duma 08.12.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Móż właśnie rostrzygał ten temat i zdecydowanr kupił gotowe elementy. O kosztach napisze wieczorem, bo w tej chwili jest w pracy.http://images34.fotosik.pl/415/856e709aa0b68c43.jpg' alt='856e709aa0b68c43.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 08.12.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 witam z czego macie kominy? Zastanawiam sie czy budowac z cegły i potem instalować wkład czy może dać w środek kamionke albo kupic gotowe kominy!? Czy może wiecie co będzie najtańsze i co polecacie. Witaj U nas będą gotowe kominy, w zasadzie to nie moja działka i nie znam się na kominach heh może w końcu się poznam za jakiś czas, ale podobno dużo prostrza sprawa z tymi gotowymi Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MI1719503689 08.12.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 a jaki jest koszt tych bloczków gotowych co "duma" wstawiła i czy do nich potrzebny jest jeszcze wkład jakiś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 08.12.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 koszty bardzo rozne bo i rozmiary rozne no i producenci rozni - schiedl, icopal, leier i chyba jeszcze kilku generalnie te klocki sa sprzedawane od razu w komplecie z wkladami kamionkowymi lub zuzlowymi o odpowiednich przekrojach jeszcze raz tez przypomne ze koszt nie wielki a zawsze dobrze sobie pociagnac o jeden wiecej niz trzeba pion wentylacyjny - te kanaly sa swietnymi tunelami do prowadzenia wszelkiego rodzaju kabli do anten i innych miedzy parterem pietrem a dachem - i nie trzeba niszczyc samych kominow na zewnatrz bo kratki przeciez sa gotowe ja uwazam po swoich przygodach ze te gotowe sa dobre - robotnicy zamienili mi wklady - ten do gazu dali do kominka i na odwrot wiec w kominie gdzie mam obecnie gaz moge miec juz tak na prawde wszelkie paliwa palone:) a w kominku trzeba bylo koniecznie wymienic wklad - dzieki temu ze to jednak takie klocki lego to mozna powiedziec ze poza kasa na nowy wklad ze stali kosztowalo to moze w sumie z 3 godziny pracy takze zawsze jakby nie daj Bóg cos sie stalo to mozna to wymienic bez demolowania polowy domu nam sie udalo wreszcie doczekac kanapy do salonu wiec mozna juz jak ludzie ogladac wszelkie telewizyjne programy przy kominku - miodzio a dzisiaj chyba pojedziemy szukac jakiejs zywej choiny do salonu - pozniej bedzie juz mniejszy wybor i czlowiek przed swietami bedzie zalatany takze tym co czekaja to zycze zeby pod choinka znalezli koperte z odpowiednim pismem ze starostw o PnB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 08.12.2008 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 ...nam sie udalo wreszcie doczekac kanapy do salonu wiec mozna juz jak ludzie ogladac wszelkie telewizyjne programy przy kominku - miodzio a dzisiaj chyba pojedziemy szukac jakiejs zywej choiny do salonu - pozniej bedzie juz mniejszy wybor i czlowiek przed swietami bedzie zalatany takze tym co czekaja to zycze zeby pod choinka znalezli koperte z odpowiednimpismem ze starostw o PnB Aladin zróbcie foteczki tej kanapy a najlepiej razem z choinką będzie prezencik dla jeszcze nie budujących i tych którzy są na starcie bo takie widoki motywują najbardziej!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duma 08.12.2008 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Tak Aladin. Czekamy na zdjęcia. Daj sie nam nacieszyć..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mróweczka74 08.12.2008 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Aladin, ja również przyłączam się do próśb miłośników tego postu, oczekując cierpliwie na fotki z nowego nabytku w Waszym domku . No i wielkie dzięki w imieniu oczekujących na PNB za życzenia upragnionego prezentu pod choinką. Oby się sprawdziły , jeszcze w tym roku Co do kominów; my raczej też będziemy mieli gotowe. Pozdrawiam Mróweczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duma 08.12.2008 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 a jaki jest koszt tych bloczków gotowych co "duma" wstawiła i czy do nich potrzebny jest jeszcze wkład jakiś? Kompletny zestaw 3 kominów 7-metrowych to koszt 4500 netto. W skład kompletu wchodzą: bloczki keramzytowe, wkład ceramiczny, pełne docieplenie, trójniki, wyczystki, drzwiczki do wyczystek, kratki wentylacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anndzia 09.12.2008 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Aladin, ja również przyłączam się do próśb miłośników tego postu, oczekując cierpliwie na fotki z nowego nabytku w Waszym domku . No i wielkie dzięki w imieniu oczekujących na PNB za życzenia upragnionego prezentu pod choinką. Oby się sprawdziły , jeszcze w tym roku Co do kominów; my raczej też będziemy mieli gotowe. Pozdrawiam Mróweczka Witam wszystkich Ciekwa jestem Mróweczka czy faktycznie dostaniecie pozwolenie w tym roku. Trzymam kciuki. Bo mnie doszły słuchy, że ok 2 miesięcy czekania to standard. Do Aladina: śledzę budowę waszego domku od ponad roku i zazdroszę etapu na jakim jesteście. Oczywiście czekam na zdjęcia. Błagam pomóżcie mi zdecydować czy poszerzać Niewielkiego, a jeśli tak o ile? Pozdrawiam Anka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 09.12.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 zdjecia kanapy beda niedlugo - nie ma nas teraz w domu jak jest jasno a nie chcemy dac brzydkich zdjec takze cierpliwosci a moze sie juz choineczka na nich pojawi - hehe Anndzia dzieki za dobre slowa teraz ja powiem ze poszerzac i to koniecznie !! mysmy poszerzyli o 0,9m od strony kuchni i salonu - teoretycznie mozna by bylo zrobic to samo po stronie garazu, ale jakos ta czesc domu nie jest moim konikiem wiec powinien dac rady jak widze w wersji m05b szerokosc salonu i kuchni to 5,7m a u nas w wersji podstawowej bylo 5,1 takze nie mniej jednak koszt poszerzenia nie jest wcale taki duzy - calosciowo wyjdzie moze z 5tys. biorac pod uwage wszelkie koszty wlacznie z wykonczeniem, a roznica powierzchni kolosalna takze proponuje powiekszyc to co najmniej do 6m, a jak bedzie dostep do dluzszych belek terriva to i 6,5 bedzie mile widziane a przestrzenniej bedzie no i od razu zyskuje gorny pokoj i taras przed domem robi sie konkretnych imprezowych rozmiarow ale wtedy jednak proponuje tak jak my dac dwa moze mniejsze ale dwa okienka bo widzialem juz jakies panoramiczne jedno okno w niewielkim w kuchni i to nie to a swiatla wiecej sie wtedy na pewno przyda projektujac te okna musicie juz tez brac pod uwage fakt ze wtedy mocno sie ogranicza ilosc gornych szafek w kuchni - nie ma ich gdzie dac bo strasznie zagraca przestrzen uwazam ze przy podstawowym projekcie m05 te 5,1m szerokosci to jednak za malo ze upchac stol pod oknem i sporych rozmiarow ( czytaj wygodna ) sofe czy tez kanape - wtedy przejscie juz waskie i maly komfort by byl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fijasek 09.12.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Anndzia odnośnie poszerzania domu to najpierw się dowiedz jak to wygląda od strony papierologi. Ja miałem taki sam pomysł to osoba, która mi adaptowała projekt mówiła ze to duże koszty. Ale nie wiem jak to do końca, bo robiła mi to pewna osoba po znajomości i nie wiem czy jej się tego nie chciało robić czy tak rzeczywiście jest. Ze trzeba przeliczyć strop, przeprojektować dach, nowe projekty wszystkich instalacji itd. kwitując powiedział ze sa to koszty porównywalne do nowego indywidualnego projektu rzędu kilku tysięcy, więc ja sobie odpuściłem. Nie wiem jak to wygląda, jeżeli projekt