Patos 26.04.2006 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 30 marca w tym wątku pisałem, że moc (przydomowego) GWC jest rzędu kilkuset watów. Jak to ma się do zapotrzebowania na ogrzewanie domku (rzędu 8kW), czy klimatyzacji (rzędu 1,5kW na jedno pomieszczenie). Pytasz jak ma się te kilkaset watów to do ogrzewania domku, ano ma się tak jak zeszłoroczny śnieg do tegorocznego. Bo GWC nie jest do ogrzewania domów tylko do usprawnienia wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 26.04.2006 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 ...bo GWC nie jest do ogrzewania domów tylko do usprawnienia wentylacji. ... w ten sposób że podgrzewa powietrze napływające z wentylacji, czyli to usprawnienie polega na podgrzewaniu właśnie. W lecie polega na schładzaniu. Można też usprawnić wentylacje przy pomocy grzejnika i klimatyzatora, tylko zarówno za urządzenia jak i za zużytą energię trzeba będzie zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 26.04.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 ...bo GWC nie jest do ogrzewania domów tylko do usprawnienia wentylacji. ... w ten sposób że podgrzewa powietrze napływające z wentylacji, czyli to usprawnienie polega na podgrzewaniu właśnie. W zimie polega na schładzaniu. Można też usprawnić wentylacje przy pomocy grzejnika i klimatyzatora, tylko zarówno za urządzenia jak i za zużytą energię trzeba będzie zapłacić. A tak w ogóle to może pochwalisz się z czego czerpiesz swoje wiadomości na temat wentylacji i GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafgam 26.04.2006 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Jeżeli GWC rurowy czerpie na szerokości około 1m, to na jego długości, rzędu 30m ta powierzchnia wynosi 30m2. Żwirowy o wymiarach np. 3x3m - tylko 9m2. Możesz powiedzieć jak to obliczyłeś - jeśli liczyłeś powierzchnię rury o śr. 200 to by sie to mniej więcej zgadzało ... jeśli zakładasz że energia cieplna w zimie dochodzi nie tylko z dołu ale i góry. Wydaje mi się, że mozna liczyć co najwyżej połowę tej powierzchni wymiany (dół i boki) ale wtedy tak samo należy policzyć przy żwirowcu (9m2 dół + 12m2 boki) i wtedy powierzchnie wyrównuja się. Poza tym doświadczenie - nie tylko moje, ale i innych użytkowników żwirowców - nie potwierdza obaw o spadek zdolności ogrzewania powietrza nawiewanego przy stosowaniu regeneracji jedynie przez czasowe (w ciągu określonych godzin doby) wyłączanie wentylacji mech. Pozdrawiam rafgam PS Patos - zgadzam się całkowicie, ze GWC to nie jest sposób na ogrzewanie domu a jego zadanie to podniesienie komfortu (dowolna potrzebna wentylacja) bez zbytnich strat energii na ogrzanie powietrza wentylacyjnego. GWC od grzejników różni nie tylko funkcja ale i bezpłatne praktycznie wykorzystanie jego mocy (choćby i mniejszej ale wystarczajacej do innych zadań niż ogrzewanie budynku) rafgam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 26.04.2006 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Martwi mnie tylko że Zbigniew Rudnicki to inż elektryk, a ja tylko technik elektryk, jeżeli te trzy literki tak zawężają sposób postrzegania i rozumienia innych dziedziny poza elektryką to ja dziękuję, nie będę się nigdy o nie starał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sarmata 26.04.2006 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Pnowie, panowie, panowie... Bynajmniej nie mialem zamiaru wszczynac tu awantury, z peregrynacjami ad personam wlacznie Jam nie zaden technik ani, boj sie Boga, inzynier, ino nieuk i warchol , ale... widzi mi sie, ze te cale GWC to nieco przerost formy nad trescia, przynajmniej w obecnej formie. .. Nadal nie rozumiem, jak wielmozny Pan Rudnicki przyznaje mi racje Zbigniew Rudnicki Tak, Sarmata, masz racje aby potem stwierdzic, ze uwazam, ze na potrzeby domkow lepsze jest GWC rurowe To chyba tak (na moj podgolony leb) jakby powiedziec, ze z dwojga zlego, mniejszym zlem jest GWC rurowy Zatem suplikuje Waszeciow - opamietajcie sie, i przyznajcie, ze ten GWC to tak warto miec jak pryszcz na d...., bo przeszkadza tylko czasami - jak sie na nim siedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 27.04.2006 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Nadal nie rozumiem, jak wielmozny Pan Rudnicki przyznaje mi racje Zbigniew Rudnicki Tak, Sarmata, masz racje aby potem stwierdzic, ze uwazam, ze na potrzeby domkow lepsze jest GWC rurowe Racja dotyczy stwierdzenia Sarmaty : że efektywność systemu, który działa 50% czasu jest mizerna. Przy czym w dalszych słowach podaję argumenty : - moc energetyczna GWC jest mała w stosunku do mocy energetycznych wystepujących w domku, na grzanie i chłodzenie (pierwsza przyczyna tej mizerności) - GWC żwirowy ma co prawda moc krótkotrwale dużą, ale szybko się ona wyczerpuje, więc lepszy jest rurowy o mocy stabilnej w czasie (druga przyczyna mizerności tego GWC, który wymaga częstej regeneracji). Taka już jest cecha GWC rurowego o wydłużonym, liniowym kształcie, że szybciej niż żwirowy uzupełnia ciepło/zimno z otoczenia. Mam GWC rurowy z wyboru, a nie z przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sarmata 28.04.2006 00:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Mam GWC rurowy z wyboru, a nie z przypadku. Jak dlugi? (Prosze sie nie smiac, to jest bardzo naukowe pytanie...) Oczywiscie w stosunku ( ) do powierzchni mieszkalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 28.04.2006 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Jam nie zaden technik ani, boj sie Boga, inzynier, ino nieuk i warchol, ale... widzi mi sie, ze te cale GWC to nieco przerost formy nad trescia, przynajmniej w obecnej formie. .. Nadal nie rozumiem, jak wielmozny Pan Rudnicki ... Jak dlugi (ten GWC)? (Prosze sie nie smiac, to jest bardzo naukowe pytanie...) Oczywiscie w stosunku ( ) do powierzchni mieszkalnej Jak nieuk i warchoł stawia naukowe pytania to wielmożny pan nie musi na nie odpowiadać. A tak poważnie, to przedmiotem tego wątku nie jest moje GWC - bo nie prosiłem o rady, zaś jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie, to nie musi się to odnosić do konkretnego GWC. Możesz wygłosić swoje zdanie w temacie: Długość GWC, a powierzchnia wentylowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafgam 29.04.2006 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 - moc energetyczna GWC jest mała w stosunku do mocy energetycznych wystepujących w domku, na grzanie i chłodzenie (pierwsza przyczyna tej mizerności) - GWC żwirowy ma co prawda moc krótkotrwale dużą, ale szybko się ona wyczerpuje, więc lepszy jest rurowy o mocy stabilnej w czasie (druga przyczyna mizerności tego GWC, który wymaga częstej regeneracji). Proszę o uzasadnienie: 1) czemu wentylacja ma pracować non stop bez przerw? 2) jeśli jest to niekonieczne - to czyż wydajność wymiennika nie musi być jedynie wystarczająca do podgrzania faktycznej ilości powietrza użytego do wentylacji (od temp. otoczenia do temp. ziemi na głębokości 1-2m) i wszelkie emocjonowanie sie nominalną mocą GWC w porównaniu do np. mocy grzewczej koniecznej do ogrzania budynku nie ma sensu? 3) skąd dane , że GWC żwirowy w przeciwieństwie do "rurowca" ma: co prawda moc krótkotrwale dużą, ale szybko się ona wyczerpuje, więc lepszy jest rurowy o mocy stabilnej w czasie. 4) czemu GWC rurowy ma mieć możliwość szybszej regeneracji przy takiej samej powierzchni styku z ziemią otaczającą (vide mój post powyżej)? Pozdrawiam naukowo rafgam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 29.04.2006 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Nie jestem specjalistą od wentylacji, ale tylko jej użytkownikiem.Mój pogląd jest taki :1. Wentylacja mechaniczna (jeśli nie ma grawitacyjnej) musi być włączona cały czas, jeśli są gazowe urządzenia grzejne (kocioł, kuchnia).W pozostałych przypadkach wg uznania. Praktycznie w zimie jest mało używana, w lecie najlepiej ciągle z możliwością 2 biegów, bo trzeba usuwać wilgoć z domu.2. Tak, GWC ma tylko uzdatnić temperaturowo (n.p. podgrzać) dopływajace powietrze wentylacyjne. Tylko, że można to osiagnąć zastępując GWC zwiększeniem o te kilkaset watów ogrzewanie domu.I stąd odniesienie mocy GWC do ogrzewania domu.3. Duża moc krótkotrwała GWC żwirowego wynika z olbrzymiej powierzchni styku powietrza z kamyczkami żwiru. Pewnie 70% powierzchni kamyczków owiewa powietrze.Tylko szybko kamyczki oddadzą ciepło/zimno powietrzu i żwir musi pobrać ciepło/zimno z otaczającej go ziemi. A tu już powierzchnia jest dużo, dużo mniejsza.4. Myślę, że żwirowe są konstruowane swą wielkością do tej mocy chwilowej, a nie długotrwałej, co pociąga konieczność ich regeneracji.Drugi powód, to ten o którym pisałem, że żwirowy ma kontakt "skupiony", zbliżony do kształtu kuli, zaś rurowy ma kontakt "rozciągnięty" jak cygaro.Jeśli nawet powierzchnia tej kuli jest taka jak cygara, to cygaro ma lepszą zdolność wymiany ciepła z otoczeniem. Obejmuje swym zasięgiem 30 metrową trasę swego ułożenia.Jak można zobaczyć na Forum, u nas budowane są oba typy GWC.Pewnie dla tego, że 3 lata temu przetoczyła się reklama Taniej Klimy propagującej żwirowe.Natomiast w Niemczech wyłącznie rurowe. Mają też firmy wykonawcze, ze swymi stronami w internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 29.04.2006 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Nie jestem specjalistą od wentylacji, ale tylko jej użytkownikiem. Mój pogląd jest taki : A mój pogląd jest taki, aby twoje poglądy traktować z wielkim przymrużeniem oka, bo przecież nie jesteś specjalistą w tej dziedzinie To tak jakby kierowca uważał się za specjalistę w dziedzinie napraw samochodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sarmata 29.04.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Wreszcie jakas rozsadna wypowiedz!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.04.2006 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2006 WitamCzytam i czytam i nie mogę się zorientować o co chodzi. Wentylacja ma być - to nie podlega dyskusji!Wentylacja sprawna jest lepsza od niesprawnej - też bezdyskusyjne.Rurowe GWC można postawić w każdych warunkach. Im gorsze dla żwirowca, tym lepsze dla rurowego.Jakakolwiek byłaby konstrukcja, to kilkaset watów jest nieporozumieniem! Muszą być kilowaty. Jak najwięcej.Dyskutowanie o mocy chwilowej czy szczytowej to dyskusja o źle lub gorzej wykonanych urządzeniach.Jeżeli GWC ma działać, to powinien być dobrze dobrany do konkretnych warunków (rodzaj, wielkość). Zawsze będziemy dążyć do określonego bilansu cieplnego.m1C1T1 + m2C2T2 = (m1+m2)deltaT * stałaK Operujemy tu masami. Powietrza i złoża (otoczenia rury). Powierzchnia styku, to tak po drodze. Jeden z wielu elementów które trzeba rozważyć. Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurand79 07.05.2006 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2006 Adamie, podpowiedz mi conieco/utwierdź mnie w słuszności moich planów... Chcę zrobić GWC, myślę o żwirowcu. Jednakże mam wiosną wysoki poziom wód podskórnych... Za domem będę miał taras o powierzchni około 50 m kw (7x7). Aby zrównać go z poziomem parteru będę nadsypywał metrową pryzmę ziemi. Jak tu wpakować żwirowca? Czy warstwa żwiru o powierzchni 16 m kw i grubości 0,5m położona na gruncie, przykryta styropianem i przysypana warstwą 0,5m gliny, ulokowana pod środkiem tarasu wystarczy dla domku z bala drewnianego o pow. 120 m kw?Mogę jeszcze ewentualnie zagłębić to jakieśpół metra dając na spodzie drenaż (będę robił opaskę dookoła ścian piwnicy na poziomie około 2m ppt) ze zrzutem do kanalizacji deszczowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 09.06.2006 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 jurand79- i jak tam prace nad żwirowcem? Żona dała się przekonać? Podziel się proszę, w miarę możliwości, szczegółami technicznymi (w kwestii wykonania GWC, a nie przekonywania żony ). Też myślę o takim rozwiązaniu i każda informacja bęzie dla mnie cenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurand79 09.06.2006 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Witam, Dopiero zaczynam.... Żona przekonana czy nie - GWC będzie i tak! Kiedyś mnie za to uściska... Niedługo będę go wykonywać - podeślę jakieś fotki z realizacji POZDRAWIAM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekJ 09.06.2006 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 Niedługo będę go wykonywać - podeślę jakieś fotki z realizacji Milcząca większość jest z Tobą Jurand. Czekamy na fotki. pozdrawiam TomekJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurand79 11.06.2006 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 Ok, mam tylko prośbę.... Moja pamięć jest dobra, ale krótka z racji sporego jej obciążenia, więc jeśli ktoś z was zauważy w moim dzienniku (link poniżej), że już coś zrobiłem w sprawie GWC proszę o maila na priva z podaniem tematu tego wątku. Wtedy na pewno nie zapomnę o obietnicy opisu z fotkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 11.06.2006 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 Ja się przypomnę na pewno . Chyba, że do tego czasu u nas też zacznie się coś dziać w tym kierunku. Ale wtedy również podzielę się fotkami. A pochwal się Jurandzie, czy będziesz GWC komponował własnym przemysłem, czy też masz profesjonalny projekt i wykonawstwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts