Renata 69 15.01.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Bergerak wszystko to u Ciebie pięknie wyglada ,jak ja bym chciała tez mieć taki etap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mróweczka74 15.01.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Witam wszystkich Niewielkich Muszę się pochwalić - MAMY POZWOLENIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dziś pani ze starostwa poinformowała mnie telefonicznie, że decyzja jest podpisana i można odebrać dokumentację. EUREKA Chyba walnę sobie kielicha na tę okazję . Co myślicie?? Pozdrawiam serdecznie Mróweczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erol 1 15.01.2009 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 No to gratulacje!! Jest co opijać. A i ja wypijam za wasze pnb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 15.01.2009 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Witajcie Mróweczka gratulacje U nas też ma być lada dzień, czekamy Bergerak i Inka dziękujemy za zdjęcia, piękne Niewielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anndzia 16.01.2009 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Mróweczka gratuluję. Sylwia pewnie też będziesz miała szybciej pozwolenie niż ja. Mam nadzieję, że ja się doczekam Na razie mamy jechać i kupić drzewo: 8 kubików drewna i 5 desek. Jakoś tak. Będzie pierwszy poważniejszy wydatek. Super niewielkie, miło popatrzeć. My też dodajemy okna tarasowe gdzie się da. Bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izoldos 21.01.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Witam wszystkich Niewielkich! Na wstępie chciałam serdecznie podziękować wszystkim aktywnym uczestnikom tego forum, a w szczególności Pedzelito i Aladinkom, za wiedzę i doświadczenie, którymi tak chętnie sie dzielą. Dzięki Wam, ale i paru innym osobom, które na początku tu się udzielały, udało mi się wprowadzić parę zmian w moim Niewielkim. Buduję wersję EM05a (wersję energooszczędną) i jestem aktualnie na etapie robienia instalacji grzewczej i gipsowania. Zmiany jakie poczyniłam (dzięki paru Waszym pomysłom) to: - poszerzenie domu od strony kuchni i salonu o 1 metr - poszerzenie schodów o 15 cm z każdej strony - zrobienie na parterze z mniejszego pokoju sypialni - przerobienie wc - wejście do łazienki z sypialni A fotki - mam nadzieję, że są w poniższym linku http://foto.onet.pl/8tb2g,wd0c93cwcdsk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izoldos 21.01.2009 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Coś jak sprawdzam, to pojawia sie informacja, że album jest jeszcze pusty, a jak się loguję, to fotki są Czy muszę jeszcze trochę poczekać, czy robię jakiś błąd? Pozdrawiam gorąco Izoldos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 21.01.2009 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Witaj Izoldos Nie wiem co się dzieje że album jest pusty, ja też nie widzę zdjęć a szkoda bo chętnie bym podglądnęła popracuj jeszcze nad tym może się uda A teraz będę się chwalić: Mamy Pozwolenie na Budowę Ależ się cieszę....zacznie się dziać Pozdrowionka !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izoldos 22.01.2009 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Fotki już są widoczne! A już myślałam, że to ze mną coś nie tak Sylwiap-w29 - GRATULUJĘ!!! Teraz w końcu zaczną się u Ciebie konkrety! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 22.01.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Izoldos przejrzałam album...baarrrrdzo mi się podoba ...też troszkę poszerzamy schody jednak będą ze spocznikiem i widzę że zostawiliście okno obok kominka My je wyrzuciliśmy ale ładnie i z tym oknem A czy możesz w przybliżeniu napisać o kosztach tzn. ile wyniósł stan surowy otwarty i ile zamknięty...wiem że ten temat juz był setki razy poruszany ale wiadomo ceny nie stoją w mijscu i wszystko z miesiąca na miesiąc się zmienia a z tego co widze rozpoczęliście wiosną 2008 Pozdrawiam !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 22.01.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 no to teraz sie kasa zacznie sypac WIELKIMI tysiacami 30% kasy wydaliście a teraz 70% czeka na wydanie - albo i nie czeka ale wydane być musi:) oj te wykonczenia gratulujemy stanu surowego i zyczymy szybkiego i wlasciwego ukonczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izoldos 22.01.2009 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 sylwiap-w29, też planowałam schody ze spocznikiem i nie wyobrażałam sobie, że mogłabym mieć inaczej. Jednak okazało się, że aby był spocznik, to najniższy stopień musiałby wychodzić na korytarz. A on i tak jest już wąski, więc nie ma co ograniczać tu dodatkowo przestrzeń. No i są schody bez spocznika, ale wierz mi, że te są wygodne, zwróć uwagę na to, że mają na zakręcie 3 duże stopnie Koszty? Aktualnie mamy wydane ok. 320tys zł, zrobione inst. elektr, alarmowa, kanalizacyjna, w trakcie robienia grzewcza. Skończone tynki, styropian na podłodze. Jednak warto brać pod uwagę, że mam wersję energooszczędną, czyli więcej styropianu, lepsze okna (a one w komplecie z roletami elektr. i moskitierami), gruntowy wymiennik ciepła, dobry piec, kolektory słoneczne. Jak widać, te koszty moglyby być znacznie mniejsze Aladin, Ty mnie nie załamuj! Mam nadzieję, że choć troszkę przesadziłeś Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 22.01.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 no powiem Ci ze nie chodzi mi o zalamywanie kogokolwiek ale o realnosc fakt ze mysmy budowali wtedy co byla taka zadyma z materialami i ceny byly wysokie - choc nie wiem jaki jest teraz poziom ich cen to mimo wszystko nie probowalismy na sile oszczedzac i na materialach i na ekipie wolelismy miec zrobione wszystko solidnie ale o ile stan zamkniety zamknelismy kwota 160 wraz z papierzyskami to do konca jeszcze troche brakuje a gdzie jeszcze gora jak po zdjeciach wiecie ani zamieszkana ani skonczona, a jeszcze rynny podbitka, tynk strukturalny na zew., podjazd, ogrodzenie i w srodku pare dupereli - okladka schodow, drzwi na gorze itp:) takze sadze ze przy dobrym ukladzie calosc powinna sie zamknac w 400-420 niestety ale wlaczam w to juz i jako takie umeblowanie jak i sprzety do kuchni, lazienki wszelkie kinkiety krany zlewy i inne udziwnienia itd itd w koncu budowa domu sie skonczy na jakims wczesniejszym etapie finansowym ale zeby tam mieszkac i mieszkac komfortowo ( nie mowie tu o luksusowym wyposazeniu a raczej przecietnego poziomu ) to trzeba ten nasz niewielki urzadzic bo nie po to sie go buduje zeby stal nieuzytkowany takze bierzcie wszyscy to w swoich zalozeniach - nam sie dzieki Bogu udalo to wszystko tak poskladac ze mamy dol i sobie mieszkamy a reszte bedziemy robic w miare naplywu srodkow takze Ci co pisza ze stan surowy zamkniety to 1/3 wydatkow to niestety maja racje choc nam sie to tez wydawalo ze to przeciez nie mozliwe:) ale jednak hehe wiec powodzenia i wytrwalosci Izoldos ten Wasz murek byl murowany tylko na wylewce betonowej? czy moze byly wypuszczane z niej jakies prety zbrojeniowe w gore? dobrze to wyglada i taniej na pewno niz lanie slupow ze zbrojeniem i pozniej obudowywanie ich klinkierem ( wtedy takie wielgachne i niezgrabnie wielkie slupy powstaja ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bergerak 23.01.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 u mnie w olsztynie obecnie ceny stanęły, ale rok 2007-2008 cenowo był taki nieobliczalny, ja wydałem na obecnym etapie z ogrodzeniem i materiałem na wiatę ok. 440.000 zł łącznie z działką i kwitami, brakuje odwodnienia, podjazdów z tym że nie robiłem garażu dot. m05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 23.01.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 czyli jak widze bergerak wielkich roznic nie ma a to co napisalem ma sens i to nie tylko w naszym przypadku takze niewielcy szykujcie swoje portfele zeby byly odpowiednio rozepchane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izoldos 23.01.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 aladin07, te nasze mury były wzmacniane prętami wkładanymi co jakiś tam odcinek - wydaje mi się, że i pionowo i poziomo. Ale na pewno nie jest to tańsza metoda, tak jak piszesz. Cena tego ogrodzenia to aktualnie ok. 50.000zł. Cegieł wyszło tu 6.000 szt (mamy działkę narożnikową, więc ogrodzenia jest 65m), a cena to ok. 3,2 zł/szt. U nas robocizna to koszt rzędu 4-5 zł za położenie jednej cegły A do tego trzeba oczywiście dodać koszty fundamentu i zaprawy. No i potem jeszcze przęsła, jaki koszt to już oczywiście może być różnie w zależności od ich typu. Z tego co widzę, to my prawdopodobnie będziemy musieli się wprowadzić na tym samym etapie co Wy. Też może nam braknąć pieniędzy na górę, podbitkę, rynny, tynk zewn., podjazd. Ale podobnie jak Ty, też woleliśmy zrobić dom z dobrych materiałów, a najwyżej na meblach możemy troszkę zaoszczędzić. A potem stopniowo wykończać to i owo Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 23.01.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 bo my sie wlasnie nad tym ogrodzeniem zastanawiamy jak to i co to porobic jak sie cieplej zrobi to wezme sie do pomierzenia tego ale raczej mimo ze mamy narozna dzialke to tylko od czola budynku zrobimy takie ladne ogrodzenienie bo z boku i tak kazdy sasiad ma siatke rozciagnieta na slupkach wiec nie bedziemy sie wylamywac a drugie tyle placic to bylo by po prostu nie wskazane izoldos a czy masz jakies zdjecia jak to ogrodzenie robiliscie? od podstaw do samego konca:) jak cos prosze podeslij mi na maila (aladin @ o2.pl - wyciac dwie pauzy przy malpie:) ) no chyba ze sie pochawalisz wszystkim ja sie wlasnie zastanawiam czy robic to na zasadzie samych slupow czy jescze ta dolna podmorowka ktora jednak kosztuje a druga sprawa czy te slupy murowac z pelnych cegiel jak Wy czy tez zrobic lany slup i go pozniej obudowac tanszymi polowkami albo i jeszcze jakas inna metoda jeszcze o cenach robocizny z nikim nie rozmawialem ale wszystko jest jeszcze mozliwe nawet to ze w zwiazku z brakiem pospiechu zrobi sie to samemu jak juz tarasy zrobilismy sami wraz z laniem law i zbrojeniem to tego nie zrobimy? czas pokaze jeszcze jest troche czasu na przemyslenia z gory wielkie dzieki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 23.01.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Witajcie Izoldos jej zaszaleliście , no ale to wersja energooszczędna. U nas będzie trochę skromniej, piec na groszek z zasobnikiem, myśleliśmy o bateriach słonecznych ale chyba jednak sobie darujemy...płot na szarym końcu zrobimy ale Wasz jest piękny !!! Umieszczajcie częściej zdjęcia na fotusiku, będziemy podglądać i kibicować bo ładnie to u Was wygląda, no i budujemy tą samą wersję Niewielkiego Aladin portfel już wypchany do bólu i aż żal że niedługo trzeba to będzie wszystko wydać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mróweczka74 26.01.2009 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Witam wszystkich Niewielkich, zwłaszcza Izoldos - mojego ziomala. W końcu pojawiła się na naszym wątku osoba, która tak blisko nas buduje Niewielkiego, a dopiero teraz się ujawnia i pojawia na naszym forum . NIe żebym się wpraszała na budowę do Was Izoldos, ale chętnie podpatrzę jeśli oczywiście się zgodzisz Niewielkiego w realu. A teraz do poważnych spraw, jak już wcześniej Wam wspominałam mamy pozwolenie na budowę, lecz niestety jeszcze nie odebrane ze Starostwa. Prawdę mówiąc nie mam teraz do tego głowy. Mam większy problem. O mało co nie straciliśmy życia w ostatnich dniach, mieliśmy wypadek samochodowy. Wracaliśmy z Poznania z naszym synkiem do domu i jakiś szaleniec prędząc prędkością 140/h wyprzedzał na przejeździe kolejowym kolumnę samochodów, w której my również jechaliśmy. A, że tego wieczoru była nieciekawa pogoda padał deszcz, zarzuciło debila no i uderzył w nasze auto tak, że nas zarzuciło i wjechaliśmy na przeciwny pas jezdni, lądując w rowie. Auto nasze jest strasznie rozwalone i najprawdopodoniej będzie do kasacji. Możemy tylko Bogu dziękować, że żyjemy i nic nam się nie stało poza paroma siniakami na ciele. Mały na szczęście wyszedł bez jakichkolwiek drobnych słuczeń. Opaczność czuwała, tak myślę. Tak na marginesie Wam powiem, że to już trzecie nasze stracone auto w ciągu ostatnich 2 lat. Pierwsze dwa z kolei ukradli nam 1,5 roku temu z parkingu przy naszym bloku. Pierwsze w styczniu, żeby było śmieszniej drugie niecałe 3 miesiące po pierwszej kradzieży, którym w sumie cieszyliśmy się niestety tylko jeden miesiąc. Tak więc jak widzicie, w chwili obecnej nie mam głowy do budowy. Pozdrawiam Was serdecznie Mróweczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duma 26.01.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Mróweczka, zawsze w takiej sytuacji trzeba sobie powiedzieć: widocznie mamy jeszcze dużo tu do zrobienie. Nie myślę oczywiście tylko o budowie, a o całym życiu...I cieszcie się każdym dniem, jakby był Wam darowany. To najlepszy sosób na przewartościowanie swojego życia. Ja też miałam podobne zdarzenie. I chłonę każdy dzień na nowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts