Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

ja zacząłem budowę M05 więc mogę podać koszty na stan zero który wczoraj zakończyłem:

beton na ławy - 26 m3 x 200 zł. = 5200 zł.

bloczki betonowe - 1300 szt. x 3 zł.= 3900 zł.

stal 300 kg. - 600 zł.

cement, papa, folia - 700 zł.

beton na wylanie płyty - 14 m3 x 200 zł. = 2800 zł.

z materiałów tyle. do tego trzeba doliczyć koparkę(u mnie wyszło 700 zł.), HDS (3 kursy po 150 zł.), piach (300 zł.) itp.

Dzięki. Całkiem niezła kalkulacja. Ale dlaczego na ławy wyszło Ci 26m3 - ja mam szacunkową ilość 18m3? Na jaką głębokośc kopałeś?

-------------

Pozdrawiam

Erol

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich "Niewielkich budowlańców" a w szczególności tych, którzy zdecydowali się na budowę Niewielkiego wariant I (M05a). Po długich bojach w końcu w środę będziemy z mężem mieli pozwolenie na budowę i zaczynamy naszą przygodę z budową. W związku z tym ma pytanie: czy ktoś z Wrocławia lub najbliższych okolic zaczął już może budowę Niewielkiego wariant I?? Z chęcią zobaczyłabym na własne oczy jak wygląda to cudo w naturze;>

Witam wszystkich "Niewielkich budowlańców" a w szczególności tych, którzy zdecydowali się na budowę Niewielkiego wariant I (M05a). Po długich bojach w końcu w środę będziemy z mężem mieli pozwolenie na budowę i zaczynamy naszą przygodę z budową. W związku z tym ma pytanie: czy ktoś z Wrocławia lub najbliższych okolic zaczął już może budowę Niewielkiego wariant I?? Z chęcią zobaczyłabym na własne oczy jak wygląda to cudo w naturze;>

Witam Was Dokładnie kilka dni temu zadałam takie same pytanie na forum. Okazało się, że buduje sie kilka domów M05a i M05al w okolicach Wrocławia. Widzieliśmy już trzy domy. Naprawdę warto, bo stosowane są rózne rozwiazania i zmiany. Ludzie bardzo mili, myślę, ze Wam też pozwolą zobaczyć swoje dzieło. Zajrzyjcie na posty od: MaToJe, L.B., Geretz, JkJ7. Ciesze się, ze będzie nas więcej. My ruszamy na wiosnę. Budujemy M05aL.Pozdrowienia. Marzena i Zbyszek

Witam po dłuzszej przerwie. Jesteśmy na etapie instalacji co,woda, gaz.

Mam pytanie odnoście centralnego ogrzewania. Gdzie dawaliście podłogówkę ?My chcemy dać : wiatrołap, łazienka dół i góra i w kuchni.

Najbardziej się zastanawiamy nad grzejnikami w salonie, jak je rozmieścić. W salonie chcemy dać grzejnik kanałowy , a na bocznej ścianie w salonie (obok kuchni) zwykły grzejnik purmo. Jeszcze nie wiem jak w holu? Czy robiliści lub będziecie robić zg. z projektem ? Co z grzejnikiem w salonie obok kominka?

Witam!!! Jak miło, że "pionierzy" budowy Niewielkiego zaglądają na to forum :D :D :D

Nikt nie odpowiedział na Wasze pytanie, bo większośc budujących jeszcze nie dotarła do tego etapu, a Ci nieliczni są widocznie bardzo zajęci.Dawno nie oglądaliśmy Waszego pięknego domku !!! Prosimy, wklejcie jakieś zdjęcia :roll: :o

Niestety nie możemy wkleić zdjęć, bo mamy aparat w naprawie :cry:

Pedzelito !!

Ale duzy ten Twoj dach :) w porownaniu do M05, ale rownie bardzo ladny !,

u nas dzisiaj wlasnie skonczyli "z dachem" wiec bedzie picie. okna maja wstawic do konca tygodnia. Mam nadzieje ze moj aladin :) wstawi jakies foty. pozdr.!

:)

No właśnie, czekam na te Wasze fotki a tu cisza jak makiem zasiał!!! Myślałem już że zaczęliście od oblewania dachu a wklejanie fotek później. ;) Na szczęście tak nie jest. :lol: Czekamy na fotki!!!

W końcu tu zajrzałam i jak zwykle widzę u wszystkich ogromne postepy :) Muszę chyba częściej tu bywać :)

Pedzelito jestem pod wrażeniem!!! Ale poleciałeś szybko z robotą! Dachóweczka pierwsza klasa.

Aladinki jak zwykle ślicznie!!

Bergerak ładne te okna :)

widze ze wszyscy tesknia za fotkami to wrzucam :)

wiec tak to generalnie wyglada - ladnie co ?:)

my jestesmy zadowoleni i to bardzo z jakosci ale czasowo to daleko od doskonalosci

tej naszej ekipie - dodam ze mieli nam wszystko skonczyc do konca sierpnia

ale jak to mowia co nas nie zabije to nas wzmocni

teraz jak juz Ania napisala czekamy az wstawia okna dachowe

a sami walczymy z pospolka - dowieziono dwa liazy i teraz taczka trzeba to wrzucic

do srodka pod chudziaka takze roboty niby nie ma a rece mamy do samej ziemii:)

http://images33.fotosik.pl/2/1efef98827dcdd6cm.jpg http://images33.fotosik.pl/2/0bd325d7b46a118bm.jpg http://images32.fotosik.pl/2/146623db50fdeda5m.jpg http://images32.fotosik.pl/2/75e9d46b90b1506bm.jpg

http://images32.fotosik.pl/2/26f3cdc6e7d8b752m.jpg http://images34.fotosik.pl/2/1500b4e6dc86e7ccm.jpg http://images31.fotosik.pl/2/9ff5e87ee8160008m.jpg http://images31.fotosik.pl/2/c58b8622acc975c2m.jpg

kropeczka27 Dziękuję! :p Zaglądaj tu częściej.

aladinki, BRAWO, BRAWO, BRAWO!!!

To że coś tam chłopaki przęciągali termin to NIC, macie PIĘKNY dach i o to chodziło. Za dwa dni nie będziecie pamiętać o tych drobnych kłopotach a dach pozostanie super na kilkanaście lat!!! Bardzo mi się podoba!!!

Co do wylewek to mój majster optuje za laniem chudziaka na pospółkę. Chudziak w "newralgicznych" miejscach (nad miejscami w których jest ponad 1m nasypanej ziemi) wzmocniony siatką drucianą, potem folia, styropian i wylewka właściwa. Chyba wie co mówi. :)

A u mnie dzisiaj było tak:

http://images6.fotosik.pl/68/93f0ac8fc44b2623m.jpg http://images6.fotosik.pl/68/3d7c9db50f9f3d2dm.jpg

Dzisiaj mieli kończyć ale deszcz chyba im to uniemożliwił. Nie wiem, dowiem sie jak pojadę po pracy na budowę.

Jak się patrzę naa te zaawansowane budowy...ach marzenie!!!My dziś jesteśmy umówieni z radiestetą-będzie nam szukał wody, we wtorek będziemy zabijać studnię, w środę geodeta tyczy nam dom, w czwartek koparka i kopanie fundamentów....uffffff a to dopiero początek.Chcielibyśmy w tym roku postawić stan zero....mam nadzieję, że się uda

no to faktycznie początek ale zobaczycie jak szybko pojdzie

a u nas mega gafa ekipy przede wszystkim ale nasza tez - nie zadbalismy o zmierzenie :(

okazalo sie ze poziom zero w domku bedzie na tyle wysoko ze aby miec parapety

na wysokosci 85cm nad tym co na gotowo to brakuje nam w otworach

okiennych jakies 10-12cm !! ( po prostu o tyle na nie wchodzimy :( )

po prostu szef ekipy jak wyznaczal okna to sugerowal sie tym zeby nam nie weszly

za bardzo pod poziom krokwii - nie wiem jak on na to patrzyl skoro tam duuuuzo brakuje

no i suma suma wyszlo ze otwory okienne ( na szczescie przewidziane byly rolety nadstawne )

sa odpowiedniej wysokosci ( 170cm ) ale

samo usytuowanie tych otworow jest za nisko

mielismy przez weekend wielka burze mozgow - miedzy soba co z tym fantem robic i z samym wykonawca !!

rozwazalismy obnizanie poziomu zero do minimum - kosztem cienszego chudziaka cienszego ocieplenia na chudziaku itp

oraz pojscia w gore czyli wykucia nadprozy i podniesienia ich wyzej

dzisiaj jednak po wyliczeniach kosztu tych rolet ( 3,5-3,6 tys. za zwykle rolety

nie jakies antywlamaniowe :) ) podjelismy decyzje

ze zamiast rolet zrobimy moze jakies lepsze okna ( np. 6cio komorowe )

a od wewnatrz damy sobie roletki z materialu

jak to nasz kolega powiedzial - takie rolety dla zlodzieja to jak karton:) a na tak drogie firanki go nie stac hehe

no i wyszlo ze wstawiamy okna o wysokosci 1,50m ( generalnie jest to chyba 1465mm ) w kolorze z dwoch stron ( jaki jeszcze nie wiemy )

jestesmy na etapie wycen - dzisiaj dwie :

5890 zl - profil Rehau, okucia sibiegienia 5 komor

5810 zl - profil Gealan, okucia Roto NT ( to mi sie najbardziej podoba:) ) szesc komor

okna :

565x1435 – 1 szt. ( gospodarcze )

865x1435 – 2 szt. ( kuchnia )

1165x1435 – 2 szt.( jadalnia i gabinecik )

1165x535 – 1 szt. ( garaz )

tarasowe :

2650x2195 – 1 szt. ( 3 skrzydla - jedno stałe i dwa otwierane do srodka z ruchomym slupkiem )

teraz jeszcze sie wybieramy do sasiedniej miejscowosci do oknoplastu po

wycene ale sadze ze ten gealan wygra bo moze sie jeszcze jakis rabat po malej znajomosci dostanie i kto wie czy bramy garazowej tez sie tam nie wezmie

ale do tego jeszcze brakuje troche czasu i kilku tys. :)

takze mozna bylo naciskac na ekipe aby na swoj koszt robili teraz porzadek z poziomami ( na szczescie drzwi wchodza bez problemu - 210cm )

ale z jednej stron koszt rolet olbrzymii - sam nie wiem na co liczylismy hehe

a z drugiej strony boimy sie troche czy wywalenie tylu nadprozy nie spowodowaloby

jakiegos uszczerbku dla konstrukcji - ciezar juz duzy jest bo i wiezba i dachowka ( ponad 10 ton )

juz jest nad stropem

takze tym razem wygral zdrowy rozsadek i portfel ale na przyszlosc musimy sie pilnowac z kazda pierdola :)

pozdrawiamy z placu boju

aha i nasza kochana brrr ekipa hehe powiedziala ze przyjda konczyc

nam po 01.11 ale przynajmniej wyegzekfujemy od nich ze za ta wpadke

i opoznienia maja nam zrobic wylewke chudziaka gratis ( czyli 1000zl zostanie w kieszeni - oby )

witam

mam pytanie czy ktoś robił dach z blachodachówki. jeżeli tak to jakie koszty wyszły. cały czas rozważam czy dawać blachę czy dachówkę ( chodzi oczywiście o kasę). u mnie wyliczenie przy blachodachówce (pruszyński KRON) wyszło około 40 tys. zł. (w tym więźba, pokrycie, rynny, wszystkie okna, robocizna). czy ktoś ma wyliczenie ile wychodzi przy dachówce cementowej brassa.

no i mamy wycene z oknoplastu profil orion plus na te same okienka z tym ze z dodatkiem niskiego progu

i wyszlo 7900 :(

takze dzisiaj idziemy klepac profil gealan i rotoNT :)

przy czym 6 komor i profil polokragly oraz 3 skrzydlo tarasowe stale

ale w typowym skrzydle a nie ramie - zeby jednakowo calosc wygladala

dodatkowo lepsze klamki ( taki styl starego, matowego zlota )

calosc powinna wyniesc okolo 6220zl

dzisiaj tez pierwsze ceny bram :

horrmann EPU 40 42/20 - 3291zl ( rozmiar szer/wys 2,625m/2,125m )

wisniowski UniPro - 3702zl ( rozmiar szer/wys 2,60m/2,25m )

do tego montaz 340zl

jutro otrzymamy jeszcze wycene bramy z Torsystem Butzbach