Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wiem wiem fotosik szaleje - szlag by go trafil :(

nie wiem czy jest gdzies na swiecie jakis taki podobny serwis ktory by nie mial

ograniczen ani wielkosci zdjec ani transferu - o kilku czytalem i kazdy ma

jakies obostrzenia - myslalem juz o flickr,picassa ale lipa

a nie chce pchac sie w cos co za chwile bedzie mialo podobny efekt

bo trzeba do tego troche pracy znowu wlozyc :(

moze macie jakies pomysly?

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej liski!!!

jestem mężem inki27 - wnikliwego obserwatora tego forum oraz kierownika mojej budowy w jednej osobie :D

zgadzam się ze starymi wyjadaczami, że płotki śniegowe są zbędnym wydatkiem.

ale jak wiadomo są zawsze dwie szkoły, otwocka i falenicka.

ja także umówiłem się z wesołą ekipą od dachu na robotę z mkw. kosztowało to 60 zł żeby wszystko było jasne. weseli chłopcy pracowali w siarczyste mrozy i pewnego dnia najtrzeźwiejszy z nich majster powiedział, że wychodzi mu 380 m dachu :o

zachowywałem spokój bo wiedziałem, że dostarczyłem 300 m dachówki i nie zauważyłem żeby była gumowa. wprawdzie musiałem zamówić jeszcze jedną paletę ale ich obliczenia były mocno zaokrąglone. co więcej, sam wlazłem z taśmą na dach i to co było możliwe, zmierzyłem.

za sprawą Pedzelito, którego serdecznie pozdrawiam i dziękuję za gościnę, poszerzyliśmy budynek o 0,5 m z obydwu stron. to na pewno zmienia powierzchnię dachu. nie ma na to wpływu ścianka kolankowa, wieniec etc.

muszę jeszcze dodać, że nasz dach jest wyższy ok 40 - 50 cm w kalenicy bo się panom w tartaku posrało i żal było przycinać :o

tak czy siak wychodzi mi 308 mkw. jeśli macie dobrze obmierzony dach to pozostaje tylko przypomnienie sobie wzorów na pole trapezu, trójkąta i prostokąta

DUMA!!!!

spróbuj zobaczyć sobie zdjęcia przy którymś z postów mojej kochanej żony - inka27- jak zrobiliśmy deskę czołową pod rynny. to jest płytka betonowa, dostępna w różnych kolorach, która na pewno dobrze zabezpiecza drewno a czy wygląda dobrze, oceń sam.

rozkręciłem się za BARDZO.

LOWLI DŻOBLI

za sprawą Pedzelito, którego serdecznie pozdrawiam i dziękuję za gościnę, poszerzyliśmy budynek o 0,5 m z obydwu stron. to na pewno zmienia powierzchnię dachu.

Witam wszystkich Niewielkich!!!

Jakiś czas mnie tutaj nie było ale wróciłem. :)

ENDORFINE

Również pozdrawiam, bardzo się cieszę że zasililiście naszą "Niewielką rodzinę".

U mnie do tej pory spokój - coś tam maluję, szpachluję ale robota słabo idzie bo co można zrobić po pracy? ;/

Teraz mam w planie ostrzej ruszyć z tymi malowankami tak, aby początek kwietnia był czasem przeprowadzki.

Pozdrawiam,

Pedzelito

Witam,

mam pytanie dotyczące wentylacji poddasza w Niewielkim m05a.

W projekcie jest to chyba (według mnie) niedograne. W opisie napisano, że wyntylacja odbywa się za pomocą wywiek dachowych, w rysunkach natomiast są wyraźnie otwarte kominy. Nie wiem jak się mają wywiewki do kominów, ale skoro zaprojektowano kominy z szybami wentylacyjnymi, to chciałbym się tego trzymać (bo te kominy wyszły mi konkretne, cieśla się śmiał, że zawsze mogę w saloni wypalać cegłę).

Pytanie teraz zrobiło się dla mnie ważne, bo za chwilę stracę kontakt z majtrem budowlanym (kończy tynki), a dach mam dawno skończony bez wywiewek (jesli to takie "kominki"). Kierbud nie dał mi odpowiedzi, a ja mam wątpliwość - jeśli otworzyć - zgodnie z projektem kominy wentylacyjne i nimi wentylować poddasze - to gdzie i na jakiej wysokości usytuować kratke (nawiewkę)?. Wg projektu kratka ma sięznajdowąc 10 cm pod sufitem, tyle, ze na poddaszu to chyba oznacza 134 cm. Czy ja coś pogibałem?

Dlatego pytam - jak to rozwiązaliście? pytanie szczególnie do tych z Was, którzy pozostawili zgodną w projektem ilość kominów.

Pozdrawiam,

Niunki1!

jeśli budujecie wersję energooszczędną to kanały wentylacyjne macie tylko w garażu, pomieszczeniu gospodarczym i w dużym pokoju. przy kominku dodano kanał grawitacyjny na wszelką okoliczność, gdyby faza siadła w rekuperacji, coś lub ktoś zaczął się jarać. na górze cała wymiana powietrza jest przez rekuperator. jeśli kierbud zgubił wątek to poszczuj go psem. wstawienie wywiewek w dachu nie będzie dużym problemem ale kucie dziurek w stropie nieco męczące.

ja zrobiłem strop monolityczny , druty co 12-15 cm i beton b25. budowlańcy zapomnieli o jednym nawiewie czyli będzie nie lada zagadka.

Dziękuję za podpowiedzi

skoro już odważyłem się popytać to pytam dalej:

co do posadzki - siatka czy włókna jakieśtam?

Siatkę wyraźnie odradza hydraulik ("możliwe mechaniczne uszkodzenia instalacji wodnej") i proponuje włókna. Miksoreciarze natomiast nie mają jasnego zdania, ale twierdzą, że włókna "jakieś mikrozbojenie dają", tyle, że chyba nie o mikrozbrojenie chodzi... Niespiesznie się do tego zabieram, ale niebawem jednak decyzję będę musiał podjąć. Na innych forach muratora co post, to opinia.

pozdrawiam,

my dla pewnosci dalismy i to i to:)

rurki generalnie przeciez ida w otulinie z pianki bo nie moga byc na sztywno

w betonie zalane - przynajmniej jesli chodzi o miedz wiec tu nie ma zadnego

problemu jakoby siatka miala dotykac do rur bezposrednio

a druga sprawa ze podczas jakiegokolwiek zalewania siatke powinno sie unosic

aby byla otoczona odpowiednia iloscia betonu takze pod spodem

teoretycznie powinna byc chyba w polowie wysokosci wylewki choc to teoria

to trzeba sie starac zeby do tego dazyc

jesli chodzi o podlogowke to przed posadzkarzami napelniasz instalacje woda i utrzymujesz

cisnienie jesli w trakcie roboty cisnienie spadlo to znak ze gdzies przebili

wiec warto miec w tym dniu hydraulika na zawolanie zeby w razie czego zardzil

szybko

uwazam ze mikrozbrojenie z wlokien jest ok bo lapie choc w mniejszym stopniu

ten beton w kazdym mozliwym kierunku natomiast siatka przeciwdziala tylko

peknieciu i rozejsciem sie betonu w plaszczyznie poziomej

takze dla swietego spokoju dalismy jedno i drugie:)

te mikrowlokna kosztowaly w sumie grosze a zawsze czlowiek spokojniejszy

nasi posadzkarze tez nie mieli jednoznacznego zdania i mowili ze bezpiecznie

(dla nich przede wszystkim) jest dac to i to:)