ashmin 30.09.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Jesli chodzi o fundament, to zamawialiśmy 21 palet bloczków betonowych (72 sztuki na palecie). Cena: 2,03 zł za sztukę (wrzesień 2013). Licząc zgrubnie wyszło 215 bloczków na jedna warstwę (M05aL). Bloczki to tylko cześć kosztów fundamentu. Nie wiem jak będziecie robić stopy fundamentowe (wykop pod stopy szalowany czy nie, itp.). Nasz koszt do stanu zero (z projektem, adaptacją, geodetą, stałą i betonem do zalania fundamentu, zasypką, dysperbitem) bez robocizny (umówiliśmy sie na stan surowy z więźbą) to było 31 tys zl Dziękuje za odpowiedz;) Witam stopy fudamentowe czyli masz na mysli ławy tak? zalewane betonem jeszcze nie wiem czy szalowany o to zapoytam kierownika budowy.a jakie bloczki betonowe uzyles na fundamenty? pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurekj23 30.09.2014 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Dziękuje za odpowiedz;) Witam stopy fudamentowe czyli masz na mysli ławy tak? zalewane betonem jeszcze nie wiem czy szalowany o to zapoytam kierownika budowy.a jakie bloczki betonowe uzyles na fundamenty? pozdrawiam serdecznie No tak stopy czy też ławy fundamentowe. U nas zalane betonem w wykopie zrobionym ręcznie (wcześniej koparko-ładowarką zdejmowaliśmy tylko humus). Bloczki fundamentowe betonowe (wymiary chyba standardowe- niestety nie pamiętam jakie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ashmin 06.10.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 No tak stopy czy też ławy fundamentowe. U nas zalane betonem w wykopie zrobionym ręcznie (wcześniej koparko-ładowarką zdejmowaliśmy tylko humus). Bloczki fundamentowe betonowe (wymiary chyba standardowe- niestety nie pamiętam jakie). Dzięki Wielkie za odpowiedz.pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarbela 22.10.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 (edytowane) hop hop Dostałam zadanie wymyślenia układu w łazience. Wrzucam efekt. To górna łazienka w M05aL. Może ktoś coś by chciał podpowiedzieć... Celem było ustalenie miejsc przyłączy więc niekoniecznie efekt końcowy będzie taki, szafki wstawiłam akurat takie jakie znalazłam w bibliotece, płytki nie wybrane chociaż podoba mi się połączenie drewnopodobnych z bielą Po prawej stronie mamy słup drewniany, stąd te półeczki. Edytowane 22 Października 2014 przez sarbela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
optymistka1719506824 23.10.2014 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Sarbela w jakim programie planowałaś łazienkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarbela 23.10.2014 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 Sarbela w jakim programie planowałaś łazienkę ? Pro 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia18 26.10.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Witam,Ile wynosi calkowity koszt dachu z robocizną w niewielkim M05b? Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia18 26.10.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Dzień dobry, proszę o informację ile Panią dach wyszedł materiał + robocizna. dziś mialam wycenę do niewielkiego M05B i trochę się przeraziłam 80 tyś zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarbela 27.10.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Wydaje mi się, ze dach w naszym M05a jest ciut większy, ale jakieś porównanie będziecie mieli. Za robociznę daliśmy 20 tys. zł (cena "na gotowo" tj. więźba i cały dach z montażem okien, obróbkami i montażem rynien). Wg mnie to nie była niska cena. O rynnach piszę dlatego, że często pojęcie "na gotowo" dla fachowca ma inne znaczenie niż dla klienta. Cena za materiał zależy od wszystkiego rodzaju dachówek, czy dach będzie deskowany czy nie itp. Wieczorem mogę podać koszt materiałów naszego dachu, teraz nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia18 28.10.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 bardzo dziękuję za odpowiedz, jeśli to nie jest problem to faktycznie proszę o podanie kosztu materiałów na dach, tak mniej więcej. W sumie nam robociznę policzyli 22 tyś zł ale szukamy dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika mm1719511751 28.10.2014 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 U nas to wyglądało tak:- robocizna dekarza 11 tyś- materiał na więźbę 7 tyś- deskowanie, więźba (robocizna) 5 tyś- dachówka ok. 20 tyś- okna plus montaż 11 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia18 29.10.2014 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 A gdzie Pani kupowała materiał na wierzbę? Nam wierzbę liczą materiał 11 tyś zł. A możemy dostać namiary do dekarza?:)Byłabym wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia18 29.10.2014 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 a murowanie ścian i położenie stropu jak u Państwa wyszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika mm1719511751 22.11.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Odpowiadam z małym poślizgiem : ) Więźbę mieliśmy robioną w cenie pracy murarzy, w sumie wzięli ok. 46 tyś (postawienie domu, więźba, deskowanie i papowanie).Namiary na dekarza są tutaj, mogę go polecićhttp://www.dekarz.com.pl/firmy-mazowiecki/kryst-bud-jacek-karas/604 Co się dzieje u Was na budowach? jurekj23 elewacja gotowa? Pochwal się : )sarbela łazienki zrobione?Sywia machnij czasami łapką : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurekj23 24.11.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Odpowiadam z małym poślizgiem : ) Więźbę mieliśmy robioną w cenie pracy murarzy, w sumie wzięli ok. 46 tyś (postawienie domu, więźba, deskowanie i papowanie). Namiary na dekarza są tutaj, mogę go polecić http://www.dekarz.com.pl/firmy-mazowiecki/kryst-bud-jacek-karas/604 Co się dzieje u Was na budowach? jurekj23 elewacja gotowa? Pochwal się : ) sarbela łazienki zrobione? Sywia machnij czasami łapką : ) Moniko, no niestety zima przyszła, glazurnikowi się "przedłużyło" a kolega od ogrodzenia czeka na miejsce w lakierni (przęsła i brama będą lakierowane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarbela 25.11.2014 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Do łazienek to jeszcze baardzo daleko, robiłam wstępny projekt tylko po to żeby wiedzieć gdzie będą podejścia. Majstry kończą tynki wewnątrz. I to chyba byłoby na tyle w tym roku. Na wiosnę ogrzewanie, podłogówka, hydraulika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kombalion 02.12.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Witam Wszystkich, Ale tu cisza, czyżby tak niewiele Niewielkich się budowało? Długo nic nie pisałem, podsumuję zatem prace z końcówki 2013 i z tego roku bo sporo się zadziało: - instalacja CO ukończona (wszędzie podłogówka, jedynie w garażu grzejnik i łazienkach drabinki), - poddasze ukończone, ocieplone i zagipsowane (wełna 20+10, lambda 0,34), - drzwi wejściowe zamontowane (Zbydrew, model 22a z naświetlem górnym), - tzw. kotłownia CO ukończona (piec gazowy Buderus GB072-14 kW + zbiornik buforowy Biawar 380/120l + kominek Lechma PL190 Lux 14kW w salonie + (planowane) solary. Zrobione 2 wyjścia na solary - na dach i na zewnątrz na tzw. domku ogrodnika (który dopiero w planie), Piec włączony i już grzeje. Na razie tylko na podtrzymaniu (7st C), ale faktycznie utrzymuje stałą temperaturę we wszystkich pomieszczeniach i uwaga: Od 18 dni spalił 1,5 m3 gazu (sprawdzaliśmy kilka razy, czy licznik działa), - ułożone płytki w pom. gosp i garażu - wreszcie też własny kibelek - elewacja zewnętrzna bez końcowej warstwy koloru, bo to wciąż dylemat (styropian Termonium Fasada 15cm, lambda 0,31) - wentylacja mechaniczna ukończona, wszystko przygotowane do podłączenia rekuperatora na stryszku (przyszły rok), - zrobione odwodnienie rynnowe (w sumie ponad 60mb rur drenarskich - zrobione ogrodzenie z tyłu domu (37mb) proste z siatki i prefabrykowanych murków, - zrobiona podbitka dachowa (w sumie ponad 65m2), drewniana, pozioma Taki telegraficzny skrót, ale wciąż brak czasu. Załączam kilka zdjęć. Najbliższe plany i związane z nimi rozterki: - obudowa kominka, - wybór desek warstwowych do salonu a co za tym idzie schodów, - wybór płytek do korytarza i kuchni, - wybór drzwi wewnętrznych (przynajmniej kolorystyki), - wybór koloru i materiałów do elewacji, - wybór rodzaju ogrodzenia z przodu - mamy ogromny dylemat (żona jest za klinkierem, ja bardziej za piaskowcem lub czymś podobnym, gładkim). Wszystko to na ciągłym braku czasu i budowie oddalonej ponad 300km od obecnego miejsca zamieszkania. Ciężko, ale motywacja i satysfakcja ogromna. Pozdrawiam wszystkich Niewielkich Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurekj23 15.12.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 To już chyba ostatnie zdjęcia w tym roku. Po 16 miesiącach od wbicia pierwszej łopaty mamy już zamknięte ogrodzenie. W sobotę przybyły przęsła, furtki i brama. Na wiosnę zaczynamy zabawę z gipsokartonem, glazurą i takie tam:yes:. [ATTACH=CONFIG]294230[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]294231[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mczajka 27.01.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 hop hop Dostałam zadanie wymyślenia układu w łazience. [ciach] z bielą Po prawej stronie mamy słup drewniany, stąd te półeczki. ... prawie jak moja łazienka ... poszukaj zdjęć ... ja dołożyłem okno nad wanną ... bez problemu weszło między krokwie ... jest jasno i można wietrzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mczajka 27.01.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 No i po jesiennych wichurach poszła woda do łazienki na górze przy kominie. Na wiosnę remoncik mnie czeka. Poszły też ostatnie drzewa skazane na wycinkę. Na wiosnę robimy ogród. 3majcie kciuki. Jak będą fotki do dołączę. Powodzenia dla jeszcze budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts