aladin07 20.03.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 a co kominek z rozprowadzeniem powietrza - tzw. dgp? a co do tynkow to 16.000 w czym sufity gipsowe i sciany cementowo wapienne koles bral 26-28zl/m2 gipsowych i 30zl/m2 cementowo wapiennych oczywiscie to cena z materialem takze nic nas nie obchodzilo zaden szpryc, zaden katownik itd. co do metrazu to o dziwo wyszlo nam 90m2 sufitow - bo w paru miejscach bedzie podwiszany wiec nie tynkowalismy no i o zgrozo 450m2 scian masakra jednym slowem nie spodziewalem sie ze az taki duzy metraz tego bedzie tynki oczywiscie byly maszynowe w sumie zrobili to w jakies 15-16 dni roboczych PS widze ze sie ostro do roboty bierzesz - i dobrze !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 20.03.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Kurcze, skoro u Was 16.000 to ile wyjdzie u mnie Ale przynajmniej wiem w jakim przedziale szukać dzięki Kominek robimy z rozprowadzeniem ciepłego powietrza. Licze, że uda się nam w ten sposób ogrzać zimą dom. Do roboty sie troszkę bierzemy, póki jakaś kasa jeszcze jest. Na kwiecień ma być umówiony elektryk, ale skąd ja mam teraz wiedzieć gdzie gniazdka maskara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 20.03.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 oj oj z tymi gniazdkami, swiatelkami to faktycznie mozna dostac oczoplasu u nas duzo wyszlo tego ale mysle ze pozniej nie bedziemy zalowac ze nam czegos brakuje duzo przemyslen jest od razu wiesz gdzie gniazdka, gdzie anteny rtv, gdzie glosniki, gdzie alarm, gdzie internecik itd itd musicie od razu przewidziec jakies wyjscia na ogrod, na ewentualna brame, na domofon, na wejscie internetu do domu, jakies anteny rtv i sat itd itd fakt duzo tego a co do kominka to moze jeszcze pomyslcie nad kominkiem z plaszczem wodnym wtedy tez sie ladnie dom ogrzeje a tych wszystkich przewodow nie trzeba ciagnac nie mowie ze taniej czy ze drozej - jak dla mnie to rozwiazanie jest bardziej optymalne ale kazdy widzi jakies swoje za i przeciw - my idziemy w kazdym razie w tym kierunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 20.03.2008 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 aladin nie załamuj mnie z tymi kabelkami gniazdka i światła to już za dużo, a brama, domofon? ;( koszmar!!! o kominku z płaszczem wodnym myśleliśmy, ale raz, że drogo wychodzi, dwa nam się to raczej nie opłaci. Bo jak czytałam, trzeba w dzień palić, żeby się ogrzało, a nas nie będzie ciągle w domu. Więc chyba taka inwestycja nam się nie opłaca. No i cała reszta do tego droga Koniec końców pewnie i tak dom pójdzie na sprzedaż, więc nie będę się wysilać w trzecim domku zrobie sobie kominek z płaszczem wodnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka27 20.03.2008 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 witam wszystkich, postanowiłam dołączyc do waszego grona budowniczych, zdecydowaliśmy sie na ten projekt i jutro powinniśmy juz miec pozwolenie na budowe,później kredyt i zaczynamy I bardzo prosze powiedzcie mi ile w przybliżeniu wyniósł wasz niewielki?? kosztorys tego domu w dużym stopniu odbiega od rzeczywistości??jaki jest MNIEJ WIĘCEJ koszt budowy? no i jeszcze pytanie czy ktoś budował w okolicy lublina??można podjechać i zobaczyć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 20.03.2008 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 witam wszystkich, postanowiłam dołączyc do waszego grona budowniczych, zdecydowaliśmy sie na ten projekt i jutro powinniśmy juz miec pozwolenie na budowe,później kredyt i zaczynamy I bardzo prosze powiedzcie mi ile w przybliżeniu wyniósł wasz niewielki?? kosztorys tego domu w dużym stopniu odbiega od rzeczywistości??jaki jest MNIEJ WIĘCEJ koszt budowy? no i jeszcze pytanie czy ktoś budował w okolicy lublina??można podjechać i zobaczyć?? witamy który projekt wybrałaś m05 czy m05a? Ja mam wybudowany m05a, ale aż w olsztynie, mimo tego zapraszam A koszty budowy u mnie bardzo odbiegły od kosztorysu. Do chwili obecnej wydaliśmy 320 tys. A końca nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka27 20.03.2008 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 kropeczka właśnie czytałam twój blog...piękny domek a miejsce jeszcze piękniejsze.. bajkowo, szkoda ze tak daleko od lublina:( Budujemy m05a i bierzemy kredyt, działkę i chęci już mamy i narazie tylko tyle.. Powiedz mi jeszcze czy w te koszta wliczasz tez działkę? pewnie nie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka27 20.03.2008 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 kropeczka a masz może zdjęcie rzutu parteru po zmianach?? wprowadziłaś bardzo ciekawe rozwiązania, chętnie bym sie temu przyjrzała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guma555 20.03.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 moje koszty na dziś to 149 tys. (stan surowy zamknięty, tynki w 50 %, elektryka parter, hydraulika 100 %). Buduję M05. Tynki cementowo-wapienne nakładane ręcznie kosztowały mnie robocizna 14 zł. m2 (400 m = 5600 zł.). Materiał kupiłem sam (piasek, cement, wapno) 1500 zł za wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 20.03.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Guma555 to ile Ty tego tynku dales? 1-2mm cos sobie nie potrafie wyobrazic tak malej kasy za ten material hehe no ale dobrze u nas jak patrzylem ile koles przywozi materialu do tynkowania to sie cieszylem ze go wzialem razem z materialem bo taniej by mi to napewno nie wyszlo Kropeczka to nie zalamywanie a jedynie stwierdzanie rzeczywistosci - jak dom nie ma byc dla Ciebie to nie musisz na to zwracac uwagi ale jesli bedzie dla Ciebie to musisz na to zwracac uwage oj to sie teraz zacznie myslenie o tych swiatelkach i gniazdkach hehe:) a z tym plaszczem wodnym to szczerze nie wiem czy wyjdzie duzo drozej skoro koles chce Ci liczyc po 400zl za punkt to akurat by bylo pewnie na nieco drozszy wklad kominkowy ( juz od 4 tys. sie zaczynaja ) i za jakas pompke i naczynie wzbiorcze - no ale juz pewnie przemysleliscie to Inka27 PROSBA - USUN Z NASZEGO DZIENNIKA SWOJ WPIS - TAK NIE WOLNO !! nasze obecne koszty to okolo 197 tys ( bez dzialki i przylaczy ) w wersji M05 a mamy zrobiony stan surowy zamkniety, instalacje elektryczna+rtv+sat+internet+alarm, wodna, odkurzacza centralnego ocieplone poddasze, zrobione tynki wszedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 20.03.2008 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 kropeczka a masz może zdjęcie rzutu parteru po zmianach?? wprowadziłaś bardzo ciekawe rozwiązania, chętnie bym sie temu przyjrzała Oczywiscie moje koszty nie obejmują działki. Rzut parteru mam, tylko musze zrobic skan i wrzuce go. Najlepiej jednak przyjechac. Nie jest to drugi koniec świata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 20.03.2008 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Kominek z DGP 10500: Wkład SPARKE WARM 4500 rozprowadzenie 850 obrobka z marmuru 600 płyta+wełna+konstrukcja 850 Robocizna 3700 TYNKI GIPSOWE: 550m2 - 26 zl/m2 (z tym, że w ubiegłym roku) nasze obecne koszty to okolo 197 tys ( bez dzialki i przylaczy ) w wersji M05 a mamy zrobiony stan surowy zamkniety, instalacje elektryczna+rtv+sat+internet+alarm, wodna, odkurzacza centralnego ocieplone poddasze, zrobione tynki wszedzie Eee..? Z robocizną? Mnie to juz ze 300 poszło, a jeszcze łazienek nie zaczęli - spróbuję kiedys podsumowac... Po wszystkim A jeszcze: - drzwi - łazienki - glazura/terkota w pom. gosp. - podłogi - szafy wnekowe - piec co - kuchnia - jakis odb. tv - schody I wychodzimy na dwór: - tynk - brama +ogrodzenie - basen z wodą ciepłą przez cały rok i system fontann sterowanych komputerowo (żart) - kostka - podbitka - .... Ja p....... Muszę jeszcze dodrukować ze 120 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 21.03.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Eee..? Z robocizną? Mnie to juz ze 300 poszło, a jeszcze łazienek nie zaczęli - spróbuję kiedys podsumowac... Po wszystkim no tak tak z robocizna tylko pamietaj ze my jednak mamy M05 a nie M05a stad pewnie ta roznica wiesz rozbieznosci moga byc duze - wez np. jak Guma555 pisze ze tynki sobie zrobi w sumie za okolo 8,5-9tys. z materialem nie wiem wprawdzie czy mu tak wyjdzie ale tak mozna zakladac i masz juz 5tys w kieszeni i jeszcze kilka tanszych ekip i sie jakas kasa moze zebrac ale ja osobiscie nie chce najtanszych ekip - widzialem juz pare rzeczy robionych przez takie wlasnie ekipy i wole dolozyc ale miec spokojne sumienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 21.03.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Wiem co budujesz... Widziałem kiedys zdjęcia tojego domu Tak czy inaczej m05/M05a nijak sie ma do 2/3 - raczej 107/129*kr*kw*km*ki, gdzie: kr - współczynnik roku budowy, kw - współczynnik położenia geograficznego (zachłanności ekip w danym rejonie). km - współczynnik doboru jakości materiałów, ki - współczynnik doświadczeń inwestora z ekipami. Czy w powyższym wzorze czegoś brakuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 21.03.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 no jeszcze kilka wsplczynnikow by mozna tu wrzucic w zelszym roku dorzucilbym jeszcze wspolczynnik dostepnosci materialow chociaz slyszalem ze w tym roku juz tez sie zaczyna nagonka i polskiego BK juz nie mozna nigdzie kupic hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guma555 21.03.2008 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Guma555 to ile Ty tego tynku dales? 1-2mm cos sobie nie potrafie wyobrazic tak malej kasy za ten material hehe no ale dobrze u nas jak patrzylem ile koles przywozi materialu do tynkowania to sie cieszylem ze go wzialem razem z materialem bo taniej by mi to napewno nie wyszlo tynk jest na 5 mm. tez się zdziwiłem, że tak tanio ten materiał (wywrotka piachu, tona cementu i jeszcze zostanie i 1,5 tony wapna) transport na koszt hurtowni na paletach, więc za bardzo się przy tym nie napracowałem. a tu pare fotek http://foto.onet.pl/pbdy,k8k6bslwc0g0,u.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bergerak 22.03.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 życzę wszystkim szczęśliwych i radosnych świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 22.03.2008 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 dzisiaj korzystajac z ciekawostki pogodowej sniegu na wielkanoc to po tzw. swieconce wypad na nartki http://images33.fotosik.pl/189/930ed9f9b7106d7cm.jpg http://images24.fotosik.pl/182/7079e80900b4a0f1m.jpg http://images31.fotosik.pl/189/7f74bbe7ae600d06m.jpg http://images32.fotosik.pl/188/24512e0f74b50179m.jpg http://images29.fotosik.pl/181/b33fde8266cffd6dm.jpg no i wszystkim zyczymy wszystkiego naj na budowie i w zyciu mokrego jajka i wesolego poniedzialku czy jakos tak i pamietajcie - od wtorku wracamy do roboty na budowach hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 23.03.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 Czy ktoś z Was może mi poradzić o czym pamiętać przy elektryce? Szczególnie drobiazgi o których łatwo zapomnieć. Albo pokazać mi jakiś wątek na ten temat? Wiem, że coś takiego było na forum, ale nie mogę znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 24.03.2008 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Kropeczka moze ktores z tych linkow beda przydatne http://forum.muratordom.pl/tematy-zwiazane-z-wnetrzami,t59221.htm a o czym pamietac hmmm oczywiscie poza pradem o rtv ( rozprowadzenie z jakiejs centralki do kazdego odbiornika ) sat, alarm, internet, domofon, telefon pamietac o wyprowadzeniach kabli do anten - rtv, sat ( my dalismy 4 kable do satki zeby miec w kazdym pokoju tuner i niezalezne programy ) do tego kable do hifi ( kino domowe, glosniki na tarasie itp. ) wg mnie wazne ze wzg estetycznych jest zrobienie sobie w okolicach telewizora duzej baterii gniazdek oraz tunelu na kable zeby sie nie plataly do tego trzeba dobrze rozplanowac wlaczniki swiatel, wlaczniki schodowe - czasami podwojne do tego sila w garazu, wyjscie na ogrod, na brame, w podbitce na jakies swiatelka na swieta itp. zasilanie bramy garazowej, pieca w kotlowni, podejscia do pomp do CWU i CO sterowanie piecem ewentualnie, jakas elektroniczna przepustnica pod kominkiem wentylatory-wyciagi w lazienkach zaplanuj tez miejsce na rozdzielnie - troche miejsca i te obrzydliwe kilometry kabli troche zajmuja to tak z grubsza wszystko Kropeczko a gdzie ten Twoj luby ze Ty sie musisz o takie rzeczy martwic jakbys cos potrzebowala to pytaj - moze cos podpowiemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts