sylwiap-w29 12.09.2008 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 pochwalę się moim niewielkim niebawem, jak tylko nauczę się wklejać zdjęcia, i ktoś je będzie chciał obejrzeć Pochwal się swoim Niewielkim koniecznie !!! Robie przymiarki właśnie do tego wariantu więc ciekawa jestem czy jakieś zmiany uczyniliście? A kominek został ustawiony tak jak w projekcie? Nurtuje mnie ostanio ten kominek bo chciałabym go mieć a jednak troszkę miejsca w salonie zajmuje. Czy ktoś z forumowiczów zmienił jego położenie? A może jednak to projektowe miejce jest najkorzystniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niuńki 18.09.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Nie potrafię wstawić zdjęcia, więc się nie pochwalę, ale warto zainwetować w Niewielkiego, bo to fajna chałupa.Kominek pozostał na swoim miejscu projektowym, nie ma za to drzwi, które w projekcie sa tuż obok niego.Pytanie z innej beczki - hydraulikę robić przed czy po tynkach?Majster mówi, że po, bo jeżdząc po instalacji rusztowaniami nie ma gwarancji jej uszkodzenia, hydraulik upiera się, żeby przed tynkami "bo po co skuwać". Czyli jak dla mnie każdy chce sobie zrobić wygodną sytuację - jeden, żeby nie baczyć na rurki, drugi, żeby - jak wywali pół sciany przypadkiem - nie musiał tego naprawiać. Ale może szukam niepotrzebnie podstępu...Czy ktoś z Was drodzy Niewielcy może mi podac przybliżony koszt tynkowania w obecnej rzeczywostości budowlanej oraz to, ile należy zapłacić za ocieplenie poddasza (M05a) i przykręcenie płyt kg? I czy warto to robić zimą (styczeń, luty) przy założeniu uzycia kozy i przy wstawionych oknach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 18.09.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 no to moze zajme tutaj jakies stanowisko skoro wreszcie cos ruszylo Erol 1 co do kosztow hydrauliki to moga byc bardzo zmienne tak mysle ze jak strzele ze hydraulika bedzie Cie kosztowac z robocizna w granicach 35-55 tys. ( nie wiem ile kosztuja solary ) to nie sklamie nas robocizna calej hydrauliki wyniosla 13 tys. 10 tys. kosztowal kociol gazowy, grzejniki i wszystkie duperele do podlogowki do tego jeszcze koszt kominka z plasczem z wszystkim co do niego to mysle ze kolejne 12 tys. bedzie lekko (kominek, wymiennik, pompki, mnostwo kolejnych rur, sterownik do przepustnicy - taki elektroniczny, jakies zabezpieczenia, naczynie wzbiorcze - oj jest tego na prawde ) a pozostaja jeszcze jakies rury, rurki, kolana i kolanka oraz zaworki, ktore wyszly pozniej i nie byly doliczone a jeszcze do tego stelaze do kibli i bidetow a juz o wyposazeniu lazienek nie wspomne:) dodam ze Vailant chyba nieco drozszy jest tylko od naszego de dietricha ale tylko nieco i nie wiem fktycznie ile te solary moga kosztowac a do nich tez chyba warto miec zbiornik wiekszy jak 300l - jak czytywalem na forum to 800-1000 l minium zeby to faktycznie bylo oplacalne do tego pewnie tez jakies pompki a kazda to prawie 300zl takze nazbiera sie dodam jeszcze jedno - warto i to bardzo warto szukac duzych elementow przez internet - znizki do 40% od cen katalogowych i czesto lokalne hurtownie nie sa w stanie tyle zaproponowac takze kociol, grzejniki, wymiennik do kominka, podlogowki, styropiany do podlogowki, mieszacze i duzo innych dupereli kupilismy po drugiej stronie Polski bo bylo duzo taniej Niuńki nie sluchajcie wykonawcy - bierzcie tez 140cm wysokie - szkoda swiatla wykonawcy cos pewnie nie pasuje z wymiarami - boi sie ze bedzie problem z wysokoscia scianek dzialowych czy grzejnika albo cos jeszcze innego w tej kwestii nie warto go sluchac - roznica w cenie mala a swiatla jednak duzo wiecej pamietajcie ze to jedyne zrodlo swiatla naturalnego w tych pokojach a co do hydrauliki to ja jestem za tym zeby glowne piony i rury porobic przed tynkami i ewntualne rury z woda polozyc ( o ile miedziane ) bo trudniej uszkodzic nie ma cudow zeby pozniej odkuwane rzeczy idealnie potynkowac - to juz nie bedzie to i o ile okiem nie bedzie widac moze wielkiej roznicy to w naszej glowie juz bedzie siedziec ze tam cos bylo ruszane i bedziemy caly czas o tym myslec przed dalsza czescia hydrauliki zrobic probe szczelnosci - napelnic instalacje woda i sprawdzic wtedy wyjdzie czy trzeba cos jeszcze naprawic - moze sie zdazyc ale nie musi dac jakies podesty zbite z desek w miejscach gdzie ida rurki i po problemie a grzejniki i reszte hydrauliki poprowadzic pozniej takze hydraulike podzielic na dwa etapy - ta w sicanach i ta po podlodze i nie widze problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 18.09.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Czekam na gaz.Powinni do listopada wkopac gazociag.Nie pozwala mi to na zrobienie bruku, ale moze zrobie przylacze do domu wczesniej. Ale poniewaz dzialamy w komunie nie mam jeszcze planu.Poki co ida ze 4 pienki na dobe lub 1 butla 11l na dwa dni przy zakreconych kaloryferkach w garazu. Jeszcze nie wjezdzam do garazu ale brama juz chodzi. Automat NICE ciagnie niezla mase, bo tralki mam z plaskownikow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mróweczka74 20.09.2008 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Witam wszystkich Niewielkich, dawno mnie tu nie było hehe , lecz na bieżąco śledzę Wasze poczynania na budowach. U mnie choć trochę ruszyło. Sama pracuję w Urzędzie, lecz to z czym się spotkałam w UG, gdzie załatwialiśmy warunki zabudowy, to było może nie niekompetencją urzędnika, tylko zwykłe lenistwo. Otóż wyobraźcie sobie, żeby przyspieszyć tok sprawy i nie bawić się w zbędną papierologię, zadzwoniłam do UG z pytaniem, czy działka, na której mamy zamiar budować nasz dom jest ujęta w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, gdyż pocztą pantoflową (określenie dla Was) dowiedziałam się, że w tej miejscowości, gdzie zamierzamy się budować obowiązuje miejscowy plan. Urzędnik, a dokładnie Pan, z którym miałam przyjemność rozmawiać, po tym jak podniósł swoje cztery litery i na moment odszedł od aparatu telefonicznego, by sprawdzić tę informację, wrócił i powiedział, że ta działka nie jest objęta planem i musimy złożyć wniosek o warunki zabudowy oraz poinformował mnie łaskanie o niezbędych do wniosku załącznikach. Jakie sami wiecie, nie będę się rozpisywać. W związku z tym, iż budowa domu będzie w innym powiecie tj. 75 km od obecnego naszego miejsca zamieszkana, sami chyba możecie się domyślić ile czasu pochłania załatwianie takich spraw. Reasumując, zdobycie niezbędnych dokumentów zajęło mi sporo, bo ponad miesiąc czasu. Mając już wszystkie dokumenty, ciesząc się, składaliśmy pierwszy wniosek związany z naszą budową. Pan Urzędnik poinformował nas jednak, że okres oczekiwania na warunki zabudowy - ok. 6 miesięcy!!!!!!!!!!!!!! Jasna cholera, myślę sobie, tyle czekania! No ale nic, jak mus, to mus. Poczekamy . Jakież było moje zdziwienie, gdy po dwóch tygodniach odebrałam list z Urzędu Gminy z informacją, że działka, na której mamy zamiar budować jest ujęta w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, i mamy wycofać wniosek o warunki zabudowy, a złożyć wniosek o wypis z planu. Myślałam, że szlag mnie trafi. Tyle latania po urzędach, marnowanie czasu, niepotrzebnie. ALe co nas nie zabije to nas wzmocni, pomyślałam sobie. W między czasie załatwiliśmy przepisanie działki, którą podarowali nam rodzice mojej drugiej połówki oraz mapy do celów projektowych. Obecnie jesteśmy na etapie załatwiania prądu na działce oraz przed złożeniem wniosku o pozwolenie na budowę, do którego brakuje nam jednego załącznika czyli pozwolenia Gminy na zjazd z naszej działki na drogę publiczną. Cierpliwie czekamy, aż Pan Burmistrz wyrazi zgodę na swobodny wjazd na nasz przyszły plac budowy. Ale u Was widzę duże postępy na budowach. Aladin i Pedzelito, widzę, że niebawem przeprowadzka. Zastanawiam się kiedy ja będę na tym etapie co i Wy. Pozdrawiam Mróweczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MJ.B 20.09.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 witam Niewielkich U mnie właśnie skończone tynki za sume 5100 pln .Woda zrobiona ,teraz za 2 tygodnie podłogówki , gaz i wszystkie klamoty z ogrzewaniem i solarami i w połowie pażdziernika wylewki. Mam do Was pytanie co sądzicie o drzwiach wejściowych (głównych) z pcv? Pytam bo różni fachowcy różnie mówią o nich . Pomijam ich cenę bo to ma dla mnie drugorzędne znaczenie.Okna mam pcv . buduję M05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NIEWIELKI II 21.09.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Tylko pogratulować tak tanich tynków Buduję M05b i wyszło ponad 600 mkwco daje prawie 12 tys do tego materiał za jakieś 5 tys tynki robione ręcznie. zacierane piaskiem kwarcowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MJ.B 21.09.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Witam niewielkich jeśli chodzi o koszty materiału na tynki to wapno ,cement ,narożniki aluminiowe plus jakieśtam folie i lepce wynisły mnie ok.1650-1700 pln. i jeszcze zostało .Co do piachu to też kwarcowy (nie wiem czy jest jakiś inny? ).Zrobione zajeb..cie!Chłopaki liczyli 10 pln za m2.Zacierane oczywiście ręcznie (za taką kasiore )Wyszło chyba z 500 m nawet nie liczyłem .Uwierzyłem tynkarzom POLSKA B ma swoje uroki(cenowe )tak ,że robocizna za tynk wynosi 5100pln.A całość jakieś 6800 = 2 flaszki 07 ( a co tam niech chłopaki coś też mają z życia ) pozdrawiam buduję m05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 23.09.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 M&J.B nie wiem jak z trwaloscia takich drzwi - pewnie jak to plastyk - przetrwa naszychprawnukow ale czy to bedzie dobre przez caly okres uzytkowania to nie wiem mysmy dali drewniane - jak sie pociagnie to czuc przynajmniej ze to kawal drewnataki przyjemny opor i ciezar - z tego wyboru jestesmy zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anndzia 24.09.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Wczoraj zakupiliśmy projekt Niewielkiego wariant II lustro. W niedługim czasie założymy wniosek o pozwolenie na budowę. Ja to bym już chciała zacząc bo jestem niecierpliwa i zazdroszę wsztystkim, którzy mają już chciaż fundamenty. Ale po zimie mam nadzieję nasz Niewielki zacznie powstawać na naszej działce na Słocinie. A może by tak zimę wykreślić w tym roku z kalendarza Ktoś może mi coś powiedzieć na temat M05b. Chętnie zobaczyłabym go w realu, albo chociaż jakieś zdjątka. Pozdrawiam Ania mój email : [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 24.09.2008 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 no to gratulujemy zakupu projektu - niewielki jaki by nie byl jest superowy:) my wczoraj wlasnymi "ręcami" walczylismy z wylewaniem tarasow i wreszcie sie udalouff przez kilka popoludni szalowalismy to wszystko i zbroilismy a wczoraj wlalismy w tow sumie 6 kubikow betonu b15 - mordercza robota - 5 godzin walki z betonemmoje rece nie wygladaja najlepiej po tej akcji:) ale przynajmniej wylane, a zeby bylo malo atrakcji to w nocy o 3 jechalem jeszczenakrywac folia calosc bo deszczyk sobie wymyslil popadac i wypulkalby trochegdyby nie folia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anndzia 24.09.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 My sobie też gratulujemy, bo czuję że to najlepszy wybór. Bardzo chciałabym podziękować Pedzelito za możliwość obejrzenia wielkiego Niewielkiego. Było bardzo miło, a przede wszystkim zobaczyłam to czego nie mogłam ujrzeć. Kiepsko z tą wyobraźnią. A domek wydaje się bardzo funkcjonalny. Pędzelito życzymy dalszych postępów. Dzięki jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian.m 24.09.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 witam przepraszam ale dopiero terza znalazłem chwilę i wrzucam foty z mojej budowy. http://marian-m.fotosik.pl/albumy/511374.htmlJestem na etapie tynków - poźniej hydraulik. Śledzę wątek od jakiegoś czasu jednak dopiero teraz dorzucam foty. Jak wspominałem we wcześneijszym poście zrobiłem drobne zmiany - podniosłem ściankę kolankową o 50cm ( co czuć po powierzchni poddasza) i trochę zmniejszyłem okna do wysokości 150cm..pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 02.10.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 My sobie też gratulujemy, bo czuję że to najlepszy wybór. Bardzo chciałabym podziękować Pedzelito za możliwość obejrzenia wielkiego Niewielkiego. Było bardzo miło, a przede wszystkim zobaczyłam to czego nie mogłam ujrzeć. Kiepsko z tą wyobraźnią. A domek wydaje się bardzo funkcjonalny. Pędzelito życzymy dalszych postępów. Dzięki jeszcze raz. A dziękuję, bardzo mi miło, ciesze się że mogłem choć troszkę pomóc w wyborze. Polecam się na przyszłość. witam wrzucam foty z mojej budowy. http://marian-m.fotosik.pl/albumy/511374.html Śledzę wątek od jakiegoś czasu jednak dopiero teraz dorzucam foty. Jak wspominałem we wcześneijszym poście zrobiłem drobne zmiany - podniosłem ściankę kolankową o 50cm ( co czuć po powierzchni poddasza) i trochę zmniejszyłem okna do wysokości 150cm.. pozdrawiam Na poddaszu to masz chyba sale gimnastyczne ale co z wyglądem domu??? Ściana kolankowa o 50cm wyższa, zmniejszone okna, sorki ale to już jest "Niewielki"... Sorki jeszcze raz ale musiałem to napisać. To nie są drobne zmiany. A ja u siebie zacząłem wykańczać "komnaty". Słabo to idzie bo robię to sam - po pracy. Każdy kto tak "działał" powie - po pracy to gówno a nie robota. TAK!!!! Ale to mnie tak cieszy że nie oddam nikomu innemu. Zapraszam: http://www.pedzelito.pl Dobranoc, Pedzelito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 03.10.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Witajcie!!! Mam pytanie. Czy ktoś z budujących Niewielkiego robił ściany jednowarstwowe? Czy lepiej ubrać Go w styropian? Zdania na ten temat są bardzo podzielone. Zastanawiamy się nad tym. Za wszelkie opinie byłabym bardzo wdzięczna. Jak było u Was czy ktoś w ogóle rozważał jednowarstwowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian.m 04.10.2008 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 hmm pedzelito napisał Na poddaszu to masz chyba sale gimnastyczne ale co z wyglądem domu??? Ściana kolankowa o 50cm wyższa, zmniejszone okna, sorki ale to już jest "Niewielki"... Sorki jeszcze raz ale musiałem to napisać. To nie są drobne zmiany. no coż dziękuję za obietywną ocenę , projekt kupiłem 2 lata wcześniej i rozpocząłem budowę - ale po czasie okazało się że są potrzebne zmiany. Postanowiłem je wprowadzić po to żeby było mi dobrze na nowym lokum, dla mnie sa one do przyjęcia - no cóż ale nie musz się wszystkim podobać. widziałem wcześniej takiego samego niewielkiego z identycznymi zmianami więc wiedziałem czego się spodziewać. Jeszce jest do zrobienia elewcja i wyrównanie wokół domu ( podniesienie terenu) i myślę że po tych pracach domek będzie się prezentował dobrze pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 04.10.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 witam wrzucam foty z mojej budowy. http://marian-m.fotosik.pl/albumy/511374.html Śledzę wątek od jakiegoś czasu jednak dopiero teraz dorzucam foty. Jak wspominałem we wcześneijszym poście zrobiłem drobne zmiany - podniosłem ściankę kolankową o 50cm ( co czuć po powierzchni poddasza) i trochę zmniejszyłem okna do wysokości 150cm.. pozdrawiam Na poddaszu to masz chyba sale gimnastyczne ale co z wyglądem domu??? Ściana kolankowa o 50cm wyższa, zmniejszone okna, sorki ale to już jest "Niewielki"... Sorki jeszcze raz ale musiałem to napisać. To nie są drobne zmiany. Witajcie Miałam okazję oglądać tą realizajcję. Myślę że czasem względy praktyczne mogą przewyższayć względy estetyczne bo pokoje na poddaszu po podniesieniu ścianki są impoująco wielkie i wyglądają nawet przestrzenniej niż salon na dole. Byłam w szoku bo zdjęcia tego nie oddają!!! Wiadomo że sama bryła też jest ważna ale z drugiej strony dom buduje się dla siebie a nie dla sąsiadów bo to w końcu My będziemy w nim mieszkać. Według mnie budynek z zewnątrz wygląda nadal efektownie bo to przecież jest Niewielki i na pewno po podniesieniu ścianki wciąż jest to Niewielki bez dwóch zdań a myślę że jakiś tam zmysł estetyczny mam My jeszcze nie wiemy czy będziemy podwyższać poddasze. Gryzę się z tym. Może podniesiemy o 25 cm a może wcale ale nie wiem czy za kilka lat gdy pomieszkamy nie będziemy żałować bo bardzo lubie przestrzeń. No ciężki to orzech do zgryzienia ale trzeba będzie coś postanowić. marian.m WIELKIE DZIĘKI ZA PREZENTACJĘ !!!! Naprawdę dużo nam to pomogło i już teraz na maxa przystępujemy do działania bo na wiosnę zacznie powstawać nowy Niewielki na śląsku Pozdrawiam Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinjustin 04.10.2008 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Witam,Jak Wasi wykonawcy od karton-gipsów wykonywali połączenia na styku płyta G-K sciana? Pytam ponieważ jedni proponują wzmocnić siaką+ gips inni taśmą antyrysową + gips a jeszcze inni pozostawiają szparę i wypełniają akrylem.Mam dylemat ponieważ chciałbym uniknąć pąknięć.http://www.niewielki.republika.pl/Budowa/thumbs/DSC01827.JPG ....parę nowych fotek... http://www.niewielki.republika.pl/Budowa/thumbs/DSC00165.JPG http://www.niewielki.republika.pl/Budowa/thumbs/DSC00167.JPG http://www.niewielki.republika.pl/Budowa/thumbs/DSC01838.JPG http://www.niewielki.republika.pl/Budowa/thumbs/DSC00738.JPG http://www.niewielki.republika.pl/Budowa/thumbs/DSC01839.JPG Jak dobrze pamiętam, to ktoś kiedyś pytał się o sposób montażu konstrukcji podbitkihttp://www.niewielki.republika.pl/Budowa/thumbs/DSC01849.JPG http://www.niewielki.republika.pl/Budowa/thumbs/DSC01845.JPG http://www.niewielki.republika.pl/Budowa/thumbs/DSC01845.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niewielki_kaziu 07.10.2008 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Witam wszystkich niewielkich! Od lutego wraz z mężem jestem posiadaczką projektu Mo5b i częstym bywalcem tego wątku na forum. Z ciekawością śledzę temat i szczerze podziwiam skrupulatnie prowadzone dzienniki niektórych z was. Sama jestem na etapie wylewania stropu więc jeszcze bardzo wiele przede mną....... ale mam nadzieję że podołam. Pozdrawiam serdecznie Też kupiliśmy projekt M05b - wybraliśmy go z bodajże tysiąca innych. Zauroczyła nas jego architektura, harmonia i ład przestrzenny, a przede wszystkim funkcjonalność. Obecnie jesteśmy na etapie kopania ław fundamentowych. Pozdrawiamy wszystkich "niewielkich" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 11.10.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 Też kupiliśmy projekt M05b - wybraliśmy go z bodajże tysiąca innych. Zauroczyła nas jego architektura, harmonia i ład przestrzenny, a przede wszystkim funkcjonalność. Obecnie jesteśmy na etapie kopania ław fundamentowych. Pozdrawiamy wszystkich "niewielkich" Witaj ...widzę że udało się znaleźć...a gdzie budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts