Erol 1 13.10.2007 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 witam ja zacząłem budowę M05 więc mogę podać koszty na stan zero który wczoraj zakończyłem: beton na ławy - 26 m3 x 200 zł. = 5200 zł. bloczki betonowe - 1300 szt. x 3 zł.= 3900 zł. stal 300 kg. - 600 zł. cement, papa, folia - 700 zł. beton na wylanie płyty - 14 m3 x 200 zł. = 2800 zł. z materiałów tyle. do tego trzeba doliczyć koparkę(u mnie wyszło 700 zł.), HDS (3 kursy po 150 zł.), piach (300 zł.) itp. Dzięki. Całkiem niezła kalkulacja. Ale dlaczego na ławy wyszło Ci 26m3 - ja mam szacunkową ilość 18m3? Na jaką głębokośc kopałeś? ------------- Pozdrawiam Erol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guma555 13.10.2007 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 też liczyłem mniej ale u mnie grunt dosyć sypki i trochę się to poszerzyło a nie było szalunków. kopane było tak na 1 m głębokości i 60 cm. szerokości. pozdGP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominika_oli 14.10.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Witam wszystkich "Niewielkich budowlańców" a w szczególności tych, którzy zdecydowali się na budowę Niewielkiego wariant I (M05a). Po długich bojach w końcu w środę będziemy z mężem mieli pozwolenie na budowę i zaczynamy naszą przygodę z budową. W związku z tym ma pytanie: czy ktoś z Wrocławia lub najbliższych okolic zaczął już może budowę Niewielkiego wariant I?? Z chęcią zobaczyłabym na własne oczy jak wygląda to cudo w naturze;> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duma 14.10.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Witam wszystkich "Niewielkich budowlańców" a w szczególności tych, którzy zdecydowali się na budowę Niewielkiego wariant I (M05a). Po długich bojach w końcu w środę będziemy z mężem mieli pozwolenie na budowę i zaczynamy naszą przygodę z budową. W związku z tym ma pytanie: czy ktoś z Wrocławia lub najbliższych okolic zaczął już może budowę Niewielkiego wariant I?? Z chęcią zobaczyłabym na własne oczy jak wygląda to cudo w naturze;> Witam Was Dokładnie kilka dni temu zadałam takie same pytanie na forum. Okazało się, że buduje sie kilka domów M05a i M05al w okolicach Wrocławia. Widzieliśmy już trzy domy. Naprawdę warto, bo stosowane są rózne rozwiazania i zmiany. Ludzie bardzo mili, myślę, ze Wam też pozwolą zobaczyć swoje dzieło. Zajrzyjcie na posty od: MaToJe, L.B., Geretz, JkJ7. Ciesze się, ze będzie nas więcej. My ruszamy na wiosnę. Budujemy M05aL.Pozdrowienia. Marzena i Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominika_oli 15.10.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Dziękuję za odpowiedź będę próbowała się kontaktować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JKJ7 15.10.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Witam po dłuzszej przerwie. Jesteśmy na etapie instalacji co,woda, gaz. Mam pytanie odnoście centralnego ogrzewania. Gdzie dawaliście podłogówkę ?My chcemy dać : wiatrołap, łazienka dół i góra i w kuchni. Najbardziej się zastanawiamy nad grzejnikami w salonie, jak je rozmieścić. W salonie chcemy dać grzejnik kanałowy , a na bocznej ścianie w salonie (obok kuchni) zwykły grzejnik purmo. Jeszcze nie wiem jak w holu? Czy robiliści lub będziecie robić zg. z projektem ? Co z grzejnikiem w salonie obok kominka? Witam!!! Jak miło, że "pionierzy" budowy Niewielkiego zaglądają na to forum Nikt nie odpowiedział na Wasze pytanie, bo większośc budujących jeszcze nie dotarła do tego etapu, a Ci nieliczni są widocznie bardzo zajęci.Dawno nie oglądaliśmy Waszego pięknego domku !!! Prosimy, wklejcie jakieś zdjęcia Niestety nie możemy wkleić zdjęć, bo mamy aparat w naprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 16.10.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 U mnie ekipa nadal na dachu ale dzisiaj wyglądało już tak:http://images6.fotosik.pl/67/5a975f0fe2f3bb1fm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
villemo1656 17.10.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Pedzelito !! Ale duzy ten Twoj dach w porownaniu do M05, ale rownie bardzo ladny !, u nas dzisiaj wlasnie skonczyli "z dachem" wiec bedzie picie. okna maja wstawic do konca tygodnia. Mam nadzieje ze moj aladin wstawi jakies foty. pozdr.! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 17.10.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Pedzelito !! Ale duzy ten Twoj dach w porownaniu do M05, ale rownie bardzo ladny !, u nas dzisiaj wlasnie skonczyli "z dachem" wiec bedzie picie. okna maja wstawic do konca tygodnia. Mam nadzieje ze moj aladin wstawi jakies foty. pozdr.! No właśnie, czekam na te Wasze fotki a tu cisza jak makiem zasiał!!! Myślałem już że zaczęliście od oblewania dachu a wklejanie fotek później. Na szczęście tak nie jest. Czekamy na fotki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 17.10.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 W końcu tu zajrzałam i jak zwykle widzę u wszystkich ogromne postepy Muszę chyba częściej tu bywać Pedzelito jestem pod wrażeniem!!! Ale poleciałeś szybko z robotą! Dachóweczka pierwsza klasa. Aladinki jak zwykle ślicznie!! Bergerak ładne te okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 18.10.2007 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 widze ze wszyscy tesknia za fotkami to wrzucam wiec tak to generalnie wyglada - ladnie co ? my jestesmy zadowoleni i to bardzo z jakosci ale czasowo to daleko od doskonalosci tej naszej ekipie - dodam ze mieli nam wszystko skonczyc do konca sierpnia ale jak to mowia co nas nie zabije to nas wzmocni teraz jak juz Ania napisala czekamy az wstawia okna dachowe a sami walczymy z pospolka - dowieziono dwa liazy i teraz taczka trzeba to wrzucic do srodka pod chudziaka takze roboty niby nie ma a rece mamy do samej ziemii:) http://images33.fotosik.pl/2/1efef98827dcdd6cm.jpg http://images33.fotosik.pl/2/0bd325d7b46a118bm.jpg http://images32.fotosik.pl/2/146623db50fdeda5m.jpg http://images32.fotosik.pl/2/75e9d46b90b1506bm.jpg http://images32.fotosik.pl/2/26f3cdc6e7d8b752m.jpg http://images34.fotosik.pl/2/1500b4e6dc86e7ccm.jpg http://images31.fotosik.pl/2/9ff5e87ee8160008m.jpg http://images31.fotosik.pl/2/c58b8622acc975c2m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
villemo1656 18.10.2007 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 pytanie za 100 pkt! : Co macie pod "chudziakiem"? czy jest tam steropian i folia? jedni mowia ze na pospolke lac beton, a inni, ze dac steropian, folie i dopiero go lac wasze doswiadczenia? dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 18.10.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 kropeczka27 Dziękuję! Zaglądaj tu częściej. aladinki, BRAWO, BRAWO, BRAWO!!! To że coś tam chłopaki przęciągali termin to NIC, macie PIĘKNY dach i o to chodziło. Za dwa dni nie będziecie pamiętać o tych drobnych kłopotach a dach pozostanie super na kilkanaście lat!!! Bardzo mi się podoba!!! Co do wylewek to mój majster optuje za laniem chudziaka na pospółkę. Chudziak w "newralgicznych" miejscach (nad miejscami w których jest ponad 1m nasypanej ziemi) wzmocniony siatką drucianą, potem folia, styropian i wylewka właściwa. Chyba wie co mówi. A u mnie dzisiaj było tak: http://images6.fotosik.pl/68/93f0ac8fc44b2623m.jpg http://images6.fotosik.pl/68/3d7c9db50f9f3d2dm.jpg Dzisiaj mieli kończyć ale deszcz chyba im to uniemożliwił. Nie wiem, dowiem sie jak pojadę po pracy na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominika_oli 22.10.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Jak się patrzę naa te zaawansowane budowy...ach marzenie!!!My dziś jesteśmy umówieni z radiestetą-będzie nam szukał wody, we wtorek będziemy zabijać studnię, w środę geodeta tyczy nam dom, w czwartek koparka i kopanie fundamentów....uffffff a to dopiero początek.Chcielibyśmy w tym roku postawić stan zero....mam nadzieję, że się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 22.10.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 no to faktycznie początek ale zobaczycie jak szybko pojdzie a u nas mega gafa ekipy przede wszystkim ale nasza tez - nie zadbalismy o zmierzenie okazalo sie ze poziom zero w domku bedzie na tyle wysoko ze aby miec parapety na wysokosci 85cm nad tym co na gotowo to brakuje nam w otworach okiennych jakies 10-12cm !! ( po prostu o tyle na nie wchodzimy ) po prostu szef ekipy jak wyznaczal okna to sugerowal sie tym zeby nam nie weszly za bardzo pod poziom krokwii - nie wiem jak on na to patrzyl skoro tam duuuuzo brakuje no i suma suma wyszlo ze otwory okienne ( na szczescie przewidziane byly rolety nadstawne ) sa odpowiedniej wysokosci ( 170cm ) ale samo usytuowanie tych otworow jest za nisko mielismy przez weekend wielka burze mozgow - miedzy soba co z tym fantem robic i z samym wykonawca !! rozwazalismy obnizanie poziomu zero do minimum - kosztem cienszego chudziaka cienszego ocieplenia na chudziaku itp oraz pojscia w gore czyli wykucia nadprozy i podniesienia ich wyzej dzisiaj jednak po wyliczeniach kosztu tych rolet ( 3,5-3,6 tys. za zwykle rolety nie jakies antywlamaniowe ) podjelismy decyzje ze zamiast rolet zrobimy moze jakies lepsze okna ( np. 6cio komorowe ) a od wewnatrz damy sobie roletki z materialu jak to nasz kolega powiedzial - takie rolety dla zlodzieja to jak karton:) a na tak drogie firanki go nie stac hehe no i wyszlo ze wstawiamy okna o wysokosci 1,50m ( generalnie jest to chyba 1465mm ) w kolorze z dwoch stron ( jaki jeszcze nie wiemy ) jestesmy na etapie wycen - dzisiaj dwie : 5890 zl - profil Rehau, okucia sibiegienia 5 komor 5810 zl - profil Gealan, okucia Roto NT ( to mi sie najbardziej podoba:) ) szesc komor okna : 565x1435 – 1 szt. ( gospodarcze ) 865x1435 – 2 szt. ( kuchnia ) 1165x1435 – 2 szt.( jadalnia i gabinecik ) 1165x535 – 1 szt. ( garaz ) tarasowe : 2650x2195 – 1 szt. ( 3 skrzydla - jedno stałe i dwa otwierane do srodka z ruchomym slupkiem ) teraz jeszcze sie wybieramy do sasiedniej miejscowosci do oknoplastu po wycene ale sadze ze ten gealan wygra bo moze sie jeszcze jakis rabat po malej znajomosci dostanie i kto wie czy bramy garazowej tez sie tam nie wezmie ale do tego jeszcze brakuje troche czasu i kilku tys. takze mozna bylo naciskac na ekipe aby na swoj koszt robili teraz porzadek z poziomami ( na szczescie drzwi wchodza bez problemu - 210cm ) ale z jednej stron koszt rolet olbrzymii - sam nie wiem na co liczylismy hehe a z drugiej strony boimy sie troche czy wywalenie tylu nadprozy nie spowodowaloby jakiegos uszczerbku dla konstrukcji - ciezar juz duzy jest bo i wiezba i dachowka ( ponad 10 ton ) juz jest nad stropem takze tym razem wygral zdrowy rozsadek i portfel ale na przyszlosc musimy sie pilnowac z kazda pierdola pozdrawiamy z placu boju aha i nasza kochana brrr ekipa hehe powiedziala ze przyjda konczyc nam po 01.11 ale przynajmniej wyegzekfujemy od nich ze za ta wpadke i opoznienia maja nam zrobic wylewke chudziaka gratis ( czyli 1000zl zostanie w kieszeni - oby ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guma555 23.10.2007 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 witammam pytanie czy ktoś robił dach z blachodachówki. jeżeli tak to jakie koszty wyszły. cały czas rozważam czy dawać blachę czy dachówkę ( chodzi oczywiście o kasę). u mnie wyliczenie przy blachodachówce (pruszyński KRON) wyszło około 40 tys. zł. (w tym więźba, pokrycie, rynny, wszystkie okna, robocizna). czy ktoś ma wyliczenie ile wychodzi przy dachówce cementowej brassa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 23.10.2007 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 witaj nie powiem Ci dokladnie ile wyjdzie braasa ale u nas euronitu weszlo okolo 2300 sztukkupowane byly po okolo 2,15/szt a teraz sa w okolicach 2,74-3,15/szt ( ta ostatnia cena to katalogowa )takze mozesz sobie porownac i zastosowac cene braasa ktory ma chyba zblizona wielkoscpozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 23.10.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 no i mamy wycene z oknoplastu profil orion plus na te same okienka z tym ze z dodatkiem niskiego progu i wyszlo 7900 takze dzisiaj idziemy klepac profil gealan i rotoNT przy czym 6 komor i profil polokragly oraz 3 skrzydlo tarasowe stale ale w typowym skrzydle a nie ramie - zeby jednakowo calosc wygladala dodatkowo lepsze klamki ( taki styl starego, matowego zlota ) calosc powinna wyniesc okolo 6220zl dzisiaj tez pierwsze ceny bram : horrmann EPU 40 42/20 - 3291zl ( rozmiar szer/wys 2,625m/2,125m ) wisniowski UniPro - 3702zl ( rozmiar szer/wys 2,60m/2,25m ) do tego montaz 340zl jutro otrzymamy jeszcze wycene bramy z Torsystem Butzbach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guma555 23.10.2007 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 dzięki, ale bardziej interesuje mnie czy ktoś ma wyliczone wszystkie koszty dachu z dachówki (dachówki + akcesoria (gąsiory, uszczeliki itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 23.10.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 hmmm wkrotce Ci to podam bo teraz dokladnie nie pamietam ale mam tez dokladna ilosc gasiorow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts