Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jesli chodzi o fundament, to zamawialiśmy 21 palet bloczków betonowych (72 sztuki na palecie). Cena: 2,03 zł za sztukę (wrzesień 2013). Licząc zgrubnie wyszło 215 bloczków na jedna warstwę (M05aL). Bloczki to tylko cześć kosztów fundamentu. Nie wiem jak będziecie robić stopy fundamentowe (wykop pod stopy szalowany czy nie, itp.). Nasz koszt do stanu zero (z projektem, adaptacją, geodetą, stałą i betonem do zalania fundamentu, zasypką, dysperbitem) bez robocizny (umówiliśmy sie na stan surowy z więźbą) to było 31 tys zl

Dziękuje za odpowiedz;) Witam stopy fudamentowe czyli masz na mysli ławy tak? zalewane betonem jeszcze nie wiem czy szalowany o to zapoytam kierownika budowy.a jakie bloczki betonowe uzyles na fundamenty? pozdrawiam serdecznie

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuje za odpowiedz;) Witam stopy fudamentowe czyli masz na mysli ławy tak? zalewane betonem jeszcze nie wiem czy szalowany o to zapoytam kierownika budowy.a jakie bloczki betonowe uzyles na fundamenty? pozdrawiam serdecznie

No tak stopy czy też ławy fundamentowe. U nas zalane betonem w wykopie zrobionym ręcznie (wcześniej koparko-ładowarką zdejmowaliśmy tylko humus).

Bloczki fundamentowe betonowe (wymiary chyba standardowe- niestety nie pamiętam jakie).

• 3 weeks później...

hop hop :)

Dostałam zadanie wymyślenia układu w łazience. Wrzucam efekt. To górna łazienka w M05aL. Może ktoś coś by chciał podpowiedzieć... Celem było ustalenie miejsc przyłączy więc niekoniecznie efekt końcowy będzie taki, szafki wstawiłam akurat takie jakie znalazłam w bibliotece, płytki nie wybrane chociaż podoba mi się połączenie drewnopodobnych z bielą :)

Po prawej stronie mamy słup drewniany, stąd te półeczki.

łazienka gora3.jpg

łazienka gora2.jpg

łazienka gora.jpg

Edytowane przez sarbela

Wydaje mi się, ze dach w naszym M05a jest ciut większy, ale jakieś porównanie będziecie mieli. Za robociznę daliśmy 20 tys. zł (cena "na gotowo" tj. więźba i cały dach z montażem okien, obróbkami i montażem rynien). Wg mnie to nie była niska cena. O rynnach piszę dlatego, że często pojęcie "na gotowo" dla fachowca ma inne znaczenie niż dla klienta. Cena za materiał zależy od wszystkiego :( rodzaju dachówek, czy dach będzie deskowany czy nie itp. Wieczorem mogę podać koszt materiałów naszego dachu, teraz nie pamiętam.

• 4 weeks później...

Odpowiadam z małym poślizgiem : )

Więźbę mieliśmy robioną w cenie pracy murarzy, w sumie wzięli ok. 46 tyś (postawienie domu, więźba, deskowanie i papowanie).

Namiary na dekarza są tutaj, mogę go polecić

http://www.dekarz.com.pl/firmy-mazowiecki/kryst-bud-jacek-karas/604

Co się dzieje u Was na budowach?

jurekj23 elewacja gotowa? Pochwal się : )

sarbela łazienki zrobione?

Sywia machnij czasami łapką : )

Odpowiadam z małym poślizgiem : )

Więźbę mieliśmy robioną w cenie pracy murarzy, w sumie wzięli ok. 46 tyś (postawienie domu, więźba, deskowanie i papowanie).

Namiary na dekarza są tutaj, mogę go polecić

http://www.dekarz.com.pl/firmy-mazowiecki/kryst-bud-jacek-karas/604

Co się dzieje u Was na budowach?

jurekj23 elewacja gotowa? Pochwal się : )

sarbela łazienki zrobione?

Sywia machnij czasami łapką : )

Moniko, no niestety zima przyszła, glazurnikowi się "przedłużyło" a kolega od ogrodzenia czeka na miejsce w lakierni (przęsła i brama będą lakierowane).

Witam Wszystkich,

Ale tu cisza, czyżby tak niewiele Niewielkich się budowało?

Długo nic nie pisałem, podsumuję zatem prace z końcówki 2013 i z tego roku bo sporo się zadziało:

- instalacja CO ukończona (wszędzie podłogówka, jedynie w garażu grzejnik i łazienkach drabinki),

- poddasze ukończone, ocieplone i zagipsowane (wełna 20+10, lambda 0,34),

- drzwi wejściowe zamontowane (Zbydrew, model 22a z naświetlem górnym),

- tzw. kotłownia CO ukończona (piec gazowy Buderus GB072-14 kW + zbiornik buforowy Biawar 380/120l + kominek Lechma PL190 Lux 14kW w salonie + (planowane) solary.

Zrobione 2 wyjścia na solary - na dach i na zewnątrz na tzw. domku ogrodnika (który dopiero w planie),

Piec włączony i już grzeje. Na razie tylko na podtrzymaniu (7st C), ale faktycznie utrzymuje stałą temperaturę we wszystkich pomieszczeniach i uwaga: Od 18 dni spalił 1,5 m3 gazu (sprawdzaliśmy kilka razy, czy licznik działa),

- ułożone płytki w pom. gosp i garażu - wreszcie też własny kibelek :)

- elewacja zewnętrzna bez końcowej warstwy koloru, bo to wciąż dylemat (styropian Termonium Fasada 15cm, lambda 0,31)

- wentylacja mechaniczna ukończona, wszystko przygotowane do podłączenia rekuperatora na stryszku (przyszły rok),

- zrobione odwodnienie rynnowe (w sumie ponad 60mb rur drenarskich

- zrobione ogrodzenie z tyłu domu (37mb) proste z siatki i prefabrykowanych murków,

- zrobiona podbitka dachowa (w sumie ponad 65m2), drewniana, pozioma

Taki telegraficzny skrót, ale wciąż brak czasu.

Załączam kilka zdjęć.

Najbliższe plany i związane z nimi rozterki:

- obudowa kominka,

- wybór desek warstwowych do salonu a co za tym idzie schodów,

- wybór płytek do korytarza i kuchni,

- wybór drzwi wewnętrznych (przynajmniej kolorystyki),

- wybór koloru i materiałów do elewacji,

- wybór rodzaju ogrodzenia z przodu - mamy ogromny dylemat (żona jest za klinkierem, ja bardziej za piaskowcem lub czymś podobnym, gładkim).

Wszystko to na ciągłym braku czasu i budowie oddalonej ponad 300km od obecnego miejsca zamieszkania.

Ciężko, ale motywacja i satysfakcja ogromna.

Pozdrawiam wszystkich Niewielkich

Andrzej

DSC_0111.jpg

DSC_0117.jpg

DSC_0121.jpg

lato2014 175a.jpg

lato2014 184a.jpg

• 2 weeks później...

To już chyba ostatnie zdjęcia w tym roku. Po 16 miesiącach od wbicia pierwszej łopaty mamy już zamknięte ogrodzenie. W sobotę przybyły przęsła, furtki i brama.

Na wiosnę zaczynamy zabawę z gipsokartonem, glazurą i takie tam:yes:.

[ATTACH=CONFIG]294230[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]294231[/ATTACH]

• 1 month później...
hop hop :)

Dostałam zadanie wymyślenia układu w łazience. [ciach] z bielą :)

Po prawej stronie mamy słup drewniany, stąd te półeczki.

... prawie jak moja łazienka ... poszukaj zdjęć ... ja dołożyłem okno nad wanną ... bez problemu weszło między krokwie ... jest jasno i można wietrzyć