pedzelito 18.04.2008 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Widzę, że pędzelito będę musiała pomęczyć, bo on ma tą samą wersję nawet z L-ką Nie ma problemu, w miarę możliwości i wiedzy pomożem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hexen 18.04.2008 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Nie ma problemu, w miarę możliwości i wiedzy pomożem. no to zaczynam Po pierwsze koszty 240 tyś za robociznę+materiały proponowane w projekcie do stanu surowego otwartego( za układaniem dachówki i oknami dachowymi) , czy to znośna cena? Aladin mówił żeby rozważyć ale on rzeczywiście ma troszkę inną wersję. To sprawdzona ekipa. Mogłabym dostać na maila jakieś ogólne zestawienie kosztów jakie ponieśliście do tej pory ( takż żeby mieć do czego się odnieść) bo ja zupełnie nieświadoma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 18.04.2008 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Mogłabym dostać na maila jakieś ogólne zestawienie kosztów jakie ponieśliście do tej pory ( takż żeby mieć do czego się odnieść) bo ja zupełnie nieświadoma U mnie jest tak: fundamenty (z piwnicą) 52 714 zł, ściany 75 220 zł, dach - 66 622. Ceny obejmują materiały i robociznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hexen 18.04.2008 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 no to u nas za samą konstrukcję i pokrycie dachu policzyli 83 tyś trzeba się chyba będzie jeszcze porozglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 18.04.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 hmm hmm ale hexen bierz pod uwage jeszcze wzrosty cen materialow i robocizny np. kupowalismy bloczki fundamentowe po 3,15 - teraz 4,10 beton komorkowy mielismy po 8,70 a teraz ponizej 10zl to ciezko znalezc dachoweczki tez poszly w gore i tak kazda jedna rzecz wiec mimo wszystko to nie wiem czy to az taka duza roznica choc jak sie patrzy na procenty to 30% wiecej ale takie czasy wiec moze ustal ile by za sama robocizne chcieli skoro sa dobrzy a Ty poszukaj materialow sama i zobacz co Cie lepiej wyniesie tylko pamietaj o wielu ukrytych rzeczach ktorych czlowiek nie jest na poczatku w stanie wiedziec co do cen i ilosci odsylam do naszych dziennikow - tam znajdziesz tego troche Pedzelito a tak zapytam ile placiles za naped do bramy i co to za firma jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 18.04.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Pedzelito a tak zapytam ile placiles za naped do bramy i co to za firma jest? Napęd Hormanna SupraMatic P - 1350 zł. Kompletna brama - 8500 zł brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 18.04.2008 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 my brame tez mamy hormanna ale na naped jeszcze kasy nie bylo hehe przyjdzie i na nia czas na razie nasze fundusze wyposazaja kotlownie i rzeczy do CO niezbedne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hexen 18.04.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 no tak, 30 % więcej to może się nie budować Żartuję oczywiście. Odnośnie waszych dzienników to ostatnio ja wam trochę nabijam liczniki, bo jak narazie to moje pierwsze i jedyne źródło wiedzy kurcze, trzeba się było budować wcześniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 18.04.2008 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 hehe zawsze kazdy z nas tak stwierdzal ze mozna bylo wczesniej ale zawsze bylo tak ze sie z jakis przyczyn nie dalo i tyle takze nie martw sie bo za rok powiesz - kurcze jak to dobrze ze sie zdecydowalismy rok temu bo teraz to by nas wynioslo o kolenje iles % wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 18.04.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Witaj hexen Jak miło, że kolejna osoba zdecydowała się na Niewielkiego Gdzie masz zamiar budować ten domek? Ja jestem z Olsztyna, dom stoi (M05a), więc zapraszam serdecznie Namiarami na sprawdzone ekipy również dysponuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hexen 18.04.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Witaj kropeczka 27 Ja mam zamiar budować w Elblągu, ale do Olsztyna to znowu nie tak daleko Co do ekip to właśńie jesteśmy na etapie szukania, ale jest coraz lepiej. Teraz chociaż wiemy czy podane koszty to zdzierstwo czy da się przeżyć Jestem w szoku że za tą samą pracę jedna ekipa chce 80 tyś a druga 130 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka27 18.04.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Mróweczko74 strasznie podobają mi się zmiany jakie wprowadziłaś na parterze, rewelacja, budowe zaczynamy w sierpniu i mam nadzieje ze do tego czasu przekonam mężusia do takich zmian, wprawdzie mamy juz pozwolenie na budowe i moze ktos mi powie czy takie zmiany można zrobiec na lewika??taka mała samowola:)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 18.04.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Witaj kropeczka 27 Ja mam zamiar budować w Elblągu, ale do Olsztyna to znowu nie tak daleko Co do ekip to właśńie jesteśmy na etapie szukania, ale jest coraz lepiej. Teraz chociaż wiemy czy podane koszty to zdzierstwo czy da się przeżyć Jestem w szoku że za tą samą pracę jedna ekipa chce 80 tyś a druga 130 . Na pewno do Olsztyna będzie Ci bliżej niż do innego M05a Jak coś to daj znać na priv. Moja budowa zawsze chętnie przyjmuje gości Niestety ale rozbieżności między ekipami są naprawdę duże. Ja za robociznę (stan surowy otwarty z odeskowaniem i opapowaniem dachu) zapłaciłam 54 tys. I to chyba była najwyższa cena spośród wszystkich budujących Niewielkiego Teraz przestałam liczyć, bo moje serce może tego nie wytrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka27 18.04.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 dziewczyny, wiem że się powtarzam ale skoro jesteście to powiedzcie mi jak tam u was w projekcie idą te kominy wentylacyjne, nie daje mi to spokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 18.04.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Mróweczko74 strasznie podobają mi się zmiany jakie wprowadziłaś na parterze, rewelacja, budowe zaczynamy w sierpniu i mam nadzieje ze do tego czasu przekonam mężusia do takich zmian, wprawdzie mamy juz pozwolenie na budowe i moze ktos mi powie czy takie zmiany można zrobiec na lewika??taka mała samowola:)? Ja do pozwolenia na budowę dałam projekt bez żadnych zmian. Cała reszta była robiona po otrzymaniu go. Przy zmianach Mróweczki na pewno potrzebny jest architekt i wpis do dziennika budowy, bo widzę tu przesunięcia ścian konstrukcyjnych. Nie ukrywam, że ja właśnie dlatego zrezygnowałam z powiększania kuchni, bo cała ta zmiana miała mnie dośc sporo kosztować. Ale zmiany Mróweczki uważam za świetne! Drugi raz zrobiłabym tak samo jak Mróweczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 18.04.2008 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 inka27 chciałabym Ci pomóc, ale w kwestii kominów to jestem zakręcona. Na pewno mam komin w pokoju środkowym i nad kuchnią Ty widzę w tym nad kuchnia nie masz. Więcej mogę powiedzieć po konsultacji z moim bobem budowniczym Cos z tymi wentylacjami chyba zmienialiśmy, ale już sama nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka27 18.04.2008 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 mogłabym zrezygnowac ewentualnie z powiekszenia kuchni, pozostałe ściany nie są nośne więc moze można byłoby cosik pozmieniac,ale jak znam życie bedzie problem z tymi cholernymi kominami, także kropeczko jak bedziesz coś wiedziała to daj znać, bedę czekać cierpliwie:) A może ty Mroweczko 74 powiesz mi gdzie są ciebie po tych zmianach kominy wentylacyje i czy nie wychodzą na poddaszu na środkiu pokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropeczka27 18.04.2008 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 mogłabym zrezygnowac ewentualnie z powiekszenia kuchni, pozostałe ściany nie są nośne więc moze można byłoby cosik pozmieniac,ale jak znam życie bedzie problem z tymi cholernymi kominami, także kropeczko jak bedziesz coś wiedziała to daj znać, bedę czekać cierpliwie:) A może ty Mroweczko 74 powiesz mi gdzie są ciebie po tych zmianach kominy wentylacyje i czy nie wychodzą na poddaszu na środkiu pokoju A czy ta ściana od salonu nie jest scianą nośną? Bo mi sie wydawało, że jest nosna. Upewnij się lepiej. Wypytam o wszystko i dam znać. Ale żaden komin nie jest na środku pokoju. Przynajmniej u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MJ.B 19.04.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 witam budowniczych niewielkich oto nasze dokonania http://images27.fotosik.pl/198/2cd5ec6f83a21b2fm.jpg stan zero osiągnięty dnia 8 03 2008 kosztem 16600 zł http://images25.fotosik.pl/197/f44db50d8126e7abm.jpg strop zalany 17 04 2008 ! Jak dla mnie super .Wiecha największa w okolicy w środe tj. 23 04 2008 wchodzi cieśla do więżby wszystko idzie spoko może poza pogodą cenę stanu surowego otwartego podam po zakończeniu dachu .Aby nie zapychać forum nie wstawiam fotek z każdego dnia budowy ponieważ uważam,że doskonale robi to ALADIN07 który dla wersji NIEWIELKI M 05 jest niczym JAN DłUDOSZ dla historii Polski dodam że dla wersji M 05a PęDZELITO (zresztą ziom ) jest niczym WINCENTY KADłUBEK Forum czytam cały czas . Budowa rzeczywiście zabiera sporo czasu i na pisanie nie ma go za wiele.Szkoda tylko,że "starzy " niewielcy nie chwalą sie osiągnięciami bo coś by można podpatrzeć Jeśli chodzi o koszty budowy to ja mieszkam chyba na innej planecie bo mnie stan surowy otwarty wyniesie 25000 zł tak że jest to m.innymi też jakiś urok podkarpacia buduję m05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hexen 19.04.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Kropeczka dzięki za zaproszenie, na pewno skorzystam, tylko jak się zrobi cieplej:) M&J.B nie można by tu podesłać paru budowlańców z MIelca, jak u was takie ceny robocizny . U nas to się Panowie budowlańcy cenią Najlepszy był Pan który krzyknął 130 tyś za stan surowy otwarty, ale nic to powiedział 130 beż żadnych wyliczeń ile na poszczególne etapy prac, nic na kartce, a miał na to tydzień. Powidzia,ł że co on się będzie ZAPRACOWYWAŁ i pisał dokładnie ile na jaki etap jak my i tak weźmiemy kogoś kto zaproponuje nam niższą cenę. Ale najlepsze jest to że my nawet nie wiedzieliśmy czy to mało czy dużo bo to pierwsza nasza rozmowa i nie bardzo mieliśmy z czym porównać. Ale z dnia na dzień człowiek wie coraz więcej.hm....chociaż i tak mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts