aladin07 25.02.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 ludziska a nie wiem czy pytalem ale chodzi mi o taras jak go robicie? tzn chodzi mi o jego budowe w ziemii bo jesli chodzi o tarasik to jestem jakos przekonany aby zrobic go zgodnie z projektem czyli normalnie z lawami na glebokosci law calego budynku, sciany fundamentowe z bloczkow a na gorze na podsypce utwardzonej plyta z betonu no i oczywiscie calosc oddylatowana od budynku styropianem od ocieplania scian fundamentowych ale caly czas nie daje mi spokoju jedna rzecz !! jak to wszystko pogodzic z drenazem opaskowym - jakos wszystko mi sie wydaje w tej kestii zaplatane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 26.02.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 1. Problem z słupem: 2 cegły ? -dosc szeroki, lub jakas inna dziwna kombinacja, bo słup z betonu pod 2. 2. U mnie dom stoi na piachu, nie opasam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 26.02.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 TomekM05A a komu odpowiadasz o tym slupie i o co chodzi? bo nie moge zalapac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 26.02.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Witam wszystkich! Aleksandra M05a ładny masz domek, podoba mi się! aladin07 z tarasem nie pomogę, mam balkon. TomekM05a gdzieś już pisałeś o tym słupie a ja nadal nie wiem jak go zrobię. Aladina wprowadziłeś w ... osłupienie. U mnie praca wre. Elektryka skończona, poddasze "się robi". Szczegóły w dzienniku gdzie tradycyjnie zapraszam. Pozdrawiam, Pedzelito. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 26.02.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Pedzelito ze zdjec wnioskuje ze najpierw ociepliles, ofoliowales i polozyles plyty a tynkow brak:) wiec kiedy? pozniej? czy moze tez plyty na sciankach poddasza? te gipsy nie beda za bardzo ciagnac wody? my najpierw zrobimy ocieplenie, stelaz i folie a plyty damy dopiero po tynkach i wylewkach - niech to sobie swobodnie przesycha a nasz elektryk to nas juz wkurza totalnie opoznia sie z robota - mial skonczyc w zeszly poniedzialek a tu brak puszek na pietrze rozdzielnica nie zaczeta nawet chyba trzeba bedzie znowu reprymende zastosowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 26.02.2008 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Pedzelito ze zdjec wnioskuje ze najpierw ociepliles, ofoliowales i polozyles plyty a tynkow brak:) wiec kiedy? pozniej? czy moze tez plyty na sciankach poddasza? te gipsy nie beda za bardzo ciagnac wody? my najpierw zrobimy ocieplenie, stelaz i folie a plyty damy dopiero po tynkach i wylewkach - niech to sobie swobodnie przesycha Tynk idzie na płyty Wiem że to nie dobrze ale "ma być" dobrze. Ekipa zarzeka się że nic się nie będzie działo, jakieś taśmy, tasiemki na łączeniach zastosują. Nie wiem co o tym myśleć ale tak robie i kropka. Chce już mieć te płyty przykręcone. Po tynkowaniu płyty ponoć najpierw naciągną wodę i jak dam im trochę czasu to pięknie wyschną. Majstry to przerabiali już - z tego co mówią. a nasz elektryk to nas juz wkurza totalnie opoznia sie z robota - mial skonczyc w zeszly poniedzialek a tu brak puszek na pietrze rozdzielnica nie zaczeta nawet chyba trzeba bedzie znowu reprymende zastosowac O to ancymon!!! Reprymenda konieczna!!! Mój elektryk okazał się bardzo solidny!!! Zero problemów. A wyszło... 232 punkty!!! Wkrótce podlicze prądy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 26.02.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 no to ladnie Tynk idzie na płyty Wiem że to nie dobrze ale "ma być" dobrze. to mi tu pisales zeby tak nie robic a sam robisz nu nu to ladnie ten elektryk wyjdzie ale nie martw sie u nas pewnie proporcjonalnie do wielkosci domu - nieco mniej ale pewnie tez sie nam kolanka ugna pod ciezarem koperty dla mistera elektrika a co do rozdzielnicy to jaka masz? i ile placiles za nia? chodzi mi o sama skrzyneczke my mamy LeGrand 4x12 za 50zl:) ( w koncu przydalo sie miejsce zamieszkania w miejscu wytwarzania tego produktu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 26.02.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 no to ladnie Tynk idzie na płyty Wiem że to nie dobrze ale "ma być" dobrze. to mi tu pisales zeby tak nie robic a sam robisz nu nu Ubolewam nad tym że nie zawsze może być jak inwestor sobie tego życzy! Przepłakałem już kilka nocy z powodu tych tynków/płyt vel płyt/tynków. a co do rozdzielnicy to jaka masz? i ile placiles za nia? chodzi mi o sama skrzyneczke my mamy LeGrand 4x12 za 50zl:) ( w koncu przydalo sie miejsce zamieszkania w miejscu wytwarzania tego produktu ) Rozdzielnia Legrand TX 4x18 - 335 zł brutto - cena po rabacie 13%. Mieszkam w Rzeszowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 26.02.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 TomekM05A a komu odpowiadasz o tym slupie i o co chodzi? bo nie moge zalapac? Inni też maja "problemy" . Sprawa słupa prawie tak stara jak forum. Musiałbym poszperać ale pewnie jakaś 15 strona forum. Odpowiadałem na: Słup u Ciebie na 1,5 cegły - ja chyba nigdy go nie obłoże klinkierem bo się nie mogę zdecydować . Domyślam się, że na kolor klinkieru. Ja wiedziałam, że ma być w żółtym odcieniu. Majster z dnia na dzień stwierdził, że cegła na słupy i komin jest potrzebna "na już", więc z braku czasu pojechałam tylko do jednej hurtowni. Okazało się, że całe cegły i połówki w tym samym kolorze mają tylko w Saharze cieniowanej, więc nie miałam się nad czym zastanawiać, ale jest ok. Też nie było "synchronizacji" zagadnienia . Tylko stary wyżeracz Pedzelito pamięta . Postaram się go odświeżyć: Zgodnie z projektem... słupy betonowe są 24x24, co się przekłada na dwie cegły klinkierowe wzdłuż po obłożeniu. Co wydaje się dość grubo. Nawet na obrazku katalogowym Niewielkiego dawno "nie\obrażnej" p. Małgośi (tylko nie mówcie, że nie wiecie o kogo chodzi) jest narysowany słup na 1,5 cegły. Jeden z pierwszych M05a - już nie pamietam czyj - miał taki gruby słup. Dużo Niewielkich (M05a!) ma dotad słup betonowy!!! - w tym mój. Wydaje mi się że to jakiś tam problem. Aladin a jak to jest u Ciebie i w projekcie M05 (nie M05a)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 27.02.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 witajcie nie mam przy sobie teraz projektu wiec nie wiem dokladnie jakie on powinien miec wymiary ale pewnie chlopaki robili wedle projektu co do oblozenia go to my sie juz zdecydowalismy - dajemy cegly polowki klinkierowe z Jopka dokladnie takie jak mamy kominy co nam pogrubi o 12 a nie 24cm te kolumny - tak sobie dla przykladu oblozylismy w trakcie wykonywania kominow zarowno z cegiel pelnych i polowek to z pelnych monstrualnie to wygladalo wiec wybor padl na polowki o takie cos http://images32.fotosik.pl/158/0286b3e7e808a094m.gif a tu link http://www.jopek.home.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=88&Itemid=62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 27.02.2008 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Opcję z połówkami też rozważałem. Mam też połówki na kominie systemowym. Niestety konieczne jest przycięcie 2 kawałków do 4 całych cegieł. Czy będzie to ładnie wyglądało? Być może lepiej niż gruby filar . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 27.02.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 tutaj masz komin ktorego krotszy bok to akurat 24cm http://images12.fotosik.pl/117/ad13d76119038d78m.jpg mi sie podoba zawsze mozna wymyslic jakis dobry wzor z jakimis powloweczkami w srodku co drugi rzad itp. jak dla mnie taki problem to nie problem oby tylko takie problemy miec przy budowie hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 27.02.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Komin jak to komin - za często się nie przygladam, ale słup... Twój komin od strony tarasu wygląda nieźle, ale ta szersza powierchnia . Jeden słup na froncie - widze go co najmniej dwa razy dziennie. Drugi na tarasie - wiosna, całe lato, jesień - ciągle na widoku... Opcja z połówkami jest niezła i chyba ze względu na to, ze filarka juz się nie da wyburzyć , a nie chce sie grubego - ostateczna. Jednak cementu jeszcze nie mieszam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 27.02.2008 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 czyli z tego wynika ze trzeba wymyslic dobry wzorek i tyle my az takiego wielkiego znaczenia nie przywiazujemy do slupa nie ma byc brzydki i tyle sa rzeczy chyba wazniejsze i to od strony funkcjonalnej i estetycznej hehe ale masz racje ze na wszystko trzeba zwraca uwage i trzymac reke na pulsie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 27.02.2008 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Hejka, ludziska a nie wiem czy pytalem ale chodzi mi o taras jak go robicie? tzn chodzi mi o jego budowe w ziemii bo jesli chodzi o tarasik to jestem jakos przekonany aby zrobic go zgodnie z projektem czyli normalnie z lawami na glebokosci law calego budynku, sciany fundamentowe z bloczkow a na gorze na podsypce utwardzonej plyta z betonu no i oczywiscie calosc oddylatowana od budynku styropianem od ocieplania scian fundamentowych ale caly czas nie daje mi spokoju jedna rzecz !! jak to wszystko pogodzic z drenazem opaskowym - jakos wszystko mi sie wydaje w tej kestii zaplatane U mnie był szalunek, zagęszczony piach, chudziak, siatka zbrojeniowa, beton. Taras był robiony jesienią, natomiast teraz wokół budynku wykonano drenaż i deszczówkę: http://images29.fotosik.pl/162/9e92fbaa23a4203am.jpg http://images26.fotosik.pl/163/6e3ff69d1e203dd6m.jpg http://images33.fotosik.pl/152/6d1843992b700e84m.jpg ____________ Pozdrowionka Aleksandra Folia paroizolacyjna i regipsy na poddaszu. http://LEKSA.fotosik.pl/albumy/255232.html http://LEKSA.fotosik.pl/albumy/376668.html http://LEKSA.fotosik.pl/albumy/376671.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 28.02.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Jeszcze a propos filarów... A może by tak tradycyjnych wymiarów cegłę klinkierową przyciąć diaksem na "L", tzn zrobic połówkę z winklem - wtedy byłby wilk syty i owca cała... Spytam fachmanów - ciekawe czy się bedą śmiać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 28.02.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Spytam fachmanów - ciekawe czy się bedą śmiać . Jeśli chodzi o moich fachmanów to zastanawiałbym się ILE będą sie śmiać a nie CZY. Ale pomysł całkiem ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 29.02.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 no smiechu to by i moze bylo ale chyba hurtownika jakby sie udalo co piata cegle tak przygotowac a reszta na przemial u nas roboty przebiegaja troche z opoznieniem troche nie elektryk ma sie juz ku koncowi ( tu cos trzeba skonczyc, tam cos trzeba itd. ) ale generalnie pod tynkowanie mozna uznac ze juz jest gotowe ocieplanie poddasza coz tez sie zbliza ku koncowi ponizej dwa ogladowe zdjecia - reszta w dzienniku budowy takze w srode - czwartek sie spodziewamy tynkarzy i do tego czasu folia na welnie juz na pewno bedzie - teraz zostala do ulozenia druga warstwa za sciankami no i folia wiec jeszcze z 2-3 dni i bedzie mozna placic wykonawcom http://images33.fotosik.pl/161/e3c7e26c97067009m.jpg http://images30.fotosik.pl/168/f1febf6aa9168b1em.jpg http://images32.fotosik.pl/161/fea6db63ea009089m.jpg http://images31.fotosik.pl/162/a4a91ced6f664470m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaToJe 01.03.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Hej, Budowa naszego Niewielkiego utknela troche na etapie ogrzewania podłogowego. Dostalem właśnie kalkulacje na ogrzewanie podlogowe z materiałow Cosmopex. Jaka jest Wasza opinia na ich temat? Cena jest atrakcyjna ale czy nie jest to ryzykowne? Bede bardzo wdzieczny za opinie bo musze ograniczac koszty ale nie chcialbym kiedyś kuc podłóg. Pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 02.03.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 mysle ze Twoje pytanie jest skierowane niepotrzebnie na nasz watek forum mimo ze kilkoro z nas dochodzi do tego etapu to ciezko tu rozpatrywac cos co tak na prawde nie u kazdego musi byc wykorzystane zbyt duza specjalizacja wiec proponuje zajrzec na inne watki tego forum a nam powiedz co wybrales/as i dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts