Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

HEXEN

powiem tyle,że jeśli zależy ci na kasie to warto szukać i wybierać racjonalnie.Najlepiej kogoś poleconego a jeśli takowego akurat nie ma to sprawdzać kilka ekip.Tym sposobem można sporo zaoszczędzić .Przy czym w moim

regionie są to na pewno inne kwoty niż u Was ale procentowo jest podobnie.Polecam też szukanie materiałów we własnym zakresie tu też można sporo zaoszczędzić a pośrednicy cóż oni przede wszystkim sami muszą dobrze zarobić a potem dopiero interesuje ich klient.Dodam jeszcze że budowa domu ma to do siebie że są jakieś plany i jakieś obliczenia a rzeczywistość okazuje sie zawsze inna(DUżO DROżSZA :o )Dlatego polecam szukać i przebierać w ofertach a na pewno sie to opłaci w ostatecznym rozrachunku.Chodzi o to aby inwestycję zamknąć(kiedyś :wink: ) w jakichś rozsądnych granicach.Pozdrawiam z dalekiego podkarpacia i życzę powodzenia i (przede wszystkim )wytrwałości w dążeniu do celu!

buduję m05

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A komu nie zależy na kasie :D

Teraz już mamy dwie ekipy z polecenia, kosztowo są ok, ale z terminami u nich cięzko, aczkolwiek mam nadzieję że jadnak coś z tego wyjdzie. Tak to już jest, że jak ktoś robi tanio i dobrze, to zawalony robotą:) No nic, mamy jeszcze trochę czasu to będziemy szukać i nabierać doświadczenia 8)

Witaj kropeczka 27

Ja mam zamiar budować w Elblągu, ale do Olsztyna to znowu nie tak daleko :lol: Co do ekip to właśńie jesteśmy na etapie szukania, ale jest coraz lepiej. Teraz chociaż wiemy czy podane koszty to zdzierstwo czy da się przeżyć :) Jestem w szoku że za tą samą pracę jedna ekipa chce 80 tyś a druga 130 :o.

Na pewno do Olsztyna będzie Ci bliżej niż do innego M05a :) Jak coś to daj znać na priv. Moja budowa zawsze chętnie przyjmuje gości :)

Niestety ale rozbieżności między ekipami są naprawdę duże. Ja za robociznę (stan surowy otwarty z odeskowaniem i opapowaniem dachu) zapłaciłam 54 tys. I to chyba była najwyższa cena spośród wszystkich budujących Niewielkiego :roll: Teraz przestałam liczyć, bo moje serce może tego nie wytrzymać :wink:

Okolice Trójmiasta, rozpoczęcie w czerwcu, koszt 50 tyś za stan surowy otwarty też z odeskowaniem i papą +piwnica pod częścią

mogłabym zrezygnowac ewentualnie z powiekszenia kuchni, pozostałe ściany nie są nośne więc moze można byłoby cosik pozmieniac,ale jak znam życie bedzie problem z tymi cholernymi kominami, także kropeczko jak bedziesz coś wiedziała to daj znać, bedę czekać cierpliwie:) A może ty Mroweczko 74 powiesz mi gdzie są ciebie po tych zmianach kominy wentylacyje i czy nie wychodzą na poddaszu na środkiu pokoju :lol:

A czy ta ściana od salonu nie jest scianą nośną? Bo mi sie wydawało, że jest nosna. Upewnij się lepiej. Wypytam o wszystko i dam znać. Ale żaden komin nie jest na środku pokoju. Przynajmniej u mnie ;)

Witam wszystkich Niewielkich,

Dawno mnie tu nie było :) , ale to dlatego, że na razie u mnie nic się nie dzieje na placu boju. Ale na bieżąco śledzę Wasze poczynania. U mnie na razie papierologia i jeszcze raz papierologia, czyli walka z wiatrakami, no ale może w końcu coś ruszy do przodu.

Inka27, co do ścian; Kropeczka ma rację, ściana przy pokoju dziennym jest ścianą wewnętrzną konstrukcyjną, ale autorka tegoż projektu daje możliwość manewru z tą ścianą. Lecz niestety, w tej kwestii potrzebna jest pomoc Architekta, który będzie robił adaptację tegoż projektu.

Jeśli chodzi zaś o pytanie związane z kominami, to muszę się przyznać z bólem, że w obecnej chwili niestety nie pomogę Tobie. Po adaptacji projektu będę trochę mądrzejsza i może wtedy. Na razie biegam po projekcie z linijką :D :D :D, hahaha, sprawdzając, gdzie przy takich zmianach mogą "wylądować" kominy i wentylacja.

Pozdrawiam serdecznie

Mróweczka

no prosze wreszcie sie towarzystwo troche obudzilo i zaczelo pisac ;)

dzieki za slowa uznania dla naszych zdjec hehe

u nas pogoda tragiczna - leje co drugi dzien a my jestesmy na etapie

obkopywania budynku wiec wyobrazcie sobie jak wygladamy po kopaniu

w glinie - cudnie wprost - tylko nas do pieca wrzucic i piekne foremki wypalic:)

dzisiaj kolejne rozliczenie z hydraulikami za nami - poki nie bedzie wylewek i kominka

z plaszczem wodnym to sie nie zjawia wiec teraz nasza walka

z wylewkami, drenazami itd.

takze to jest to co zalozyli jako ostatnia rzecz i pomachali na dozobaczenia :)

http://images32.fotosik.pl/226/35861a07f3ee9f57m.jpg

Aby nie zapychać forum nie wstawiam fotek z każdego

dnia budowy ponieważ uważam,że doskonale robi to ALADIN07 który dla wersji NIEWIELKI M 05 jest niczym JAN DłUDOSZ dla historii Polski :wink: :wink: dodam że dla wersji M 05a PęDZELITO (zresztą ziom :wink: ) jest niczym WINCENTY KADłUBEK :wink: :wink:

Bardzo mi się ten post spodobał, dzięki bardzo miły i "z jajem". :)

Faktycznie, nasze "niewielkie" Panie dyskutują aż miło tylko nie bardzo kumam o co z tymi kominami chodzi. Żaden nie jest na środku pokoju. :) No może coś z tym kuchennym jest nie tak ale ja go nie mam ze względu na went. mechaniczną. Ale nie podejrzewam żeby projekcie znalazła się aż taka gafa.

Pozdrawiam wszystkich Niewielkich!!!

Pedzelito

pedzelito, na majówkę wybieram się w Twoje okolice. Czy mogłabym obejrzeć Twój domek? Zastanawiam się nad kupnem projektu, ale zanim nie zobacze juz wybudowanego Niewielkiego, to się chyba nigdy nie zdecyduje. Prosiłabym o kontakt na priv, jeśli to możliwe oczywiście :)

Aby nie zapychać forum nie wstawiam fotek z każdego

dnia budowy ponieważ uważam,że doskonale robi to ALADIN07 który dla wersji NIEWIELKI M 05 jest niczym JAN DłUDOSZ dla historii Polski dodam że dla wersji M 05a PęDZELITO (zresztą ziom ) jest niczym WINCENTY KADłUBEK

no no Pedzelito ale nam pojechali co :) - pozytywnie oczywiscie

fajnie ze ktos to docenia

my na piatek jestesmy umowieni z wylewkarzem z mixokretem

oczywiscie za jeden dzien maja to machnac takze teraz zalatwiamy cementy,

piach i siatki zeby miec komplecik na piatek :)

Witajcie Niewielcy :)

U mnie dzisiaj elektryk skonczył okablowanie (robocizna 3 tys), hydraulicy mają kończyć jutro i właśnie jutro wchodzą tynkarze.

Chyba najgorsze decyzje mam za sobą :) Największy koszmar to rozmieszczenie grzejników :roll: Zaczęliśmy też robić parapety zewnętrzne.

http://images30.fotosik.pl/202/52b7533ec7e5d8f9m.jpg http://images23.fotosik.pl/201/5928b95f57550791m.jpg http://images26.fotosik.pl/202/4c7147c13dd11a12m.jpg

http://images30.fotosik.pl/202/d0d5bb03dbff7fffm.jpg http://images24.fotosik.pl/202/28005d51b708ca12m.jpg http://images32.fotosik.pl/229/e2d55225be4b71cam.jpg

Kropeczko temu elektrykowi to faktycznie niewiele zaplacilas ale on faktycznie

bardziej zrobil okablowanie niz instalacje elektryczna

zrob sobie lepiej duzo zdjec nim to zalejesz bo w tym gaszczu - czy pajeczynie w podlogach

nie trudno moze byc pozniej jakims wiertlem trafic w kabel

jak dla mnie to nie zrobil tego dobrze biorac to pod uwage

mogl chociaz przy scianach jechac

a druga sprawa ze osoba ktora bedzie Wam ukladac styropian to albo zrobi totalna

olewke i krzywo pouklada na tych kablach plyty albo sie strasznie bedzie wkurzac

przy docinaniu plyt hehe

juz hydraulik lepiej sie spisal bo jakies katy proste staral sie zachowywac

zdumienie moje tylko - co to za rury sa ze one takie elastyczne:)

jakies plastikowe? mysmy miedz dawali dlatego mi to obce

a parapecik superowo wyglada - my tez cos takiego bedziemy chyba dawac - wybor jeszcze nie padl

ale niedlugo trzeba bedzie sie zastanawiac :)

Aladin dzięki za troskę :)

Elektryk w tej cenie robi zdjęcia i kręci film. Wiesz, jestem spokojna bo to jeden z najlepszych elektryków, więc powinno być ok :) Faktycznie zrobił okablowanie, bo co innego miał teraz zrobić? Przecież przed tynkami kładzie się tylko kable, tak? Jak o czymś nie wiem, to napisz.

Możliwe, że lepiej byłoby gdyby kable szły przy ścianach, ale nie wiem czy się wszędzie tak dało.Mamy bardzo dużo punktów i jak widać ogrom kabla. Skoro zrobił tak, to pewnie miało tak być :) A jak nie, to i tak już po herbacie :(

A dzisiaj weszli tynkarze i zagruntowali ściany :)

Kropeczko

z tym okablowaniem to chodzilo mi o to ze na tych zdjeciach co pokazalas

to wygladalo to bardziej na kable rzucone na ziemie

z tego co mi wiadomo ( a naczytalem sie tego forum i nasluchalem troche opini ludzi z branzy elektrycznej )

to sa jakies wytyczne kladzenia instalacji elektrycznej

i na pewno nie powinna ona sobie isc ot tak na szage jak ja to mowie po

podlogach

wszelkie kable powinno sie klasc na scianach i to tez przy zachowaniu odpowiednich

regul ze przy oknach to odpowiednio wyzej zeby robiac karnisze nie przewiercic

kabla

pozniej nieco nizej i przede wszystkim wszelkie zakrety robi sie jako katy proste

a nie skreca gdzie i jak komu pasuje:) a w zasadzie gdzie pasuje elektrykowi

prowadzenie kabli jest tez okreslone w jakich odleglosciach od sufitow, od okien

czy drzwi czy pozostalych instalacji

takze byc moze rowniez stad u Ciebie niska cena bo koles z tego co widac

malo sie nameczyl robiac dziury w scianach

tak dla przykladu gdyby nasz kierbud chociaz jest czlowiekiem bardzo tolerancyjnym

zobaczyl taka platanine tego wszystkiego na podlodze to by nas chyba pogonil :)

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=52b7533ec7e5d8f9

za duzo tu tych mijanek lukow, luczkow itd - to wszystko powinno isc co najwyzej na podlodze ale przy samej scianie

a mijanki podkuc zeby szly pod soba bo pozniej im wyzej prowadzisz instalacje tym

mniej wylewki bedzie akurat w tym miejscu i moze chciec cos pekac

ale wiem ze wtedy i roboty wiecej i materialu tez

zwroce Ci od razu jeszcze na jeden fakt uwage

jak bedziecie kladli pape na chudziaka i zgrzewali to patrz wykonawcy na rece zeby sie nie okazalo ze Ci potopi te peszle i rurki do wody bo i takie "majstry"

sa ze potrafia - obca robota ich nie obchodzi

i zeby podczas ukladania styropianow powkladano kawalki takze pod te wiszace

w powietrzu rury

do zdaje sie CO i wody uzytkowej - nie powinny wisiec bo jak sie je od gory zaleje to w miejscach gdzie beda

przechodzic nad tymi przewodami elektrycznymi ( czyli wyzej )

moze sie gromadzic powietrze i bedzie lekka lipa

witam

właśnie zaczynam kontynuować swoją budowe M05 , zacząłem już 2 lata temu ale wtedy wykonałem tylko fundamenty. Teraz zaczynam po raz drugi z zamiarem skończenia przed końcem tego roku. Niestety poprzednio musiałem zrewidować plany życiowe i budowę domku odłożyć.

Kiedy kupowałem w maju 2006 projekt był wtedy raczej mało popularny - teraz widzę że nawet załapał się do top 10 Muratora. Cieszę się że aż tyle osób podjęło się tego projektu i są tak obszerne relacje z postępujących robót. od tygodnie czytam forum z ciekawością. Mój domek buduję w okolicach Gliwic na śląsku. Niebawem dołączę swój dziennik budowy i swoją adaptację projektu. Poczyniliśmy pare drobnych zmian wraz z podniesieniem o 2 putaki całego dachu. Oglądałem taką samą realizacją w Gliwicach (też niewielki M05) i dom nie stracił nic na proporcjach a samo podniesienie daje dużo nowych możliwości.

pozdrawiam

Hejka :D ,

a ja 6 kwietnia przeprowadziłam się do Niewielkiego. Na razie mam huk roboty typu szpachlowanie dziur, które ominęli budowlańcy, gruntowanie ścian i malowanie. Salon i hol są zawalone kartonami a my mieszkamy w pokoju na dole. Wciąż czegoś szukam, ale powoli zaczynam się orientować w tym całym bałaganie. Nastawiłam się, że tak będzie pewnie przez najbliższe miesiące, ale mam nadzieję przetrwać. Szkoda tylko, że mój mąż już musiał wyjechać do pracy i muszę sobie radzić sama, ale jak mawiają "Co nas nie zabije, to nas wzmocni". Ważne, że Chłopakom coraz bardziej się tu podoba, a w okolicy mieszkają ich rówieśnicy.

Pozdrowionka

Aleksandra

AleksandroM05a a gdzie jakies zdjecia???????

dom zrobiony, prawie skonczony a Ty nawet jednym zdjeciem sie chyba nie podzielilas - nieladnie

a my z wielka radoscia informumjemy ze kolejny krok milowy za nami - WYLEWKI/POSADZKI zrobione !!

http://images33.fotosik.pl/236/75e1f4325454dd03m.jpg http://images23.fotosik.pl/204/5295fae45b9cd684m.jpg http://images32.fotosik.pl/236/3470a4e74d49e9b4m.jpg http://images33.fotosik.pl/236/321a08928462cac8m.jpg http://images27.fotosik.pl/204/cb671e709027d835m.jpg

wiecej zdjec jak zwykle w dzienniku

teraz czekamy w sumie 2 miesiace na dzialania wieksze wewnatrz - juz takie wykonczeniowe

a na zewnatrz przed nami prace ziemne - drenaz, ocieplanie fundamentow, budowa tarsu i wejsc, rury spustowe do rynien itp.

AleksandroM05a a gdzie jakies zdjecia???????

dom zrobiony, prawie skonczony a Ty nawet jednym zdjeciem sie chyba nie podzielilas - nieladnie

Masz rację - nieładnie. Po pierwsze - problem tkwi w tym, że nie mam pojęcia, gdzie jest aparat. Ja go niestety nie pakowałam. Po drugie - niewiele się tu zmieniło od ostatnich zdjęć. Po trzecie - wszędzie widać tylko kartony, morze kartonów. Czasami między nimi błyśnie niebieski wór Jana Niezbędnego. Załamka. Ruszyć się nie można. Do dzisiaj naszą szafą (blisko miesiąc!) była toyota zaparkowana w ulicy obok, bo nie można było dojechać po dom. Dziś nareszcie odzyskałam samochód, a ubrania trafiły do szafy, co mnie ogromnie cieszy.

Na zewnątrz wciąż znajduję jakieś niedoróbki i mnie trafia. Rozliczając się z Wykonawcą, nie zapłaciłam Mu całej kwoty mówiąc, że dostanie pieniądze, jak dokończy to, co jeszcze zostało. Zamierzam Go przycisnąć w przyszłym tygodniu.

Myślę, że prawdziwe mieszkanie w Niewielkim, zacznę dopiero za jakiś bliżej nieokreślony czas.

Pozdrowionka

Aleksandra

Szpachlowanie, gruntowanie i malowanie.

Aladin dzięki za fachowe wyjaśnienie sprawy :)

Cokolwiek by nie było, to już i tak za późno na poprawki. Ja jestem spokojna, bo znam wielu ludzi, którym robił prace ten elektryk i nikt problemów nie miał :)

A skoro cena taka niska, to ile Wy płaciliście i co w tej cenie było? U mnie 3 tyś robocizna i 3200 materiał. Elektryk liczył za punkt.

A tak w ogóle to już mam tynki, a we wtorek wchodzą posadzkarze :) :) :)

Aleksandra GRATULACJE!!!! Przegoniłaś wszystkich :)

hmmm Kropeczko nasz elektryk nas wycenil

na 5800zl - tylko tez by trzeba bylo porownac tutaj ile tego wszystkiego

kto ma

bo instalacja instalacji nie rowna:)

samych gniazdek mamy ponad 100 do tego wlaczniki a jest ich nie malo

instalacjia hifi do kina domowego oraz na taras, do kuchni i do lazienki

instalacja rtv skladajaca sie z kabla rtv i net ( do rozdzielenia np. cyfry plus )

do 5 miejsc

antena sat ( 4 kable ), dwa miejsca ( na wszelki wypadek ) montazu anteny rtv analgowej

wyprowadzenia na ogrod, do domofonu, do bramy wjazdowej i kilka takich roznych udziwnien

i jeszcze instalacja alarmowa

takze jak widzisz ciezko to wszystko ocenic i porownac

a material to szczerze sam nie wiem dokladnie ile nam poszlo ale mysle ze okolo 4500 na kable, peszle, rurki

rozdzielnice i elementy do jej zazbrojenia ( czyli wszystkie te esy, p

rzepieciowki i inne ktorych nazwy sa tajemne )

grunt ze juz to mamy za soba - praktycznie juz mozemy skladac papiery o

podlaczenie licznika i bedzie mozna juz miec swoj prad a nie od sasiada chociaz

zadnych problemow z tego tytulu nie mamy bo bardzo zyczliwi ludzie tam mieszkaja

a z ciekawosci jak ceny tynkow u Was?

ile metrow kwadratowych wyszlo Wam w M05a:)

nam okolo 450m2 scian i 100m2 sufitow