marcinjustin 07.08.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 w razie potrzeb jak chcesz prześle ci zdjęcia Marian, pochwal się swoim Niewielkim na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czeska71 13.08.2008 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Witam wszystkich niewielkich!Od lutego wraz z mężem jestem posiadaczką projektu Mo5b i częstym bywalcem tego wątku na forum. Z ciekawością śledzę temat i szczerze podziwiam skrupulatnie prowadzone dzienniki niektórych z was. Sama jestem na etapie wylewania stropu więc jeszcze bardzo wiele przede mną....... ale mam nadzieję że podołam. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erol 1 14.08.2008 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Cześć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erol 1 19.08.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Jak macie położoną podbitkę??Podeślijcie zdjęcia.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erol 1 03.09.2008 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Halo!!Gdzie jesteście?? Wszyscy na budowie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 03.09.2008 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Cze! Faktycznie temat nam podupadł. U mnie działania trochę zwolnione ale "coś" się dzieje. Przepompownia ścieków zamontowana, własnoręcznie maluję kuchnię dzisiaj kończę. Dzisiaj robią instalację gazową z zewnątrz do domu (pod piec). Pozdrawiam, Pedzelito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 03.09.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 a co tu pisac nikt sie nie udziela na forum - nowi tylko przyszli poczytali i tyleich bylo widacwiec po co Pedzelito a Ty uprawnienia masz na ten gaz?bo jak nie to ustal z kierbudem czy mozesz sobie to zrobiczeby pozniej nie bylo ze Ci sie przy odbiorze istalacji nie podbijeniestety w przypadku tej instalacji trzeba sie wykazac papierkami:)powodzonka w kazdym razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 03.09.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 a co tu pisac nikt sie nie udziela na forum - nowi tylko przyszli poczytali i tyle ich bylo widac wiec po co Święte słowa!!!! Pedzelito a Ty uprawnienia masz na ten gaz? bo jak nie to ustal z kierbudem czy mozesz sobie to zrobic zeby pozniej nie bylo ze Ci sie przy odbiorze istalacji nie podbije niestety w przypadku tej instalacji trzeba sie wykazac papierkami:) powodzonka w kazdym razie Nie, nie gazu się nie łapie. Robi to brygada z papierami. Aladinki, co teraz robicie u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 03.09.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 a my jak to my to co widac w dzienniku z reszta aladinowa ponizej szczegolowo ladnie opisala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
villemo1656 03.09.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 :] Troche sie dzieje, a wiec: *kafeli polozone wszedzie oprocz lazienki (tydzin 37/38) *kominek prawie skonczony (brakuje fugi na kamieniach) *kuchnia pomalowana, oplytkowana *jutro montuja nam meble kuchenne, agd juz czeka od m-ca w najblizszym czasie (ten m-c): *lazienka dol *konczenie regipsow (sufitow i wnek) *malowanie parteru *wylewanie betonu na tarasy w pazdzierniku: *wczasy (2 tyg.) *wprowadzka do niewykonczonego domu *drzwi wewnetrzne *zbieranie kasy na kanape i stol *radosc pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bergerak 04.09.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 witam, mieszkamy w niewielkim M05 od lipca.Jedyne zastrzeżenie jakie mam to: poddasze. Jest bardzo nieustawne. Skosy...skosy...skosy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erol 1 05.09.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 My mamy postawioną pakę i czekamy na dachowców. Może się zjawią w przyszłym tygodniu. Poza tym rozglądam się człowiekiem od ogrzewania, wody, kanalizacji i prądu i gazu.Tylko nie wiem co ma być pierwsze zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 05.09.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Poza tym rozglądam się człowiekiem od ogrzewania, wody, kanalizacji i prądu i gazu. Tylko nie wiem co ma być pierwsze zrobione. Hi! Erol 1 Najpierw kanaliza z wodą (doprowadź rurę doprowadzającą wodę pod ławą fundamentową do domu na ścianę) potem prąd (wszystko przed chudziakiem). Na końcu gaz (ja dawałem już po tynkach). Przed chudziakiem pamiętaj też o "rurze powietrznej" do kominka i pieca gazowego (jeśli nie będzie z zamkniętą komorą spalania). Pozdrawam, Pedzelito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 05.09.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 a co tu pisac nikt sie nie udziela na forum - nowi tylko przyszli poczytali i tyle ich bylo widac wiec po co jak to po co???? proszę piszcie na forum jak najwięcej bo to bardzo przydatne informacje dla osób które zaczynają budowę lub mają takie plany. Ja jeszcze nie kupiłam projektu ale na 100% to zrobię wkrótce bardzo mi się podoba Niewielki M05a L i to forum przekonało mnie dodatkowo Pozdrawiam Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erol 1 07.09.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Hi! Erol 1 Najpierw kanaliza z wodą (doprowadź rurę doprowadzającą wodę pod ławą fundamentową do domu na ścianę) potem prąd (wszystko przed chudziakiem). Na końcu gaz (ja dawałem już po tynkach). Przed chudziakiem pamiętaj też o "rurze powietrznej" do kominka i pieca gazowego (jeśli nie będzie z zamkniętą komorą spalania). Pozdrawam, Pedzelito Chudziak już zrobiony, kanaliza na dole rozprowadzona, rura do kominka też. Nie mam jeszcze na działce ani prądu z elektrowni, ani wody ani gazu. I zapomniałem o otworach w fundamencie na to. Ale mają mi w październiku zrobić Chciałem zaraz po zrobieni dachu wstawić okna, szybko zrobić elektrykę i alarm, bo dom położony daleko od cywilizacji. Dopiero po zrobieniu prądu wołać ekipę do hydrauliki i c.o., żeby im zimno i ciemno nie było jak zaczną w listopadzie-grudniu. I jeszcze jedno pytania mam: ile mnie będzie kosztowało: co - piec kondensacyjny Vailant, solary (płytowe) i zbiornik 300l Vailant, woda i kanalizacja, robocizna i materiały. Podłogówka w łazienkach i w kuchni. Ma ktoś szacunkowe dane?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MI1719503689 08.09.2008 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 WitamCzy mozecie podac jakieś uproszczone koszty budowy Niewielkiego.Ja zaczynam budować M05 b i zastanawiam sie czy koszty podane na stronie sa aktualne.Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erol 1 09.09.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Moje dotychczasowe koszty:Zacząłem budowę pod koniec kwietnia 2008. Fundamenty - zrobione5000 zł - bloczki betonowe4000 zł- beton na stopę fundamentową 17kub7500 zł -piasek, kanalizacja, styropian, folia kubełkowa, roboty ziemne, wysiewka, ubijanie, papa izolacyjna3500 zł - murowanie z bloczków, wieniec - dla murarza robicoznaDołki pod stopę fundamentową kopałem ręcznie, zbrojenie, zalewanie gruszka betonu, izolację robiłem sam.Czyli całość fundamentów ok.21 000zł Mury - zrobioneBloczki z betonu komórkowego 1200szt "24"Beton na płytę strop 20kub (5000z-płyta standardowa żelbetowa), zbrojenie (4000zł stal), deski szalunkowe (5kub -2500 zł), schody, nadproża (zmieniałem okna na 150 cm), kominy systemowe+ wentylacja (4500 zł), Robocizna 10 000 złCałość tzw. paki z chudziakiem ok. 43000 zł (bez ścianek działowych) W najblizszych dniachDach - czeka na zrobienieWięźba 7500zł (kupiona)Dachówka Euronit + dodatkiokna Roto rynny Gamrat 22 000zł (kupione)Robocizna - obiecali 16 000zł ale nie wiem czy się nie podniosą.Kominy cd + podbita szacuję ok. 4500 złSuma dach ok. 50 000 zł Okna na dole + rolety do wszystkich okien ok.11 000zł (wycena z soboty) - czeka na zrobienie Czyli SSZ (bez drzwi wejściowych) ok. 125 000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 09.09.2008 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Erol 1 dzięki za podanie przybliżonych kosztów...ja dopiero za rok będę na podobnym etapie budowy. Chcę budować M05a L ale to co napisałes o kosztach to jednak jakiś odnośnik. Dzięki Wszystkim którzy przyłożyli się do tego by to forum wyglądało właśnie tak jak wygląda Pozdrawiam !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MI1719503689 09.09.2008 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Dziękuje bardzo ze koszty i oczywiście jeśli ktoś ma jeszcze swoje opinie i koszty to prosze piszcie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niuńki 12.09.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 dzień dobry Niewielcy, jak sądzicie, czy warto zapłacić 4700 za rynny do M05a (metalowe powlekane) czy lepiej zostać na poziomie 2300 (plastik podobno bardzo przyzwoity). Facet z hurtowni nie potrafi mnie przekonać do żadnej z opcji... I drugie pytanie - czy ktoś z MO5a montował okna dachowe 78x118 zamiast 140? Dekarz upiera się, że bedą lepsze 118, ale czy nie za krótkie? pochwalę się moim niewielkim niebawem, jak tylko nauczę się wklejać zdjęcia, i ktoś je będzie chciał obejrzeć Rzeczywiste koszty budowy: 170 000 (stan surowy otwarty - chyba - bo bez okien i drzwi, pod dachówką, połowa elektryki - bez poddasza, część ogrodzenia) a więc mało sympatyczne noalecozrobić pozdrawiam, Tomek budujemy M05a, kładziemy dachówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts