyć.

A wygoda? Komfort?

Tak, ale to kosztuje. Stać nas? To budujmy.

Pozdrawiam Adam M.