masz oryginał a majstry na budowie Ci to wszystko przerabiają bez dodatkowych papierów czy to przejdzie i nikt się nie będzie czepiał. Reasumując, jeżeli na wszystko trzeba mieć nowe papiery to bym odpuścił, jeżeli nie trzeba to pytaj majstra czy z tym sobie poradzi i jeżeli tak to poszerzaj. Co do samych wymiarów niewielkiego wersji "b" to mój majster powiedział ze ten niewielki wcale nie jest taki mały i ja też tak uważam? Mi brakuje trochę większego salonu natomiast cała reszta jest ok. Z zewnątrz budynek wydaje się dość duży tak ze ja nie żałuję ze go nie powiększyłem, bo u mnie na działce byłby to straszny kolos. A ja mam pytanie do osób, które juz zrobiły schody czy robiliście zabiegowe jak w projekcie czy ze spocznikiem. Jeżeli ze spocznikiem to o ile wyższe sa schody od tych w projekcie. Mi pewna pani, co przeliczała strop na płytę powiedziała ze chcąc zrobić tam schody ze spocznikiem musiałyby sie zaczynać wcześniej(być dłuższe). Po mojemu, jak zorbie w tym samym miejscu to tylko może zmienić sie wysokość i/lub długość schoda. Proszę o jakieś porady i podpowiedzi w kwestii schodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anndzia 09.12.2008 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 A my jesteśmy świeżo po rozmowie z architektem (też znajomym) i co poszerzania to powiedział dokładnie odwrotnie. Patrzył w projekt, przewracał kartki, coś przeliczał, porównywał i powiedział, że tylko kilka krokwi trzeba dolożyc i że to niewielki koszt i żaden problem. To już nie wiem co o tym myśleć Zdecydowaliśmy poszerzyć ściany zewnętrzne, z każdej strony po 60 cm. I dzięki temu garaż będzie miał prawie 4 m, hurrraa. Pokój za garażem się co prawda wydłuży, ale dzięki temu będziemy mieć z jego kawałka garderobę, i taką do której można wejść (tzn. wejdziemy do tego pokoju jakby z wnęką i wejście od strony sypialni A z drugiej strony też salon zyska i zachowana będzie symetria. Nasza działka jest kwadratowa, ma 1000m i przynajmniej będzie mniej do koszenia O schodach też rozmawialiśmy i stanęło na zabiegowych. Też nasz architekt wyliczył że jakby były ze spocznikiem to by zaczynały się na szafie poza tym te co w projekcie są ok. Widzieliśmy je na żywo u Pedzelito. W końcu to tylko klatka schodowa, ale naprawde jest ok. Zamierzamy tylko ją trochę doświetlić. A papierologia ciągle trwa... no cóż cierpliwości Wszystkim innym też życzę i czekam na Wasze postępy. Pozdrawiam Anka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 10.12.2008 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Witam wszystkich Niewielkich! U mnie ocieplenie skończone, efekt jest taki: http://images6.fotosik.pl/348/e2e7568966b12349m.jpg Więcej zdjęć tradycyjnie w dzienniku gdzie serdecznie zapraszam. Pozdrawiam,Pedzelito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MI1719503689 10.12.2008 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 witamco dawaliście na ściany fudamentowe a pod ściany nośne?Podobno jest jakaś mata czy folia ktrą kupuje sie na odpowiednią szerokość.Ile to może kosztowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anndzia 10.12.2008 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Witam wszystkich Niewielkich! U mnie ocieplenie skończone, efekt jest taki: http://images6.fotosik.pl/348/e2e7568966b12349m.jpg Więcej zdjęć tradycyjnie w dzienniku gdzie serdecznie zapraszam. Pozdrawiam, Pedzelito Efekt świetny. Kolorystyka moja. Gratutuje Pedzelito! I dzięki cały czas za możliwość obejrzenia twojego Niewielkiego, bardzo pomogło to mojej wyobraźni. Anka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 10.12.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 fijasek ten Wasz architekt to jakis len rozszerzasz budynek w prawo czy w lewo, poszerzasz kalenice ( no chyba ze chcecie zostawic kalenice takiej samej dlugosci a zmienic kat nachylenia dachu to wowczas jest wiecej zabawy ), dajesz dluzsze belki stropowe i jedynie przy materialach czy instalacjach dodac odpowiednio np. po 60cm wicej preta zbrojeniowego czy tez rurki miedzianej albo kabla zadne przeliczenia poza przeliczeniem i zmiana powierzchni zabudowy,netto i uzytkowej nie sa tu potrzebne nasza architektka choc brala tylko 700zl to nic za zmiany nie chciala bo to zadne zmiany - kilka kresek przerysowac w projekcie jakby sie chcialo poszerzac o kilka metrow to zdecydowanie potrzebne by byly te przeliczenia i byc moze technologie ale tak to nie widze potrzeby i kazdy majster poradzi sobie z tym - trzeba jedynie przy zamawianiu materialow budowlanych brac to sobie pod uwage ze ma byc wiecej pustakow stropowych, troche wiecej dachowek czy betonu na strop czy lawy ale to tylko tyle i az tyle bo zyskujemy w ten sposob wlasnie wiekszy salon a w wersji podstawowej jest on oryginalnie nieco za maly takze Anndzia spokojnie mozna poszerzac i nawet bym sugerowal chocby od strony salonu a krokwi szczerze to nie dodawalismy - ich jest tak duzo ze spokojnie utrzymaja te kilkadziesiat kg dachowki wiecej - wystarczy je jedynie rozstawic w tych miejscach symetrycznie i tyle a czy niewielki jest wielki? wewnatrz na pewno tak jest - wszyscy znajomi ktorzy przychodza dziwia sie ze na poddaszu sa dwa pokoje i lazienka bo z zewnatrz wyglada jakby nic tam nie bylo ( od przodu nie widac okien dachowych w pokojach ) i tak dla porownania obok wybudowano domek o bardzo zblizonej powierzchni uzytkowej - cos kolo 130m2 tyle ze z dwuspadowym dachem i wyglada on na dwa razy wiekszy choc wewnatrz to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 10.12.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 ...a czy niewielki jest wielki? wewnatrz na pewno tak jest - wszyscy znajomi ktorzy przychodza dziwia sie ze na poddaszu sa dwa pokoje i lazienka bo z zewnatrz wyglada jakby nic tam nie bylo ( od przodu nie widac okien dachowych w pokojach )i tak dla porownania obok wybudowano domek o bardzo zblizonej powierzchniuzytkowej - cos kolo 130m2 tyle ze z dwuspadowym dachem i wyglada on na dwa razy wiekszy choc wewnatrz to samo To jest właśnie cała magia naszych Niewielkich Że wygląda jak niewielki a w sumie to jest Wielki I mnie to odpowiada Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renata 69 10.12.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Pędzielito super to wszystko u Ciebie wygląda ,własnie się dzis zastanawialiśmy z męzem nad obrabianiem okien przy elewacji czy ładnie bedzie wygladać okno takie odcinające się , widzę efekt i jest super.I jeszcze jedno jaki jest kolor Twojego dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duma 10.12.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Pędzelito-pięknie. Kolory, forma, efekt.Twój dziennik jest dla nas naprawdę przewodnikiem po budowie. Tez budujemy M05aL i dlatego tak często zagladamy na Twój domek. Dziękujemy że Ci się po prostu chciało... Dzieki takim osoboom jak Ty-nam i wielu innym posiadaczom Niewielkich-też sie chce!!!Twoja kuchnia jest świetna. Bardzo chciałabym zrobic taki sam półwysep-tylko z drugiej strony. Czy mozna sie do Ciebie usmiechnąc o szczegóły.... Ale nie dlatego tak cie wczesniej chwaliłam. Dla nas jest proste skojarzenie: Niewielki-M05aL-Pędzelito. Poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 11.12.2008 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Dziękuję, zaskoczony jestem. Renata 69 Mój dach to dachówka Braas celtycka czarna. duma Oczywiście co do pomocy to pomogę w miarę możliwości. Może nie natychmiast ale możesz na mnie liczyć. Pozdrawiam, Pedzelito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts