Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie ma problemu, w miarę możliwości i wiedzy pomożem. :)

no to zaczynam :) Po pierwsze koszty 240 tyś za robociznę+materiały proponowane w projekcie do stanu surowego otwartego( za układaniem dachówki i oknami dachowymi) , czy to znośna cena? Aladin mówił żeby rozważyć ale on rzeczywiście ma troszkę inną wersję. To sprawdzona ekipa. Mogłabym dostać na maila jakieś ogólne zestawienie kosztów jakie ponieśliście do tej pory ( takż żeby mieć do czego się odnieść) bo ja zupełnie nieświadoma :lol:

Mogłabym dostać na maila jakieś ogólne zestawienie kosztów jakie ponieśliście do tej pory ( takż żeby mieć do czego się odnieść) bo ja zupełnie nieświadoma :lol:

U mnie jest tak: fundamenty (z piwnicą) 52 714 zł, ściany 75 220 zł, dach - 66 622.

Ceny obejmują materiały i robociznę.

hmm hmm

ale hexen bierz pod uwage jeszcze wzrosty cen materialow i robocizny

np. kupowalismy bloczki fundamentowe po 3,15 - teraz 4,10

beton komorkowy mielismy po 8,70 a teraz ponizej 10zl to ciezko znalezc

dachoweczki tez poszly w gore

i tak kazda jedna rzecz wiec mimo wszystko to nie wiem czy to az taka duza roznica :)

choc jak sie patrzy na procenty to 30% wiecej ale takie czasy

wiec moze ustal ile by za sama robocizne chcieli skoro sa dobrzy a Ty poszukaj

materialow sama i zobacz co Cie lepiej wyniesie :)

tylko pamietaj o wielu ukrytych rzeczach ktorych czlowiek nie jest na poczatku

w stanie wiedziec

co do cen i ilosci odsylam do naszych dziennikow - tam znajdziesz tego troche

Pedzelito a tak zapytam ile placiles za naped do bramy i co to za firma jest?

Witaj kropeczka 27

Ja mam zamiar budować w Elblągu, ale do Olsztyna to znowu nie tak daleko :lol: Co do ekip to właśńie jesteśmy na etapie szukania, ale jest coraz lepiej. Teraz chociaż wiemy czy podane koszty to zdzierstwo czy da się przeżyć :) Jestem w szoku że za tą samą pracę jedna ekipa chce 80 tyś a druga 130 :o.

Mróweczko74 strasznie podobają mi się zmiany jakie wprowadziłaś na parterze, rewelacja, budowe zaczynamy w sierpniu i mam nadzieje ze do tego czasu przekonam mężusia do takich zmian, wprawdzie mamy juz pozwolenie na budowe i moze ktos mi powie czy takie zmiany można zrobiec na lewika??taka mała samowola:)?

Witaj kropeczka 27

Ja mam zamiar budować w Elblągu, ale do Olsztyna to znowu nie tak daleko :lol: Co do ekip to właśńie jesteśmy na etapie szukania, ale jest coraz lepiej. Teraz chociaż wiemy czy podane koszty to zdzierstwo czy da się przeżyć :) Jestem w szoku że za tą samą pracę jedna ekipa chce 80 tyś a druga 130 :o.

Na pewno do Olsztyna będzie Ci bliżej niż do innego M05a :) Jak coś to daj znać na priv. Moja budowa zawsze chętnie przyjmuje gości :)

Niestety ale rozbieżności między ekipami są naprawdę duże. Ja za robociznę (stan surowy otwarty z odeskowaniem i opapowaniem dachu) zapłaciłam 54 tys. I to chyba była najwyższa cena spośród wszystkich budujących Niewielkiego :roll: Teraz przestałam liczyć, bo moje serce może tego nie wytrzymać :wink:

Mróweczko74 strasznie podobają mi się zmiany jakie wprowadziłaś na parterze, rewelacja, budowe zaczynamy w sierpniu i mam nadzieje ze do tego czasu przekonam mężusia do takich zmian, wprawdzie mamy juz pozwolenie na budowe i moze ktos mi powie czy takie zmiany można zrobiec na lewika??taka mała samowola:)?

Ja do pozwolenia na budowę dałam projekt bez żadnych zmian. Cała reszta była robiona po otrzymaniu go. Przy zmianach Mróweczki na pewno potrzebny jest architekt i wpis do dziennika budowy, bo widzę tu przesunięcia ścian konstrukcyjnych. Nie ukrywam, że ja właśnie dlatego zrezygnowałam z powiększania kuchni, bo cała ta zmiana miała mnie dośc sporo kosztować.

Ale zmiany Mróweczki uważam za świetne! Drugi raz zrobiłabym tak samo jak Mróweczka.

inka27 chciałabym Ci pomóc, ale w kwestii kominów to jestem zakręcona. Na pewno mam komin w pokoju środkowym i nad kuchnią :) Ty widzę w tym nad kuchnia nie masz. Więcej mogę powiedzieć po konsultacji z moim bobem budowniczym :wink: Cos z tymi wentylacjami chyba zmienialiśmy, ale już sama nie wiem :roll:

mogłabym zrezygnowac ewentualnie z powiekszenia kuchni, pozostałe ściany nie są nośne więc moze można byłoby cosik pozmieniac,ale jak znam życie bedzie problem z tymi cholernymi kominami, także kropeczko jak bedziesz coś wiedziała to daj znać, bedę czekać cierpliwie:) A może ty Mroweczko 74 powiesz mi gdzie są ciebie po tych zmianach kominy wentylacyje i czy nie wychodzą na poddaszu na środkiu pokoju :lol:

mogłabym zrezygnowac ewentualnie z powiekszenia kuchni, pozostałe ściany nie są nośne więc moze można byłoby cosik pozmieniac,ale jak znam życie bedzie problem z tymi cholernymi kominami, także kropeczko jak bedziesz coś wiedziała to daj znać, bedę czekać cierpliwie:) A może ty Mroweczko 74 powiesz mi gdzie są ciebie po tych zmianach kominy wentylacyje i czy nie wychodzą na poddaszu na środkiu pokoju :lol:

A czy ta ściana od salonu nie jest scianą nośną? Bo mi sie wydawało, że jest nosna. Upewnij się lepiej. Wypytam o wszystko i dam znać. Ale żaden komin nie jest na środku pokoju. Przynajmniej u mnie ;)

witam budowniczych niewielkich

oto nasze dokonania

http://images27.fotosik.pl/198/2cd5ec6f83a21b2fm.jpg

stan zero osiągnięty dnia 8 03 2008 kosztem 16600 zł

http://images25.fotosik.pl/197/f44db50d8126e7abm.jpg

strop zalany 17 04 2008 ! Jak dla mnie super .Wiecha największa w okolicy :lol:

w środe tj. 23 04 2008 wchodzi cieśla do więżby :) wszystko idzie spoko może poza pogodą :-? cenę stanu surowego otwartego podam po zakończeniu dachu .Aby nie zapychać forum nie wstawiam fotek z każdego

dnia budowy ponieważ uważam,że doskonale robi to ALADIN07 który dla wersji NIEWIELKI M 05 jest niczym JAN DłUDOSZ dla historii Polski :wink: :wink: dodam że dla wersji M 05a PęDZELITO (zresztą ziom :wink: ) jest niczym WINCENTY KADłUBEK :wink: :wink:

Forum czytam cały czas . Budowa rzeczywiście zabiera sporo czasu i na pisanie nie ma go za wiele.Szkoda tylko,że "starzy " niewielcy nie chwalą sie osiągnięciami bo coś by można podpatrzeć :-?

Jeśli chodzi o koszty budowy to ja mieszkam chyba na innej planecie bo mnie stan surowy otwarty wyniesie 25000 zł :) tak że jest to m.innymi też jakiś urok podkarpacia

buduję m05

Kropeczka dzięki za zaproszenie, na pewno skorzystam, tylko jak się zrobi cieplej:)

M&J.B nie można by tu podesłać paru budowlańców z MIelca, jak u was takie ceny robocizny :lol: . U nas to się Panowie budowlańcy cenią :lol:

Najlepszy był Pan który krzyknął 130 tyś za stan surowy otwarty, ale nic to powiedział 130 beż żadnych wyliczeń ile na poszczególne etapy prac, nic na kartce, a miał na to tydzień. Powidzia,ł że co on się będzie ZAPRACOWYWAŁ i pisał dokładnie ile na jaki etap jak my i tak weźmiemy kogoś kto zaproponuje nam niższą cenę. Ale najlepsze jest to że my nawet nie wiedzieliśmy czy to mało czy dużo bo to pierwsza nasza rozmowa i nie bardzo mieliśmy z czym porównać. Ale z dnia na dzień człowiek wie coraz więcej.hm....chociaż i tak mało :roll: