duma 19.12.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Juz pooglądałam. Super to wszystko wyglada. Dzięki. Zróbcie kilka zdjęć w środku-interesuje mnie salon i kuchnia.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renata 69 20.12.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Zdjecia zrobię salonu i kuchni jak robotnicy zabiorą swoje rzeczy ,zapewne będzie to po świętach .Powiem Ci ze mi tez bardzo się podobało dziś jak pojechałam po prawie tygodniu na budowę bo tylko ze zdjęć wszystko widziałam ,mąż cały czas śledzi budowę w tym tygodniu bo ma urlopik )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 20.12.2008 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Świeta powolutku sie skradaja do nas - jeszcze kilkadziesiat godzin i wigilia wiec wszystkim budujacym niewielkiego i planujacym budowac chcemy juz teraz pozyczyc wiele radosci, wytrwalosci i zdrowia zeby tak jak my mogli wreszcie wigilie zrobic w swoim NIEWIELKIM w zalaczeniu zdjecia naszego juz nieco swiatecznego salonu - a pomyslec ze jeszcze rok temu nie bylo okien takze zyczenia sie spelniaja pozdrawiamy - ania i jacek - aladinki http://images50.fotosik.pl/41/ff14d9996932af72m.jpg http://images40.fotosik.pl/41/ced1bd08e22a6f65m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duma 20.12.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Aladin. Jak ja Wam zazdroszczę Pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 20.12.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Aladinki przepięknie i jak świątecznie w Waszym Niewielkim Aż by się chciało tam wejść i usiąść przy kominku na kanapie ach... Pozdrawiamy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duma 21.12.2008 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Akadinki grzeją się w salonie przy kominku, a u nas ..... dziurawy dach....http://images41.fotosik.pl/42/d47d5bdf0a4d68d3m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 22.12.2008 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 a zeby dziurawy dach - ja to widze ze dziurawy ale strop ale zycze zeby za chwile byl rownie dziurawy dach, ktory sie zaraz pokryje dachoweczka pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erol 1 22.12.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 a mozesz cos o specyfikacji zakupu napisac jakie rozmiary, czego ile bylo itd. - tych niewielkich pelno roznych wersji i cena koncowa nic mi nie mowi Z faktury: 125 rynna 4mb - 15szt 125 Złączka rynnowa - 6szt 125 lej spust 110 - 4szt 125 uchwyty PCV - 110szt (zostało mi ok.5szt) 125 narożnik zewn. - 8szt 125 norożnik wewn. - 4szt 110 rura spustowa 4mb - 4szt 110 kolano 67,5 - 12szt. 110 obejma rury spustowej - 12 szt hak obejmy rury spustowej - 12szt Za to zapłaciłem 2150zł (Rynny Gamrat). pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renata 69 22.12.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Zapewne Duma też bedziesz miała jak dobrze pojdzie w przyszłym roku .Ja to samo miałam ,a juz domek stoi nie wiadomo kiedy zleciało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 23.12.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Erol1 ja sie tak glupio zapytam bo jakos ciagle zapominam zajrzec do projektu czy do niewielkiego "przysluguja" rynny w wielkosci 150 czy 125? szczerze nie wiem i moze zbyt duze wyceniam chociaz przy dobrej ulewie woda w koszach moze isc na prawde spora nawet jak jest mzawka to sie dziwie ze tam sie tak leje choc deszczu nie ma wiec co sie bedzie dzialo przy niezlej ulewie? - cisnienie jak z weza strazackiego pewnie no i sprawdzilem i faktycznie trzeba montowac 125mm wiec czeka mnie jeszcze jedna wycena i jak sadze cena bedzie nizsza zobaczymy pewnie po nowym roku nowa cene Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mróweczka74 28.12.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Witam wszystkich Niewielkich po świętach. U mnie wielkie czekanie na pozwolenie... Przed świętami otrzymaliśmy pismo ze starostwa. Pomyślałam: chyba urzędnicy ze starostwa zrobili nam prezent pod choinkę. Ale niestety było to postanowienie przekazujące wg właściwości nasz wniosek o wyłączenie gruntu z produkcji rolnej do Dyrekcji Parków Krajobrazowych w związku z tym, iż nasza działka znajduje się na ich terenie. Dlatego też niestety ale nasze pozwolenie odbiegnie z pewnością w czasie . Może przed wiosną je otrzymamy. Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. W między czasie, tuż przed świętami nasz projektant od przyłącza wodociągowego zrobił nam prezencik. Dostarczył nam gotowy projekt przyłącza wody, za który zapłaciłam tylko 100 PLN, ale to tylko dlatego, iż tym projektantem jest mój kolega z pracy. Przyłącze eneretyczne również jest w trakcie realizacji, więc mam nadzieję, że wiosną będzie już na działce prąd i woda oraz upragnione pozwolonko na dalsze działanie na placu boju. Pozdrawiam serdecznie Mróweczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 28.12.2008 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Witajcie Mróweczko dawno Cie nie było U nas tez jeszcze nici z pozwolenia...oddane dwa tygodnie temu więc w tym roku już na pewno nie zdążą...ale nie martwię się bo do wiosny jeszcze daleko...jest czas. Po Nowym Roku zaczynamy załatwiać sprawy z wodą, prąd miał być zrobiony do końca grudnia ale na razie nic nie ma aj... Mróweczko a jak z materiałami? Jeszcze czekać...czy powoli się rozglądać? Robicie już jakieś pierwsze zakupy. Podobo stal byla bardzo tania a gdy euro poszło do góry to znów troszkę podrożała ale nieznaczniee. Co myślicie? Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renata 69 29.12.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Do Mróweczk474 Witam Widzę straszne zniecierpliwienie z waszej strony,wiem co to oznacza ja w zeszłym roku tak miałam ,czekanie na pozwolenie z tym ze ja je dostałam przed swiętami a w swięta się uprawomocniło,dziewczyny trzymam kciuki za was .Zobaczycie jak szybko zleci czas i nawet się nie obejrzycie jak bedą stały wasze domy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mróweczka74 30.12.2008 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Dziś stoczyłam kolejną bitwę przez telefon z urzędnikami Dyrekcji Parków Krajobrazowych. Najgorzej jest wtedy, gdy urzędnik polemizuje z urzędnikiem . Ale udało się, po długim dialogu na łączach telefonicznych udało się faceta przekonać do dokumentacji, jaką otrzymał od nas faksem, zapewniając jednocześnie, że w dniu jutrzejszym wyda stosowną decyzję i przekaże ją do Starostwa by można było uzyskać pnb. Sylwia, co do materiałów budowlanych; moja połówka, która pracuje w handlu związanym z branżą budowlaną twierdzi, że jeśli masz kasę możesz część materiałów z początkiem roku już powoli kupować. Bumu w hurtowniach z materiałami budowlanym raczej nie będzie, przynajmniej w pierwszym kwartale nowego roku. My niestety będziemy czekać na lepsze czasy kredytowe. Mam nadzieję, że takowe w końcu nastąpią. Jeżeli sytuacja na rynku kredytowym się nie zmieni, a wszystko wskazuje na to, że raczej nie, to zaczniemy powoli wiosną z oszczędności fundamenty a potem zobaczymy. Renata, załatwianie papierologii jest strasznie mozolne jak zapewne wiesz sama , a jak trafisz ta takiego człowieka, który z premedytacją chce odwlec w czasie pozytywne załatwienie sprawy to człowieka aż trzęsie Sama pracuję w starostwie i jak tylko mogę to staram się pomagać petentom. Ale są i takie osoby, które byle tylko utrudnić, wymyślają niestworzone historie i zbędne dokumenty. Wiem to z doświadczenia, ponieważ u nas w urzędzie jest taka osoba. Brrr jak sobie o niej pomyślę. Pozdrawiam Was serdecznie Mróweczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erol 1 02.01.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Witam wszystkich w nowym roku. Życzę szybkiego ukończenia budowy i przeprowadzki. A dla tych, którzy zamierzają się budować wytrwałości i cierpliwości. Czy macie może jakiś draft umowy jaką powinno się sporządzić z hydraulikiem przed kompleksowym wykonaniem instalacji wod.-kan-gaz-co??Nie wiem co tam napisać i na jakie par. się powołać.Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mróweczka74 06.01.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Puk, puk zaglądam na swój ulubiony post, a tu pustka . Czyżby wszystkich NIEWIELKICH zamroziła zima, która nas zaszczyciła swoją obecnością? Hmm ci, którzy już mieszkają w swoich NIewielkich pewnie grzeją stópki przy kominku z lampką wina w ręku . Pozdrawiam Was serdecznie w ten mroźny wieczór Mróweczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 06.01.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Witaj Mróweczko jeszcze nie zamroziło...ale powiem Ci szczerze że nic się nie dzieje na naszej budowie, albo jeszcze nie budowie Czekamy na PNB wciąż...za tydzień lub jeszcze troszkę podobno ma już być, więc jak już je dostaniemy w łapki to zaczniemy coś działać z materiałami powoli, konkretnie się rozglądając, ekipy mamy ale jeszcze tak nie na 100%, decyzje dopiero zapadną, trzeba będzie w końcu wode robić . Nadal nie wiemy jakie ściany robić czy jedno czy dwu warstwowe aj...każdy inaczej doradza... Święta jakoś tak rozleniwiły...ale trza ruszac do przodu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 06.01.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 acha i WSZYSTKIM NIEWIELKIM ŻYCZĘ WSZYSTKIEGO DOBREGO W NOWYM ROKU !!!!!!!!!!!!! sorki że tak post pod postem ale i tak mało teraz piszemy wiec myśle że sie nie pogniewacie Pozdrawiam !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mróweczka74 06.01.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Witaj Sylwia, My też jeszcze czekamy na pnb. Dziś przygotowałam dokumenty uzupełniające do Starostwa bo przysłali mi postanowienie wzywające do uzupełnienia braków m.in. decyzję zezwalającą na wyłączenie gruntu z produkcji rolnej, którą już Szanowna Dyrekcja Parków Krajobrazowych wczoraj nam przysłała. Nawiasem mówiąc dotrzymali słowa i pospieszyli się. Trochę im nakłamałam hihihi, że na miesiąc luty mam podpisaną umowę z wykonawcą a tu jeszcze nie ma pozwolenia na budowę, które odwleka się w czasie z powodu wyłączenia gruntu a gdzie uprawomocnienie. I jeśli nie rozpoczniemy w lutym to grożą nam sankcje finansowe, no i pomogło. Decyzję wydali od ręki. Co do uzupełnienia dokumentacji w starostwie to chcą jeszcze od nas procentowego uszczelnienia działki i coś im się nie zgadza z projektem, a konkretnie wymiary naniesione na projekcie zagospodarowania działki, na którym szczegółowo tak ja w rzeczywistości wygląda bryła domu moja Pani Architekt naniosła na mapie. Urzędnicy w starostwie nie potrzebują tak dokładnego zagodpodarowania działki, im wystarczy bryła naniesiona w formie kwadratu . Dodatkowa robota tego, co już od nas otrzymali. No ale cóż, jak mus, to mus. Na szczęście moja Pani Architekt już to wyjaśniła, przygotowała dokumentację uzupełniającą i jutro wysyłam. Mam nadzieję, że na tym koniec wymyślania z ich strony. Będziemy cierpliwie czekać na pozwolonko. Co do grubości ścian, to my chyba będziemy budować jednowarstwowe z ytonga a później zobaczymy, docieplić przecież zawsze można. Pozdrawiam Mróweczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duma 07.01.2009 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Ale tu cicho. Nic nie radzicie, nie pokazujecie.... A my mamy dylemat. Plan (czy studium) zagospodarowania naszej miejscowości NIESTETY nie pozwala na dachówki w kolorze grafitu. Na myśl nam nie przyszło, ze jest takie ograniczenie, tym bardziej, ze wokoło mnóstwo nowych domów z takimi dachamo. Okazało się, ze to studium obowiazuje od dwóch lat, a tamte powstały wcześniej. No i mamy zagwózdkę. W moich wyobrażeniach nasz Niewielki ZAWSZE miał ciemny, grafitowy dach, do tego chcielismy i podbitke i stolarke okienną z okiennicami dać w brązie. No i lipa. Nie moge teraz dobrać kolorystyki dachu, okiennic i okien oraz elewacji. Myślę, ze i kolor ogrodzenia powinien harmonijnie współgrać z resztą kolorów. Może macie jakieś pomysły, zdjęcia? Przejrzałam juz wiele zdjęć zamieszzconych na forum Muratora i nic. Nie mam pomysłu. Ratujcie, bo musimy juz teraz wybrać dachwkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts