aladin07 24.02.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 wiem wiem fotosik szaleje - szlag by go trafil nie wiem czy jest gdzies na swiecie jakis taki podobny serwis ktory by nie mial ograniczen ani wielkosci zdjec ani transferu - o kilku czytalem i kazdy ma jakies obostrzenia - myslalem juz o flickr,picassa ale lipa a nie chce pchac sie w cos co za chwile bedzie mialo podobny efekt bo trzeba do tego troche pracy znowu wlozyc moze macie jakies pomysly? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 24.02.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Aladin może jakiś osobny temat na muratorze założyć jak inni sobie z tym radzą, może ktoś już coś z tym próbował zrobić i ma jakąś recepte bo z tego co widzę nie tylko Twój dziennik zmasakrowali U innych tez fajne zdjęcia poszły papa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ENDORFINE 24.02.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 hej liski!!! jestem mężem inki27 - wnikliwego obserwatora tego forum oraz kierownika mojej budowy w jednej osobie zgadzam się ze starymi wyjadaczami, że płotki śniegowe są zbędnym wydatkiem. ale jak wiadomo są zawsze dwie szkoły, otwocka i falenicka. ja także umówiłem się z wesołą ekipą od dachu na robotę z mkw. kosztowało to 60 zł żeby wszystko było jasne. weseli chłopcy pracowali w siarczyste mrozy i pewnego dnia najtrzeźwiejszy z nich majster powiedział, że wychodzi mu 380 m dachu zachowywałem spokój bo wiedziałem, że dostarczyłem 300 m dachówki i nie zauważyłem żeby była gumowa. wprawdzie musiałem zamówić jeszcze jedną paletę ale ich obliczenia były mocno zaokrąglone. co więcej, sam wlazłem z taśmą na dach i to co było możliwe, zmierzyłem. za sprawą Pedzelito, którego serdecznie pozdrawiam i dziękuję za gościnę, poszerzyliśmy budynek o 0,5 m z obydwu stron. to na pewno zmienia powierzchnię dachu. nie ma na to wpływu ścianka kolankowa, wieniec etc. muszę jeszcze dodać, że nasz dach jest wyższy ok 40 - 50 cm w kalenicy bo się panom w tartaku posrało i żal było przycinać tak czy siak wychodzi mi 308 mkw. jeśli macie dobrze obmierzony dach to pozostaje tylko przypomnienie sobie wzorów na pole trapezu, trójkąta i prostokąta DUMA!!!! spróbuj zobaczyć sobie zdjęcia przy którymś z postów mojej kochanej żony - inka27- jak zrobiliśmy deskę czołową pod rynny. to jest płytka betonowa, dostępna w różnych kolorach, która na pewno dobrze zabezpiecza drewno a czy wygląda dobrze, oceń sam. rozkręciłem się za BARDZO. LOWLI DŻOBLI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 25.02.2009 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 za sprawą Pedzelito, którego serdecznie pozdrawiam i dziękuję za gościnę, poszerzyliśmy budynek o 0,5 m z obydwu stron. to na pewno zmienia powierzchnię dachu. Witam wszystkich Niewielkich!!! Jakiś czas mnie tutaj nie było ale wróciłem. ENDORFINE Również pozdrawiam, bardzo się cieszę że zasililiście naszą "Niewielką rodzinę". U mnie do tej pory spokój - coś tam maluję, szpachluję ale robota słabo idzie bo co można zrobić po pracy? ;/ Teraz mam w planie ostrzej ruszyć z tymi malowankami tak, aby początek kwietnia był czasem przeprowadzki. Pozdrawiam, Pedzelito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niunki1 26.02.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Witam,mam pytanie dotyczące wentylacji poddasza w Niewielkim m05a. W projekcie jest to chyba (według mnie) niedograne. W opisie napisano, że wyntylacja odbywa się za pomocą wywiek dachowych, w rysunkach natomiast są wyraźnie otwarte kominy. Nie wiem jak się mają wywiewki do kominów, ale skoro zaprojektowano kominy z szybami wentylacyjnymi, to chciałbym się tego trzymać (bo te kominy wyszły mi konkretne, cieśla się śmiał, że zawsze mogę w saloni wypalać cegłę).Pytanie teraz zrobiło się dla mnie ważne, bo za chwilę stracę kontakt z majtrem budowlanym (kończy tynki), a dach mam dawno skończony bez wywiewek (jesli to takie "kominki"). Kierbud nie dał mi odpowiedzi, a ja mam wątpliwość - jeśli otworzyć - zgodnie z projektem kominy wentylacyjne i nimi wentylować poddasze - to gdzie i na jakiej wysokości usytuować kratke (nawiewkę)?. Wg projektu kratka ma sięznajdowąc 10 cm pod sufitem, tyle, ze na poddaszu to chyba oznacza 134 cm. Czy ja coś pogibałem?Dlatego pytam - jak to rozwiązaliście? pytanie szczególnie do tych z Was, którzy pozostawili zgodną w projektem ilość kominów.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duma 26.02.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Niunki1My mamy tylko dwa kominy-wiec chyba to pytanie nie do nas.Gdzie sie budujecie-jaki region? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niunki1 26.02.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Duma, mazowsze, samo centrum Gryzą mnie strasznie te kominy, bo wentylacja z poziomu 134 cm od posadzki jakos do mnie nie przemawia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duma 26.02.2009 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Mój mąż twierdzi, ze cytuję: "Wentylacja na takiej wysokości nie daje efektu poza tym jest niebezpiecznaPowinno się wstawić wentylację w dachówce na rurze spireo w sufit" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ENDORFINE 26.02.2009 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Niunki1!jeśli budujecie wersję energooszczędną to kanały wentylacyjne macie tylko w garażu, pomieszczeniu gospodarczym i w dużym pokoju. przy kominku dodano kanał grawitacyjny na wszelką okoliczność, gdyby faza siadła w rekuperacji, coś lub ktoś zaczął się jarać. na górze cała wymiana powietrza jest przez rekuperator. jeśli kierbud zgubił wątek to poszczuj go psem. wstawienie wywiewek w dachu nie będzie dużym problemem ale kucie dziurek w stropie nieco męczące. ja zrobiłem strop monolityczny , druty co 12-15 cm i beton b25. budowlańcy zapomnieli o jednym nawiewie czyli będzie nie lada zagadka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niunki1 27.02.2009 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Dziękuję za podpowiedzi skoro już odważyłem się popytać to pytam dalej:co do posadzki - siatka czy włókna jakieśtam?Siatkę wyraźnie odradza hydraulik ("możliwe mechaniczne uszkodzenia instalacji wodnej") i proponuje włókna. Miksoreciarze natomiast nie mają jasnego zdania, ale twierdzą, że włókna "jakieś mikrozbojenie dają", tyle, że chyba nie o mikrozbrojenie chodzi... Niespiesznie się do tego zabieram, ale niebawem jednak decyzję będę musiał podjąć. Na innych forach muratora co post, to opinia. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 27.02.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 my dla pewnosci dalismy i to i to:)rurki generalnie przeciez ida w otulinie z pianki bo nie moga byc na sztywnow betonie zalane - przynajmniej jesli chodzi o miedz wiec tu nie ma zadnegoproblemu jakoby siatka miala dotykac do rur bezposrednioa druga sprawa ze podczas jakiegokolwiek zalewania siatke powinno sie unosicaby byla otoczona odpowiednia iloscia betonu takze pod spodemteoretycznie powinna byc chyba w polowie wysokosci wylewki choc to teoriato trzeba sie starac zeby do tego dazyc jesli chodzi o podlogowke to przed posadzkarzami napelniasz instalacje woda i utrzymujeszcisnienie jesli w trakcie roboty cisnienie spadlo to znak ze gdzies przebiliwiec warto miec w tym dniu hydraulika na zawolanie zeby w razie czego zardzilszybko uwazam ze mikrozbrojenie z wlokien jest ok bo lapie choc w mniejszym stopniuten beton w kazdym mozliwym kierunku natomiast siatka przeciwdziala tylko peknieciu i rozejsciem sie betonu w plaszczyznie poziomejtakze dla swietego spokoju dalismy jedno i drugie:)te mikrowlokna kosztowaly w sumie grosze a zawsze czlowiek spokojniejszy nasi posadzkarze tez nie mieli jednoznacznego zdania i mowili ze bezpiecznie(dla nich przede wszystkim) jest dac to i to:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 01.03.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Witam Mam pytanie...ile wzieli Wam lub wezmą dachowcy za m2 naszego przefajnego dachu Niewielkiego? Mam na myśli wieźbę, membrana, łaty, kontrłaty, położenie dachówki i rynny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ENDORFINE 01.03.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 my zapłaciliśmy po 60 zł. na gotowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 01.03.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Endorfine dzieki u nas chcą 70zł/m2 ... czekam jeszcze na opinie innych Niewielkich...help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niunki1 02.03.2009 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Myśmy za robociznę - dach - zapłacili 50zł/mkwpozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 02.03.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Niuńki dzięki za odp. zawsze to jakieś odniesienie...chyba jeszcze poszukam czegoś tańszego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka27 02.03.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 a my Moi Drodzy mamy okna!! Piękne!! orzechowe, duże i drogie.. a efekt jest taki: http://foto.onet.pl/3rb8u,lms40ws4dwks,hu2sg,u.html#if6pk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deejay 02.03.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Nie wszyscy, nie wszyscy. )))Jutro będziemy mieli zakończony dach(dachówka ceramiczna Robena, kolor-Tobago glazurowana).W tym tygodniu ocieplenie poddasza, w następnym elektryka, hydraulika, okna,drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duma 02.03.2009 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 deejayJesteśmy na tym samym etapie.Kończymy dach i zaczynamy instalacje.Gdzie budujecie?I kiedy planujecie zamieszkanie w Niewielkim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna83 04.03.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Chcialabym zobaczyc jak prezentuje sie "na zywo" z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts