Aleksandra M05a 02.05.2008 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Hejka , u mnie instalacja elektryczna wyniosła 12.800 zł, w tym 4.000 zł robocizna. Najgorsze jest to, że na tym się nie kończy. Potem dochodzi koszt gniazd, klawiszy, ramek... ____________ Pozdrowionka Aleksandra Szpachlowanie, gruntowanie, malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra M05a 02.05.2008 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 a z ciekawosci jak ceny tynkow u Was? ile metrow kwadratowych wyszlo Wam w M05a:) nam okolo 450m2 scian i 100m2 sufitow Ja płaciłam w grudniu 23 zł/m2 z materiałem. Wyszło 580 m2. Nie kładł na suficie i dwóch ścianach w garażu oraz na ścianach w łazienkach. ____________ Pozdrowionka Aleksandra Szpachlowanie, gruntowanie, malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 03.05.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 instalacja rtv skladajaca sie z kabla rtv i net ( do rozdzielenia np. cyfry plus ) do 5 miejsc Czegos tu nie rozumiem... Rozwin temat jakbys mógł. Ja osobiście pociagnalem oddzielne kable sieciowe z kazdego pokoju do pomieszczenia gospodarczego, w okolice gniazdka telefonicznego. Tam zamocuje jakies urządzenie switchopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 03.05.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 hmmm Ty TomkuM05a z tego co piszesz zrobiles sobie po prostu kable podsiec internetowamy internet bedziemy sobie wifi po domu rozsylalinatomiast mysmy te kable pod telewizor w innym celu daliplacac jeden abonament i majac jedna karte abonencka mocw kazdym odbiorniku telewizyjnym ogladac co innegowiaze sie to z koniecznoscia posiadania tunera tvsat przy kazdymtelewizorze ale dzieki takiemu urzadzeniu jak splitter mozna takakarte udostepnic do wszystkich tunerow i do tego wlasnie sluzy u nasten kabel tu masz maly opis tegohttp://www.lamerek.com/spliter/wstep.htm a tu przykladowy sklepik z takimi urzadzeniamihttp://www.satnet.com.pl/-produkty/kid,57/Splitter-SmartCard do tego potrzebujesz jeszcze konwerter do anteny - quatro z czterema wejsciami na kablei z konwertera to idzie do multiswitcha jak pogrzebiesz troche w googlach to znajdziesz wszelkie potrzebne schematycalej instalacji radiowow telewizyjnej i satnie mam teraz pod reka linkow do tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 03.05.2008 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 hmmm Ty TomkuM05a z tego co piszesz zrobiles sobie po prostu kable pod siec internetowa my internet bedziemy sobie wifi po domu rozsylali (...) Napisałeś net, więc myslałem, że piszesz o czymś poważniejszym . A to zwykły serwer z kartą oszukujący tunery z wykorzystaniem ethernetu. Ciekawiło mnie o czym własciwie piszesz... - bardziej z technicznej ciekawosci. Jesli chodzi o SIEC to ja, z wiadomych wzgledow, wolę przewodówkę od wi-fi, bo siec to nie tylko Internet, a ethernet moze poslużyc do roznych rzeczy (np do oszukiwania tunerow), a moze do wysterowania czegos poźniej w pokojach? Jesli twój splitter wykorzystuj ethernet to mozesz kable tez wykorzystac do SIECI. A telewizorów wiele nie przewiduję - a najważniejszy już mam - to kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MJ.B 04.05.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 osz qrcze blade po dyskusji ALADINA07 z TOMKIEM 05A przynajmniej wiem,ze nic nie wiem o tych kabelkach .zatrudniam do tego tematu fachowca Mieszkam (jeszcze) w bloku i mam kablówke więc te tematy to dla mnie nowość.Ten problem u mnie będzie oczywiście troche póżniej ale dobrze być z tematem na"czasie". U mnie cieśle robią więżbę http://images32.fotosik.pl/239/307e0fb5a2711256m.jpg w środe lub czwartek majster Józek ma stawiać kominy . buduję m05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 05.05.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 M&J.B najwyzszy czas sie za to zabrac bo przeciez musicie powoli decydowac gdzie dacie antene rtv ( na kominach czy gdzie? ) gdzie pojdzie satka i jakas skrzyneczka do zarzadzania tym calym kablowym balaganem hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 07.05.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 u nas dzisiaj wreszcie wjechala Zuzia - czyli kominek w piatek montaz wkladu kominowego i podlaczenie kominka i pierwsze odpalenie pewnie http://images30.fotosik.pl/209/ba576e06aa86ae5em.jpg http://images30.fotosik.pl/209/b927f58447d77e4fm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mróweczka74 08.05.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 u nas dzisiaj wreszcie wjechala Zuzia - czyli kominek w piatek montaz wkladu kominowego i podlaczenie kominka i pierwsze odpalenie pewnie http://images30.fotosik.pl/209/ba576e06aa86ae5em.jpg http://images30.fotosik.pl/209/b927f58447d77e4fm.jpg Aladin, mam do Ciebie pytanie, a mianowicie w którym miejscu będzie u Ciebie kominek? Pozdrawiam Mróweczka upss! znalazłam w Twoim Dzienniku, sory nie było pytania Tak na marginesie mówiąc to idziecie jak burza z budową. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 08.05.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 no kominek wczoraj sila czterech chlopa zostal ustawiony tak prowizorycznie jutro koles ma sie zajac wlozeniem wkladu kominowego i w zasadzie dopiero jutro ustalimy z nim na tip top pozycje kominka - ale wiele sie chyba to nie zmieni hmmm czy my idziemy jak burza? milo slyszec ale jakos tak tego nie odczuwamy nawet rzekl bym ze sie nam dluzy hehe nasi sasiedzi to dopiero maja tempo w czerwcu zaczeli i w czerwcu sie maja wprowadzac jedno w co watpie to jakos robienia w takim pospiechu nie mniej jednak niech im bedzie jak najlepiej my teraz sie meczymy z drenazem, ocieplaniem i tarasami - a w zasadzie z odkopywaniem caly czas kaprysna pogoda nas przetrzymywala no ale moze w koncu juz nastapi dobry okres i da sie to w koncu zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania01 10.05.2008 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 Witam wszystkich!!! Już dawno mnie tu nie było..... Mam pytanie, może ktoś mi doradzi???? Budowę swojego niewielkiego zaczęłam 20.08.2007 teraz jest już prawie ukończony Na budowę wzięłam kredyt w PLN który teraz mam ochotę przewalutować. Wiem, że zapłacę za to (ile dowiem się w poniedziałek) ale ......... rata będzie niższa..... Frank idzie w dół ale oprocentowanie w złotówkach wciąż wzrasta i ............... nie wiem co zrobić Proszę o radę... mam jeszcze poczekać czy nie Pozdrawiam ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 12.05.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 ania01 no dawno Cie nie bylo, niczym sie nie chwalilas, zadnych zdjec itp. co do kredytu to tego ktory Ci go proponowal i namowil to bym od razu pala lal ile wlezie a samo pytanie powinnas skierowac bardziej na watek o kredytach a nie tu bo tu az tylu specjalistow nie ma wg mnie czekac nie ma na co - chyba ze chcesz sie zalapac na jeszcze wyzsze oprocentowanie tych naszych "taniuskich" zlotowek[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania01 12.05.2008 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 hahahaha Przewalutuję w przyszłym tygodniu. Co do pały i osoby którą miałabym nią zdzielić...... to są 2 osoby: mój starszy brat (walnąć go nie mogę bo może się jeszcze kiedyś przydać i.............. moja księgowa a z nią zadzierać nie chcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.s 12.05.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Witam wszystkich budowniczych własnego M5 Moja historia z budownictwem zaczęła się gdzieś na wiosnę A.D. 2007 kiedy to, wspólnie z moją lepszą połową, zdecydowaliśmy znaleźć swoje miejsce na ziemi, postawić niewielki domek, i rozwijać rodzinkę Potem był wybór projektu. Niełatwa sprawa. M05a. No i tak oto trafiłem na to forum. Później działka, kredyt, papiery, zezwolenia, uzgodnienia, jesień, pozwolenie, zima no i na wiosnę rozpoczęcie prac radosne Teraz już mamy wykonane fundamenty, które właśnie są w trakcie izolowania. Co będzie później, jakie trudne decyzje będzie trzeba podjąć, na jakie kompromisy się zdecydować - czas pokaże. Póki co dość nieregularnie odddaję się lekturze forum, gdzie mogę znaleźć odpowiedzi na szereg pytań, rozwiać wiele wątpliwości i po prostu podpatrzeć ciekawe rozwiązania i zwyczajnie się cieszę, że coś takiego jest . Mam nadzieję, że uda mi się znaleźć teraz więcej czasu na forumowanie. pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 12.05.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 no coz chyba jako najbardziej czynny forumowicz tego watku w ostatnich czasach ( a moze sie myle:) ) moge Ciebie - michal.s zaprosic i mianowac jednym z nas ania01 Ty nie patrz kto to tylko lej - kto Ci odda stracone tysiace? bo na pewno nie bedzie to kilka zlotyach a kochany franek spada na pysk i ciezko wymagac by nagle wzrosl o 50% zeby sie "powiedzmy" raty w chf zrownaly z pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 15.05.2008 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 no coz chyba jako najbardziej czynny forumowicz tego watku w ostatnich czasach A to fakt, ale inni obiecują poprawę. U mnie skończyli tynki, gdzieniegdzie wyszły tak (więcej w dzienniku): http://images6.fotosik.pl/192/8cd83ceeb9c1a2adm.jpg ekipa mówi że to się bezproblemowo zaszpachluje, trochę mnie to martwi ale jak tak mówią to im wierzę. Teraz przygotowuje się do wylewek, zwożę materiał no i przede wszystkim muszę położyć papę na tarasie, obiecałem sobie że zrobię to własnoręcznie. Znowu będzie moja robota trwała 2 tygodnie. Pozdrawiam wszystkich Niewielkich!!! Pedzelito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 15.05.2008 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 no powiem Ci Pedzelito ze troche sie przerazilem jak zobaczylem te tynki co oni tam porobili? takie dziury? pozniej na jednym ze zdjec widzialem chyba w garazu ze masz juz polowe porobiona ale kurcze ja to bym byl chyba strasznie nieszczesliwy widzac cos podobnego u mnie Ty chyba gipsowe robisz co? bo przy cementowych szpachlowanie tylu dziur mogloby nie przyniesc oczekiwanego efektu ale zycze jak najlepiej co do krzeselko-lezaczkow to przednie a u sasiadow powrot do przeszlosci i milutko tak patrzec jak ktos zaczyna a samemu to sie jest juz gdzie sie jest no i wracaj wracaj na forum bo jak widzisz chyba sami sobie znowu musimy konwersowac my konczymy powoli obkopywac ten fundament - odciski na rekach coraz wieksze i dobrze ze juz koncowka bo by byly wieksze jak palce:) aladinowa wczoraj sie wziela za obmywanie fundamenentow z tej cholernej gliny bo by sie klej nie chcial tego chwytac takze juz blizej jak dalej ocieplania i drenazu no i tarasu i podestow do wejsc a najgorsze ze w tych zwalach wykopanej gliny pszczolki sobie gniazdka powily juz dwa zatkalismy ale kolejne chyba jeszcze przed nami - coz taka pora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 15.05.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 no powiem Ci Pedzelito ze troche sie przerazilem jak zobaczylem te tynki co oni tam porobili? takie dziury? pozniej na jednym ze zdjec widzialem chyba w garazu ze masz juz polowe porobiona ale kurcze ja to bym byl chyba strasznie nieszczesliwy widzac cos podobnego u mnie Ty chyba gipsowe robisz co? bo przy cementowych szpachlowanie tylu dziur mogloby nie przyniesc oczekiwanego efektu ale zycze jak najlepiej Aladin, jeśli ekipa zrobiła by takie tynki to przegonił bym ich po drugim metrze kwadratowym!!! Takie tynki są zrobione tylko w piwnicy i to na specjalne moje życzenie, mówili że robi się je gorzej, trudniej niż te gładkie. Wszystkie poza piwnicą są jak tafla - rewelacja!!! Looknij do dziennika. Kurcze, też mnie czeka odkopanie fundamentów i drenaż ale o tym pomyślę później, zdecydowanie później. Obecnie jestem w trakcie drenowania piwnicy, oj ciężko idzie wybieranie tej ziemi, oj ciężko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 15.05.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 no bo mnie juz zmrozilo ze to normalne ich dzialanie i pozniej jakies poprawki beda - przy czym poprawki bylyby chyba bardziej pracochlonne jak samo wlasciwe tynkowanie hehe:) no a z tym odkopywaniem to faktycznie przeje....ne koparka sie tego nie zrobi bez szkody dla murow - nawet ta malutenka a dwa ze tak idealnie sie nie powybiera ziemii a najgorsze ze przy laniu lawy czasami cos sie szerzej wylalo i jeszcze gdzieniegdzie trzeba uzyc mlotka i przecinaka zeby te nadlewki odciac - meczarnia:) dzisiaj jeszcze sobie szlaufwaga powyprowadzamy na calym budynku na zewnatrz poziomy zeby ten drenaz jako tako ze spadkami ulozyc takze zabawy jest z tym co nie miara - niekonczaca sie opowiesc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 18.05.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 U mnie skończyli tynki, gdzieniegdzie wyszły tak (więcej w dzienniku): Jakas dziwna ta technika tynkowania. Pewnie ze wszystko sie zatrze, ale nie ma to jak jednolita warstwa. U mnie jak kładli gipsy maszynowe, to narzucali na sciane ile trzeba,wyrównali i wypoziomowali i czekali aż odpowiednio przeschnie (stwardnieje). I wtedy robili na gotowo. Troche sciemnili na górze - pojawiły się lekkie pecherzyki- ale już była końcówka i chcieli spadać - zatarli na zbyt mokrym. Ale ogólnie bez zarzutów, ale żeby cos takiego - stresowac tak inwestora! A oni to KNAUFEM tak zrobili? A grunt na te swoje silikony dałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts