Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W małym pokoiku na dole zamiast okna sa drzwi tarasowe. Bedzie mozna wejśc i na taras i do ogrodu. Podłoge na tarasie wyciągamy na 5 m. I opaska tej podłogi dochodzić bedzie do wyjścia z małego pokoju.

I oczywiscie z salonu też mozna wyjśc przez duże drzwi tarasowe.

Funkcjonujemy z tarasem w naszym domku letniskowym i wiem jakie to ważne miejsce dla całego domu.

Nie martwcie sie za kilka miesiecy u Was tez juz bedzie rosło. A to się dzieje naprawde błyskawicznie.

Pozdrawiam z Wrocławia

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rzadko piszę, ale codziennie czytam:)))

duma: To tak jak my w naszym M05b, w pokoju na dole która będzie naszą sypialnią też będą duże drzwi balkonowe. Świetny pomysł.

Dla nas podstawa to jak najwięcej okien i duzy taras. W salonie też dodajemy drzwi balkonowe na ścianie bocznej, zamiast okna. W kuchni tez przybędzie dodatkowe okno ;))

Czekamy na pozwolenie i też mam nadzieję ruszamy na wiosnę.

A ja dalej czekam na odzew i jakieś zdjęcia M05b. Pozdrawiam.

Duma pytałam o te drzwi tarasowe z małego pokoju bo u nas właśnie też tak będzie :) ale nie podejrzewałam że jeszcze ktoś tak zrobi...swoją drogą fajny pomysł takie wyjście do ogrodu z sypialni :) A myśleliście jak ogrzejecie ten pokoik...no bo będzie się przez tą szybę dużo chłodu wdzierało.W naszym przypadku będzie jeszcze dwuskrzydłowe otwieranie, albo jedno uchylne a drugie nie. Zastanawiamy nad grzejnikiem kanałowym w tym właśnie miejscu bo nadaje się najlepiej pod duże przeszklenia. A jak u Was?

Taka cała ściana przeszklona w sypialni z wyjściem na taras to jest naprawde świetny pomysł. Widziałam taka sypialnie u znajomych, coś pięknego.

A ja się zastanawiam nad czymś innym. Mianowicie widziałam gdzieś takie okna dachowe, łamane, zachodzące na ściankę kolankową. W moim wariancie Niewielkiego są dwa pokoje na górze, które przeznaczone będą dla moich córek (cała góra dla nich i osobna łazienka - w końcu bez kolejki do jednej którą mamy w mieszkaniu;)) - więc chciałabym żeby te ich pokoje były dobrze doświetlone.

Czy ktoś się może orientuje czy zdałoby to egzamin w Niewielkim?

Pozdrawiam Anka.[/url]

Taka cała ściana przeszklona w sypialni z wyjściem na taras to jest naprawde świetny pomysł. Widziałam taka sypialnie u znajomych, coś pięknego.

A ja się zastanawiam nad czymś innym. Mianowicie widziałam gdzieś takie okna dachowe, łamane, zachodzące na ściankę kolankową. W moim wariancie Niewielkiego są dwa pokoje na górze, które przeznaczone będą dla moich córek (cała góra dla nich i osobna łazienka - w końcu bez kolejki do jednej którą mamy w mieszkaniu;)) - więc chciałabym żeby te ich pokoje były dobrze doświetlone.

Czy ktoś się może orientuje czy zdałoby to egzamin w Niewielkim?

Pozdrawiam Anka.[/url]

Jest coś takiego. Przyznam szczerze, że ciekawie prezentuje się to okienko. Swego czasu nawet widziałam takowe w Muratorze. Lecz wydaje mi się, że w przypadku naszych projektów raczej tego rodzaju okno nie będzie pasować. Przy wyborze takiego okna musiałaby być podwyższona ściana kolankowa i to w znacznym stopniu. A gdy podwyższysz ścianę kolankową o dwa lub trzy pustaki, to w tej sytuacji nie będzie już nasz NIEWIELKI. Projekt zmieni się pod względem wizualnym wg mnie niekorzystnie.

Jeżeli chcesz doświetlić pokoje to lepiej dołożyć po jednym okienku prostym, dachowym

Pozdrawiam

Mróweczka :wink:

duma

ja generalnie wiem ze w sypialni to sie raczej podlogowek nie daje

lepiej dac nieco przewymiarowany grzejniczek - zawsze to mozna jakies

skarpetki polozyc i na rano cieplutkie

druga sprawa ze podlogowka najlepiej sie sprawuje z plytkami a jakos

sobie nie wyobrazam zeby miekki dywan czy wykladzine zamienic na

czasami jednak zimne plytki w sypialni bo stawanie na nie w nocy

moze byc bardzo nieprzyjemne

takze moja propozycja to jednak grzejnik niz podlogowka

Witam

Widze ze ktoś się pojawił z projektem MO5b a myslałem ze tylko ja jestem.

Mam pytanie do Andzi jakie okno planujecie w kuchni bo piszez ze podwójne, interesuje mnie czy wysokoś zgodnie z projektem i jaka szerokość. Jeszcze odnosnie dzwi balkonowych w sypialni ,rozumie ze sypialnia to ta sasiadująca z garażem? Czy planujecie tam jakis taras?

U nas juz ściany stoja teraz jest akcja strop ale jeszcze mozna coś poprzerabiać. O powiekrzeniu okna w kuchni cały czas myśle ale stwierdziłem ze na wiosne podejme decyzje a przez zime bede myslał.

Pozdrawiam wszystkich wielich NIEWIELKICH

Witam

Mam pytanie do Andzi jakie okno planujecie w kuchni bo piszez ze podwójne, interesuje mnie czy wysokoś zgodnie z projektem i jaka szerokość. Jeszcze odnosnie dzwi balkonowych w sypialni ,rozumie ze sypialnia to ta sasiadująca z garażem? Czy planujecie tam jakis taras?

U nas juz ściany stoja teraz jest akcja strop ale jeszcze mozna coś poprzerabiać. O powiekrzeniu okna w kuchni cały czas myśle ale stwierdziłem ze na wiosne podejme decyzje a przez zime bede myslał.

Czekamy na fotki z postępu prac :wink: :p

Witam

O jak się cieszę fijasek. Ja też sądziłam, że M05b nie ma więcej zwolenników.

Co do wymiarów okien to jeszcze nie jestem w stanie ich podać. Może po wtorku, bo spotykamy się z naszym architektem. Takie co są w projekcie z tymi lufcikami nie bardzo mi się widzą. Chcę jednotaflowe i duże ;)

Zalożenie jest takie: sypialnia to będzie nr 5 na dole i tam będą okna tarasowe duże rozsuwane, zamiast okna. Taras wtedy powiększymy, żeby z sypalni było na niego wyjście

Takie też okna tarasowe chcemy dać w salonie, zamiast tych potrójnych, ale o takiej mniej więcej szerokości. Dodatkowo tarasowe okna będą na ścianie bocznej, choć do konca nie wiem czy pośrodku, zamiast obecnego tam okna, czy też bliżej salonu. Wtedy na ścianie bocznej w kuchni też przybędzie okno. Jakoś tak to widzę.

Czy ktoś z Was przesuwał ściany zewnętrzne, jeżeli tak to o ile. Bo we wtorem muszę podać ostateczną wersję architektowi. Głównie chodzi mi żeby poszerzyć, bardzo wąski garaż. Ale żeby nie przesadzić i nie zrobić z Niewelkiego Wielkiego to sądze że tak coś koło 50 cm- 60 będzie ok.

fijasek wyślij cokolwiek proszę, i pomóż mojej wyobraźni, która mi się po mału wyczerpuje ;) Napisz jakie zmiany robiliście.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Anka

mój mail: [email protected]

zycze powodzenia choc nie chcac byc zlym prorokiem to wiesz jak to w urzedach bedzie

przez ten zwariowany okres - wolne, pozniej urlopy, 13nastki, mikolajki i inne duperelki

ale trzymamy kciuki !! !!

U nas dziś ważny dzień :p. Składamy w starostwie wniosek o pozwolenie na budowę, licząc na to, iż decyzję otrzymamy jeszcze w tym roku :lol:

No to trzymam mocno kciuki za te pozwolenie :) Ciekawe czy uda nam się do końca roku je otrzymać!!!

Pozdro.

Pożyjemy, zobaczymy. :p . Pani ze starostwa za tydzień prosiła, żeby zadzwonić. Może będzie miała dla nas miłą wiadomość i sprawi nam prezent pod choinkę w postaci POZWOLENIA NA BUDOWĘ :o . Oby tak było :p

Pozdrawiam

Mróweczka

http://forum.muratordom.pl/komfortowy-dla-rodzinki,t123821-180.htm?sid=22010c6b30cc6b39f6a6aed800b7ca0f

nie wiem czy ten link zadziała, ale tam ktoś matakie okna w salonie jak ja chcę i w kuchni też. W ogóle wiele rozwiązań tam podoba.

Anndzia

Moja teoria się potwierdza. Ludzie budujący Niwielkiego maja bardzo podobny gust.

Link, który dałas do tego domu sama jakiś czas temu znalazłam buszując po fornu Muratora i tez go sobie zatrzymałam "do podglądania".

Fajnie , ze wspólnie tworzymy "charakterystyczną jakość" naszych domków. To miłe.