Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gwc rurowy czy żwirowy

michal_mmm

Recommended Posts

Witam

Rozpoczynam budowę za kilka dni a temat gwc dopiero zaczynam poznawać dlatego żeby nie tracić swojego czasu zapytam się wprost.

1.Czy gwc można zastosować jako samodzielny sytem wentylacji. Wiem że powszechnie stosuje się go w połączeniu z wentylacją mechaniczną ale co z grawitacyjną. A może grawitacyjna łącznie z Gwc tylko czy wówczas ma to sens.

2. Jaki jest koszt założnia gwc, posiadać będę dom 170 m, pytam się o gwc żwirowy bo zauważyłem że lepiej na jego temat się wypowiadacie, a jaki jest z kolei przybliżony koszt gwc +wentylacji mechanicznej

3.Prosiłbym o polecenia dobrych i niedrogich oczywiście wykonawców na terenie Olsztyna i okolic.

Dzieki za wszelkie uwagi.

• Odpowiedzi 364
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Rozpoczynam budowę za kilka dni a temat gwc dopiero zaczynam poznawać dlatego żeby nie tracić swojego czasu zapytam się wprost.

1.Czy gwc można zastosować jako samodzielny sytem wentylacji.

System wentylacji a GWC to dwie osobne sprawy. GWC może być jedynie uzupełnieniem wentylacji i to raczej mechanicznej. Pewno dałoby się zbudować taki GWC który działałby z wentylacją grawitacyjną, ale jakość tego działania byłaby nieco przypadkowa.

Witam

W pełni popieram przedmówcę. Grawitacyjna wentylacja jest zupełnie przypadkowa, zależna od chwilowych warunków pogodowych.

Darth

Z którego Olsztyna? :lol: Jeden mam "pod bokiem". :lol:

Ze żwirowcem jest tak: trzeba sprawdzić co z wodą gruntową. Jak jest na 0.5m (co się trafia) to trzeba szukać innego podejścia do problemu.

Dla domu 170m2 starałbym się wykonać jakieś 20m2*0.7m grubości (np.5*4*0.7). Wlot/wylo jakieś fi 200 do 250.

Koszt zależy od kosztu koparki/kopaczy (robocizna) 1m3 żwiru to ok 50zł.

Pozdrawiam Adam M.

Pytasz o trudne sprawy. Jaki masz grunt?

Geowłuknina ma za zadanie niedopuszczenie do zamulenia przestrzeni pomiędzy ziarnami żwiru. Dla piasku - każda, od najtańszej. Dla iłów - gęściejsza, niestety, droższa.

Zaglądałeś sąsiadowi do studni? Powinieneś!

Pozdrawiam Adam M.

Olsztyn ten czy tamten? :lol:

do adama mk

jestem z Olsztyna na Warmii ten najbardziej znany w Polsce. Czyli jak napisałeś nie ma większego sensu bawić sie w budowę gwc bez wentylacji mechanicznej. czyż nie tak? A gdyby jedynym systemem wentylacji (o ile może być) w moim domu był gwc to warto go założyć (oczywiście dom by nie miał kominów wentylacyjnych jedynie do kominka). Wody u mnie nie ma sucho i jeszcze raz sucho tak więc żwirowy gwc by pasował A Ty skąd jesteś może niedaleko mieszkasz to bym Cię odwiedził to trochę byś mi potłumaczył bo widzę że jesteś kompetentny. Pozdrawiam

W tym najbardziej znanym Olsztynie to zamek stoi! :lol:

Z Twojego Olsztyna, to pamiętam szaleństwa na lodzie na Kortowskim jeziorze. :lol:

To były piękne czasy! Jeszcze mi włosy widok zasłaniały!

Obok awatara mam napisane - To najdziwniejsze miasto w Polsce.

Najliczebniejsza straż miejska w całym kraju!

Najwyższe podatki lokalne.

Najdroższy Urząd Miasta.

Najdroższa woda.

Najwyższe dotacje do wody!

Ociepla się. Rodzinę mam w Sopocie. Może po drodze zajrzę na kawę?

Lubię kawę! :lol:

Gadać też lubę! :lol:

Pozdrawiam Adam M.

Poważnie!

Jakbyś zbudował GWC żwirowy z mechanicznym nadmuchem z niego do wnętrza sterowanym byle regulatorem.

Dodatkowo - kilka lutni z "brudnych" pomieszczeń (kuchnia, łazienka, WC)

Wyrzutnia na końcu lutni (koniecznie dobrze ocieplonych).

Przy dobrze zbudowanym domu to sam zysk!

Bez rekuperatora wywalasz wprawdzie ciepełko, ale chłodu też nie zapraszasz (bo GWC). W porównaniu z grawitacją - to luksus i to sterowany.

Oszczędność na kominach ewidentna, no i klima gratis na lato!

Kominek w układzie otwartym (bez szyby) to formalność. Masz stale nadciśnienie wewnątrz. Kurz szczelinami się nie pcha. Mniej sprzątania. Można dać fixy (tańsze!)

Pozdrawiam ponownie

Adam M.[/url]

Patos

Tej zimy była okazja napuścić na pokoje -30.

Alternatywa to 0stC.

Sam oceń czy ciepełko.

Jarek_St

Problem górki radze przedyskutować z juniorem. :lol:

Faktycznie, jak już kopara zajedzie, to po jednej drodze...

Trzymam kciuki. Dasz radę. :D

Pozdrawiam Adam M.

Będę zakopywał rurę odprowadzającą wodę z drenażu opaskowego do zbiornika. Odległość prawie 50 m. Czy przy okazji zasypywania tej rury mógłbym obok niej położyć drugą rurę taka z szarego pcv kanalizacyjnego i potraktować ja jako rurowy GWC? Coś mi się wydaje że trzeba by sporo energii do zasysania powietrza na taka odległość.

@Patos: a powietrze użyte do wentylacji domu ma stopni ... ??

Masz dwa warianty:

A. wewnątrz 20 i wentylacyjne z zewnątrz -30

B. wewnątrz 20 i wentylacyjne z GWC 0 stopni

lazik

Masz dwa warianty;

A. rekuperator przeciwprądowy, który nie wymaga grzałki + GWC

B. rekuperator krzyżowy z grzałką

System wentylacji a GWC to dwie osobne sprawy. GWC może być jedynie uzupełnieniem wentylacji i to raczej mechanicznej. Pewno dałoby się zbudować taki GWC który działałby z wentylacją grawitacyjną, ale jakość tego działania byłaby nieco przypadkowa.

Wentylacja grawitacyjna daje się łatwo połączyć z GWC.

Trzeba wybudować normalne kanały wentylacji grawitacyjnej w kuchni, wc i łazience (zgodnie z projektem budynku), GWC, wentylator ssący powietrze z GWC z przełączeniem na czerpnie w ściane budynku, oraz kanały nadmuchowe od wentylatora do salonu i sypialni.

Jeśli wentylator wyłączymy - to mamy tylko wentylacje grawitacyjną.

Jeśli włączymy - mamy wentylacje mechaniczną nadmuchową.

Jeśli przy tym zamkniemy zasuwę czerpni to powietrze zasysane jest przez GWC.

Przy włączonym wentylatorze mamy lekkie nadciśnienie wewnątrz budynku. Kurz nie wchodzi oknami. Nie powstają zagrożenia od kominka i urządzeń gazowych.

@Patos: a powietrze użyte do wentylacji domu ma stopni ... ??

Masz dwa warianty:

A. wewnątrz 20 i wentylacyjne z zewnątrz -30

B. wewnątrz 20 i wentylacyjne z GWC 0 stopni

lazik

Masz dwa warianty;

A. rekuperator przeciwprądowy, który nie wymaga grzałki + GWC

B. rekuperator krzyżowy z grzałką

A w punkcie B skrzętnie ukryłeś te -30 stopni.