Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szczególnie młodym Niewielkim polecam zająć się opisywaniem ich budowy i budowaniem a nie zwracaniem uwagi innym... Tak będzie najlepiej dla naszego tematu w którym dawniej nie było takich sytuacji...

FALA? :D

Mnie np brakuje żartów. Jednak zauważyłem, że poczucie humoru bywa różne, szczególnie gdy żarty sa pisane.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam bardzo dobry żart z życia naszego domku!!!!

NASZYM FACHOWCOM CAŁY CZAS BRAKUJE '"PRĄDU" I LEJĄ NAM STROP TRZECI TYDZIEŃ ;-))))))

Dodatkowo leje deszcz i wszystko się odwleka, a czas leci i biorąc pod uwagę to, że musimy wyprowadzic się z mieszkania na koniec listopada to muszę już zacząć szukać jakiegoś legowiska pod wrocławskim mostem;-))))

Dodatkowo leje deszcz i wszystko się odwleka, a czas leci i biorąc pod uwagę to, że musimy wyprowadzic się z mieszkania na koniec listopada to muszę już zacząć szukać jakiegoś legowiska pod wrocławskim mostem;-))))

U mnie też przez ten cholerny deszcz nic nie udało się zrobic w ciągu tygodnia! :(

Na jutro planowałem "wielkie zasypywanie" fundamentów ale widzę że będzie ale "wielkie g..." z tego wszystkiego! :evil: A ekipa ma sie zjawić od przyszłego tygodnia i murować ściany ale nie będą murować bo w fundamentach "dziury" po 1,8 metra.

Dobrze że mnie czas nie goni, nic nie muszę. ;)

Hejka! :D

Życzę wszystkim udanego piątku!

Podpisałam dziś umowę z kierownikiem budowy. Mam nadzieję, że podobnie jak kierownik Bergeraka, będzie wart tych 2.000 zł. Cieszę się, że kolejna rzecz z głowy.

Mój Ytong jeszcze nie dojechał. Wykonawca mówi żeby się nie martwić, bo na dniach będzie. Najważniejsze, że po starej cenie.

Pozdrowionka

Aleksandra

Czekam na uprawomocnienie PnB

Witam wszystkim!!! :D :D :D

Ja też mam dosyć tej ch...j pogody!!! :evil:

U mnie dekarz od tygodnia kładzie dachówkę, itd. Efekt - położona dachówka na małym narożniku dachu + rynny, a miało już być skończone!!! :evil:

A przed domem co? BAAGGGNNOOOOOOOOOOOOO!!!!

Umieram z nerwów !!! :evil: :evil: :evil:

Jak skończę dach to wkleję zdjęcia - zapowiada się fajowo!!! Powiesiłem rynny Marley w kolorze miedzi.

Pozdrawiam

Witam Was,

u mnie zaczęli wylewać posadzki (wylewki) :D , teraz tylko do przodu, już się niemogę doczekać, martwi mnie jedno, czy kaski wystarczy, w sumie i tak juz wzięliśmy 270 tys. kredytu.

Do stanu obecnego wydaliśmy ok. 240.000 zł, chyba nieźle, w porównaniu z cenami obecnymi :lol:

Uważm, że całkiem nieźle. :D Odkąd zaczęłaś ceny mocno do góry i ja niestety łapię się na tą zwyżkę. :(

Powodzenia!

Pozdrowionka

Aleksandra

Czekam na uprawomocnienie PnB.

Z wypiekami na twarzy śledzę od wczoraj wasze forum, szkoda że nie znalazłem go wcześniej. Od dwóch miesięcy budujemy z żonką wg. projektu M05a - wariant I, lokalizacja Wiączyń Dolny, kilka kilometrów od Łodzi. Aktualnie mamy skończony stan zero i właśnie "dostaliśmy" materiał na ściany. Zdecydowaliśmy się na bloczki keramzyto-betonowe rozmiar 24x24x49 . Początkowo miał być Ytong potem Max, Porotherm, H+H aż w końcu został keramzyt.

A co do projektu to zrobiliśmy w nim kilka popraweczek. Ściany zewnętrzne (frontowa i od strony ogrodu) zostały przesunięte po 0,5 m każda. Dzięki temu minimalnie zwiększyła się powierzchnia domu (całość ma teraz 220,83 m2 a <1,9m 180m2), zlikwidowaliśmy grill na tarasie a kominek został przeniesiony na środek domu, kotłownia została przeniesiona do pomieszczenia za garażem (miał być ekogroszek więc perspektywa sąsiedztwa kotłowni węglowej z pralnią była mało optymistyczna). Zmiany dotknęły również schody, ścianki działowe (w większości a szczególnie w okolicach łazienki na parterze), okien (absolutnie wszystkich). Acha, zapomniałem dodać że poszerzenie budynku spowodowało podniesienie dachu o 30 cm. dzięki czemu na schodach nie będziemy się walić w głowę.

To tak tylko króciutko i na początek. Jestem w pracy i muszę wracać do domu. Od dziś będę to forum odwiedzał regularnie i mam nadzieję że będę miał też o czym pisać. Chociaż wasza wiedza, a szczególnie "płci pięknej" o budowlance na prawdę wpędza mnie w kompleksy.

Pozdrawiam

Michał.

witam wszystkich nowy sie klania:)

Sluchajcie, jesli chodzi o kierownika to dzisiaj rozmawialem ze znajomym pooowoli kompletuje ekipe i uslyszalem od niego to :

''Ja mam kierownika, ktory bierze 600 PLN ''

po chwili dodal

" za kazdy ukonczony etap budowy"

dodam, ze cena jest z Bydgoszczy, i tutaj jest problem bo koles niby zalatwiony jakos po znajomosci :/ chyba sie w glowkach poprzewracalo co nie?

Ja zamierzam nabyc projekt M05a wariant pierwszy, oczywiscie przerobic delikatnie, co myslicie o zamianie pomieszczen :

lazienka na dole zamiast pomieszczenia gospodarczego (tego z kominem)

Oczywiscie komin przeniesc na sciane salonu i podlaczyc piec grzewczy pod komin z salonu? Lazienka zostanie bez kominka, ale bedzie ogromna :]

Pozdrawiam serdecznie :)

Maciej

Kiedy wreszcie będzie słońce :evil: Mam całe mury zalane :evil: Dzisiaj pojawiły się nadproża, przyjechały stemple. Jutro przyjeżdza więźba - koszt 8 tys.

http://images28.fotosik.pl/23/9a97b4b1000aaf50m.jpg http://images26.fotosik.pl/23/4fca2b31077bc989m.jpg http://images27.fotosik.pl/23/1293ba269cff9fe4m.jpg http://images29.fotosik.pl/23/813c371f5a0623bfm.jpg

witaj Kropeczko

tak przeczytalem o tej wiezbie i az sie zdziwilem :)

wiesz nasze majstry powiedzieli zeby bron Boże nie ciac wiezby wczesniej nim oni

beda gotowi do roboty jej bo inaczej tak powykreca ze szok i ze ciezko wtedy

ale byc moze trzeba tu wychodzic z zalozenia ze ile budow i ekip tylko mysli technicznych

i tokow postepowania - oby tylko efekt koncowy byl odpowiedni :)

u nas dalej nie dzieje sie nic, poza tym ze leje schnie leje schnie leje schnie to nic

takze ciesze sie ze sama budowa scian i w ogole wszystkiego dotychczas

szla w trakcie pieknej pogody bo mozna bylo bez przeszkod wchodzic, ogladac i dogladac

bo jak sobie pomysle ze teraz mialo bym sie tam duzo dziac to sobie nie moge wyobrazic

ilez to razy buty zostaly by wchloniete przez bloto :)

a mamy na prawde pokazne blotko - jak ktos ma ochote na kapiele blotne to zapraszamy hehe

tak przeczytalem o tej wiezbie i az sie zdziwilem :)

wiesz nasze majstry powiedzieli zeby bron Boże nie ciac wiezby wczesniej nim oni beda gotowi do roboty jej bo inaczej tak powykreca ze szok i ze ciezko wtedy ale byc moze trzeba tu wychodzic z zalozenia ze ile budow i ekip tylko mysli technicznych i tokow postepowania - oby tylko efekt koncowy byl odpowiedni :)

:)

A u mnie tok myślenia majstrów był taki:

- drzewo jodłowe z zimowego wyrębu, dobrze wysuszone

- pocięte na więźbę (ponoć wióra maja być sypkie po pocięciu a nie zbite w grudki)

- zaimpregnowane ciśnieniowo

I teraz czeka na montaż na dachu.

To "myśl techniczna" moich majstrów za która nie odpowiadam :) choć zaakceptowałem ją.

Jak jeszcze popada ze dwa dni to dom spłynie mi ze stoku. :((

DEEESZCZUUUU, PRZESTAN DO JASNEJ CHOLERY JUZ PADAC!!!!!!!!!!!!