Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wszystko sie da :)

tylko pamietaj ze beton komorkowy jest materialem miekkim dosyc pozniej w obrobce i stawianie zbyt cienkich scian z BK moze nieco oslabiac sciane

mysmy dali jak w projekcie 12cm BK do tego po tynkach wyszlo jakies 15cm

i mozna spokojnie na tym wieszac np. umywalke ale nie wiem jak by bylo

w przypadku 6 czy 8cm bo i takie wersje sa dostepne - moga byc to

za slabe scianki i wtedy juz pewnie stelaze sa potrzebne

i pozniej na etapie tynkowania pamietaj ze BK potrzebuje wczesniejszego szprycowania

zeby za szybko wody z tynku nie wypil i zeby tynk nie odpadl

ale z kolei ta sama ekpia co nam tynkowala (mamy BK) miala problem z tynkami

u kolegi ktory ma z ceramiki - jakos dziwnie im sie tynk odparzal i sami chyba

do konca nie wiedzieli czemu

Witajcie!!!

Mam pytanko. Czy ktoś z Was budował Niewielkiego z silikatów??? My myśleliśmy do tej pory o ceramice ale ostatnio czytamy dużo na temat zalet silki. Może dla niektórych to już temat z przeszłości ale u nas akurat na topie :) O silce czytam: niska cena, dobra akumulacja ciepła, mała promieniotwórczość a tak mało u nas buduje się z silki. Ciekawe dlaczego? Czy ktoś ma doświadczenia z tym materiałem?

Pozdrowionka :)

hmmm powod jeden - za male lobby producentow silki :)

ja swego czasu jak bylem na targach budowlanych to tylko jeden producent

to proponowal i jak widzialem ceny to wychodzilo mi z 20-30% drozej jak

beton komorkowy - moze teraz relacja cen jest inna

a druga sprawa ze ciezko nieco to dostac - nam braklo 100 bloczkow to podjechalem

do hurtowni i na drugi dzien dwie palety staly na dzialce a ta silka to tylko na zamowienie

wiec ani to pozniej dobrac ani oddac - nie chcialbym chyba przez to przechodzic :)

Witaj Aladin wiesz chyba masz rację, mało dostępny materiał też tak myślałam ale popytam jeszcze w okolicy jak to wygląda u nas, chociaż nie zauważyłam by ktoś budował z silki. A widzisz ja mam przed sobą muratora z 2/2008 i piszą że 1m2 ściany z silki wynosi 120-160 zł (większy zakres) natomiast z betonu komórkowego 140-150 zł, zobacz jaki mały zakres cenowy przy ścianie z betonu komórkowego a jaki duży przy silce. Dla porównania ceramika porozowana 160-190zł/m2, ceramika tradycyjna 130-150 zł i keramzyt 140-160 zł/m2. Może jest w tym cień prawdy ale gdzie dostać te najtańsze? Chyba na końcu świata.

a mam pytanie do tych co temat przerabiali juz :)

chodzi mi o rynny blaszane ocynkowane - jaka mieliscie wycene i co wchodzilo

w sklad chodzi mi szczegolnie o metraz bo tu moga byc najwieksze roznice

w wycenie na caly budynek

no i jeszcze z ciekawosci ile placiliscie za montaz

u nas wyszlo za rynny (rozmiar 150mm) 2025zl bez montazu w tym orynnowanie na 58 metrow

12 naroznikow, 4 sztucery, 8 kolan lukowych, 4 wylewki i haki doczolowe co 0,5m (116szt.)

rury spustowe 4 szt.(120mm) o dlugosciach 4m

nie wiem czy to dobra cena czy nie - zakup dopiero na wiosne ale juz czas sie tym interesowac

aha i ile placiliscie za deske czolowa - z czego byla i jaki wymiar

pozdrowka dla niewielkich

Hehe to ja już zupełnie zdębiałam...z tyłu przód a z przodu tył? A myślałam że mam trochę wyobraźni przestrzennej :) Szkoda że nie można tego na rzutach zobaczyć od środka bo wtedy wszystko byłoby jasne. No jak widać z Niewielkim da się zrobić wszystko :) nawet części domu pozamieniać przodem do tyłu i też super wygląda :) A tak szczerze to nawet się nie zorientowałam, myślałam że tylko drzwi od pomieszczenia gospodarczego brakuje :)

Alladin ale o jakich metalowych piszesz

wybór jest duży - ja zainwestowałem w tytan cynk (drogie ) ale warte ceny , kolega na podobnych dachu ma plastik i żałuje - strasznie chałasują w lecie , (strzelają od różnicy temperatur) , koszt rynien na całą chtę to ok 4700 brutto

mam gdzieś jakąs wstępną wycenę na 5 i coś - jak chcesz napisz na priv i ci podeślę - są tam szczegołowe ilości. ja mam M05L twoj jest mniejszy wiec będzie mniej.

pozdrawiam