magdac. 05.09.2006 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Wiem, że 3 tyg. to dużo ale nasz murarz też nie ma zabardzo czasu, więc musimy na niego poczekac i tym samym fundamenty skorzystają Jak bede miec chwilke, to ci przesle ten kosztorys. Kosztorys szczególowy robil nam kierownik budowy, ktory ma tego typu uprawnienia i bank nie mial nic do niego a ten dla banku to sama zrobilam na podstawie tego szczegółowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac. 05.09.2006 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 1. Uzbrojenie terenu przylacze kanalizacyjne (szambo) - 3.500 przylacze wodociagowe (studnia) - 5000 przylacze elektryczne - 3500 2. Roboty ziemne - 1830 3. Fundamenty i sciany fundamentowe z izolacjkami pionowymi i poziomymi - 21400 4. Ściany zewnetrzne, stropy wewnetrzne, schody, podesty - 58900 5. Ściany wewnetrzne - 4950 6. Konstrukcja dachowa i pokrycie - 24600 7. Okna i drzwi - 19500 8. Instalacje wewnetrzne (wod-kan i elektr.) - 9300 9. Podlogi, posadzki, wykladzina, glazura - 7300 10. Tynki wewnetrzne - 5000 11. Roboty malarskie - 3700 12. Ogrzewanie razem - 7700 13. Wykonczenie zewnetrzne - 23800 Razem 200.000 Wiesz, niektore kwoty sa, że tak powiem niedorzeczne troche, bo albo tu brakuje albo tu za duzo, ale bank nic nie mowił. Sam sobie dołóż tu albo tam. Mam nadzieję że ci to pomoże choc troszke Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 05.09.2006 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Coraz więcej konkretnych postów w naszym temacie - super!Dzięki magdac. i TomekM05a !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac. 05.09.2006 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Wrzucilabym zdjecia z moich robót ziemnych ale nie umiem, niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 05.09.2006 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Wrzucilabym zdjecia z moich robót ziemnych ale nie umiem, niestety Poszukaj tutaj - http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=30921&highlight=umieszczanie+zdj%EA%E6 Ja już się nie mogę doczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 05.09.2006 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Dzięki Magdac. No tak: tynki wewnętrzne u Ciebie - 5 tys., u mnie 12 bylo za malo, a przecież M05a nie jest 2 razy większy od M05. Ach te kosztorysy!!! Może "Inżynier" przewidział, że u mnie sciany będą nierówne?! Jak ktoś ma coś jeszcze to niech zapoda. Może ktoś już pytał dekarza (firmę) o pokrycie dachu. Ja w tym tygodniu zaczynam wybierac dachówkę. Jak cos będę miał to napiszę. To będzie konkret. Tu sprawa będzie prosta: dachówki XXX - obróbki - orrynnowanie - robocizna - A własnie: z czego jest u Ciebie policzone pokrycie dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac. 05.09.2006 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Spoko , wiesz musieliśmy ten kosztorys okroic do kwoty 200.000 (tj. kredyt), bo szczegółowy kosztorys opiewa na kwote 245.000, więc dlatego niektore kwoty sa smieszne. Co do dachu, mamy juz zakupioną dachówke ceramiczną Koramic, kolor antracyt-angoba, dekarz czeka na nasz gwizd, ale to dopiero w połowie listopada. Kosztorys od dekarza też już mamy. Nierozumiem tego pytania: "..z czego jest u ciebie policzone pokrycie dachu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac. 05.09.2006 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 tak ale ja chcialam tu wkleic na nasze forum zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 05.09.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 wejdź na http://www.fotosik.pl bardzo prosta obsługa zarejestruj się dalej jest prosto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac. 05.09.2006 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Zarejestrowalam sie na tym fotosiku i naprawde nie wiem co dalej. Adres emailowy juz mam, pomóżcie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 05.09.2006 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Nierozumiem tego pytania: "..z czego jest u ciebie policzone pokrycie dachu". - teraz już wiem że dachówka, ale czy ona jest wliczona w cenę kosztorysową? 24 600 za cały dach to za mało, chyba ze to tu przycięłaś. Gdy bym ja był "Inzynierem" w banku, to ...!!? ( ) Nie korzystam z http://www.fotosik.pl, ale: 1. pewnie musisz wgrac zdjecie do swojego katalogu na swoim koncie, 2. poznac adres url tego zdjęcia (np po najechaniu na obrazek myszą, kliknij prawym przyciskiem myszy i włącz WLASCIWOSCI) 3. skopiuj adres pomiędzy http://adres_obrazka_w_katalogu Pozdrawiam TomekM05a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac. 06.09.2006 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 TomekM05a, jasne, że za mała ta kwota, ale jak już pisałam bank się niedoczepił do żadnej z kwot, kosztorys przeszedł bezboleśnie. A tak naprawde to dachówka mnie wyniosła 17.000 ze wszystkim, do tego trzeba dodac drewno na więźbe i robocizne, w sumie jeszcze jakieś 20.000. To już brzmi realnie ale mam nadzieję zmieścic się w 35.000 a moze i nawet mniej, kto wie . Sami dobrze wiecie że w tej branży trzeba sie targowac ile wlezie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 06.09.2006 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Magdac.: OK, próbowalem żartowac. A jak tam fotki? PS. Utwierdzam sie w przekonaniu, że w kosztorysie dla banku nie wolno podawac okrągłych sum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac. 06.09.2006 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Niezabardzo mam czas zeby sie bawic ze zdjeciami, a co do kwot to nie wiem, ja zrobilam tak i bylo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jean_Luc 06.09.2006 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Witajcie, Macie wyliczenia odnośnie ilości materiałów ? W tej chwili liczę ile potrzeba betonu B10 na chudziak. Wyszło mi 6.5 metra sześciennego, ale może gdzieś błąd popełniłem. Macie doświadczenie ile Wy potrzebowaliście ? Projekt m05aL I druga rzecz - fajnie byłoby, gdyby każdy w profilu napisał którą odmianę domku buduje - byłoby łatwiej porównywac niektóre parametry. Jak widzicie ja w ikonce mam m05aL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 06.09.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Jean_Luc: Zobacz na moj wczesniejszy post: beton B12,5 (chudziak) tez pompa bo dostęp był utrudniony 9m3 jakies 1700 zł, na grubośc 6-7 cm, nie 10 jak w projekcie, Nijak nie potwierdza twoich obliczeń. Ale niech inni potwierdzą Pozdrawiam TomekM05a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac. 06.09.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Mnie na same fundamenty wyszlo 17m3, beton B20.Buduje M05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jean_Luc 06.09.2006 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 No tak... Ja obliczyłem patrząc na projekt, ale założyłem, że chudziak ma szerokość taką samą jak ława, a to jest błąd. Po poprawce wychodzi prawie 7m. W kosztorysie jest 7.8m3. Dziękuję TomekM05a Widocznie chudziak nie wykonuje się tak idealnie, żeby można było sugerować się projektem dokładnie - tak sądzę, ale może błędnie. Dziękuję również za przypomnienie, że pisałeś - właśnie na to patrzę i rzeczywiście uwagi są cenne Ile m3 mieści się w jednym transporcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM05a 06.09.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Jean_Luc: W zależności od wielkości tzw"gruchy" max może by 7, 8 lub 9. O innych nie słyszałem. Problemy robia się gdy trzeba dowieźc 1 , 2 m2. Wtedy często trzeba załatwic to w formie załącznika (0.5 l) . Do mnie przyjechała 9-ka, i jak wylewali zaczeli od garażu, kończyli na salonie. Zabrakło jakieś 0.5 m2 i póki nie zadaszę zbiera isę tam woda. Gdyby liczyc 10cm to na grubośc (tak jak w projekcie), bez tarasów to sam prostokąt cirka ma 16mx8mx0,1m = 12,8 m3. A wystajaca czesc pokoju i pom. gosp. przy wejsciu?? Skąd te 7,8? Myslałem ze jestem dobry z matmy. Z tego co wiem masz jeszcze szerszy budynek!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koalla 06.09.2006 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Witam,ja wylewałem ławy parę dni temu w mój M05 weszło 21m, według projektu powinno być 19,8 fachowcy kopali ręcznie także zrobili to dość dokładnie a jeśli chodzi o 17m o których pisze magdac to wydaje mi się trochę mało, duża różnica od założeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts