Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

aladin07, powiedz mi proszę jak jest naprawdę z tym poddaszem w Niewielkim. Czy faktyczne jest tak mało miejsca w pokojach, że trzeba podnieść scianę kolankową. I jeśli tak to o ile. Mam z tym problem. A różne są opinie na forum na ten temat. Jedni są za podniesieniem inni z kolei przeciw.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no Pedzelito trzeba trzeba pilnowac - nie wiem czy pamietasz jak poprosilem jedna z kolezanek Niewielkich,

ktora pisala posty na dzien dobry i dobranoc, a jak sie jeszcze dalo to na dobre popoludnie:)

oczywiscie nie bylo w tym nic wartosciowego ( bez urazy dla kogokolwiek ),

a teraz jak buduje i moglaby sie dzielic doswiadczeniami to milczy, a ile tych dziendoberkow

zostalo w watku i badz co badz je zasmieca to juz tylko ona wie

Masz rację, czasem ludzie za ostro reagują na podpowiedź bardziej doświadczonego forumowicza.

Pedzelito,

Absolutnie nie czuję się urażona, wręcz przeciwnie dobrze, że ktoś pilnuje porządku. Bo jak mówi Leszek z filmu "Daleko od szosy", który zresztą bardzo lubię "PORZĄDEK MUSI BYĆ!". Jestem tu nowa, a człowiek uczy się całe życie.

A ta reakcja jest wzorcowa. ;) Dzięki Mróweczka74.

ale wiesz jak juz bedziesz na etapie moim i Pedzelita :) to tak jak my bedziesz zazdroscic tym co to maja juz problem z wyborem plytek do lazienki, mebli do kuchni itp. taka to juz kolej rzeczy pozniej bedziemy zazdroscic tym co maja juz ladny ogrod i tak w kolko cos sie komus bedzie zazdroscic :)

Święte słowa!!! Non-stop za kimś gonię. :) Marzę aby być na jego etapie. :)

Pedzelito,

Absolutnie nie czuję się urażona, wręcz przeciwnie dobrze, że ktoś pilnuje porządku. Bo jak mówi Leszek z filmu "Daleko od szosy", który zresztą bardzo lubię "PORZĄDEK MUSI BYĆ!". Jestem tu nowa, a człowiek uczy się całe życie.

Duma,

co do zmian, to mamy zamiar takowe wprowadzić. Po pierwsze to podniesiemy ścianę kolankową. Poddasze zostanie bez zmian. Pokój dzienny mamy zamiar powiększyć kosztem małej łazienki. Łazienkę z kolei chcemy przenieść w miejsce pomieszczenia gospodarczego i zrobić tzw. pokój kąpielowy. Między pokojem dziennym a gabinetem będzie tylko WC. Pomieszczenie gospodarcze zaś przeniesiemy na prawą stronę garażu. Garaż będzie na jeden samochód. No i oczywiście trochę powiększymy kuchnię przesuwając ścianę o jakieś 60 - 70 cm w stronę salonu. Te wszystkie zmiany to oczywiście plany, nie wiem jak zareaguje projektant, który będzie nam robił adaptację :wink: .

aladin07

dzięki za miłe słowa, choć przyznam się Wam szczerze, że papierologia związana z budową nie jest mi obca.

Bywałam już na tym forum wcześniej oczywiście jako czytający, gdyż miałam dość zaawansowane plany związane z budową domu D23 z wykuszami. Niestety czasem bywa tak, że życie samo decyduje za nas, kreśląc nasz los i my nie mamy na to wpływu. Był to ciężki okres w moim życiu. MOże kiedyś Wam o tym opowiem. Ale na szczęcie mam już to za sobą i teraz będę mogła realizować się jako przyszły inwestor wymarzonego domku. :)

Prawdę mówiąc, to trochę Wam zazdroszczę, że jesteście na pewnych już etapach budowy i możecie podziwiać dzieło, które powstaje.

Myślimy bardzo podobnie. Niestety my musimy zachować garaż na 2 samochody. Salon tez powiekszamy kosztem łazienki. Zostawiamy tylko miejce na kabine prysznicową, sedes i małą umywalkę. Ale mimo to jak ustawicie meble w salonie? Trzeba wygospodarować kacik :kominek, wypoczynek, telewizor. Jakos trudno to zaplanować.Chyba, ze łamiąc zasady feng shui postawicie wypoczynek tyłem do wejscia-też tak mozna, ale wolałabym inaczej. Pamietaj, ze część salonu to duże drzwi tarasowe. Właśnie teraz jest czas na zmian projektowe -przesunać drzwi, okno? Z czegos zrezygnować? Mamy cały czas z tym problem. Bardzo chciałabym wejść do wykończoinego M05 al i przyjrzeć się mozliwościom.... Może juz niedługo sie uda.... Pozdrawiam

Moja koncepcja jest następująca: wydłużyć o jakiś dobry metr ściankę dzielącą hol i pokój dzienny, kominek pozostawić w miejscu pierwotnym, zlikwidować pojedyncze okno tarasowe i przenieść je w miejsce, gdzie znajduje się okno łazienkowe. To tak na gorąco, myśle że do czasu adaptacji jeszcze coś się "urodzi" :wink:

No niestety, coś kosztem czegoś. Inaczej się nie da.

Witam! Widzę że wszyscy są bardzo zapracowani przy budowie swoich wymarzonych "Niewielkich" domków. Zazdroszczę tym, którzy nadchodzące święta spędzą już przy cieplutkim kominku.

Moje zaawansowanie robót jest następujące:

- zamontowane okna,

- zamontowane dzwi wejściowe

- ścianki działowe parteru - 100%

- ścianki działowe poddasza - około 70%

- zamontowany kominek (na surowo)

- zamontowane prowizoryczne dzwi garażowe ("segmentówka" Wiśniowskiego jest zamówiona)

Obecnie jestem na etapie ocieplania poddasza między krokwiami wełną URSA DF40 gr.15cm.

Ja również wprowadziłem trochę zmian w rozmieszczeniu ścianek działowych:

- powiekszyłem hol na poddaszu kosztem łazienki, która i tak jest wystarczająco duża (1,8 x 4,1m)

- w wygosopdarowanym miejscu będzie szafa wbudowana (przy kominie)

- stryszek za ściankami klatki schodowej z wejściem (niestety) przez pokój

- ścianki działowe zew. będą miały docelowo wysokość około 90cm (4 siporex-y) i będą odsunięte od ścianki kolankowej o 50cm, sama ścianka kolankowa ma wys. około 32 cm od poz. stropu

- luksfery białe satynowe w ściankach na spoczniku schodów w celu polepszenia doświetlenia schodów.

Pozdrawiam:

A fotki są tutaj:

http://wojciechdziopek.fotosik.pl/albumy/237653.html

aladin07 napisał:

no Pedzelito trzeba trzeba pilnowac - nie wiem czy pamietasz jak poprosilem jedna z kolezanek Niewielkich,

ktora pisala posty na dzien dobry i dobranoc, a jak sie jeszcze dalo to na dobre popoludnie:)

a teraz jak buduje i moglaby sie dzielic doswiadczeniami to milczy, a ile tych dziendoberkow

Masz rację, czasem ludzie za ostro reagują na podpowiedź bardziej doświadczonego forumowicza.

tutaj Pedzelito chyba nie do konca sie zrozumielismy bo chodzilo mi o to ze jak nie bylo o czym

pisac to powstawaly bezsensowne posty, a jak sadze teraz w trakcie budowy

mialaby material na wiele opowiesci, pytan to cisza bo nie sadze ze jest

to kwestia obrazenia sie :) tylko taki slomiany zapal bardziej

ale moze sie myle hehe

wazne ze my dzialamy i oby nas wszystkich dzialajacych i dzielacych sie bylo

jak najwiecej bo wtedy mamy mozliwosc uczenia sie na czyichs bledach

i najnormalniej w swiecie sensownej wymianie doswiadczen

Mróweczka74 tutaj jesli chodzi o ta scianke kolankowa to zdania masz racje sa podzielone jak cholerka :)

no ale coz to jak wyzszosc jednych swiat nad drugimi - pewnie stuprocentowo

odpowiadajacej wszystkim koncepcji nie bedzie

w kazdym razie jesli chodzi o moje subiektywne odczucia to podwyzszanie tej scianki o wiecej niz

2 pustaki/bloczki czy jak zwal tak zwal, bez jednoczesnego wydluzenia krokwii

lub tez zmiany nieco kata dachu zeby zakryc okapem elewacje bardzo psuje

sam zewnetrzny design tego pieknego budynku ( ale jak wspomnialem to moje

subiektywne odczucia )

co do wielkosci to my budujemy M05 czyli mniejsza wersje i to podniesienie na

pewno w mily sposob powiekszylo kubature pomieszczen i o ile w pokojach to moze

dramatu by nie bylo o tyle lazienka na pewno w naszym wydaniu zyskala bardzo duzo

jest pod tymi skosami dosyc nisko i dojdzie jeszcze podloga z 10cm takze tutaj

jak najbardziej jest to wskazane podobnie jak przy montazu okna dachowego

lazienkowego - ciezko jest dac je wysoko i dla jakotakiego komfortu tez podwyzszenie sciany kolankowej daje swoje

my podnieslismy scianke tylko o jeden bloczek i to wg mnie starcza

w naszym dzienniku znajdziesz troche :) zdjec i mozesz sobie to sama wymierzyc

jeden bloczek to 25cm wysokosci - pomnoz przez ilosc bloczkow to wyjdzie Ci

wysokosc scianki ( no minus 10cm na wykonczenie )

dodam ze umiejscowilismy scianki w takich odleglosciach od obrysu budynku jak

to bylo w projekcie

aha przy braku scianki kolankowej problematyczne moglby byc grzejniki pod oknami w pokojach

po prostu wychodzi tam teraz jakies 85-90cm wiec na gotowo okolo 75-80cm

takze powinny wejsc teraz spokojnie grzejniki 50cm wysokosci

a bez tej scianki trzeba by bylo kombinowac sciane w innym miejscu albo jakies

strasznie szerokie i np.25-30cm wysokie grzejniki - ciezko by bylo odpowiednia moc uzyskac :)

no i niektorzy mowili ze przy schodach mozna by bylo glowa walic w skosny sufit:)

szczerze to mam 1,83m wzrostu i wg mnie strasznie trzeba by bylo sie o to starac

ale moze w M05A jest to jakos inaczej rozwiazane i dlatego takie odczucia

no mam nadzieje ze choc troche pomoglem :)

pozdrowka

aladin07 napisał:

tutaj Pedzelito chyba nie do konca sie zrozumielismy

Zrozumiałem, zrozumiałem. Z tego co pamiętam to była jakaś nerwowa atmosfera wtedy się wywiązała a to że "dzieńdoberki" zaśmiecaja to nie ma dwóch zdań.

U mnie działówki budują, dzisiaj była przerwa i od jutra mają robić już "na maxa". Mówią że skończą do końca tygodnia i pożegnam moją ulubioną ekipę. :cry:

aladin07, wielkie dzięki za szczegółowe wyjaśnienia co do ścianki kolankowej. Myślę, że pomogą mi one w podjęciu właściwej decyzji.

Wkleiłabym projekt Niewielkiego, by pokazać Wam moje przemyślenia co do zmian w projekcie, lecz nie wiem jeszcze jak to zrobić :-? . Może jakaś podpowiedź? Pedzelito co ty na to? Możesz biednej nowicjuszce pomóc w tej kwiestii? :wink:

Witam Niewielkich!

Ponieważ z przyczyn technicznych nie mogę wkleić zdjęć, z budowy to piszę jakie zmiany wprowadziłem do swojego domu:

- częściowe podpiwniczenie - pod kuchnią, korytarzem, obecną łazienką (przeniesiona kotłownia do piwnicy kocioł na gaz)

- powiększony salon kosztem łazienki (jest w tym miejscu tylko ubikacja)

- łazienka w miejscu kotłowni wyszła o wiele większa niż w projekcie

- powiększony pokój (sypialnia na parterze) kosztem tarasu, przesunięcie sciany o

0,6 m

- schody na górę przestrzenne drewniane

- schowek na narzędzia ogrodnicze połączony razem z garażem i zlikwidowałem

drzwi do ogrodu

- drzwi garażowe podzielone na dwa wjazdy (przykre doświadczenie z jednymi

szerokimi drzwiami garażowymi)

W najbliższym czasie postaram się wkleić zdjęcia z opisywnymi zmianami już po pracach wykończeniowych.

Irek Mo5aL

Wkleiłabym projekt Niewielkiego, by pokazać Wam moje przemyślenia co do zmian w projekcie, lecz nie wiem jeszcze jak to zrobić :-? . Może jakaś podpowiedź? Pedzelito co ty na to? Możesz biednej nowicjuszce pomóc w tej kwiestii? :wink:

Oczywiście że mogę choć "na tacy" nie podam. Ogólnie chodzi o to żeby "gdzieś w necie" wygenerować skrót do twojego zdjęcia i wkleić go do postu. Tutaj jest wsio: http://forum.muratordom.pl/kto-mnie-nauczy-wklejania-zdjec,t30921.htm?highlight=wklejanie

Tak jak pisał aladin też korzystam z fotosika - jest do tego bardzo dobry. Instalujesz taki malutki programik i potem niemalże intuicyjnie generujesz ten skrót, na http://www.fotosik.pl jest też instrukcja.

A co do mojej budowy to muszę Wam napisać że Pan Zygmunt z ekipą ZWARIOWALI!!!!!!!!!

W 3 (trzy) osoby, w jeden dzień zrobili prawie wszystkie ścianki działowe na parterze. To coś co mi się w głowie nie mieści a jak dodam że Pan Zygmunt pokazał w jednym miejscu geniusz budowlany to w ogóle szok!!! To już przedostatni dzień tej ekipy na mojej budowie ale ja już za nimi tęsknię!!! :-?

Oczywiście zapraszam do dziennika - jest tam wiele nowych fotek.

Pozdrawiam,

Pedzelito

a ja dzisiaj bylem na "konkurencyjnej" budowie naszego Pana Wladka :)

bo dzwonil kiedy sie rozliczamy itp;)

powiedzial ze w poniedzialek - wtorek przyjda nam ten wklad w kominie wyjmowac

a do wkladania chyba wezmiemy jednak zduna bo Pan wladek stwierdzil ze nigdy

takiej operacji nie robil i wolalby

to oddac w rece kogos znajacego temat - moze to i dobre wyjscie

tylko czy ten nasz zdun znajdzie teraz chocby garsc czasu to juz pytanie

z innej beczki i bez odpowiedzi poki co

w kazdym razie zaczalem dzisiaj gadke z Panem Wladkiem o ocieplenie poddasza i

regipsy na poddaszu

caly czas gadka byla ze "jakbysmy wam robili to 30-35zl za metr, ale na razie nie ma czasu"

wiec generalnie zawolali mniej niz Ci ktorzy nam wyceniali wczesniej ( tamci 40zl )

takze kazalem sie Wladkowi zastanowic i dac znac

a w miedzyczasie aladinowa musi go o tym przekonac - ma dziewczyna dar przekonywania

to moze i tym razem pozytywnie na niego wplynie :)

w koncu zuch dziewczyna :)

jak cos to by nam to w lutym czy marcu zrobili i byloby super

no ale zobaczymy moze w ciagu tygodnia cos sie wyjasni

Jak planujecie ocieplić strop za zew. ściankami działowymi? Czy tak jak na powierzchni mieszkalnej (wg proj. 4cm styropian + 4 cm wylewka)? Obecnie docieplam osobiście dach wełną 15cm i jeśli mi jej zostanie (zakupiłem 200m2) to myślę ją ułożyć pomiędzy ściankami działowymi zewnętrznymi a ścianką kolankową i ścianki podmurować docelowo pod same krokwie. W moim przypadku szerokość ta wynosi 50cm. Przecież i tak będzie to powierzchnia niedostępna, ekipa od wylewek nie będzie się gimnastykować i dzięki temu będzie mniej m2 do wylania, a ewentualne gryzonie nie lubią wełny szklanej w przeciwieństwie do styropianu.

http://images32.fotosik.pl/61/2bbf10b8e923d853m.jpg

Pozdrawiam

Wojciech01

do Wojciech01

w takim razie skoro ocieplasz dach to daj pozniej znac ile tej welny 15cm i pozniej tej co dasz

w poprzek Ci poszlo

bo tez lada chwila bedziemy kupowac i nie chce za duzo kupic - sadze ze okolo 185m2

15cm powinno wystarczyc ale z drugiej strony zeby nie braklo znowu kilku m2:)

i jeszcze jedno daj prosze w swoj podpis ktora wersje budujesz bo juz chyba

z 3 razy zeby Cie zidentyfikowac wchodzilem na zdjecia :)

dzieki

pozdrowienia i powodzenia

aladin07 i pedzelito dzięki WIELKIE za udzielenie pomocy w założeniu albumu. Poniżej przedstawiam zdjęcie i moje koncepcje co do zmian w projekcie:

http://images34.fotosik.pl/71/c193b7536d75367e.jpeg

Może te zmiany w projekcie nie są najlepiej wykonane, ale takie mam plany. Zobaczymy co powie architekt :wink:

Witam!

Pierwszy etap ocieplenia poddasza wreszcie zakończony. Wełna URSA DF40 gr. 15cm już "siedzi" między krokwiami podwieszona na sznurkach mocowanych przy pomocy zszywacza tapicerskiego. Bez podwieszenia moja wełna szklana sama na wcisk by się nie utrzymała. Podobno wełna skalna w "kostkach" i o odpowiedniej gęstości (np. Rockwool) potrafi sama się utrzymać. Chyba jedna z najbardziej dokuczliwych i męczących (jak dla mnie) etapów budowy w których brałem czynny udział. Ci co mieli z tym styczność wiedzą jak to jest. Zużyłem 150m2 wełny (24 rolki po 6,25 m2). Trochę się zdziwiłem bo przewidywałem że "pójdzie" więcej. Muszę tu zaznaczyć, że powierzchnia mojego dachu jest taka jak w projekcie, tylo ściankę kolankową mam na około 32cm przez co dach jest trochę wyżej w stosunku do poz. stropu. Co do sposobu układania, to odmierzałem kolejne rozstawy pomiędzy krokwiami dodając ok. 5cm i wełnę docinałem z długości na formatki (np. 95x1,25m). Dzięki temu powstało mało odpadów choć bardzo dużo było trójkątów i trójkącików (taki urok naszego dachu), które to wykorzystywałem w innym miejscu. Trzeba zwrócić uwagę na szczelne połączenie na stykach w celu unikniącia mostków termicznych.

Teraz mam zamiar odpady i wełnę 15cm która mi została rozścielić na powierzchni stropu pomiędzy ścianką kolankową a zew. ściankami działowymi zamiast docieplać styropianem i robić tam wylewkę. Trzeba tylko jeszcze dodatkowo docieplić tam dach wełną 5cm prostopadle do krokwi. Nie ma potrzeby chyba też zabudowywać tej części dachu płytą GK tylko zabudowę tą zacząć od zew. ścianki działowej. Proszę o ewentualne opinie.

http://images23.fotosik.pl/124/fb10eac866c928ebm.jpg http://images33.fotosik.pl/75/b21bd0c03b426402m.jpg http://images24.fotosik.pl/125/155c3c387335c560m.jpg

http://images26.fotosik.pl/125/a5480257d5b37655m.jpg

Pozdrawiam

na forum cisza bo wszyscy sie juz szykuja do swiat :)

u nas poki co nic sie nie dzieje na budowie choc caly czas ustawiamy terminy elektryka i hydraulika ktorzy maja wchodzic po sobie w miesiecznych odstepach

zaraz po nowym roku

takze wbrew pozorom nie jest wcale spokojniutko choc mamy nadzieje pare spraw zaklepac do wigilii :) ale poki co cichosza zeby nie zapeszac

pozdrawiamy

PS.

Wojciech01 ile placiles za welne?

Wełnę kupiłem jeszcze w maju 2007 kiedy to ceny już "szalały".

- URSA DF40 gr.15cm 133,84 zł brutto po rabacie za rolkę (6,25 m2)

- URSA DF50 gr.5cm 129,09 zł brutto po rabacie za rolkę (17,50 m2)

Przeglądałem ostatnio zestawienie materiałów załączone do projektu i trochę się zdziwiłem.

Pozycja dot. ocieplenia poddasza - płyty z wełny mineralnej 232m2

(przypominam, że ja zużyłem 150m2 wraz z odpadami)

Tak samo było z pustakami stropu Teriva - 693 szt. (u mnie poszło około 550 szt.) Dobrze że wtedy sam skrupulatnie przeliczałem te pustaki, bo zastało by chyba 3 palety. I od tego momentu w/w zestawienie poszło w kąt (choć jest tam napisane zastrzeżenie że wielkości tam podane nie stanowią podstawy do składania zamowień materiałowych. Skoro są takie rozbierzności to po co mieszać inwestorom jakimś wirtualnym zestawieniem? Dlatego też polecam wszystkim (jak to już ktoś wcześniej o tym pisał) własne przeliczenia bo warto.

Pozdrawiam